Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

duże zużycie ekogroszku

siara_nh

Recommended Posts

Witam wszystkich, do do was pytanie i zarazem prośbę o radę

posiadam piec z podajnikiem na ekogroszek,

obecnie ogrzewam ok 200m2, dom jest ocieplony 15cm styropianem a ściany skośne narazie 5cm

w domu mieszkam ok 2 lata to moja druga zima i mam problem z piecem już nie wiem czy coś źle robie

spalanie ekogroszu na dzień dzisiejszy to ok 7ton , nie wiem co jest grane , piec łapie temperaturę zadaną jeśli podam mu doś dużą dawkę ekogroszku , ale wtedy się go dużo przesypuje i niedopala, jeśli natomiast dam mniejszą dawkę paliwa to piec ciągle jest na regulacji i nie może załapać za bardzo danej temparatury zadanej ( mam ustawione na 55stopni)

próbowałem różnych ekogroszków nic to nie dało piec jest w niewilkiem pomieszczeniu do którego wyrąbałem dziurę za doływ powietrza taka mała kratka , zastanawiam się czy za mało telu dostaje czy co? już naprawdę głipueje , nastaw dmuchawy nic praktycznie nie zmiania

jak powinien prawidłowo spalać się ten ekogroszek , tak żeby się spalał całkowicie żeby piec łapał temparaturę zadaną i zeby paliwo się nie przesypywało- w ciagu jednego dnia często mam zapełnioną (tą wysuwaną) szyfladę od niedopalonego ekogroszku

i jeszcze pytanie czy piec powinien często byc na regulacji i mało co? a resztą powinien być w nadzorze ? bo nie wiem czy mam zmniejszyć trochę dawkę paliwa - ale wtedy nie złapie mi temparatury zadanej ( tylko czy jeśli jest na regulacji to nie będzie co chwile podawał paliwo i co za tym idzie spalał więcej???)

bardzo prosze po poradę

Trzeba zacząć od podstaw:

- jaki sterownik?,

- jaki jest palnik w kotle, producent palnika, typ palnika.. np. pancerpol typ pps-17.... czy pancerpol pps-25....

- czy palnik miał po pierwszym sezonie czyszczona strefę napowietrzania?

- czy głowica palnika jest szczelna i była wklejona na czarny slicon na 1200st.C? Najczęściej nieszczelny palnik jest winowajcą większości problemów z procesem właściwego palenia

w sumie to mam dwa sterowniki na obu dzięje się tak samo nie zależnie który zamontuje

sterownik :(1) LIDER

sterownik :(2) kom-ster TIGRA

kocioł KWM-SGR 38kW

odnośnie palnika nie znalazłem żadnych informacji - moje jedynie powiedzieć że w środku ma dwa rzędy "dziur" przez które wychodzi powietrze

palnik czyściłem 2 miesiące temu, a dziś przeczyściłem calutki piec

koledzy zauważyłem właśnie że piec w stanie nadzoru podaje sobie dość dużą dawkę paliwa , ,,,,

Siara_nh wydaje mi się, że Twój kocioł jest ciągle głodny, dlatego podbiera po kryjomu z lodówki pożywienie.

Poszukaj w instrukcji sterownika hasło "podtrzymanie"

Z tym określeniem palnika to się nie popisałeś. Poszukaj chociaż w internecie jakiś palnik podobny do Twojego.

Kotłów typu KWM-SGR, to w Zagłębiu Pleszewskim jest mnogo.

Każdy kocioł inny, ale prawie każdy producent kotła z automatycznym załadunkiem paliwa korzysta z tego samego Świadectwa badania na "znak bezpieczeństwa ekologicznego" wydanego dla Spółdzielni Metalowców "KOTLARZ".

Pisałem o tym Zwyczaju Pleszewskim tutaj: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/14203-komentarze-do-poradnika-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/page__st__100#entry138324

Edytowane przez Andrzej_M_