Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto się za to brać

Recommended Posts

Witam. Proszę o opinie ludzi, ktorzy niedawno sie wybudowali, albo budują się teraz i znają troche te realia.

Mianowicie mam mega dylemat. To forum czytam już od jakiegoś czasu i im więcej czytam i pytam, tym mam większy mętlik w głowie. Ale po kolei. Mieszkamy sobie z żoną i synkiem w niedużym mieszkaniu na śląsku. Za kilka miesięcy urodzi nam się drugie dziecko i trzeba będzie zmienić pomyśleć nad zmianą lokum na większe. Stoimy przed dylematem czy kupować większe mieszkanie (powiedzmy, że stać nas na jakieś 60-70m2 w bloku), czy zbudować nieduży dom. Wiadomo każda opcja ma swoje plusy i minusy. Za domem napewno przemawia fakt, że jakiś czas temu kupiliśmy działkę (jeździmy tam sobie w weekendy), na której ten dom możnaby postawić. Oczywiście są i minusy, czyli napewno większe koszty budowy domu, niż zakupu mieszkania, no i nerwy związane z budową. Powiedzcie mi czy wybudowanie domu, w stanie do zamieszkania jest możliwe za 280 tys. zł? To maks jaki możemy zainwestować. Wstępnie znaleźliśmy dwa projekty, które nam się podobają. Oto link do pierwszego projektu:

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/ewa_paliwo_stale/0/526 Powierzchnia użytkowa 118,5 m2, powierzchnia zabudowy 113 m2. Powierzchnia dachu 180,5 m2. Dom z poddaszem użytkowym, bez piwnicy, garaż w bryle, dach dwuspadowy, 6 okien połaciowych (po redukcji zostałyby 2), likwidacja balkonu, dom w zasadzie bez udziwnień.

Tu link do drugiego projektu:

http://hbstudio.pl/projekt;1

Powierzchnia użytkowa 105 m2, powierzchnia zabudowy 105,5 m2. Dom z poddaszem użytkowym, bez piwnicy, garaż w bryle, dach dwuspadowy, 5 okien połaciowych (po redukcji zostałyby 2), likwidacja balkonu, dom w zasadzie bez udziwnień.

Oprócz domu musimy zrobić przydomową oczyszczalnię ścieków (lub szambo) oraz studnię głębinową (wodociąg w odległości kilkuset metrów więc drogo), prąd jest. Sam raczej nie będę dużo robił bo na budowlance się nie znam. Po znajomości będę miał robiony dach (rodzina kładzie dachy na podkarpaciu), elektrykę (znajomy) i wykończeniówkę (malowanie ścian, kładzenie płytek, paneli itp) - też znajomy. Jakie mogą byc różnice w budowie tych dwóch zaproponowanych przeze mnei domów? W zasadzie różnią się tylko 8-10 m2 powierzchni, a nie ukrywamy, że Ewa podoba nam sie ciut bardziej niż Iskierka.

Edytowane przez misiek80

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zbuduj prosty, mały dom jednorodzinny. Zamiast mieć 60 m.kw. mieszkania, będziesz mieć 80 m.kw. domu i jeszcze Ci pieniędzy zostanie.

Ewa jest lepsza od Iskierki, bo nie ma lukarny.

Tylko wywal ten garaż z bryły. Na bogatego nie wyglądasz, więc po co chcesz budować swojemu samochodowi taki drogi domek?

na śląsku mieszkania drogie, utrzymanie również - mieszkanie w bloku ma plusy i minusy - tak jak i w domku. jeżeli stać Cię na 60mkw mieszkania, to stać Cię też na mały domek ( a odpadają Ci już koszty zakupu działki). ja też z tego regionu i podjęłam decyzję o budowie. życzę powodzenia i podjęcia decyzji, która Cię zadowoli.

Też bardziej podoba nam się Ewa, ale pewnie koszt budowy będzie nieco wyższy, bo to w końcu te kilka m2 więcej niż w Iskierce. Koszt budowy Ewy podany na stronie Horyzontu to 250 tys. zł bez instalacji, czyli z instalacjami pewnie właśnie około 280, może 300 tys zł. Widziałem już trzy Ewy na żywo, jedną Iskierkę zresztą też. Obydwa domki mają i plusy i minusy. Jeśli chodzi o Ewę, to jedna była już zamieszkana, pięknie i chyba nietanio wykończona, właściciel zdradził że wszystko wyszło go ponad 350 tys. zł (sam kominek 20 tys. zł). Druga Ewa była w SSZ, miała okna, drzwi zewnętrzne, bramę garażową, posadzki i tynki - koszt 170 tys. zł, ale właściciel większość rzeczy robił sam. Trzeci dom to typowy SSZ - koszt 110 tys. zł, ale wszystko robione własnoręcznie. Ja koszty budowy chcę ograniczyć do minimum, budować z pustaków typu max, do tego 15 cm styro (rozwiązanie chyba nieco tańsze niż ytong czy porotherm), jeśłi będzie potrzeba i rzeczywiście wyjdzie to taniej, coż zamiast dachówki dam blachodachówkę, jak już pisałem chcę maksymlnie ograniczyć ilość okien dachowych (do 2 szt.), zlikwidować balkon, wszystkie okna zrobić w typowych rozmiarach, wstawić kocioł na ekogroszek (brak gazu, a ogrzewanie elektryczene czy pompa ciepła to już nie na moją kieszeń). Jedyne z czego nei chciałbym rezygnować to kominek, ale kto wie? Napewno fundamenty i ściany będzie robić jakaś firma, czyli ktoś kto się na tym zna (żeby czegoś nei spierniczyć), dach pewnie dużo taniej zrobi rodzina żony, elektryka i złotą roczkę od wykończeniówki też mam. Może wśród znajomych, albo znajomych - znajomych znajdzie sie jakis dobry i niedrogi hydraulik i ktoś kto zrobi ogrzewanie. Adaptację projektu, jakby co też będzie robić koleżanka-architektka. Jeśli chodzi o SSZ, to sąsiad na działce obok zlecił jego wykonanie jednej ekipie (funtamenty, ściany, dach, okna, drzwi - tyle widać,. nie wiem czy zakres prac obejmował coś jeszcze) i zapłacił zgodnei z umową 160 tys, zł za nieco większy dom niż Ewa, Powiedzcie mi na czym najwięcej można zaoszczędzić? Edytowane przez misiek80

Witam. Kilka m2 domu więcej w kosztach to mały pikuś. Najwięcej można zaoszczędzić na wykończeniówce, kominek jeśli takie marzenie to nie rezygnuj, a że masz mętlik w głowie po tym czytaniu to normalny objaw - gdy dojdzie do konkretów to zobaczysz że warto czytać. Każdy mężczyzna powinien zbudować dom - to sprawdzian i tak naprawdę to widać że decyzję już podjąłeś więc życzę sukcesu.

jest tu temat na forum-dom do 200tyś.ja uważam że to możliwe i tak robię.zamiast gnieździć się w mieście będę miał mały domek.pamiętaj tylko że każde udziwnienie i niestandardowe wymiary czegokolwiek jak choćby okien zwiększą cene.a teraz myśl i porównuj ceny oraz wertuj forum.powodzenia

misiek,kibicuję ci serdecznie,wybrałeś prosty dom i jeżeli trafisz na uczciwa i rzetelną firmę to budowa pójdzie szybko i sprawnie (jezeli tylko pogoda dopisze),powinieneś mieć szczegółowy kosztorys sporzadzony przez firmę,która będzie ci robic ssz,pożniej mozesz sam wybierac fachowców,znajomi za darmo nic nie zrobia,a wykorzystywać znajomych też nie pasuje,lepiej iść na piwo czy zaprosić na grila,chyba,ze przysługa za przysługę

i tak jesteś do przodu mogąc zobaczyć Ewę na wlasne oczy przed rozpoczęciem budowy

ktoś tu wcześniej pisał o garazu w bryle domu,mnie tez by było szkoda na to kasy,ale dla mnie projekty bez dodatkowego pokoju na dole są chybione,

zyczę miłego budowania bo jezeli ma się pieniadze,fajną ekipę i dopisuje pogoda to jest to fantastyczny czas - patrzeć jak z niczego powstaje własny dom

Wiem, że wzystkie udziewnienia tworzą koszty, dlatego ja wszystko będę miał proste, standartowe i typowe. kroni a jaki dom Ty budujesz?

projekt na zamówienie ,drożej ale będe chodził po swoim .wybrałem taka opcje.a z tych projektów bym zrezygnował.poszukaj normalnej bryły,bez balkonu,garażu i innych pierdół.prosty,dach dwu spadowy. garaz postawisz sobie obok z osb,mój kosztował 2k.

Edytowane przez kroni

kroni, obydwa te domy nie mają udziewnień, ani pierdół, a z balkonu jak pisałem wyżej rezygnuję. Dzięki namira. Jeszcze nie wiem na jaki projekt sie zdecydujemy. Iskierka napewno jest nieco ciaśniejsza (mniejszy garaż, kotłownia, wąska kuchnia, mniejsza łazienka u góry i pokoje), ale ma kilka plusów: większy wiatrołap z miejscem na szafę, bardziej ustawny salon niż Ewa, no i chcąc wejść do kuchni nie trzeba przechodzić przez salon. Za to Ewa mimo, że wieksza zaledwie o kilka metrów, to jednak będąc w środku wyraźnie się to odczuwa, dom wydaje się bardzo przestronny. No i ta kuchnia, duża, ustawna z fajną spiżarnią. Plan mam taki: posiadam już WZ, na dniach chcę zamówić projekt, tzn. jak tylko uzgodnimy z żoną który :) Koleżanka-architektka nam go zaadaptuje. Myślę, że w maju wystąpię o PNB. Na wakacje powinienem je otrzymać - u nas (odpukać) urzędnicy pracują dość szybko i za bardzo się nie czepiają. Kredyt mam wstępnie dogadany, nic tylko składać wniosek, a póżniej jak kasa na konto wpłynie, to zaczynać przygodę z budową. Jakbym zaczął budowę powiedzmy sierpień/wrzesień, to SSZ chciałbym skończyć przed nastaniem zimy, czyli gdzieś w listopadzie 2013 r., czy to jest realne? W sumie to zaledwie 3-4 miesiące. Przez zimę trzebaby pomyśleć, poszukać materiałów, zorganizoać ludzi do dalszej pracy i w marcu/kwietniu 2014 r. dalej poleciec z koksem. Plan mam taki, żeby prowadzić się na Boże Narodzenie 2014 r. Realne?

Też stałem przed podobnym dylematem, tyle, że w Warszawie. Wybrałem dom i nie żałuję. Ważne tylko aby przy tak napiętym budżecie pilnować kosztów. Na maksa prosty dom, bez garażu (może wiata?), prosta bryła, nieduży salon, sensowne usytuowanie na działce, itd. Wszystkie rady są tu na forum. Jeśli masz już działkę to tym lepiej. Przeanalizuj koszty uzbrojenia tej działki, budowy ewentualnej drogi dojazdowej, itp. tu moga się kryć dość duże a wstępnie nieoczywiste koszty. Pamiętaj też, że wykończeniówka, choć niedoceniana jest baaardzo kosztowna. Mimo to moim zdaniem warto przymierzyć się do domu.

buduj!

ale najpierw przeczytaj ten wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok-200-tys-jest-sens-marzy%C4%87

(jest też podobny "do 300 tysięcy").

To jest największa oszczędność: dobre przygotowanie inwestora. No i dobre ekipy (w stosunku do ceny) są już zajęte na ten rok.

Przemyśl też raz jeszcze: chcesz oszczędzać bardzo (np. te 15 cm styropianu), na świetle (okna dachowe), a jednocześnie jednak upierasz się przy garażu w bryle domu, który będzie kilkanaście tysięcy kosztował. Oczywiście garaż użyteczny jest. Ale kwestia z czego rezygnujesz, by go mieć.

Teraz masz garaż?

I jeszcze jedno: kiedy robią znajomi na budowie, niekoniecznie jest taniej czy lepiej.....

Droga dojazdowa jest, trzeba sie będzie tylko dorzucić około 3 tys. zł na jej utwardzenie. Prąd jest, woda będzie ze studni głębinowej (koszty), no i będziemy budować przydomową oczyszczalnię ścieków (koszty).

Marchew, a o co Ci chodzi z tym styropianem? Że 15 cm droższe od 12 czy 10, czy że w ogole styropian jest bez sensu? Jeśli będę budował, to napewno będą budować ludzie, którzy budowali u dwóch moich kompli. Są rozchwytywani, ale jakby co mam ich zaklepanych na wrzesień-październik. Znam ich osobiście i widziałem trzy domy, które postawili. Rzeczowi, rzetelni i życzliwi ludzie, z którymi naprawdę można się dogadać. Robią fundamenty, ściany zewnętrzne i wewnętrzne, stropy, posadzki i kominy... ogólnie wszystko co da sie wymurować. Dachów nie robią, ponieważ twierdzą, że są już na to za starzy (ale akurat do dachu miałbym ludzi). Część okien dachowych chcę zlikwidować, bo średnio mi się podobają poza łazienka i doświetleniem schodów. Niektórzy w domu robią na dole gabinet, pokój dla gości, czy garderobę - ja zdecydowałem się na garaż w bryle. Pytasz czy teraz też mam garaż... no mam.

Droga dojazdowa jest, trzeba sie będzie tylko dorzucić około 3 tys. zł na jej utwardzenie. Prąd jest, woda będzie ze studni głębinowej (koszty), no i będziemy budować przydomową oczyszczalnię ścieków (koszty).

Marchew, a o co Ci chodzi z tym styropianem? Że 15 cm droższe od 12 czy 10, czy że w ogole styropian jest bez sensu? Jeśli będę budował, to napewno będą budować ludzie, którzy budowali u dwóch moich kompli. Są rozchwytywani, ale jakby co mam ich zaklepanych na wrzesień-październik. Znam ich osobiście i widziałem trzy domy, które postawili. Rzeczowi, rzetelni i życzliwi ludzie, z którymi naprawdę można się dogadać. Robią fundamenty, ściany zewnętrzne i wewnętrzne, stropy, posadzki i kominy... ogólnie wszystko co da sie wymurować. Dachów nie robią, ponieważ twierdzą, że są już na to za starzy (ale akurat do dachu miałbym ludzi). Część okien dachowych chcę zlikwidować, bo średnio mi się podobają poza łazienka i doświetleniem schodów. Niektórzy w domu robią na dole gabinet, pokój dla gości, czy garderobę - ja zdecydowałem się na garaż w bryle. Pytasz czy teraz też mam garaż... no mam.

w styropianie chodzi o to że przykładowo robiąc 15 cm zamiast 20 cm oszczedzasz bardzo niewiele (około 1000zł) co jest równowartością tony ekogroszku, robiąc grubsze ocieplenie koszty ci się zwrócą lada moment

ps. chcąc mieć dom za 280 tys nie pakuj sie w garaż, ja miałem garaż w projekcie przy domu i zrezygnowałem, takie jest moje zdanie, to co wydasz na garaż może ci na koniec zabraknąć

przy tak małym domu garaż w bryle to jakiś no sens

@ pablo,

100% racji z garażem. Wykańczając dom dziękowałem sobie za podjęcie decyzji o rezygnacji z garażu / wiaty, gdybym go zrealizował zabrakło by mi kasy na wykończeniówkę. Garaż jest przydatny ale przy takim budżecie priorytetem jest przede wszystkim zamieszkanie w w miarę wykończonym domu i rezygnacja z pewnych udogodnień, nie koniecznie będących pierwszą potrzebą. Inaczej kończy się cała budowa stresem i problemami finansowymi.

misiek, pomysl jeszcze nad garażem. rezygnując z niego możesz wybudować dom parterowy zamiast z poddaszem. mieszkałeś kiedys w domu ze schodami? wiesz, co to znaczy mieć skosy w pokojach? poczytaj, sa takie wątki. a parterówka do 120 m2 tańsza niż z poddaszem.

wiaty na samochody są teraz takie piekne, że są ozdobą ogrodu. ja mam wiate i jestem szczęśliwa, że nie musze walczyć w pospiechu przed pracą z jakimiś drzwiami i bramami, wychodzę z domu, mam dwa metry do wiaty, wsiadam i jadę. szyby samochodu NIGDY nie były oszronione. nie ma walki z błotem i śniegiem z opon, wszystko wsiąka w kostkę brukową.

gdybyś miał 350-400 tys, to mógłbyś myslec o garażu, ale za 280 to sie głeboko zastanów, bo będziesz musiał samochód sprzedać, żeby ten dom z garażem dokończyć.

co do wybranych przez ciebie projektów: brak pokoju na parterze (problem z małymi dziećmi - bedziesz miał plac zabaw w salonie, bo nie zostawisz dzieci samych na pietrze); problem w przypadku choroby - osoba chora będzie uwięziona sama na górze, chore dzieci - musisz siedziec z nimi na górze.

spora powierzchnie domu zabiera klatka schodowa (po kilka metrów na swóch poziomach)

po odjęciu skosów pokoje na górze sa malutkie.

garaże małe, nic z boku nie postawisz, ledwo drzwi samochodu otworzysz. musisz je dobrze ocieplić, bo nad garażami są pokoje - to mocno podroży koszt garażu.

musisz obciac rzeczy rzeczy typu balkony ozdoby - i zostanie wtedy naprawde zwykły dom, bo zazwyczaj własnie te ozdoby ujmują poszukujacych projektu.

Edytowane przez Zielony ogród

W weekend zapadła decyzja. Będziemy budować Ewę. W tym roku tylko fundamenty, ale za to narazie bez kredytu. Koszty na ten rok przedstawiają się następująco: projekt 2000 zł, adaptacja 1000 zł., geodeta 700-800 zł., kierownik budowy .... (jeszcze się nie orientowałem)? Moglbyście jeszcze zweryfikować mój kosztorys wykonania fundamentów? Beton ok. 25-30 m3 6000 zł, podmurówka (bloczki, cement, żwir) 4000 zł, zbrojenie 2000 zł, izolacja 1000 zł, koparka 1000 zł, pozostałe 1000 zł, robocizna.... (będę wiedział pod koniec miesiąca)? Mam jeszcze pytanie, czy na tym etapie robów działa się już coś w temacie wykopania studni i robienia instalacji pod przydomową oczyszczalnię ścieków? Wiem, że pewnie moi budowlańcy i kierownik budowy mi to powiedzą, ale chałbym wiedzieć juz teraz.

izolacja z jednej czy z dwóch stron i jaka, jak robisz fundamenty to od razu odwodnienie + jakaś studzienka(wode masz wtedy za free), koparka za 1000 to nie wiem czy w jeden dzień się wyrobisz. Dolicz jakąś drogę, rozdzielnie prądową, kibelek-zapewne masz ale dla robotników warto mieć oddzielny.

czytaj dzienniki budowy szczególnie z opisem rozliczenia co do gwoździa.

z ziemia zrób raz porządek, potem już jest tylko radość

na śląsku mieszkania drogie, utrzymanie również - mieszkanie w bloku ma plusy i minusy - tak jak i w domku. jeżeli stać Cię na 60mkw mieszkania, to stać Cię też na mały domek ( a odpadają Ci już koszty zakupu działki). ja też z tego regionu i podjęłam decyzję o budowie. życzę powodzenia i podjęcia decyzji, która Cię zadowoli.

Szukałem szukałem i cię przez przypadek znalazłem.Dobrze radzisz by budowali swoje lokum.Nie doczytałem jeszcze jak zamierzają się ogrzewać?Jest to równie waży element domu jak np.okna.:yes:

pzdr.

p.s nie wpadasz na obiadki do kulinaria.