Qazimodo 02.04.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Cześć.Potrzebuję informacji na temat kosztów jakie będę musiał ponieść aby przyłączyć do domu wodę i kanalizację. Naturalnie ceny chciałbym znać w przybliżeniu, tak aby mniej więcej (szukając wykonawcy) nie dać się zbytnio naciągnąć. Sprawa wygląda tak:Wybudowałem nowy dom. Z domu (odpływ) do studzienki kanalizacyjnej jest około 8metrów. Studzienka znajduje się na mojej działce. Teren w którym trzeba zakopać rurę to jeszcze zwykły piach. Więc nie ma problemu z zrywaniem kostki etc..Kolejna rzecz to przyłącze wody. Obecnie w odległości 12m. od budynku z czego 2m w ulicy. Ulica to zwykły ubity czarnoziem. Teren do budynku to podobnie jak "trasa" kanalizy, piach.Ostatnia praca do wykonania to likwidacja przyłącza wody "na czas budowy". Odległość 5m od studzienki po trasie po jakiej pójdzie przyłącze wody - właściwe. Całość pracy oceniam ma 2 dni pracy dla dwóch ludzi z łopatami. Gdzie jeden kopie a drugi "rozkazuje". Mam projekt i pozwolenie na wykonanie ww robót. W wodociągach gdy załatwiałem pozwolenia natychmiast zaproponowano mi usługę "brat urzędnika" za cenę ponad 6 tyś.Zadzwoniłem do firmy którą znalazłem w internecie w moim mieście (Gdańsk) i przedstawiłem problem. Usłyszałem cenę 5,5 tyś.Do każdej z ww propozycji dochodzi koszt materiałów, który oceniam na max 500zł. No i zdębiałem bo jeśli tak się sprawy mają to .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.04.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Cześć. Potrzebuję informacji na temat kosztów jakie będę musiał ponieść aby przyłączyć do domu wodę i kanalizację. Naturalnie ceny chciałbym znać w przybliżeniu, tak aby mniej więcej (szukając wykonawcy) nie dać się zbytnio naciągnąć. Sprawa wygląda tak: Wybudowałem nowy dom. Z domu (odpływ) do studzienki kanalizacyjnej jest około 8metrów. Studzienka znajduje się na mojej działce. Teren w którym trzeba zakopać rurę to jeszcze zwykły piach. Więc nie ma problemu z zrywaniem kostki etc.. Kolejna rzecz to przyłącze wody. Obecnie w odległości 12m. od budynku z czego 2m w ulicy. Ulica to zwykły ubity czarnoziem. Teren do budynku to podobnie jak "trasa" kanalizy, piach. Ostatnia praca do wykonania to likwidacja przyłącza wody "na czas budowy". Odległość 5m od studzienki po trasie po jakiej pójdzie przyłącze wody - właściwe. Całość pracy oceniam ma 2 dni pracy dla dwóch ludzi z łopatami. Gdzie jeden kopie a drugi "rozkazuje". Mam projekt i pozwolenie na wykonanie ww robót. W wodociągach gdy załatwiałem pozwolenia natychmiast zaproponowano mi usługę "brat urzędnika" za cenę ponad 6 tyś. Zadzwoniłem do firmy którą znalazłem w internecie w moim mieście (Gdańsk) i przedstawiłem problem. Usłyszałem cenę 5,5 tyś. Do każdej z ww propozycji dochodzi koszt materiałów, który oceniam na max 500zł. No i zdębiałem bo jeśli tak się sprawy mają to .... A moze popros firme o sporzadzenie szczegolowej wyceny, co sie sklada na owe 5500PLN. Zeby wyszlo co dokldanie tyle kosztuje. Bo jak sie okaze ze wykopanie 1m rowu to koszt 500PLN, to sie w sposob oczywisty osmieszaja. Albo ze przykrecenie rury kosztuje 1000PLN itp. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 02.04.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Firmy nie chętnie chcą podawać szczegółowy kosztorys,( podobny problem był poruszany na forum kominkowym) - tłumaczenie dość pokrętne. Koszt wykopu to około 100-150 za mb. Jeśli się mylę poprawcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.04.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Firmy nie chętnie chcą podawać szczegółowy kosztorys,( podobny problem był poruszany na forum kominkowym) - tłumaczenie dość pokrętne. Koszt wykopu to około 100-150 za mb. Jeśli się mylę poprawcie. Ja rozumiem, ze nie chca firmy podawac kosztorysow, bo jakby podaly to by inwestorom wlosy stanely. OKazalo by sie ze materialy to kosztuje 10% calosci, a wykopanie metra rowu wlasnie 100-150PLN Ja bez problemu znajdowalem czlowieka do pracy fizycznej (w stylu wykop) za 100-150 za caly dzien. W tym czasie to spokojnie wykopie ze 20m. Jak ktos chce szybciej to mini koparka wezmie ponizej 100PLN za godzine a wykopie ciut wiecej niz 1mb w tym czasie. To ze firmy sie metnie tlumacza, nie znaczy ze trzeba im placic kokosy za wykopanie dziury w ziemi szpandlem. Mowiac brzydko w dupach sie poprzewracalo. A kupic samemu materialy, zrobic wykop i wziasc firme tylko do zrobienia wcinki w instalacje. Czyli cos czego zwykly smiertelnik tymi recami nie zrobi. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qazimodo 02.04.2013 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Też tak myślałem, ale firma która miała by zrobić "wcinkę", musi mieć stosowne uprawnienia. I w "urzędzie kanał" (w moim wypadku SAUR NEPTUN GDAŃSK" ) podpisuje stosowny dokument w którym zmusza się ją do brania odpowiedzialności za całą robotę. A nie tylko "wcinkę".Tym sposobem żadna firma nie bardzo chce brać odpowiedzialność za nie swoją pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbo 03.04.2013 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Cześć. Potrzebuję informacji na temat kosztów jakie będę musiał ponieść aby przyłączyć do domu wodę i kanalizację. Naturalnie ceny chciałbym znać w przybliżeniu, tak aby mniej więcej (szukając wykonawcy) nie dać się zbytnio naciągnąć. Sprawa wygląda tak: Wybudowałem nowy dom. Z domu (odpływ) do studzienki kanalizacyjnej jest około 8metrów. Studzienka znajduje się na mojej działce. Teren w którym trzeba zakopać rurę to jeszcze zwykły piach. Więc nie ma problemu z zrywaniem kostki etc.. Kolejna rzecz to przyłącze wody. Obecnie w odległości 12m. od budynku z czego 2m w ulicy. Ulica to zwykły ubity czarnoziem. Teren do budynku to podobnie jak "trasa" kanalizy, piach. Ostatnia praca do wykonania to likwidacja przyłącza wody "na czas budowy". Odległość 5m od studzienki po trasie po jakiej pójdzie przyłącze wody - właściwe. Całość pracy oceniam ma 2 dni pracy dla dwóch ludzi z łopatami. Gdzie jeden kopie a drugi "rozkazuje". Mam projekt i pozwolenie na wykonanie ww robót. W wodociągach gdy załatwiałem pozwolenia natychmiast zaproponowano mi usługę "brat urzędnika" za cenę ponad 6 tyś. Zadzwoniłem do firmy którą znalazłem w internecie w moim mieście (Gdańsk) i przedstawiłem problem. Usłyszałem cenę 5,5 tyś. Do każdej z ww propozycji dochodzi koszt materiałów, który oceniam na max 500zł. No i zdębiałem bo jeśli tak się sprawy mają to .... Masz tylko 8 metrów bierz łopatę, piwko znajomego i kop , rura układasz ze spadkiem, zrób tylko sobie studzienkę rewizyjną. Jak zrobisz popytaj geodetów o cenę za mapkę powykonawczą bo ceny mogą cię zaskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 03.04.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 U nas ceny kształtują się w firamach około 120zł za metr wody z materiałem i około 200zł za metr kanalizacji z materiałem. Problem jest tego typu że firma która o wykonuje przez 3 lata za niego odpowiada - później przejmuje to aqua. Tak wiec jak nie masz jakiś znajomości w firmach to nikt sie nie zgodzi na to, że sam zrobisz, wiekszość, oni tylko wcinke i podpiszą ci sie pod tym. Ja jutro bede miał wycene na 50m wody to napisze ile mi zaproponowano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbo 03.04.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 U nas ceny kształtują się w firamach około 120zł za metr wody z materiałem i około 200zł za metr kanalizacji z materiałem. Problem jest tego typu że firma która o wykonuje przez 3 lata za niego odpowiada - później przejmuje to aqua. Tak wiec jak nie masz jakiś znajomości w firmach to nikt sie nie zgodzi na to, że sam zrobisz, wiekszość, oni tylko wcinke i podpiszą ci sie pod tym. Ja jutro bede miał wycene na 50m wody to napisze ile mi zaproponowano Hmm, ja miałem tylko studzienkę z kanalizacji na swojej działce (i to pewnie jest granica własności), ale nie byłem podłączony. Zrobiłem podłączenie sam, przyjechali Panowie z kanalizacji zrobili odbiór, a geodeta mapkę. Może z wodą jest inaczej bo granica jest do licznika i tu są problemu z odbiorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 03.04.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 u nas 200zl/mb kanalizacji z materiałem70zł/mb wodociągu z materiałem Przy czym ceny wyzej dotyczą sieci (przekroje odpowiednio 200mm kan i 100mm woda). Przy przyłączach może jest ciutek taniej.Aha, ceny wyżej to netto, robotnik z uprawnieniami sanitarnymi, a czasem nawet z uprawnieniami kierownika budowy (potrzebny przy budowie sieci)pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Agata 16.05.2013 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Jestem świeżo po uzyskaniu przyłącza wodnego długość 70 m cena 32 zł za metr bieżący z materiałem plus dodatki jak licznik zawór itp w sumie 2400zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts