greg_25 30.03.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Witam, Niech mi ktos napisze jak zrobic zrodlo swiatla w takiej sytuacji: Na scianie 2 puszki kolo siebie. Puszka 1 - gniazdo elektryczne - kabel 3 zylowy idacy do puszki podsufitowej (nie mam juz do niej dostepu).Puszka 2 - na razie bez pradu, ale wychodzi z niej przewod 2 zylowy BEZPOSREDNIO do zarowki, ktora ma podswietlac meble. No i teraz w puszce nr 2 chce zrobic zwykly wlacznik jednobiegunowy swiecznikowy i musze pozyczyc prad z puszki 1, czyli z gniazda. Pytanie pewnie maga banalne dla kumatych, ale prosze o lopatologiczne wyjasnienie jak popodlaczac przewody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 30.03.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 (edytowane) Ciągniesz przewód 3 zyłowy z gniazda do puszki L,N,PE. L wchodzisz na włącznik wychodzisz na żarówkę. N bezpośrednio do żarówki. PE zostawiasz wolne. Gniazdo``````` Włącznik ````````Żarówka ( .)_________(__/__)________O ( .)_________(_____)________| ( .)_________(__. ) Edytowane 30 Marca 2013 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.03.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 ale jesteś pewien, że chcesz to robić sam? bo skoro pojęcia nie masz o elektryce, o takich podstawach to moze być nieco niebezpieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zambi88 07.04.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Witam nie wiem czy jeszcze aktualne ale to nic trudnego nie ma się czego bać. Brązowy przewód do włącznika jeden z góry jeden z dołu a niebieski poprostu łączysz i wszystko działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 07.04.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Jeśli jeszcze aktualne, to nie sugeruj się kolorami, tylko sprawdź rzeczywistą funkcję żył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts