karoka65 02.04.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Jest też dużo prawdy kolego w tym co piszesz i nie zaprzeczę. Z pompami ciepła też niektórzy popłynęli Przyznam że trochę ten sezon masz krótki bo ja zaczynam już dogrzewać początkiem września i to często a przeważnie kończę w maju, myślę że w 2,5 tony powinienem się wyrobić, wszystko zależy ile się nam jeszcze zima przedłuży bo coś wróżbici od pogody dzisiaj nie bardzo nadzięję robili na rychłe ociepłenie. Nie chciałem być złośliwy z tą pompką bo pewnie jakbym miał nową chałpkę to i pewnie też bym sobie sprawił ale w starej budzie tylko wungiel żeby przeżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 02.04.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Jeśli niema rury z gazem lub w planach gruntownej modernizacji budy to niestety. Ewentualnie drewno, chyba jedyne paliwo stałe jeszcze nie ,,chrzczone" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.04.2013 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Może "młynek" do orzecha?Przerobić na ekogroszek, najtaniej.Gdzie można kupić ekogroszek 29MJ (minimum 25) po 700 złotych? W Czechach? Raczej nie, tam brunatny. Na Ukrainie?Ten tani z marketu to max 23MJ i dużo popiołu i nawet dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 03.04.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) tutaj opina uzytkownika:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie&p=5906543&viewfull=1#post5906543 U nas węgiel luzem 900 a workowany 950. A tu faktyczna wartość opałowa. Nawet jak węgiel miał tylko 24000 MJ/kg to i tak duża część poszła do atmosfery.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku&p=5906481&viewfull=1#post5906481 nie wiem ile zapłacił za węgiel ale gazu poszłoby za ok. 2300zł Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 03.04.2013 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Dziękuję bardzo wszystkim którzy zechcieli podzielić sie swoją wiedzą. Jestem trochę, delikatnie mówiąc, zaniepokojony tym co piszecie o zużyciu węgla w swoich domach. Dlatego zadałem takie pytanie bo w tej chwili mieszkam w domu ogrzewanym właśnie ekogroszkiem. Opiszę swoje doświadczenia. Dom który obecnie ogrzewamy to typowa duża kostka z lat 80-tych. Po rozbudowie i dociepleniu (10cm styro) z tynkiem kilkanaście lat temu ogrzewamy dwa poziomy mieszkalne po ok 135m2 każdy oraz dogrzewamy tzw. suteryny. W tum roku do dnia dzisiejszego spaliłem 3,5 tony ekogroszku i mam nadzieję zmieścić się w 4. Temperatura w mieszkaniu przyjemna w razie większych mrozów dogrzewamy się kominkiem. Węgiel kupuję i przywożę swoim dostawczym autem bezpośrednio z dużego składu opału. Za opał płaciłem ostatnio 685 zł/t Retopala kaloryczności 27-28.Nowy dom ma 120m2 powierzchni mieszkalnej plus ok 30m2 garaż z piwnicą. Jest w zabudowie bliźniaczej ocieplony 12 cm styro z przyzwoitymi oknami. Myślę że powinienem spalić nie więcej niż połowę tego co spalam w "starym" domu, więc ok 2t. co da mi niecałe 1400 zł za opał na zimę. Jeśli dobrze wykalkulowałem na podstawie postu Kolegi JTD da mi to różnicę minimum 500zł (1400 mój opał na zimę- 1900 w zaokrągleniu Kolega JTD) Jak napisałem minimum bo jego temperatura w domu to dla mnie zimno.Napiszcie proszę jakie są koszty grzania gazem domów między 120 a 150m2. Da nam to większy pogląd.Jeszcze raz dziękuję za Wasze posty.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.04.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 No w deklaracji sprzedawcy retopal 27 czy 28MJ/kg to bardzo duża przesada, bliżej mu do 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 03.04.2013 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Wiesz, ile by nie było to spalam tego 4t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.04.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Nie neguję że tyle spaliłeś, neguję to co podaje ci sprzedawca węgla i to z całą stanowczością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 03.04.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Sam mam gaz kupe lat a palę groszkiem miałem . Zawsze bylo jest i będzie gazem drożej z 40%. Znam ludzi co kopciuchy pokasowali a dziś od nowa wstawiają i palą w nich z zadowoleniem bo dobijały ich rachunki za gaz. Znam ludzi co gaz sobie chwalą a i tak wspomagają kopciuchami i kominkami . Powiem tak prowadzę od lat sprzeczkę na ten temat ze szwagrem.Powiem tak on chwali gaz bo twierdzi ze taniej ale; Jak palił kopciuchem to miał w domu 23-24C teraz pali gazem i ma 18-19C twierdzi że taniej . To ja mu mówie napal gazem tak jak paliłeś węglem . I tu się robi problem mianowicie wzrost do tak samej temperatury spowoduje wzrost kosztów gazu o 100% i tu już nie ma taniej tylko 2x drozej Niestety nie ma nic za darmo i za wygodę trzeba płacić Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.04.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Sam mam gaz kupe lat a palę groszkiem miałem . Zawsze bylo jest i będzie gazem drożej z 40%. Znam ludzi co kopciuchy pokasowali a dziś od nowa wstawiają i palą w nich z zadowoleniem bo dobijały ich rachunki za gaz. Znam ludzi co gaz sobie chwalą a i tak wspomagają kopciuchami i kominkami . Powiem tak prowadzę od lat sprzeczkę na ten temat ze szwagrem.Powiem tak on chwali gaz bo twierdzi ze taniej ale; Jak palił kopciuchem to miał w domu 23-24C teraz pali gazem i ma 18-19C twierdzi że taniej . To ja mu mówie napal gazem tak jak paliłeś węglem . I tu się robi problem mianowicie wzrost do tak samej temperatury spowoduje wzrost kosztów gazu o 100% i tu już nie ma taniej tylko 2x drozej Niestety nie ma nic za darmo i za wygodę trzeba płacić Wpis wydaje mi się zgodny z rzeczywistością, większość tych którzy chcą większej wygody stają się często zimnolubni. Coś za coś, jak kogoś stać jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 03.04.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Ja też ogrzewam taką kostkę o bardzo zbliżonych wymiarach niestety nie ocieploną wynik mam jak do tej pory 4t grochu i ok.1,5 miału .Ale myślę że gdybym miał przesiąść się na nowy dom 120m2 to raczej starałbym się go tak ocieplić żeby ogrzewać gazem, wolałbym wydać 1/3 więcej na gaz niż palić węglem. Palę groszkiem i jestem zadowolony, bo na gaz mnie nie stać przy tych stratach ciepła i tej powierzchni, mieliśmy piec na gaz ale poszedł na złom bo to była niewyróbka finansowo.Inna rzecz że w Krakowie coraz większe lobby się zbiera by zakazać palenia węglem ale może szybko to nie wejdzie albo tylko w centrum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 03.04.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Sam mam kosteke mury na 50 cm i docieplony 15- 17 cm styro I ;1/3? albo 1/2 ale jak docieplisz to węglem też bedzie taniej jeszcze taniej ,wyjdą grosze w stosunku do gazu mam na groszek miał i teraz pale -obsługuje kocioł 2x w miesiącu bo na tyle starcza zasyp wiec nadal węgiel = taniej a to dodatkowo = cieplej:yes: PS węgiel kupowałem groch po 620 zł a miał po 460zł Ogólnie opal staniał bo był droższy .Eko był po 780 zł i 650od ruska 22kj A 2 lata wstecz płaciłem po przeszło 800zł. Gaz zdrozał przez te 2 lata więc wegiel grubo tanio wychodzi . Ogólnie jakośc węgla nieco spadła a cena miału też spadła więc latem kupuje miał bo za 460 zł tona nawet jak ma 22kj to się opłaca , a ma być jeszcze tańszy latem Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 03.04.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Ale cały czas jest porównanie pieca na ekogroszek (najbardziej wydajny piec węglowy) z jakimś tam piecem gazowym. Od kilku lat jak weszły najnowsze piece gazowe kondensacyjne których sprawność przekracza 100% to nie ma co porównywać do starej szafy z palnikiem gazowym bez modulacji mocy której sprawność dochodziła do 75% przy nowym piecu. Mam porównanie u kolegi którego wyżej opisałem, że u niego opłaty za gaz są niższe niż u mnie w starym słabo ocieplonym domu w którym ogrzewam połowę mniejszą powierzchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 03.04.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Taniej tak i cieplej przez to że taniej też, ale przy małej powierzchni i dobrym ociepleniu może warto pomyśleć o gazie? bo na pewno wygoda. Ktoś jak palił śmieciuchem lata całe to mu łatwo na podajnik się przesiąść ale z kolei jak ktoś palił gazem albo mieszkał w bloku to przeważnie jest mu ciężko nawet przy najlepszym podajniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 03.04.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Przy duzej czy małej powierzchni nie ma znaczenia sam mam 2 małe połączone w 1 duży obieg razem 400m2 .100% sprawność? Przecie to ściema wymyślona wiadomo przez kogo i w jakim celu . Niema czegoś takiego Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.04.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Taniej tak i cieplej przez to że taniej też, ale przy małej powierzchni i dobrym ociepleniu może warto pomyśleć o gazie? bo na pewno wygoda. Ktoś jak palił śmieciuchem lata całe to mu łatwo na podajnik się przesiąść ale z kolei jak ktoś palił gazem albo mieszkał w bloku to przeważnie jest mu ciężko nawet przy najlepszym podajniku. To też prawda ale mam gościa który mieszkał całe życie w bloku, wybudował dom na terenie podmiejskim można powiedzieć, ma pompę ciepła która się nie wyrabia zimą i ten jako pierwszy sezon grzał kotłem na eko groszek. Mówi że bał się na początku strasznie tego ustrojstwa ale w domu miał w końcu ciepła i stwierdził że niema tragedii. Strach ma wielkie oczy, no zależy tez co się kupi bo może mieć nie tylko wielkie oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.04.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Przy duzej czy małej powierzchni nie ma znaxczenia sam mam 400m2 100% sprawność? Przecie to ściema wymyślona wiadomo przez kogo i w jakim celu . Niema czegoś takiego No tutaj bym się z kolega nie zgodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 03.04.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Jak słysze że kocioł ma sprawność rzędu powyżej 100% to śmiać mi się chce z tych bałwanów:bash: Toż to perpetum mobile mało że nie ma strat to na dodatek energia im się mnoży w tych kotłach cudownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 03.04.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 .100% sprawność? Przecie to ściema wymyślona wiadomo przez kogo i w jakim celu . Niema czegoś takiego To jest porównanie procentowe do starszych modeli pieców, tak jak urządzenia elektryczne mają w większości klasę A+ (skończyły się już litery w górę i dodają plusiki, za niedługo dojdzie do tego że będzie klasa A+++++++++++). Tak samo pompy ciepła mają w granicach 250% sprawności, bo z jednego kilowata potrafią dostarczyć 2,5 raza większą energie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 03.04.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Tylko jescze pytanie na jakim kotle się wzorowali ? No chyba wiadomo że przedpotopowym . Kotły na węgiel także poszły do przodu nie? Nawet najnowszy kondensat czy inny wynalazek na powietrze nie poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts