Maro330 30.03.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Co sądzicie o oknach z trzema szybami? Czy rzeczywiście są lepsze od okien 2 szybowych czyli nie pocą się, nie parują? Nie chcielibyśmy, aby nowe okna skraplały się tak samo jak te co mamy w bloku. Prosimy o wasze doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 30.03.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Na brak kondensacji pary wodnej na oknach - ramy, szyby, nikt Ci nie da gwarancji. Bynajmniej nie powinien Problem nie jest w szybach ale w czym innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 01.04.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Witam Jest "odrobina" prawdy w tym skraplaniu ale tak jak pisał Charlie nie w tym jest sedno sprawy ze skraplaniem pary wodnej. Najogólniej jeżeli wentylacja w domu jest "do kitu" to wymiana okien nie załatwi sprawy a czy są lepsze ? - ogólnie tak, mają lepsze parametry - pytanie jakich okien/szyb potrzebujesz ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mektoncjusz 02.04.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Jeśli do bloku - to nie wartoJeśli do starego budynku nieocieplonego - też nie wartoParametry akustyczne prawie te same Co innego - jak masz domek wolnostojący, i planujesz remont (rekuperacja, ogniwa słoneczne, ocieplenie) - to trzy szyby są jak najbardziej wskazane Jeśli chodzi o skraplanie się pary na szybach - to świadczy o tym słaba wentylacja pomieszczeń - jedyne co może poprawić taki stan rzeczy to:- uchylanie skrzydeł- montaż nawietrzaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 02.04.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 przewaga okien 3 szybowych nad 2 szybowymi jest w izolacyjności. Okna 2 szybowe mają około 1,1, a 3 szybowe 0,7 (okno oknu nie równe, ale nie chodzi tu o wielką precyzję, tylko o mniej więcej skalę różnicy). Więc jeżeli dom nie jest jakiś mega stary i "dziurawy", to warto, bo przez okna ucieka bardzo dużo ciepła. Dla porównania izolacyjność w miarę dobrze ocieplonej ściany to około 0,2. Więc nawet najlepsze okna nie dorównują ścianie, a często powierzchnia okien w domu sięga 15-20% powierzchni ścian (np. u mnie to prawie 20%). Wadą okien 3 szybowych jest ich ciężar i to, że teoretycznie pewnie łatwiej w nich o problemy z domykaniem czy wypaczaniem. Niby to problem producenta żeby zapewnić odpowiednie okucia, ale wiadomo, że teoria sobie, a praktyka - sobie. Warto więc wybrać sprawdzonego producenta. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 02.04.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Jeśli do bloku - to nie warto ... a dlaczego ? Ja wymieniłem okna z szybami 1,1 na okna z szybami 0,7. Około 150 - 200 PLN/ m-c płacę mniej za ogrzewanie gazem w bloku. Wyraźne oszczędności i to dzięki lepszemu współczynnikowi U szyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mektoncjusz 02.04.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 a dlaczego ? Ja wymieniłem okna z szybami 1,1 na okna z szybami 0,7. Około 150 - 200 PLN/ m-c płacę mniej za ogrzewanie gazem w bloku. Wyraźne oszczędności i to dzięki lepszemu współczynnikowi U szyb. 150 zł mniej? na miesiąc? Albo ja nieżyciowy - albo rzeczone mieszkanie ma ponad 120 m2 Jeśli chodzi o szyby 0,7 lub 0,5 w pakiecie 5 komorowym lub 6 komorowym w bloku - to nalezy pamietac o tym- ze czesto taka konfiguracja przy braku ocieplenia elewacji - lub jej wadach - szyba potrafi się pocić lub przemarzać na zewnętrznej powłoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 02.04.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Jeśli chodzi o szyby 0,7 lub 0,5 w pakiecie 5 komorowym lub 6 komorowym w bloku - to nalezy pamietac o tym- ze czesto taka konfiguracja przy braku ocieplenia elewacji - lub jej wadach - szyba potrafi się pocić lub przemarzać na zewnętrznej powłoce. To ciekawa sugestia. Czy mógłby Pan rozwinąć nieco szerzej związek pomiędzy "ociepleniem elewacji", a zjawiskiem "pocenia się" lub zamarzania wody na zewnętrznej powierzchni szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 02.04.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Wy tam we Wrocku pewnie mata inne syby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 03.04.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Co sądzicie o oknach z trzema szybami? Czy rzeczywiście są lepsze od okien 2 szybowych czyli nie pocą się, nie parują? Nie chcielibyśmy, aby nowe okna skraplały się tak samo jak te co mamy w bloku. Prosimy o wasze doświadczenia. Możesz kupić porządne okna 2 szybowe byle z nawiewnikami! Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez fenix2 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 27.04.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Przy obecnych dopłatach do 3-ciej szyby nawet bym się nie zastanawiał, no chyba że to stary nie ocieplony dom czy blok, to wtedy jest to zbytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro075 18.08.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 mam dylemat naczytalem sie o tych pakietach 3 szybowych i juz nie wiem.jestem przed wyborem okien waham sie co wyprac 3 szybowe czy 2 szybowe i dodatkowo rolety zewnetrznye roznica miedzy w cenie na calosc domu to 2400zl . Budynek bedzie docieplony od wschodu i zachodu styro grafit 10cm a od polnocy 12cm budyne z pustaka zuzlobetonowego o grubosci 38cm wentylacja grawitacyjna. co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matlub 18.08.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Witam daro75 jak bedziesz miał rolety to możesz troszke zaoszczedzic na pakietach szybowych zamiast standardowej 2 mozesz wziasc 3 szybowy ale o wspolczynniku np 0.8 a nie 0.5 rolety zawsze sa dodatkowym zabezpieczeniem termicznym i pamietaj o ciepłej ramce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 18.08.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 .... co o tym sadzicie? Sądzę, że nazbyt poważnie podchodzisz do sprawy "mało poważnej". Nie kupujesz samych szyb zespolonych, a okna, więc nimi się zajmuj. A jeśli już te szyby tak Cię dręczą zastosuj przy ich wyborze to samo kryterium, którym kierowałeś się wybierając taki, a nie inny sposób docieplenia ścian konstrukcyjnych. Szyby to element tej samej bajki:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro075 19.08.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 hmm no tak ale w budynku jest wentylacja grawitacyjna wiec bedzie konieczny montaz nawiewników w oknach wiec zastanawiam sie nad sensem tego pakietu 3 szybowego i zwiazanych z tym stratami ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 19.08.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Z opisu wynika, że nie budujesz domu energooszczędnego, tak więc i te 3-szyby może są na wyrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 19.08.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 mam dylemat naczytalem sie o tych pakietach 3 szybowych i juz nie wiem. jestem przed wyborem okien waham sie co wyprac 3 szybowe czy 2 szybowe i dodatkowo rolety zewnetrznye roznica miedzy w cenie na calosc domu to 2400zl . Budynek bedzie docieplony od wschodu i zachodu styro grafit 10cm a od polnocy 12cm budyne z pustaka zuzlobetonowego o grubosci 38cm wentylacja grawitacyjna. co o tym sadzicie? Przerabailem ten temat 3 miesiace temu rozwazajac czy brac okna 2 czy 3 szybowe. Warto siasc policzyc - w moim przypadku dopalata do 3 szyby to ok 25% i u wiekszosci producentow jest to samo. dla mnie oznaczalo to ok 12 TPLN. Zdecydowalem sie na 2 szybowe - tej roznicy nie zaoszczedze na ogrzewaniu przez 20 lat.... Moze 3 szybowe maja sens przy domu pasywnym. Ja mam went mechaniczna i ocieplenie 18cm wełna. Minus 3 szybowych jesyt tez taki ze zima pomieszczeni nie nagrzewaja sie tak fajnie jak przy 2 szybowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matlub 19.08.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Przerabailem ten temat 3 miesiace temu rozwazajac czy brac okna 2 czy 3 szybowe. Warto siasc policzyc - w moim przypadku dopalata do 3 szyby to ok 25% i u wiekszosci producentow jest to samo. dla mnie oznaczalo to ok 12 TPLN. Zdecydowalem sie na 2 szybowe - tej roznicy nie zaoszczedze na ogrzewaniu przez 20 lat.... Moze 3 szybowe maja sens przy domu pasywnym. Ja mam went mechaniczna i ocieplenie 18cm wełna. Minus 3 szybowych jesyt tez taki ze zima pomieszczeni nie nagrzewaja sie tak fajnie jak przy 2 szybowych. o ile dobrze rozumiem to doplata 12 tysiecy??? czyli wydales okolo 60 tysiecu na okna tak?? co do domow pasywnych to troche tez niejest tak ze dacie 3 szybowke i jest juz pasywka tam calkiem inne parametry wchodza w gre wlasnie to co piszesz Lt szyb i nie dasz do okien pasywnych szyb o 0.5 bo wlasnie maja za niskie Lt dlatego jak juz wczesniej pisalem jezeli brac pod uwage pakiet 3 szybowy to pomyslec o pakiecie o przenikalnosci 0.8 lub 0.7 wtedy mamy zwiekszone parametry termiczne okna ale zato w zimie przepuszczaja wiecej slonca ktore ogrzeje nam domek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 19.08.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Mam szyby u 0,5 i zimą południowe pomieszczenia nagrzewają się aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 19.08.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam o ile dobrze rozumiem to doplata 12 tysiecy??? czyli wydales okolo 60 tysiecu na okna tak?? co do domow pasywnych to troche tez niejest tak ze dacie 3 szybowke i jest juz pasywka tam calkiem inne parametry wchodza w gre wlasnie to co piszesz Lt szyb i nie dasz do okien pasywnych szyb o 0.5 bo wlasnie maja za niskie Lt dlatego jak juz wczesniej pisalem jezeli brac pod uwage pakiet 3 szybowy to pomyslec o pakiecie o przenikalnosci 0.8 lub 0.7 wtedy mamy zwiekszone parametry termiczne okna ale zato w zimie przepuszczaja wiecej slonca ktore ogrzeje nam domek Pozdrawiam PS a co do tematu to nie widzę uzasadnienia dla zastosowania pakietu 3 szybowego w w/w przypadku Ja tam na szybach się specjalnie nie znam ale i tak widzę, że mylisz podstawowe pojęcia: Lt - to współczynniki przepuszczalności światła - przejrzystość szkła g - to natomiast współczynnik o którym piszesz - aczkolwiek nie do końca właściwie na moje - to współczynnik przepuszczalności energii słonecznej - ii to on jest odpowiedzialny ze tz pasywne zyski energii. a to co podajesz jeszcze w wersji liczbowej to zapewne Ug lub nawet Uw skoro mówisz o oknach - więc sporo namieszałeś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts