Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna 2 czy 3 szybowe?

Recommended Posts

Co sądzicie o oknach z trzema szybami? Czy rzeczywiście są lepsze od okien 2 szybowych czyli nie pocą się, nie parują? Nie chcielibyśmy, aby nowe okna skraplały się tak samo jak te co mamy w bloku. Prosimy o wasze doświadczenia.:rolleyes:

Witam

Jest "odrobina" prawdy w tym skraplaniu ale tak jak pisał Charlie nie w tym jest sedno sprawy ze skraplaniem pary wodnej. Najogólniej jeżeli wentylacja w domu jest "do kitu" to wymiana okien nie załatwi sprawy a czy są lepsze ? - ogólnie tak, mają lepsze parametry - pytanie jakich okien/szyb potrzebujesz ? :)

pozdrawiam

Jeśli do bloku - to nie warto

Jeśli do starego budynku nieocieplonego - też nie warto

Parametry akustyczne prawie te same

Co innego - jak masz domek wolnostojący, i planujesz remont (rekuperacja, ogniwa słoneczne, ocieplenie) - to trzy szyby są jak najbardziej wskazane

Jeśli chodzi o skraplanie się pary na szybach - to świadczy o tym słaba wentylacja pomieszczeń - jedyne co może poprawić taki stan rzeczy to:

- uchylanie skrzydeł

- montaż nawietrzaka

przewaga okien 3 szybowych nad 2 szybowymi jest w izolacyjności.

Okna 2 szybowe mają około 1,1, a 3 szybowe 0,7 (okno oknu nie równe, ale nie chodzi tu o wielką precyzję, tylko o mniej więcej skalę różnicy).

Więc jeżeli dom nie jest jakiś mega stary i "dziurawy", to warto, bo przez okna ucieka bardzo dużo ciepła.

Dla porównania izolacyjność w miarę dobrze ocieplonej ściany to około 0,2. Więc nawet najlepsze okna nie dorównują ścianie, a często powierzchnia okien w domu sięga 15-20% powierzchni ścian (np. u mnie to prawie 20%).

Wadą okien 3 szybowych jest ich ciężar i to, że teoretycznie pewnie łatwiej w nich o problemy z domykaniem czy wypaczaniem. Niby to problem producenta żeby zapewnić odpowiednie okucia, ale wiadomo, że teoria sobie, a praktyka - sobie. Warto więc wybrać sprawdzonego producenta.

pzdr

a dlaczego ?

Ja wymieniłem okna z szybami 1,1 na okna z szybami 0,7.

Około 150 - 200 PLN/ m-c płacę mniej za ogrzewanie gazem w bloku.

Wyraźne oszczędności i to dzięki lepszemu współczynnikowi U szyb.

150 zł mniej? na miesiąc? Albo ja nieżyciowy - albo rzeczone mieszkanie ma ponad 120 m2

Jeśli chodzi o szyby 0,7 lub 0,5 w pakiecie 5 komorowym lub 6 komorowym w bloku - to nalezy pamietac o tym- ze czesto taka konfiguracja przy braku ocieplenia elewacji - lub jej wadach - szyba potrafi się pocić lub przemarzać na zewnętrznej powłoce.

Jeśli chodzi o szyby 0,7 lub 0,5 w pakiecie 5 komorowym lub 6 komorowym w bloku - to nalezy pamietac o tym- ze czesto taka konfiguracja przy braku ocieplenia elewacji - lub jej wadach - szyba potrafi się pocić lub przemarzać na zewnętrznej powłoce.

To ciekawa sugestia. Czy mógłby Pan rozwinąć nieco szerzej związek pomiędzy "ociepleniem elewacji", a zjawiskiem "pocenia się" lub zamarzania wody na zewnętrznej powierzchni szyby.

Co sądzicie o oknach z trzema szybami? Czy rzeczywiście są lepsze od okien 2 szybowych czyli nie pocą się, nie parują? Nie chcielibyśmy, aby nowe okna skraplały się tak samo jak te co mamy w bloku. Prosimy o wasze doświadczenia.:rolleyes:

Możesz kupić porządne okna 2 szybowe byle z nawiewnikami!

Edytowane przez fenix2
literówka

• 4 weeks później...
  • 3 months później...

mam dylemat naczytalem sie o tych pakietach 3 szybowych i juz nie wiem.

jestem przed wyborem okien waham sie co wyprac 3 szybowe czy 2 szybowe i dodatkowo rolety zewnetrznye roznica miedzy w cenie na calosc domu to 2400zl . Budynek bedzie docieplony od wschodu i zachodu styro grafit 10cm a od polnocy 12cm budyne z pustaka zuzlobetonowego o grubosci 38cm wentylacja grawitacyjna. co o tym sadzicie?

.... co o tym sadzicie?

Sądzę, że nazbyt poważnie podchodzisz do sprawy "mało poważnej". Nie kupujesz samych szyb zespolonych, a okna, więc nimi się zajmuj. A jeśli już te szyby tak Cię dręczą zastosuj przy ich wyborze to samo kryterium, którym kierowałeś się wybierając taki, a nie inny sposób docieplenia ścian konstrukcyjnych. Szyby to element tej samej bajki:-).

mam dylemat naczytalem sie o tych pakietach 3 szybowych i juz nie wiem.

jestem przed wyborem okien waham sie co wyprac 3 szybowe czy 2 szybowe i dodatkowo rolety zewnetrznye roznica miedzy w cenie na calosc domu to 2400zl . Budynek bedzie docieplony od wschodu i zachodu styro grafit 10cm a od polnocy 12cm budyne z pustaka zuzlobetonowego o grubosci 38cm wentylacja grawitacyjna. co o tym sadzicie?

Przerabailem ten temat 3 miesiace temu rozwazajac czy brac okna 2 czy 3 szybowe. Warto siasc policzyc - w moim przypadku dopalata do 3 szyby to ok 25% i u wiekszosci producentow jest to samo. dla mnie oznaczalo to ok 12 TPLN. Zdecydowalem sie na 2 szybowe - tej roznicy nie zaoszczedze na ogrzewaniu przez 20 lat.... Moze 3 szybowe maja sens przy domu pasywnym. Ja mam went mechaniczna i ocieplenie 18cm wełna. Minus 3 szybowych jesyt tez taki ze zima pomieszczeni nie nagrzewaja sie tak fajnie jak przy 2 szybowych.

Przerabailem ten temat 3 miesiace temu rozwazajac czy brac okna 2 czy 3 szybowe. Warto siasc policzyc - w moim przypadku dopalata do 3 szyby to ok 25% i u wiekszosci producentow jest to samo. dla mnie oznaczalo to ok 12 TPLN. Zdecydowalem sie na 2 szybowe - tej roznicy nie zaoszczedze na ogrzewaniu przez 20 lat.... Moze 3 szybowe maja sens przy domu pasywnym. Ja mam went mechaniczna i ocieplenie 18cm wełna. Minus 3 szybowych jesyt tez taki ze zima pomieszczeni nie nagrzewaja sie tak fajnie jak przy 2 szybowych.

o ile dobrze rozumiem to doplata 12 tysiecy??? czyli wydales okolo 60 tysiecu na okna tak??

co do domow pasywnych to troche tez niejest tak ze dacie 3 szybowke i jest juz pasywka tam calkiem inne parametry wchodza w gre wlasnie to co piszesz Lt szyb i nie dasz do okien pasywnych szyb o 0.5 bo wlasnie maja za niskie Lt dlatego jak juz wczesniej pisalem jezeli brac pod uwage pakiet 3 szybowy to pomyslec o pakiecie o przenikalnosci 0.8 lub 0.7 wtedy mamy zwiekszone parametry termiczne okna ale zato w zimie przepuszczaja wiecej slonca ktore ogrzeje nam domek

Pozdrawiam

Witam

o ile dobrze rozumiem to doplata 12 tysiecy??? czyli wydales okolo 60 tysiecu na okna tak??

co do domow pasywnych to troche tez niejest tak ze dacie 3 szybowke i jest juz pasywka tam calkiem inne parametry wchodza w gre wlasnie to co piszesz Lt szyb i nie dasz do okien pasywnych szyb o 0.5 bo wlasnie maja za niskie Lt dlatego jak juz wczesniej pisalem jezeli brac pod uwage pakiet 3 szybowy to pomyslec o pakiecie o przenikalnosci 0.8 lub 0.7 wtedy mamy zwiekszone parametry termiczne okna ale zato w zimie przepuszczaja wiecej slonca ktore ogrzeje nam domek

Pozdrawiam

PS a co do tematu to nie widzę uzasadnienia dla zastosowania pakietu 3 szybowego w w/w przypadku

Ja tam na szybach się specjalnie nie znam ale i tak widzę, że mylisz podstawowe pojęcia:

Lt - to współczynniki przepuszczalności światła - przejrzystość szkła

g - to natomiast współczynnik o którym piszesz - aczkolwiek nie do końca właściwie na moje - to współczynnik przepuszczalności energii słonecznej - ii to on jest odpowiedzialny ze tz pasywne zyski energii.

a to co podajesz jeszcze w wersji liczbowej to zapewne Ug lub nawet Uw skoro mówisz o oknach - więc sporo namieszałeś.

Pozdrawiam