karoka65 03.04.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Kotły na węgiel także poszły do przodu nie? I to bardzo mocno, mam okazję się tym przekonać namacalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 03.04.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Ale minusem kotłów węglowych pomijając problemy z chrzczonym węglem i obsługą jest to że węgiel jest brudnym paliwem i brudzi kocioł i sprawność kotła szybko idzie w dół (w programie ecoala przyjmuje się średnio sprawność 50-70%), a w gazie sprawność nieznacznie się zmniejsza do zadeklarowanej u producenta i to jest jeden z powodów na korzyść ogrzewania gazem bo pomimo droższego gazu różnica się wyrównuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 03.04.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Jedna wielka bzdura Gaz też jest chrzczony ciągle drożeje a kotły na węgiel też są coraz wydajniejsze . Sam mam kocioł wprawdzie własnej konstrukcji i sam się czyści pod wpływem palenia czyszczę go 2x do sezonu nie ma żadnego dymu z komina. Dobra konstrukcja jest też wysoko sprawna . Gazownicy zanizają sprawność kotłów węglowych a zawyżają kotły gazowe. owszem ich sprawnośc jest nieco gorsza ale bez przesady . Dużo też zależy jak jest wyregulowany na sterowniku i w jakiej temperaturze pracuje . Wiadomo czym nizsza temp. pracy tym lepiej sprawność wyższa. Oni naliczają węglowe w wysokich temperaturach nawet 90c95C A kotły na węgiel pracują w tem nawet 45-50C co ich obliczenia biorą w łab:yes: Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 03.04.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Jedna wielka bzdura Gaz też jest chrzczony ciągle drożeje a kotły na węgiel też są coraz wydajniejsze . Sam mam kocioł wprawdzie własnej konstrukcji i sam się czyści pod wpływem palenia czyszczę go 2x do sezonu nie ma żadnego dymu z komina. Dobra konstrukcja jest też wysoko sprawna . Gazownicy zanizają sprawność kotłów węglowych a zawyżają kotły gazowe. owszem ich sprawnośc jest nieco gorsza ale bez przesady . Dużo też zależy jak jest wyregulowany na sterowniku i w jakiej temperaturze pracuje . Wiadomo czym nizsza temp. pracy tym lepiej sprawność wyższa. Oni naliczają węglowe w wysokich temperaturach nawet 90c95C A kotły na węgiel pracują w tem nawet 45-50C co ich obliczenia biorą w łab:yes: Teraz jak w ecoal wprowadzili statystyki palenia to niema problemu z policzeniem rzeczywistej sprawności kotła węglowego i przyjmuje się taką jak wyżej podałem. Odnośnie gazowników to nie wiem o co ci chodzi - oni przecież nie nabijają tabliczek znamionowych na kotłach węglowych ani nie robią im pomiarów . Jak zrobiłeś sam kocioł węglowy to może się nim pochwalisz, podejrzewam że jest bez podajnika i pewnie sprawność mniejsza niż oferują na rynku renomowani producenci.Głupoty napisałeś odnośnie tego że im niższa temperatura to sprawność pieca wyższa, jest dokładnie na odwrót . Po pierwsze w niskich temperaturach piec zarasta sadzą, po drugie jakby tak było to nikt by nie wymyślał pieców z podajnikiem tylko wystarczyłby śmieciuch z wsadem np.500kg i ustawiło by się mu z 40C i na miesiąc by wystarczyło palenia. Najbardziej ekonomicznie jest palenie małej dawki węgla z pełną mocą palnika. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Maher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 03.04.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Gadasz pierdoły z kapelusza.I nie znasz się w temacie Tak było kiedyś Mam kocioł z podajnikiem W niskich temp kol. kocioł sprawniejszy bo są wielokrotnie mniejsze straty kominowe I wcale nie zarasta sadzą . Nie masz pojecia Ty piszesz o starych kotłach marketowych ,,płomiennicowych a ja piszę o tylnopłaszczowych które mają o wiele wyższą sprawność. Jest ich mało na rynku bo ich koszt produkcji jest 2x wyższy ze względu na ilość materiału i czasu produkcji:yes:Dodatkowo stosuje się dopalanie wszelkich cząstek nie ma nic dymu z komina .Halo Mariolka obudz się .Chcesz to ci moge nakrecić filmik ze spalania kompletnie zero dymu i niespalonego węgla - czyli sadzy . Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 03.04.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Gadasz pierdoły z kapelusza. Mam kocioł z podajnikiem W niskich temp kol. kocioł sprawniejszy bo są wielokrotnie mniejsze straty kominowe I wcale nie zarasta sadzą . Nie masz pojecia Ty piszesz o starych kotłach marketowych ,,płomiennicowych a ja piszę o tylnopłaszczowych które mają o wiele wyższą sprawność. Jest ich mało na rynku bo ich koszt produkcji jest 2x wyższy ze względu na ilość materiału i czasu produkcji:yes: To tak jak pisałem możesz się pochwalić. Tak samo mylisz pojęcia temperatury i mocy z jaką pracuje palnik, a temperaturę wody wychodzącej z kotła. To samo zrobili w piecach gazowych kondensacyjnych i największą sprawność uzyskuje przy niskiej temperaturze wody kotłowej i w połączeniu z podłogówką jest idealne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 03.04.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Wez przeczytaj co napisałeś raz piszesz że lebsza sprawnośc jest w wyzszej a w drugim poscie że w niższej temp Wez się zdecyduj w końcu .Ja nic nie myle skoro piszę że w nizszych temp to mam na mysli i temp palnika i wody w układzie i temp spalin i mocy palnika też, to jest wszystko razem powiązane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 03.04.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Wez przeczytaj co napisałeś raz piszesz że lebsza sprawnośc jest w wyzszej a w drugim poscie że w niższej temp Wez się zdecyduj w końcu .Ja nic nie myle skoro piszę że w nizszych temp to mam na mysli i temp palnika i wody w układzie i temp spalin i mocy palnika też, to jest wszystko razem powiązane Tak jak pisałem wyżej najwyższą sprawność uzyskuje się spalając możliwie najmniejszą dawkę węgla z pełną mocą palnika, temperatura wody kotłowej nie ma dużego znaczenia, jedynie wpływa negatywnie na korozje pieca i przy niższych temperaturach spaliny szybko się ochładzają i nie wszystko się prawidłowo dopali, także lepiej aby było to powyżej 50C. Jednocześnie moc pieca musi być tak dobrana aby odbiór ciepła w domu był podobnej mocy. Może zakończmy to pisanie bo jest nie na temat , a ciebie i tak nie przekonam bo swoje wiesz lepiej, zresztą na innych farach też cię nie przekonali aż zablokowali ci konta aby mieć spokój. , Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Maher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 04.04.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Oczywiste ze nie muszę się z tobą zgadzać . To że ty masz racje to jest twoja subiektywna ocena . I wcale nie musi być zgodne z prawdą .Co do korozji też nie masz racji bo wcale nie koniecznie korozja powstaje do 50C to nie prawda bo o tym decyduje o wiele wiecej czynników .Jest to bardziej skomplikowany proces z którym zapewne nie miałeś do czynienia Moze tak samo wystąpić w grubo wyzszej temp. jak i w nizszej nie koniecznie Spokojnie nawet 42 C nie występuje Jesili chodzi o jakieś tam konta bez komentarza Zaden punkt twojej wypowiedzi nie jest zgodny z prawdą .Twoja wiedza jest teoretyczna pod każdym względem i chcesz swoją wiedzę przekazać innym ale nie mnie bo ja ma wiedzę praktyczną i nie dam sobie wmówić takich banialuków Nie masz argumentów popartych wiedzą praktyczną i prubujesz mnie zdyskredytować w oczach innych! Przestań się wybielać a mnie oczerniać! Fachowcy tak nie robią tylko ,, kruki internetowe dziobią po oczach'' Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts