borusek 30.03.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Witam. może nie specjalnie dobre miejsce do tego pytania. Ale bardzo mnie interesuje zagadnienie czy ogrzewacie garaże tzn czy kaloryfer na zime w nim grzeje czy w ogóle jest. jakie temperatury macie w garażach. Dziękuje za informacje. U mnie garaż jest w bryle budynku z 3 oknami w sumie pokaźnych rozmiarów i przy temp okolo zera mam w nim 15-16 na plusie. ja to u Was wygląda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.03.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Ja mam w garażu podłączenie go grzejnika, ale grzejnika nie powiesiłem. Temperatura w garażu zimą jest taka, że śnieg na aucie powoli, ale jednak topnieje, więc jest >0. Garaż jest odizolowany od domu 12cm wełny. Masz dosyć ciepły garaż, co pewnie nie jest tanie... Przez garaż może uciec sporo ciepła. Założyłeś izolację pomiędzy garażem a pomieszczeniami ogrzewanymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borusek 31.03.2013 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 (edytowane) .. Założyłeś izolację pomiędzy garażem a pomieszczeniami ogrzewanymi ? Hmmmmm dobre pytanie. Dom dokańczałem jak już zaawansowanie robót było bardzo wysokie więc z tego co wnoszę to chyba nie ma jakiejś specjalnej warstwy izolacyjnej miedzy garażem a resztą budynku. Cegła kratówka i tynk tradycyjny i to chyba wszystko. W garażu mam spory grzejnik, ale czy go odkręcam, czy zakręcony to temp mniej więcej taka sam, no może przy odkręconym grzejniku jakiś 1 stopień wyżej jest. Garaż połączony z "kotłownią" gazową bez drzwi do pomieszczenia z kotłem gazowy. Może ten brak izolacji jest przyczyną dość wysokiej temp w garażu. Może by dać jakąś izolacje tylko od której strony. Od strony garażu z 10cm styropianu ? Zużycie gazu mam zdecydowanie za duże w porównaniu do tego co czytuje w sieci. U mnie idzie średnio 10-11 m3 na dobę w tą męczącą zimę Edytowane 31 Marca 2013 przez borusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Garaż w bryle budynku ogrzewany ( podłogowka ) do 14-15C odizolowany od reszty ( ściany - 18 pth , 12 cm styro grafitowe , 8 cm pth ,a sufit ocieplony 12 cm styro grfit ) , segmentowa brama garażowa osadzona w warstwie ociplenia. Jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 01.04.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Garaż w bryle budynku ogrzewany dwoma małymi grzejnikami. Temperatura przy -15 na zewnątrz - jakieś 15 na plusie, termostaty ustawione do 18 stopni. Garaż ocieplony z każdej strony (sufit też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.04.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Od strony garażu z 10cm styropianu ? Tak, od strony garażu, 10-ka wystarczy. To oczywiście całkowicie nie wyeliminuje problemu, ale zmniejszy powierzchnię ogrzewania ściennego które masz w garażu. Poszukaj sobie jeszcze różnych innych "kwiatków", które prawdopodobnie masz, skoro garaż został tak potraktowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borusek 02.04.2013 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Garaż w bryle budynku ogrzewany ( podłogowka ) do 14-15C odizolowany od reszt.. W garażu ogrzewanie podłogowe Kolega ma ? . ...Poszukaj sobie jeszcze różnych innych "kwiatków", które prawdopodobnie masz, skoro garaż został tak potraktowany. Poszukałem kamerą termowizyjną i niestety znalazłem 3 poważne mostki termiczne na ścianach szczytowych pod krokwiami. Dom był budowany pod sprzedaż, tzn wstępnie miał być dla budującego, ale coś mu w życiu nie poszło i na finiszu wiedział, że będzie sprzedawał. Człowiek doświadczony i znajomy, a sporo fuszerek zrobionych w temacie ocieplenia. nie mogę przeboleć tych 10-11 m3 gazu na dobę które mój dom wypuszcza komin, a ja mam w środku ledwo 22-21 st C Dla przykładu o taki kwiatek jak poniżej z pokoju narożnego na poddaszu. Dobrze , że wykonawca nie miga się i chce usterki naprawić tylko na dobrą sprawę nie wie jak to efektywnie i tanio zrobić, ani ja nie wiem. Wiem za to, że zawsze półśrodki prowadzą do ćwierć efektów. http://i558.photobucket.com/albums/ss27/universoo/IR_7856.jpg Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez borusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 04.04.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Też stoję przed podobnym problemem. Domek z garażem w bryle, zamontowany grzejnik w garażu ale nie grzeję nim. W pom. gosp. (wejście z garażu ale jeszcze bez drzwi) jest kocioł gazowy i zbiornik 120l. Brama garażowa segmentowa, cały budynek ocieplony 15cm styropianem. W garażu nawet w duże mrozy temperatura >0. Drzwi z garażu do części użytkowej domu. Strop garażu ocieplony z góry.Pytanie jest takie: czy ocieplić ścianę garaż/dom np.5 albo 10cm styropianem, czy nie ocieplać tylko położyć tynk w garażu. Niby oczywiste że ocieplić ale wtedy obawiam się że temp. spadnie <0 a w kotłowni powinna być na plusie. Zatem musiałby grzać grzejnikiem w garażu. Więc w sumie chyba wyjdzie na to samo jakbym zostawił tak jak jest mając świadomość że mi ciepło ucieka przez nieocieploną ścianę dom/garaż. to nie problem ocieplić tą ścianę ale czy to się opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.04.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 nie mam kotłowni w garażu (za to mam wodomierz z jego zabawkami, a także umywalkę i kran czerpalny), garaż w bryle, nad nim pokój użytkowy, z zewnatrz ocieplony jak cały budynek (15cm grafit), ściana od domu i sufit garażu to 5-6cm styro, posadzka w 80% bez styropianu, brama segmentowa (najsłabszy punkt garażu) i od trzech użytkowanych sezonów nigdy, nawet pomimo 30st mrozów, nie maiłem problemów z jakimkolwiek spadkiem temperatury poniżej zera (pomijam oblodzenie na bramie garażowej), zawsze jest na plusie, a jak masz tam jeszcze kotłownię to tym bardziej będzie okpoaz tym nawet gdybys się uparł na właczanie tego grzejnika to i tak straty na okresowe (bo tylko dla jakiegoś silnego spadku temperatury, z regulacja termostatem) dogzrewanie będą mniejsze niż stałe, niekontrolowane straty pzrez nieocieplone ściany/stropy, nie wspominając już o wychłodzeniu ścian wewnątrz domu, moim zdaniem ocieplaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 04.04.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 W sumie racja, ewentualnie grzejnikiem musiałbym dogrzewać tylko przy bardzo niskich temp.(-20 lub więcej). Przy 0 czy -10 na dworze w garażu i tak byłoby na plusie, a ściana garaż/dom by się nie wyziębiała. Styropian 5 czy 10cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 05.04.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja dawałem tak jak przedmówca - 6cm szarego styro na ścianę i 6cm styro pod wylewkę na piętrze. Nie ma co przesadzać, bo jak w garażu jest woda, to i tak trzeba trzymać temperaturę +. Jak ocieplisz za mocno to będziesz częściej grzał - na jedno wyjdzie. Raz mi zamarzło przy -30 - kaloryfer był zakręcony. Rano wody nie było w domu . Odmrażałem opalarką do drewna - na szczęście nic się nie stało. Kupiłem głowicę z funkcją p-zam i mam spokój - włącza się jak trzeba, a temperatura nie spada poniżej 3 st. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.04.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Ja dawałem tak jak przedmówca - 6cm szarego styro na ścianę i 6cm styro pod wylewkę na piętrze. ... no nie do końca bo przedmówca ma 5-6cm styro białego w garażu na ścianie i suficie ale też i nad stropem pod wylewką jeszcze bodajże 6cm (czyli mój strop nad garazem wyglada tak: siatka z klejem - styro 5cm na piankę - 14cm żelbet stropu - folia - 6cm styropianu - folia - 8cm wylewki z podłogówką - folia - tektura falista - panele) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 05.04.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Borusek, straty ciepła możesz też mieć na baniaku z CWU, ten baniak pewnie słabo zaizolowany, oddaje ciepło do kotłowni, a ta do garażu, a przez bramę w świat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.04.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 W garażu ogrzewanie podłogowe Kolega ma ? Poszukałem kamerą termowizyjną i niestety znalazłem 3 poważne mostki termiczne na ścianach szczytowych pod krokwiami. Dom był budowany pod sprzedaż, tzn wstępnie miał być dla budującego, ale coś mu w życiu nie poszło i na finiszu wiedział, że będzie sprzedawał. Człowiek doświadczony i znajomy, a sporo fuszerek zrobionych w temacie ocieplenia. nie mogę przeboleć tych 10-11 m3 gazu na dobę które mój dom wypuszcza komin, a ja mam w środku ledwo 22-21 st C Dla przykładu o taki kwiatek jak poniżej z pokoju narożnego na poddaszu. Dobrze , że wykonawca nie miga się i chce usterki naprawić tylko na dobrą sprawę nie wie jak to efektywnie i tanio zrobić, ani ja nie wiem. Wiem za to, że zawsze półśrodki prowadzą do ćwierć efektów. http://i558.photobucket.com/albums/ss27/universoo/IR_7856.jpg Mam podłogówkę w calym domu, w garażu też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts