brylekpl 20.08.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 o ile dobrze rozumiem to doplata 12 tysiecy??? czyli wydales okolo 60 tysiecu na okna tak?? co do domow pasywnych to troche tez niejest tak ze dacie 3 szybowke i jest juz pasywka tam calkiem inne parametry wchodza w gre wlasnie to co piszesz Lt szyb i nie dasz do okien pasywnych szyb o 0.5 bo wlasnie maja za niskie Lt dlatego jak juz wczesniej pisalem jezeli brac pod uwage pakiet 3 szybowy to pomyslec o pakiecie o przenikalnosci 0.8 lub 0.7 wtedy mamy zwiekszone parametry termiczne okna ale zato w zimie przepuszczaja wiecej slonca ktore ogrzeje nam domek Pozdrawiam na okna wydalem ok 40000netto, dokładnie aby wziąć pakiet 3 szyb musialbym doplacic nastepne 10TPLN netto, wiec jest to wlasciwie bez sensu bo zwrocic sie nie ma szansy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkarpiu 26.08.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Temat, który poruszyłeś dręczył mnie przez kila miesięcy, przed zakupem nowych okien. Bałem się, że zimą woda będzie mi się lała po szybach, tym bardziej, że widziałem jaki moja mama miała z tym problem, z nowymi oknami. Generalnie skraplanie się wody od środka okien świadczy o problemach z wentylacją i braku ruchu powietrza w pomieszczeniu. I tak się właśnie dzieje zimą, gdy na dworze mamy minusową temp, a powietrze w pomieszczeniu nigdzie nie uchodzi wiec sie kondensuje. Na prawdę czy są to okna z 2 czy z 3 szybami nic to nie zmienia, jeżeli popełniamy te same błędy w rezultacie woda będzie nam się skraplać na szybach. Zimą wszyscy szczelnie domykają okna, aby ciepło z pomieszczeń nie uchodziło a zbyt szczelne okna to kolejny błąd. Ja, żeby zniwelować nieco różnice temperatur w domu, codziennie na parę minut uchylam okna i wietrzę pomieszczenia. Przed zakupem okien porozmawiałem z fachowcem, który mi wszystko wytłumaczył. Pełna profeska! I tak jak napisano powyżej, na problem ze skraplaniem się wody na szybach nikt nie powinien dawać gwarancji. A Ostatecznie możesz zainstalować nawiewniki powietrza, ale i to nie gwarantuje Ci rozwiązania problemu. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro075 29.10.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 wiec juz postanowilem zostane przy pakiecie 2 szybowym przy oknach zwykłych a przy palkonowych 3szyby teraz dylemat miedzy wyborem profilu wybór miedzy profilem veka perfectline a sonarol maxthermcenowo wychodzi identycznie ale parametry zdecydowanie na plus dla sonarol maxtherm a co Wy sądzicie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 25.04.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Podbijam, bo własnie czas zamawiać okna... Szukam drewnianych, białych, niskie U, wysokie g.. to muszą być 3 szybowe?? dom nowy na płycie fundamentowej, silka i 20 cm ocieplenia ściany, 24 cm XPS pod płytą, na zelbetowym stropie min 20 cm ocieplenia i poddasze sporadycznie użytkowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 25.04.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Szukam drewnianych, białych Co przemawia za takim wyborem? Bo ja widzę więcej wad niż zalet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 25.04.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 bo ma być tak "przedwojennie"... obecnie mam w przedwojennej kamienicy plastiki i już sie nimi nacieszyłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 25.04.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 bo ma być tak "przedwojennie"... obecnie mam w przedwojennej kamienicy plastiki i już sie nimi nacieszyłam... Masz ochotę i chęci na malowanie okien? Zdajesz sobie sprawę, że okna drewniane powinno się zamontować po pracach mokrych? Jeżeli chcesz mieć efekt "białego drewna" to poszukaj okien PVC w okleinie białej albo kremowej ze zgrzewami HFL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.04.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Brrr! Skąd ta nienawiść do drewna??? Białe, dobrze pomalowane spokojnie wytrzymają 10 lat i dłużej bez potrzeby odnawiania lakieru. Pomalowanie na biało to prosta praca, a co zrobić z okleiną w razie zniszczenia? Prace mokre nie są argumentem niedoprzeskoczenia. Da się to zorganizować. Natomiast zgrzew HFL przypomina drewno. Ale z której strony ? Od zewnątrz? czy od środka? a może pół na pół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MassiveR 28.04.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Co sądzicie o oknach z trzema szybami? Czy rzeczywiście są lepsze od okien 2 szybowych czyli nie pocą się, nie parują? Nie chcielibyśmy, aby nowe okna skraplały się tak samo jak te co mamy w bloku. Prosimy o wasze doświadczenia. Problemem raczej nie są okna, może nieodpowiedni montaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cygerman 16.09.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Witam Nie mogę znaleźć nic nowszego na ten temat więc pytam tu Jakie okna wybrać? dwu szybowe 1,2 W/m2K czy trzy szybowe od 0,9 W/m2K ? różnica w cenie na kilku oknach jakie wymieniam to około 1000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samar 16.09.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Dlaczego jak wybieracie samochód, telefon czy jakikolwiek sprzęt to zawsze stawiacie na nowoczesność, a jak przychodzi do wymiany okien, które będą służyły latami to macie tyle wątpliwości czy dołozyć te parę złotych aby poprawić ich termikę . Jednorazowo to jest tysiac i może aż tysiąc, ale weź pod uwagę,że okien nie kupujesz na rok czy dwa, a przynajmniej na 20. Kilka dni temu miałam klienta, który na wszelkie możliwe sposoby odpierał argumenty za 3 szybami. Ramy 6 komorowe, a jak, bo maja byc ciepłe, ale szyby to podwójne, bo on lubi jak się mu pomieszzenia przez szybę wentylują . Dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cygerman 16.09.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Hehe tak naprawdę od początku jestem za 3 szybami ale ostatnio trochę czytałem czy warto i się trochę zawahałem. Mam stary dom do remontu i napewno nie jest to dom pasywny ale zamierzam go mocno docieplić nawet gdyby miało zwrócić się to za 40 lat w kosztach ogrzewania to chcę mieć kontrole nad temperaturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 16.09.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Hehe tak naprawdę od początku jestem za 3 szybami ale ostatnio trochę czytałem czy warto i się trochę zawahałem. Mam stary dom do remontu i napewno nie jest to dom pasywny ale zamierzam go mocno docieplić nawet gdyby miało zwrócić się to za 40 lat w kosztach ogrzewania to chcę mieć kontrole nad temperaturą W oknach ważne jest też to jak szerokie są przestrzenie pomiędzy szybami. Pakiet 3-szybowy nie zawsze znaczy to samo. Mamy wyceny na okna gdzie szerokość ramki (szerokość między szybami) wynosi 12mm albo 18mm. A im więcej gazu w środku tym cieplejsze okna. Jaki pakiet: oczywiście 3 szybowe, najlepiej profil 7-komorowy (czyli 82mm). Okna dwuszybowe i pakiet pięciokomorowy kupowali moi rodzice jakieś 16-17 lat temu i wtedy była to wyższa półka, więc teraz odpowiedz sobie sam na pytanie czy warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 17.09.2017 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Weź te 3 szybowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 06.09.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 ciekawe...bzdury wypisujesz o uszczelkach. Pokaż mi choć jeden przykład gdzie po kilku latach trzeba było wymieniać uszczelki z EPDMDla tych co pewnych rzeczy jeszcze nie rozumiejąObowiązujące prawo do 2021 narzuca podstawowy parametr okna - UwParametr który przy pakietach dwuszybowch jest w wielu wypadkach niemożliwy do osiągnięciaPodstawa prawna:Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej (DzU poz. 926 z dnia 13.08.2013 r.) zmieniającym rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.Od 1. stycznia 2017 wszystkie okna ścienne (elewacyjne), niezależnie od wielkości, powinny mieć współczynnik dla pomieszczeń o temperaturze większej niż 16*C Uw<=1,1. [W/(m2·K)]Wystarczy odrobina wyobraźni by uświadomić sobie jakie straty generuje sama szyba w pakiecie dwuszybowym (Ug=1,1) i trzyszybówka (Ug=0,5)Ponad dwa razy mniej strat !!! Co przekłada się na REALNY spadek kosztu ogrzewania I tak naprawdę tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 06.09.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 ja bym wzial 2 szybowe, na 3 szybowe szkoda kasy, wiecej ciepla ucieka przez kiepskie uszczelki a nie okna a uszczelki w szybowych tez bedzie po paru latach wymienic i mysle ze to wystarczy za świat. Jesliby wierzyc wzorowi Q = 92,5 x U x A x Wk w którym: Q - ciepło przenikające przez okno w przeciętnym sezonie grzewczym [kWh], U - współczynnik przenikania ciepła [W/m2K], A - powierzchnia okna [m2], Wk - współczynnik ostrości klimatu. Przyjmujmy dla uproszczenia A=1(m2) i Wk=1 Wtedy dla okien dwuszybowych o współczynniku U wynoszącym od 1,5 do nawet 1,8, a dla trzyszybowych od 0,63 do średnio 0,8. Co daje: dwuszybowe: Q od 138 do 166 kWh trzyszybowe: Q od 58 do 74 kwH U mnie (gaz here) cena kWh wynosi 0,14755zł netto, czyli 0,18149 (plus opłaty stałe, ale to nie ma znaczenia). Zatem przez 1m2 okna ucieka nam rocznie przy oknach 2-szybowych do 30zł, a przy 3-szybowych 13zł. Ja mam ok. 25m2 okien (trzyszybowych). Przy dwuszybowych w najgorszym przypadku uciekałoby mi 750zł rocznie. Przy trzyszybowym ucieka 325zł. Różnica 425zł. Przez okres 15 lat oszczędzam ok. 6.375zł w nominalnej wartości pieniądza (chociaż realnie kwota jest wyższa, że względu na utratę wartości pieniądza w czasie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.09.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 ja bym wzial 2 szybowe, na 3 szybowe szkoda kasy, wiecej ciepla ucieka przez kiepskie uszczelki a nie okna a uszczelki w szybowych tez bedzie po paru latach wymienic i mysle ze to wystarczy za świat. Kurcze chłopie, skąd Ty się urwałeś? Z poprzedniej epoki? Nie pisz proszę takich bzdur, bo jeszcze ktoś w nie uwierzy i popełni szereg baboli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts