Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obudowa Jotul 570

mistrzkaskader

Recommended Posts

Jest zapewne wiele optymalnych użytkowo sposobów wykorzystania ciepła z widokowego - otoczkowego spalania drewna.

Bo o widokowe spalanie drewna w kominkach głównie chodzi?

SEX - przy rozpalonym kominku też tutaj zapewne jest ważny, bo atmosfera itp.

TAK, czy moze nie...

Co do dystrybutorów tych fabrycznych i tych wykonywanych na różne sposoby wewnątrz obudowy, to według mnie żadna nowość, ani nowinka.

Jedyną nowinką, wręcz nawet sensacją, tutaj moze być monopol jakiś wyjatkowych zdolności pomyślunkowych na takowe wykonawstwa.

Nie jest też tutaj na forum w ostatnim czasie niczym nowym, że na podstawie słów pisanych i ewentualnie fotek, jeden wykonawca poddaje pod wątpliwość i odnosi się krytycznie do wykonawstw innego wykonawcy. Zamiast powiedzieć, że;

- ja to robię inaczej, tak i tak i uzyskuje takie i takie efekty...

Taki sposób wypowiedzi na furum dyskusyjnym pozwala na unikanie nieporozumień

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Mistrzkaskader ... mam pytanie, takie zasadnicze - dlaczego musisz szukać odpowiedzi na swoje wątpliwości i pytania w temacie budowy kominka, na internetowych forach a nie tam, gdzie kupiłeś wkład kominkowy ? Rozumiem że kupując "serce" swojego przyszłego kominka, które w dodatku tanie nie było i kosztowało kilka ładnych tysięcy zł, szukałeś też porady u fachowca znającego się na rzeczy. Czyli sprzedawcy tego wkładu ... no bo chyba nie kupiłeś go z "głupia frant" i gdzieś w sklepie mięsnym oraz tylko dlatego że "ma ładną klameczkę" ... ?

Dlaczego przy kupnie wkładu ktoś nie wyjaśnił Ci wszystkiego i nie udzielił Ci tych informacji ?

Pozdrawiam.

Przecież w pierwszym poście napisałem dokładnie co mi powiedział sprzedawca z salonu Jotula, łącznie z wymiarami kratek.

Dziś znowu z nimi rozmawiałem i powiedzieli to samo.

Gdy pytałem o tą turbinę, czy w trakcie jej działania z tych dwóch kratek 30x17 w salonie i 17x17 w pokoju (ale dziś wykułem również 30x17) będzie leciało powietrze, otrzymałem odpowiedź, że naturalnie pod warunkiem, że rury do nich będą wpuszczone niżej w dystrybutor. A w razie awarii prądu tymi kratkami będzie sobie ciepło uciekało.

Co do posadowienia. Kominek stoi na fundamencie na którego położyłem 5cm styroduru + zbrojona wylewka 12 cm.

Powietrze do spalania fi 100 tak jak zaleca producent do tego trójnik 100/80/80.

Dziś zacząłem obkładaż tył płytami co by można było go w końcu postawić by zobaczyć jakie rury kupić :)

Zastanawiam się nad radiatorem dawać czy nie ma sensu?

I jak w końcu z tymi kratkami, bo jak go postawię to ciężko mi będzie wykuć coś w ścianie z tyłu na razie jest tam na około 210-220cm dziura na kratkę 17x30

Jutro może fotki jakieś zrobię

Edytowane przez mistrzkaskader

zrób jak zaleca producent skoro chcesz użyć fabrycznego dystrybutora, czy tez dystrybutora w ogóle, choć mozna by się spierać , która rurka ma się kończyć wyzej a która nizej wewnątrz niego, mozna by się równiez spierać o to po co dystrybutor.

zdaje sie , ze było też coś o prądzie i wylotach :)

Edytowane przez lecho*ski

Witam.

Przecież w pierwszym poście napisałem dokładnie co mi powiedział sprzedawca z salonu Jotula, łącznie z wymiarami kratek.Dziś znowu z nimi rozmawiałem i powiedzieli to samo.

Nie zrozumiałeś mnie ani Enia.

Skoro kupiłeś wkład tak renomowanej firmy, na pewno u renomowanego sprzedawcy to chcąc wykonać samodzielnie obudowę, stosuj się do tego co powiedział Ci sprzedawca. Choćby po to żeby później mieć pretensje do niego a nie do stu innych osób, które przedstawią Ci sto różnych opinii w tym temacie.

Najlepiej jednak było by gdybyś poprosił tego sprzedawcę wkładu firmy Jotul o wyrażenie opinii w temacie montażu kominka, na piśmie. Jeżeli zażąda od Ciebie gratyfikacji za takie coś - nie dziw się tylko zapłać i poproś o fakturę. Wiedza kosztuje ... Będziesz miał podstawy do reklamacji.

Skoro kupiłeś wkład kominkowy z myślą i jego samodzielnej zabudowie, to chyba dlatego że albo znasz się na tym i wiesz jak to zrobić, albo z myślą że firma, która go sprzeda, dokładnie powie Ci jak to wykonać ... chociaż to ani w jej interesie ani w jej kompetencjach, przy sprzedaży samego wkładu, zamiast wykonania całego kominka.

Albo dorobimy się w końcu fachowców od kominków z prawdziwego zdarzenia albo inwestorów, którzy w końcu docenią jednak że kominki powinny robić firmy, które się po prostu na tym znają ...

A teraz zamiast się obrażać przeczytaj PS.2 i 3 :)

Pozdrawiam.

PS.1 Na FM jest taki dział "Zrób to sam" ...

PS.2 Jak Ci napiszę że najlepiej jest wyp...ić to blaszane pudło i zrobić to wszystko bez niego bo będzie lepiej działać to będziesz miał kolejną, jeszcze inną opinię, która namąci Ci znowu w głowie ...

Dystrybutory z blachy są do rozprowadzeń grawitacyjnych ...

Jak masz wentylator kominkowy to dużo lepiej i sprawniej wszystko działa bez niego. Nie ma wtedy zbyt wysokich temperatur w całej zabudowie. A można to zrobić swobodnie tak by "dmuchało" i z rozprowadzeń wentylatora kominkowego jak i z kratek w obudowie. Pan z Jotula o tym nie wie, ale za to sprzedał Ci coś na czym zarobił.

PS.3 W obudowie kratkę jak największą ... jak się pozbędziesz "dystrybutora" ...

PS.4 Można to jeszcze zrobić tak żeby były tylko kratki na dole i z nich dmuchało ciepłem przy podłodze.

PS.5 Albo tak by działała "dmuchawa", nagrzewały się ciepłe ściany kominka i jeszcze dmuchało z górnych kratek.

Edytowane przez Forest-Natura

Jest zapewne wiele optymalnych użytkowo sposobów wykorzystania ciepła z widokowego - otoczkowego spalania drewna.

Bo o widokowe spalanie drewna w kominkach głównie chodzi?

SEX - przy rozpalonym kominku też tutaj zapewne jest ważny, bo atmosfera itp.

TAK, czy moze nie...

Co do dystrybutorów tych fabrycznych i tych wykonywanych na różne sposoby wewnątrz obudowy, to według mnie żadna nowość, ani nowinka.

Jedyną nowinką, wręcz nawet sensacją, tutaj moze być monopol jakiś wyjatkowych zdolności pomyślunkowych na takowe wykonawstwa.

Nie jest też tutaj na forum w ostatnim czasie niczym nowym, że na podstawie słów pisanych i ewentualnie fotek, jeden wykonawca poddaje pod wątpliwość i odnosi się krytycznie do wykonawstw innego wykonawcy. Zamiast powiedzieć, że;

- ja to robię inaczej, tak i tak i uzyskuje takie i takie efekty...

Taki sposób wypowiedzi na furum dyskusyjnym pozwala na unikanie nieporozumień

Pozdrawiam

Zgadzam się panie Bohusz.

Z resztą często sam się łapie na tym, że arogancko się wypowiadam bądź piszę. Muszę zmienić ton swoich postów.

Jestem przekonany o mistrzostwie w fachu wielu użytkowników tego forum i zauważam ich powściągliwość co jest bardzo mądre. Człowiek całe życie się uczy i czym więcej wie tym bardziej milczy. A więc postaram się wyciszyć choć będzie to trudne.

Pozdrawiam wszystkich

• 3 years później...