Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa budynku gospodarczego na Mieszkalny

gac17

Recommended Posts

Witam.

Od wiosny zamierzam ruszyć z przebudową budynku gospodarczego na mieszkalny.

Mam kilka wątpliwości i mam nadzieje że, doradzicie mi w kilku sprawach.

Zacznę od tego że w budynku były kiedyś zwierzątka, ale już od 12 lat stoi pusty.

Ze względu no to że były tam zwierzęta i w obawie przed tym żeby podczas ogrzewania ze ścian nie zaczął się wydobywać nieprzyjemny zapach pomyślałem żeby ściany od wewnątrz wymurować pustakiem o grubości 6 cm, lub przykleić na istniejący tynk płyty karton gips, to drugie rozwiązanie jest tańsze i szybsze tylko zastanawia mnie czy płyty wystarczą, może ktoś miał kiedyś podobną sytuację i podzieli się informacjami jak rozwiązał ten problem,

Dodam że nawet w upalne dni jak budynek jest pozamykany to jak wchodzi się do środka to nie czuć nieprzyjemnych zapachów. Ostatnio burzyłem tam murki i skuwałem miejscami tynk i z ciekawości zabrałem fragmenty cegieł i tynku do domu położyłem je na grzejnikach i sprawdzałem czy nie śmierdzą no i jedynym zapachem jaki czułem to był zapach betonu.

Druga sprawa to w tym budynku wysokość pomieszczeń aktualnie wynosi około 258 cm po położeniu izolacji i wylaniu posadzki będzie to około 238 cm, zastanawia mnie to czy to nie będzie za nisko i czy może lepiej skuć tą posadzkę i zalać to od nowa??

Mam jeszcze pytanie czy jeżeli ściany budynku są dwuwarstwowe z pustaka żużlowego i cegły to czy mogą być później problemy z wilgocią??

Pozdrawiam

Edytowane przez gac17

witaj..mamy podobna sytuację ale nie pomogę bo dopiero wszystko przed nami..również po otrzymaniu pnb ruszamy z przekształceniem budynku gospodarczego na mieszkalny, kiedyś rodzice trzymali tam zwierzęta czyli tzw obórka z chlewem. Mój mąż mówi, że po wyrównaniu ścian (tynk) będzie montował płyty gipsowe..wspominał coś o odgrzybianiu i pozbyciu się zapachów (jak dla mnie w budynku nie śmierdzi). Posadzkę będziemy skuwać bo również jest za nisko i po zrobieniu sufitów mogłoby być mało komfortowo. jak dowiem się w jaki sposób mąż chce "odsmrodzić" budynek to napiszę.

No u nas też nie śmierdzi ale obawiam się że po ogrzaniu ścian może zacząć się z nich uwalniać smrodek, i wilgoć wychodzić. A z tego co zrozumiałem to wy będziecie tynkować ściany i na nowy tynk montować jeszcze płyty karton gips??

• 3 months później...

Witam po długiej przerwie,

Przebudowa budynku w trakcie

Tynki skute posadzka skuta i zalana nowa.

I tu pojawił się problem, majster pomylił się w obliczeniach i chudziaka zalał 10 cm niżej niż powinna być, i teraz nie wiem co lepiej zrobić, dolać chudziaka czy dać więcej styropianu, zamiast 15 cm to dam 25 i się wyrówna, tylko czy to nie za duża warstwa styropianu??

Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi