mnowak355 01.04.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 WitamWłaśnie stoję przed wyborem kotła do CO. Chciałbym zapytać czy ktoś ma doświadczenie z ogrzewaniem tej samej powierzchni mieszkalnej kotłem na ekogroszek i kotłem gazowym. Chodzi mi o koszty ogrzewania tej samej powierzchni różnymi kotłami. Może ktoś z Was zmieniał lub montował drugi kocioł i wie fizycznie a nie teoretycznie jak przedstawiają się koszty takich rozwiązań. Zaznaczam że nie chodzi mi o koszty pieców a samego paliwa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.04.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 głupie pytania zadajesz, bo nie chce ci się skorzystać z wyszukiwarki i trochę poczytaćbyło już na te tematy 1000 ce wojen i nie widzę potrzeby, by specjalnie dla ciebie ludzie mieliby zaczynać je od nowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.04.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Witam Właśnie stoję przed wyborem kotła do CO. Chciałbym zapytać czy ktoś ma doświadczenie z ogrzewaniem tej samej powierzchni mieszkalnej kotłem na ekogroszek i kotłem gazowym. Chodzi mi o koszty ogrzewania tej samej powierzchni różnymi kotłami. Może ktoś z Was zmieniał lub montował drugi kocioł i wie fizycznie a nie teoretycznie jak przedstawiają się koszty takich rozwiązań. Zaznaczam że nie chodzi mi o koszty pieców a samego paliwa. Pozdrawiam Ogólnie pewnie można to zagadnienie podsumować tak: - ogrzewanie gazem masz prawie 100 % bezobsługowe ( ustawisz i z głowy) - ogrzewanie ekogroszkiem to zawsze większy kłopot bo musisz mieć kotłownię, a kocioł na gazowy powiesisz gdziekolwiek, - przy ekogroszku musisz ciągle szukać dobrego lub przyzwoitego składu ekogroszku ( musisz mieć miejsce na ten ekogroszek), musisz ekogroszek co parę dni dosypywać i raz na jakiś czas np. co dwa tygodnie należy czyścić kocioł a to może być trochę dyskomfortowe no i na początku należy jakoś opanować sterownik i sposób palenia eko, -gaz wyjdzie Cię drożej a ekogroszek co do zasady taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.04.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Ja mogę ci tylko powiedzieć że obecnie około 80 do 85% klientów to ci którzy uciekają z gazu i oleju opałowego.Wszystko zależy przede wszystkim od domku i strat ciepła jakie generuje.Jeśli dom dobrze docieplony i straty są niewielkie to żaden nośnik nie zabije Cię finansowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 01.04.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 czp01 mnowak pyta o koszty a nie obsługę, chyba nie ma co pisać o obsłudze bo to jest oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 01.04.2013 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 A może zna ktoś kwotę ogrzewania tej samej powierzchni gazem i ekogroszkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 01.04.2013 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 głupie pytania zadajesz, bo nie chce ci się skorzystać z wyszukiwarki i trochę poczytać było już na te tematy 1000 ce wojen i nie widzę potrzeby, by specjalnie dla ciebie ludzie mieliby zaczynać je od nowa! Z zasady nie ma głupich pytań są głupie odpowiedzi. Jeśli tyle było porównań kosztów ogrzewania gazem i węglem to podlinkuj chociaż jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 01.04.2013 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 czp01 mnowak pyta o koszty a nie obsługę, chyba nie ma co pisać o obsłudze bo to jest oczywiste. Dokładnie. Nie boję się obsługi takiego pieca. Chodzi mi przede wszystkim o koszty. Chciałbym porównać koszty ogrzewania tej samej powierzchni dwoma paliwami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.04.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Poszukaj sobie w wątku o RBR, tam kolega chris przedstawił porównanie ogrzewania olejem i ekogroszkiem. Gaz mnie nie interesuje i nie mogę ci pomóc. Tak jak kolega VLD pisze wystarczy poszukać Kolega kbab ma taki kalkulatorek, może ci policzy, miał link chyba w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.04.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Właśnie stoję przed wyborem kotła do CO. Chciałbym zapytać czy ktoś ma doświadczenie z ogrzewaniem tej samej powierzchni mieszkalnej kotłem na ekogroszek i kotłem gazowym. A orientujesz się mniej więcej ile Twój dom będzie potrzebował energii do ogrzewania ? Jeśli nie, to powinieneś od tego zacząć, jeśli tak, to policz sobie jakie będą różnice, sprawdź kaloryczność węgla i gazu, sprawność kotła gazowego przyjmij koło 95%, węglowego 50-70%, kalkulator w dłoń i po sprawie. Tu masz link do wspomnianego kalkulatora kbaba: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=10 Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.04.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Z zasady nie ma głupich pytań są głupie odpowiedzi. Jeśli tyle było porównań kosztów ogrzewania gazem i węglem to podlinkuj chociaż jeden. nawet palcem nie ruszę ale, że cie lubię, to montuj ekogroszek, za rok o tej porze przypommisz sobie o mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.04.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 kilka tygodni temu u mnie było spotkanie z firmą która chce założyć na moim osiedlu gazociąg. Przedstawiciel firmy powiedział otwarcie aby się nie oszukiwac że gazem jest taniej podał orientacyjnie że koszt ogrzania domu 150m2 ekogroszkiem to 3000zł a gazem 5000zł dodał że sam mimo iż buduje gazociągi ogrzewa soj dom ekogroszkiem. myślę ze to wystarczy resztę wywnioskuje sam zainteresowany a jak malo komu to niech poszuka kalkulatora kolegi kbab tam sobie wstawi dane domu i metodę ogrzewania i wyjdą mu koszty tylko trzeba odrobinę wysiłku chyba że autor leniwy okrutnie i chce aby wszędzie również w sypialni za niego całą robotę ze spaniem włącznie odwalać:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 02.04.2013 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Dalej jednak pytam o konkretne koszty kogoś kto ogrzewał ten sam dom tymi dwoma czynnikami i zna różnice niejako z doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 02.04.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Dalej jednak pytam o konkretne koszty kogoś kto ogrzewał ten sam dom tymi dwoma czynnikami i zna różnice niejako z doświadczenia. Do pytania powinieneś dołączyć że chodzi ci o różnice w nowym ocieplonym domu, bo jak wyżej pisali różnica 3000 a 5000 tysięcy złotych w nowym budownictwie jest raczej niemożliwa przy zakupie pieca 11KW który chodzi z średnią mocą 4KW. Najlepiej policz OZC (koszt około 300zł) i możesz nawet przeliczyć ile cię będzie prądem kosztowało ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 02.04.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) kilka tygodni temu u mnie było spotkanie z firmą która chce założyć na moim osiedlu gazociąg. Przedstawiciel firmy powiedział otwarcie aby się nie oszukiwac że gazem jest taniej podał orientacyjnie że koszt ogrzania domu 150m2 ekogroszkiem to 3000zł a gazem 5000zł dodał że sam mimo iż buduje gazociągi ogrzewa soj dom ekogroszkiem. myślę ze to wystarczy resztę wywnioskuje sam zainteresowany a jak malo komu to niech poszuka kalkulatora kolegi kbab tam sobie wstawi dane domu i metodę ogrzewania i wyjdą mu koszty tylko trzeba odrobinę wysiłku chyba że autor leniwy okrutnie i chce aby wszędzie również w sypialni za niego całą robotę ze spaniem włącznie odwalać:lol2: Co ty za pierdoły piszesz. Różnica w koszcie kWh z węgla i z gazu ziemnego to ok. 0,05zł. Przy domu o zapotrzebowaniu ok 12000kWh/rok różnica wyniesie ok. 600 zł. Jeżeli to jest warte kombinacji z zakupem, magazynowaniem, przewalaniem węgla i popiołu, czyszczeniem, brudem, mieszkaniem w kotłowni do czasu okiełznania besti itp. to się nie zastanawiaj. Ale pamiętaj - szkłem d....py nie podetrzesz. Czy nie lepiej zamiast składu węgla mieć dodatkowe pomieszczenie- spiżarnię, pralnię, gabinet itp. a wolny czas spędzić z rodziną. EDIT: 12000kWh to przybliżone zapotrzebowanie na CO i CWU domu takiego jak w stopce. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.04.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Maherpisałem o domu a nie o "nowym" domudla nowego 150m2 to potrzeba jakieś 8KW(tak pi razy drzwi) +coś na CWU więc to zrozumiałe że takich różnic nie będzie mnowak355poszukaj na wątkach gazowych ile ludziska spalają w jakich domach potem poczytaj wątki węglowe i będziesz miał jakieś rozeznanienie sądzę bys znalazł kogoś kto w nowym domu w krótkim okresie czasu dokonał zamiany gazu na węgiel lub odwrotnie.to są raczej sporadyczne przypadki i będzie Ci trudno zdobyć dokładne cyferki.prędzej korzystając z kalkulatora kbab-a będziesz miał pogląd na sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.04.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Dalej jednak pytam o konkretne koszty Podać ci mogę konkretnie ostatnie moje koszty, ale tylko dla gazu. Dom ok. 120 m.kw., na ścianach styro 12 cm, pod podłogą 10 cm, na piętrze skosy ocieplone 20 cm wełny, strop 15 cm (a więc w sumie - niebogato ). Cyrkulacja - "na życzenie". Ogrzewam kotłem kondensacyjnym jednofunkcyjnym Ecocondens Plus 25 (Termet) z zasobnikiem c.w.u. (120 l) Kocioł "chodzi" na minimalnej mocy, bez regulatora i termostatu (a więc "taktuje"). Temperatura w pomieszczeniach ok. 18 do 20 st. (lubię "zimny wychów" ). W najchłodniejszym okresie tej zimy zapłaciłem 900 zł za DWA miesiące. P.S. Dla pełnej informacji: na stałe mieszka 2 osoby, na gazie gotowane są 3 posiłki dziennie, zmywarka też jest podłączona do ciepłej wody (aby mniej prądu "żarła" ) Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 02.04.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Tak też myślałem że różnice nie będą duże, bo kolega ogrzewa niecałe 160m , dom w miarę dobrze ocieplony 15cm podłoga i ściany, dobre okna piec kondensacyjny i kilka razy byłem u niego i temperaturę ma ustawioną pomierzy 22-23C i miesięcznie nie miał rachunku wyższego niż 700zł. Teraz po obniżce gazu pewnie będzie miał jeszcze mniej. Porównując to do ekogroszku to ciężko będzie zejść miesięcznie dużo niżej nie mówiąc o problemach z zakupem / magazynowaniem / paleniem i pozbywaniem się popiołu i straconym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.04.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Za 700pln to masz kolego prawie tonę groszku, trzeba by grzać ze dwie takie chatki żeby to zjarać za miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 02.04.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Za 700pln to masz kolego prawie tonę groszku, trzeba by grzać ze dwie takie chatki żeby to zjarać za miesiąc. Dobrze że napisałeś,,prawie". Kiedyś znalazłem gościa na forum z domem jak moim, trochę gorzej docieplonym, ogrzewanym ekogroszkiem. Na sezon szło mu ok 4 ton. Tak że prawie tona na miesiąc. Wszystko zależy od zapotrzebowania na CO i CWU, jakości opału, umiejętności obsługi kotła, co nie każdy potrafi i nie jest to takie proste jak by się wydawało. O innych minusach już pisałem wyżej. Dla potwierdzenia cytat z innego tematu: ,,Po 2 tygodniach zabawy z kotłem: 1. Nastawa kotła 50°C 2. Czas podawania 12 2. Czas między podawaniem 1m20 3. Wydajność dmuchawy 6 bieg 4. Czas przedmuchu w stanie podtrzymania 15 5. Czas przerwy w podtrzymaniu 20 [min] 6. Krotność podawania 2 średnie zużycie węgla 33kg/na dobę w domu 18-20 stopnie. Moje pytanie do użytkowników kotłów czy to w nornie?" Dotyczyło to domu 160m2. Czyli 33x30 =990kg - prawie tona, i sypialnia w kotłowni. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts