Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Podpowiedzcie mi drodzy forumowicze.

Buduje domek energooszczędny, ale nie pasywny!!! Sciana 24cm BK

Chciałabym wybrać montaż okien na równi z licem ściany + dodatkowe uzyć "ciepłych parapetow"

Czy takie rozwiaznaie jako montaż bedzie słuszne??

Kolejna kwestia czy poza pianką montażową, powinnam wybrać montaż z foliami wewnątrz i na zewnątrz budynku - bo słyszałam ze zdania są podzielone - nawet ktoś wspominał, że po użyciu wewnątrz, potrafią tynki pękać. Czy to prawda??

I ostatnia rzecz, wybrałam okno tarasowe 3x120cm (2xfix i 1xprzesuwka) podpowiedzcie czy takii okno tez można zamontować z "ciepłym parapetem"??

dzieki za pomoc

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałabym wybrać montaż okien na równi z licem ściany + dodatkowe uzyć "ciepłych parapetow" Czy takie rozwiaznaie jako montaż bedzie słuszne??

Będzie.

Kolejna kwestia czy poza pianką montażową, powinnam wybrać montaż z foliami wewnątrz i na zewnątrz budynku - bo słyszałam ze zdania są podzielone - nawet ktoś wspominał, że po użyciu wewnątrz, potrafią tynki pękać. Czy to prawda??

Źle wykonany styk okna i tynku będzie pękał niezależnie od tego jak będzie uszczelniona szczelina dylatacyjna. Do ciepłego parapetu najlepiej pasują szerokie taśmy rozprężne 3 w 1.

I ostatnia rzecz, wybrałam okno tarasowe 3x120cm (2xfix i 1xprzesuwka) podpowiedzcie czy takii okno tez można zamontować z "ciepłym parapetem"??

Można.

Można.

Jeśli to taki "okienny" ciepły parapet to na pewno nie montowałbym na nim HKS-a. Sposób podparcia na takim parapecie vs siły skręcające ościeżnicę przy wychylonych wóżkach wróżą spore problemy w przyszłości. Tą konstrukcję montuj na profilach bazowych, podpatrz na stronie Jareko jak to powinno wyglądać.

a czy jest sens wstawiać "ciepły parapet" pod oknami tarasowymi wogole??

Jeśli zrobisz tak jak napisał IVO, zastępując "ciepły parapet" poszerzeniami, będzie to rozwiązanie bardzo poprawne. Z pewnością bardziej sprawdzone. Z mojej strony chciałem tylko zasygnalizować, że zastosowanie "ciepłego parapetu" pod progiem balkonu nie jest niemożliwe i gdyby liczyć każdy procencik oszczędności wynikający z izolacyjności cieplnej i szczelności jest to opcja do poważnego rozważenia.

myslisz ze mogą być jakieś problemy??

kori, nie ja produkuję, sprzedaję, montuję i udzielam gwarancji:-). Okna to tylko "mechanika". Jeśli wszystko jest złożone i wykonane poprawnie ryzyko wystąpienia problemów jest niewielkie, ale zawsze jest.

myslisz ze warto robic te tasmy?? bo juz dwie osoby mowily, ze peka tynk.

kori odpowiedź patrz wyżej:-). Po pierwsze nie wiem co masz na myśli pisząc taśmy. Dla mnie "taśmy" to taśmy rozprężne, reszta to folie. Po drugie, nie patrzę na to co mówią "ludzie". Jeśli doprowadzili do sytuacji, że im pęka, to znaczy, że dopuścili do nieprawidłowego zastosowania, któregoś z elementów? Po co słuchać takich co się nie znają na rzeczy? Pewnie nie uwierzysz, ale widziałem dziesiątki wykonań gdzie nie pęka, ale nie uważam tego za argument za lub przeciw, bo nie o pękanie tynku na styku okna z obróbką w tym wszystkim chodzi.:-).

sama nie wiem co robic??

Spokojnie dokończyć święta:-), a potem możesz zadzwonić. Nim zejdą śniegi coś wymyślimy żeby było dobrze i może... nie pęknie? Co dwie głowy, to nie jedna:-).

Nie montować folii PS i PP a dawać ciepły parapet - to jak kupować samochód bez kół.

Montowanie Ciepłego parapetu pod drzwiami balkonowymi (czy to uchylno jezdnymi, czy uchylno rozwiernymi) jest całkowicie bez sensu dlaczego? - ano dlatego - że taki parapet na szerokości ponad 3 metrów jest bardzo sprężysty - pozatym taka stolarka nie ma absolutnie żadnego podparcia progowego. Dodatkowo - jak rozwiązać dolanie się z wylewką do progu balkonu - kiedy jest ciepły parapet pod balkonem - trzeba robić "podmurówkę" z IZOMURU - a to znowu generuje dodatkowe koszta - i nie wiadomo = czy zostanie poprawnie zaizolowane. WG mnie i kolegi wyżej jeśli chcemy drzwi balkonowe - TO TYLKO Z POSZERZENIAMI - poszerzenie z profili PCV - to nic innego, jakto z czego jest zbudowane okno (tzn ilośc komór ta sama, stal ta sama, grubości ścianek te same) - poszerzenie - to jest jakby poszerzenie jednego z boków prostokąta stolarki - o zadaną wartość odległości

Pozdrawiam TOmasz

Witam,

Podpowiedzcie mi drodzy forumowicze.

Wydajesz się być idealną kandydatką do udziału w programie http://oknotest.pl/wszechnica-okienna

Bezpłatne a można wynieść dużo fachowej wiedzy adresowanej konkretnie dla budowy, na której się to odbędzie.

Z Wikipedii:

Rodzaje wentylacji

naturalna - wymiana powietrza przy wykorzystaniu przeciągu

grawitacyjna - wymiana powietrza wykorzystująca różnicę ciśnień między przestrzenią wentylowaną, a ujściem kanału wentylacyjnego do atmosfery. Zanieczyszczone powietrze zostaje wyssane z pomieszczenia przez kratkę wentylacyjną, a do pomieszczenia napływa powietrze zewnętrzne przez celowo wykonane nawiewy (np. okna, kratki nawiewne sterowane higroskopijnie) albo nieszczelności w obudowie budynku

mechaniczna - sterowana wymiana powietrza

Nawiewnik nawet jak jest zamknięty to przepuszcza określoną ilość powietrza. Myślę, że można to nazwać "mostkiem" termicznym.

Jeśli chodzi okna to odpuść sobie wszystkie profile 3-uszczelkowe (np. VEKA ALPHALINE, ALUPLAST IDEAL 8000, bluEvolution itp.). W przypadku wentylacji grawitacyjnej i zastosowanie nawiewników jest bezsensem montować superszczelne okna. Skup się na dobrych profilach dwuuszczelkowych, które bezproblemowo wytrzymują ciężar 3-szybowego szklenia.

A tak w ogóle to się grubo zastanów nad tą "wentylacją" grawitacyjną. To jest totalny anachronizm.

Brass no to teraz dałeś mi do myślenia.

Na początku kombinowałam z rekuperatorem, ale stwierdziłam, ze to na prąd będzie pobierało energie, trzeba ponoć jakieś filtry wymieniać, bywa hałaśliwe...więc temat odpuściłam.

poza tym wiadomo kwestia ceny.

co o tym myślicie??