kori 30.03.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Witam, Podpowiedzcie mi drodzy forumowicze.Buduje domek energooszczędny, ale nie pasywny!!! Sciana 24cm BKChciałabym wybrać montaż okien na równi z licem ściany + dodatkowe uzyć "ciepłych parapetow"Czy takie rozwiaznaie jako montaż bedzie słuszne??Kolejna kwestia czy poza pianką montażową, powinnam wybrać montaż z foliami wewnątrz i na zewnątrz budynku - bo słyszałam ze zdania są podzielone - nawet ktoś wspominał, że po użyciu wewnątrz, potrafią tynki pękać. Czy to prawda?? I ostatnia rzecz, wybrałam okno tarasowe 3x120cm (2xfix i 1xprzesuwka) podpowiedzcie czy takii okno tez można zamontować z "ciepłym parapetem"?? dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 30.03.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Chciałabym wybrać montaż okien na równi z licem ściany + dodatkowe uzyć "ciepłych parapetow" Czy takie rozwiaznaie jako montaż bedzie słuszne?? Będzie. Kolejna kwestia czy poza pianką montażową, powinnam wybrać montaż z foliami wewnątrz i na zewnątrz budynku - bo słyszałam ze zdania są podzielone - nawet ktoś wspominał, że po użyciu wewnątrz, potrafią tynki pękać. Czy to prawda?? Źle wykonany styk okna i tynku będzie pękał niezależnie od tego jak będzie uszczelniona szczelina dylatacyjna. Do ciepłego parapetu najlepiej pasują szerokie taśmy rozprężne 3 w 1. I ostatnia rzecz, wybrałam okno tarasowe 3x120cm (2xfix i 1xprzesuwka) podpowiedzcie czy takii okno tez można zamontować z "ciepłym parapetem"?? Można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 30.03.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Można. Jeśli to taki "okienny" ciepły parapet to na pewno nie montowałbym na nim HKS-a. Sposób podparcia na takim parapecie vs siły skręcające ościeżnicę przy wychylonych wóżkach wróżą spore problemy w przyszłości. Tą konstrukcję montuj na profilach bazowych, podpatrz na stronie Jareko jak to powinno wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 01.04.2013 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 dzieki za infookno 3x120cm to bedzie przesuwka uchylno rozwierna, ale nie HS. pytanie wiec czy uzyc cieplych parapetów??]i gdzie je kupic??razem z oknami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 01.04.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Jeśli chcesz użyć "parapetu" także pod balkonem HKS radzę skontaktować się w sprawie zakupu bezpośrednio z Tremco Illbruck. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 01.04.2013 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 a czy jest sens wstawiać "ciepły parapet" pod oknami tarasowymi wogole?? myslisz ze mogą być jakieś problemy?? myslisz ze warto robic te tasmy?? bo juz dwie osoby mowily, ze peka tynk. sama nie wiem co robic?? Kori Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 01.04.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 a czy jest sens wstawiać "ciepły parapet" pod oknami tarasowymi wogole?? Jeśli zrobisz tak jak napisał IVO, zastępując "ciepły parapet" poszerzeniami, będzie to rozwiązanie bardzo poprawne. Z pewnością bardziej sprawdzone. Z mojej strony chciałem tylko zasygnalizować, że zastosowanie "ciepłego parapetu" pod progiem balkonu nie jest niemożliwe i gdyby liczyć każdy procencik oszczędności wynikający z izolacyjności cieplnej i szczelności jest to opcja do poważnego rozważenia. myslisz ze mogą być jakieś problemy?? kori, nie ja produkuję, sprzedaję, montuję i udzielam gwarancji:-). Okna to tylko "mechanika". Jeśli wszystko jest złożone i wykonane poprawnie ryzyko wystąpienia problemów jest niewielkie, ale zawsze jest. myslisz ze warto robic te tasmy?? bo juz dwie osoby mowily, ze peka tynk. kori odpowiedź patrz wyżej:-). Po pierwsze nie wiem co masz na myśli pisząc taśmy. Dla mnie "taśmy" to taśmy rozprężne, reszta to folie. Po drugie, nie patrzę na to co mówią "ludzie". Jeśli doprowadzili do sytuacji, że im pęka, to znaczy, że dopuścili do nieprawidłowego zastosowania, któregoś z elementów? Po co słuchać takich co się nie znają na rzeczy? Pewnie nie uwierzysz, ale widziałem dziesiątki wykonań gdzie nie pęka, ale nie uważam tego za argument za lub przeciw, bo nie o pękanie tynku na styku okna z obróbką w tym wszystkim chodzi.. sama nie wiem co robic?? Spokojnie dokończyć święta:-), a potem możesz zadzwonić. Nim zejdą śniegi coś wymyślimy żeby było dobrze i może... nie pęknie? Co dwie głowy, to nie jedna:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 01.04.2013 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 dzieki za info. mam jeszcze chwile czasu wiec ok a powiedz mi / napisz zamiast cieplego parapetu jak wygladaja wspomniane poszerzenia i jak to sie wykonuje.??masz moze jakies fotki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 01.04.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Kori, zajrzyj na stronę Jareko o montażu, podane na tacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 01.04.2013 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 ok zatem dzieki za info poczytam u jareko i jak coś wróce do wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mektoncjusz 02.04.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Nie montować folii PS i PP a dawać ciepły parapet - to jak kupować samochód bez kół.Montowanie Ciepłego parapetu pod drzwiami balkonowymi (czy to uchylno jezdnymi, czy uchylno rozwiernymi) jest całkowicie bez sensu dlaczego? - ano dlatego - że taki parapet na szerokości ponad 3 metrów jest bardzo sprężysty - pozatym taka stolarka nie ma absolutnie żadnego podparcia progowego. Dodatkowo - jak rozwiązać dolanie się z wylewką do progu balkonu - kiedy jest ciepły parapet pod balkonem - trzeba robić "podmurówkę" z IZOMURU - a to znowu generuje dodatkowe koszta - i nie wiadomo = czy zostanie poprawnie zaizolowane. WG mnie i kolegi wyżej jeśli chcemy drzwi balkonowe - TO TYLKO Z POSZERZENIAMI - poszerzenie z profili PCV - to nic innego, jakto z czego jest zbudowane okno (tzn ilośc komór ta sama, stal ta sama, grubości ścianek te same) - poszerzenie - to jest jakby poszerzenie jednego z boków prostokąta stolarki - o zadaną wartość odległościPozdrawiam TOmasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.04.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam, Podpowiedzcie mi drodzy forumowicze. Wydajesz się być idealną kandydatką do udziału w programie http://oknotest.pl/wszechnica-okienna Bezpłatne a można wynieść dużo fachowej wiedzy adresowanej konkretnie dla budowy, na której się to odbędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 02.04.2013 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 ok dzieki za info a i pytanie odnoscie kotew jbd, powiedzcie o ile jest drozdzy montaz okien wysunietych poza lico?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 02.04.2013 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 juz zgłosiłam swój udział nadal nurtuje mnie temat drzwi tarasowych z poszerzeniem. macie moze jakies przykladowe zdjecie, jak to wyglada?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 02.04.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 np tak, na dole okna są białe poszerzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mektoncjusz 02.04.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 w schuco tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 03.04.2013 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 ok teraz rozumiem o co chodziteraz zupełnie inne pytanie - planuje okna 6-7komorowe 3 szybowe, z cieplym montażemwentylacja będzie grawitacyjna - wiec pojawia się kwestia wyboru nawiewników jakie polecacie ?? no i czy taki nawiewnik jest mostkiem termicznym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mektoncjusz 03.04.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Z Wikipedii: Rodzaje wentylacji naturalna - wymiana powietrza przy wykorzystaniu przeciągu grawitacyjna - wymiana powietrza wykorzystująca różnicę ciśnień między przestrzenią wentylowaną, a ujściem kanału wentylacyjnego do atmosfery. Zanieczyszczone powietrze zostaje wyssane z pomieszczenia przez kratkę wentylacyjną, a do pomieszczenia napływa powietrze zewnętrzne przez celowo wykonane nawiewy (np. okna, kratki nawiewne sterowane higroskopijnie) albo nieszczelności w obudowie budynku mechaniczna - sterowana wymiana powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 03.04.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Nawiewnik nawet jak jest zamknięty to przepuszcza określoną ilość powietrza. Myślę, że można to nazwać "mostkiem" termicznym. Jeśli chodzi okna to odpuść sobie wszystkie profile 3-uszczelkowe (np. VEKA ALPHALINE, ALUPLAST IDEAL 8000, bluEvolution itp.). W przypadku wentylacji grawitacyjnej i zastosowanie nawiewników jest bezsensem montować superszczelne okna. Skup się na dobrych profilach dwuuszczelkowych, które bezproblemowo wytrzymują ciężar 3-szybowego szklenia. A tak w ogóle to się grubo zastanów nad tą "wentylacją" grawitacyjną. To jest totalny anachronizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 03.04.2013 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Brass no to teraz dałeś mi do myślenia.Na początku kombinowałam z rekuperatorem, ale stwierdziłam, ze to na prąd będzie pobierało energie, trzeba ponoć jakieś filtry wymieniać, bywa hałaśliwe...więc temat odpuściłam.poza tym wiadomo kwestia ceny. co o tym myślicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts