Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biologiczna oczyszczalnia i odprowadzenie ścieków do starej studni

goblinos

Recommended Posts

Witojcie

Mam pewien dylemat. Planuję montaż oczyszczalni ścieków typu Traidenis NV1. Zleciłem badania geotechniczne certyfikowanemu geologowi, który zrobił co do niego należało i stworzył odpowiedni dokument. Na terenie mojej posesji jest stara studnia z kręgów betonowych o głebokości około 10m z której kiedyś była czerpana woda co celów pitnych. Od poprzednich właścicieli dowiedziałem się, że jakieś 30 lat temu została wykopana nowa studnia (jakieś 80m od domu) z którego aktualnie jest pobór wody pitnej. W tej starej było mało wody. Podobnie sąsiedzi mają swoje studnie z wodą pitną.

Geolog sugeruje, że tą nieużywaną studnie można wykorzystac jako studnię chłonną do odprowadzenia ścieków oczyszczonych po oczyszczalni. Jest ona dosyć blisko planowego miejsca instalacji oczyszczalni (ok. 6m) lekko pod górkę w kierunku studni. Najbliższa studnia z wodą pitna jest u sądiada oddalona o około 50m od tej nieużywanej na mojej posesji (spadek w kierunku sąsiada)

Gość który chce mi sprzedać oczyszalnie twierdzi, że nie można tam ścieków odprowadzić bo woda sąsiada może zostać skażona, geolog twierdzi, że się oczyści na tym odcinku. I kto ma rację?

pzdr

goblinos

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wg Prawa Wodnego wprowadzanie do wód lub do ziemi oczyszczonych ścieków, jeżeli ich łączna ilość jest większa niż 5 m3 na dobę jest tzw zwykłym korzystaniem z wód. Odprowadzenie oczyszczonych ścieków jedynie z POS biologicznej mogą być odprowadzone do wód w tym i podziemnych o ile trzymają co najmniej II klasę czystości.

A swoją drogą ciekawe co sprzedawca oczyszczalni proponuje. W końcu to oczyszczalnia biologiczna a więc można odprowadzać oczyszczone nawet do wód powierzchniowych. Pewnie proponuje rozsączanie. Oczywiście na rozwiązaniu z istniejącą studnią chłonną sprzedawca by nie zarobił.

Edytowane przez Marcin H

Odprowadzenie oczyszczonych ścieków jedynie z POS biologicznej mogą być odprowadzone do wód w tym i podziemnych o ile trzymają co najmniej II klasę czystości.

A możesz to poprzeć jakimś przepisem?

Pomagam: nie możesz, bo to nie prawda tylko marketingowy slogan, i to w dodatku kłamliwy.

Wg Prawa Wodnego wprowadzanie do wód lub do ziemi oczyszczonych ścieków, jeżeli ich łączna ilość jest większa niż 5 m3 na dobę jest tzw zwykłym korzystaniem z wód. Odprowadzenie oczyszczonych ścieków jedynie z POS biologicznej mogą być odprowadzone do wód w tym i podziemnych o ile trzymają co najmniej II klasę czystości.

OK, nawet gdyby było to dozwolone, w przypadku awarii oczyszczalni (np.wybite bezpieczniki i brak napowietrzania podczas urlopu), wtedy można te wody podziemne z których ktoś korzysta skazić. Geodeta twierdzi, że w moim przypadku gdzie studnia sąsiada jest oddalona o 50m woda nawet skażona oczyści się. A jeżeli nie? I sąsiad się zatruje? Będą kłopoty

A swoją drogą ciekawe co sprzedawca oczyszczalni proponuje. W końcu to oczyszczalnia biologiczna a więc można odprowadzać oczyszczone nawet do wód powierzchniowych. Pewnie proponuje rozsączanie. Oczywiście na rozwiązaniu z istniejącą studnią chłonną sprzedawca by nie zarobił.

Sprzedawca nie narzuca mi żadnej metody odprowadzenia ścieków, usilnie stara się sprzedać samo urządzenie.

pzdr

goblin

goblinos,a co na to twój wydział ochrony środowiska?

Nie wiem. Nie czuję potrzeby żeby ich o to pytać (bazując na wcześniejszych doświadczeniach w kontaktach z urzędnikami, gdzie każdy mówi co innego lub odbija piłeczkę do innego urzędu)

Chciałbym zainstalować oczyszczalnię nikomu przy tym nie szkodząc dostarczając do starostwa tylko takie dokumenty jakie są wymagane. Anie są wymagane żadne opiniie z wydziału ochrony środowiska (przynajmniej tak twierdzą w starostwie)

Ja raczej będę się skłaniał ku odprowadzeniu ścieków do studni chłonnej (nawet gdy okaże się, że można je odprowadzić do instniejacej studni. Chciałbym tylko wyjaśnić czy certyfikowany geolog kóry przeprowadził u mnie badania gruntu właściwie to zrobił i stworzył opinię geotechniczną. Bo jeżeli nie to wyrzucłem kilka stówek w błoto, a wolałbym je przeznaczyć na coś innego. Np. na 60m profili stalowych ;)

pzdr

goblinos

A widzisz to co kraj to obyczaj. U mnie jest tak że oczyszczalnia jest na zgłoszenie ale urząd może w ciągu 30 dni może wyrazić sprzeciw i wtedy jesteś ugotowany. A sprzeciw może wnieść właśnie wydz. Ochrony Środowiska na podstawie swoich przepisów, stąd zażądali ode mnie abym dołączył od razu brak sprzeciwu przez ten wydział.

A możesz to poprzeć jakimś przepisem?

Pomagam: nie możesz, bo to nie prawda tylko marketingowy slogan, i to w dodatku kłamliwy.

Z jakiego powodu zarzucasz mi kłamstwo?

Teraz ja "pomogę" w twoim stylu - otóż się zwyczajnie zupełnie nie znasz się na sprawie.

Otóż podstawa prawna - Ustawa - Prawo wodne z dnia 18 lipca 2001 r (z poz. zm.) Art. 36 ust 4 pkt, oraz Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 24 lipca 2006 r. w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego (Dz. U. z dnia 31 lipca 2006 r.) §11 ust. 5 i 6 oraz Zał 1 do tego rozporządzenia.

Edytowane przez Marcin H

Wszędzie się mogą zdarzyć awarie. Z tobą energetyka też podpisuje umowę że prąd masz mieć, a jak go nie ma to się nie wywiązują z umowy i ponosisz z tego powodu straty. Jak korki wywali w czasie urlopu to i tak nowe ścieki do oczyszczalni nie dopływają. Wiec nie ma źródła zanieczyszczenia.

A swoją drogą nie zastanawia nikogo fakt że nie mam praktycznie w Polsce miejsca gdzie bezpośrednia strefa ochrony ujęcia nie jest większa niż max 20m? Otóż wam powiem. Po prostu dopływ wody z takiego obszaru do ujęcia trwa na tyle długo, że zwykłe bytowe zanieczyszczenia docierające do wody podziemnej się na tyle oczyszczą i rozcieńczą że nie dają negatywnego wpływu na te wody.

Edytowane przez Marcin H

Z jakiego powodu zarzucasz mi kłamstwo?

Teraz ja "pomogę" w twoim stylu - otóż się zwyczajnie zupełnie nie znasz się na sprawie.

Otóż podstawa prawna - Ustawa - Prawo wodne z dnia 18 lipca 2001 r (z poz. zm.) Art. 36 ust 4 pkt, oraz Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 24 lipca 2006 r. w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego (Dz. U. z dnia 31 lipca 2006 r.) §11 ust. 5 i 6 oraz Zał 1 do tego rozporządzenia.

Nic ci nie zarzucam, tylko proszę, żebyś nie powtarzał i nie utrwalał bzdurnych i kłamliwych sloganów.

Wyciągnąłeś dwa przepisy - znajdź w którymkolwiek z nich cokolwiek na ten temat! Nawet nie zadałeś sobie tego trudu.

Dla dociekliwych: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?155094-Przydomowa-Oczyszczalnia-%C5%9Aciek%C3%B3w-Jakie-s%C4%85-koszta-i-opinie&p=5869941#post5869941

Nic ci nie zarzucam, tylko proszę, żebyś nie powtarzał i nie utrwalał bzdurnych i kłamliwych sloganów.

Wyciągnąłeś dwa przepisy - znajdź w którymkolwiek z nich cokolwiek na ten temat! Nawet nie zadałeś sobie tego trudu.

Dla dociekliwych: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?155094-Przydomowa-Oczyszczalnia-%C5%9Aciek%C3%B3w-Jakie-s%C4%85-koszta-i-opinie&p=5869941#post5869941

No jakoś podanie stwierdzenia że mówię nie prawdę i podaje kłamliwe slogany, to niby nie jest zarzut?

Raczej na pewno nazwanie kogoś kłamcą jest zarzutem. Zwłaszcza że to branża w której pracuję zawodowo.

Radzę uważniej dobierać słowa jak się nie znasz na tych zagadnieniach,

A co do przytoczonych przepisów, to bardziej już nie można szczegółowiej wytłumaczyć.

Cóż należy zadać sobie trochę trudu i przeczytać te przepisy.

W art.35 ust 4 pkt 4 Ustawy jest mowa o tym co to jest tzw. zwykłe korzystanie z wód, co jest przez to rozumiane (w tym i wprowadzanie do wód i gruntu oczyszczonych ścieków z POŚ), a w §11 ust. 5 i 6 oraz Zał 1 rozporządzenia jest mowa pod jakimi warunkami można wprowadzać oczyszczone ścieki do wód i gruntu i jakie parametry mają one spełniać.

A całkiem niedawno było 15m.

To 30 m powstało właśnie po to by uwzględniać najgorsze warunki, tzn najszybszy przepływ zanieczyszczeń do studni.

A odległość studni od przewodów rozsączających powinna wynosić co najmniej 30 m. Właściwe jest tu zaznaczenie że w przepisach jest wyraźnie napisane Powinna, a nie musi. Przepis odnośnie studni przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Urzędy niestety rozszerzają często ten przepis na wszystkie studnie, zaznaczone na podkładzie geodezyjnym, gdyż takie muszą być tam zaznaczone. Bywa tak że studnia jest budowana jako ujęcie wody pitnej. Później jest podłączany wodociąg, ale ta studnia nadal w urzędników jest studnią dostarczającą wodę przeznaczoną do picia, ale nie używaną na daną chwilę. Należy pilnować żeby innych studni niż z wodą pitną na podkładach nie było a wtedy i kłopotów z interpretacją przepisów nie będzie.

Cóż należy zadać sobie trochę trudu i przeczytać te przepisy.

No właśnie. Skoro nie czytałeś tych przepisów, to ich nie przywołuj.

Ponieważ widzę, że nawet nie chce ci się zajrzeć do postu, gdzie wszystko wyłożyłem kawę na ławę, to specjalnie dla ciebie skopiuję tu najważniejsze:

Normy jakości wód powierzchniowych nijak się nie mają do ścieków oczyszczonych. Dla ścieków liczą się tylko trzy parametry, które dla oczyszczalni biologicznej wyglądają tak:

- BZT - 40 mg/l

- ChZT - 150 mg/l

- Zawiesiny ogólne 50 mg/l

Tymczasem dla wód powierzchniowych II klasy czystości tak:

- BZT - 6 mg/l

- ChZT - 20 mg/l

- Zawiesina ogólna - 50 mg/l

A więc poziom zawiesiny i tak muszą spełnić wszyscy producenci, chcą czy nie chcą, bo jest taki sam dla wody i dla ścieków. Z BZT udaje się to wyjątkowo nielicznym, a z ChZT nikomu! No ewentualnie może się udać, jeżeli dołoży dozowanie chemikaliów.

Tak więc nie brnij uparcie w tą II klasę czystości, bo nie masz racji.

A całkiem niedawno było 15m.

Obecnie obowiązujące rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie obowiązuje od 2002 r. Jeżeli to jest "niedawno", to razem z poprzednimi twoimi wypowiedziami gratuluję ci wiedzy zawodowej.

No właśnie. Skoro nie czytałeś tych przepisów, to ich nie przywołuj.

Ponieważ widzę, że nawet nie chce ci się zajrzeć do postu, gdzie wszystko wyłożyłem kawę na ławę, to specjalnie dla ciebie skopiuję tu najważniejsze:

Normy jakości wód powierzchniowych nijak się nie mają do ścieków oczyszczonych. Dla ścieków liczą się tylko trzy parametry, które dla oczyszczalni biologicznej wyglądają tak:

- BZT - 40 mg/l

- ChZT - 150 mg/l

- Zawiesiny ogólne 50 mg/l

Tymczasem dla wód powierzchniowych II klasy czystości tak:

- BZT - 6 mg/l

- ChZT - 20 mg/l

- Zawiesina ogólna - 50 mg/l

A więc poziom zawiesiny i tak muszą spełnić wszyscy producenci, chcą czy nie chcą, bo jest taki sam dla wody i dla ścieków. Z BZT udaje się to wyjątkowo nielicznym, a z ChZT nikomu! No ewentualnie może się udać, jeżeli dołoży dozowanie chemikaliów.

Tak więc nie brnij uparcie w tą II klasę czystości, bo nie masz racji.

Obecnie obowiązujące rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie obowiązuje od 2002 r. Jeżeli to jest "niedawno", to razem z poprzednimi twoimi wypowiedziami gratuluję ci wiedzy zawodowej.

No i znów niestety wyjątkowo "mijasz się z prawdą".

Otóż w rozporządzeniu (Dz. U. z dnia 31 lipca 2006 r.) §11 ust. 6 jest wyraźnie napisane:

Ścieki pochodzące z własnego gospodarstwa

domowego lub rolnego mogą być wprowadzane do

urządzeń wodnych, w granicach gruntu stanowiącego

własność wprowadzajàcego, jeżeli spełnione są łącznie

następujące warunki:

1) ilość ścieków nie przekracza 5,0 m3 na dobę

2) ścieki odpowiadajà wymaganiom dla oczyszczalni o RLM od 2 000 do 9 999 określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

3) najwyższy użytkowy poziom wodonośny wód podziemnych znajduje sie co najmniej 1,5 m pod dnem tych urządzeń

To co podałeś odnosi się odprowadzania oczyszczonych do ziemi a nie do wód.

Tu normy są inne i wynoszą:

- BZT - 25 mg/l lub min % 70-90 redukcji

- ChZT - 125 mg/l lub min % 75 redukcji

- Zawiesiny ogólne 35 mg/l lub min % 90 redukcji

- Azot ogolny 15 mg/l

- Fosfor ogólny 2 mg/l

Dodatkowo normy dla wód powierzchniowych są różne w zależności czy to jezioro, rzeka czy też zbiorniki sztuczne wód powierzchniowych.

Dawniej normy były identyczne dla wszystkich typów wód powierzchniowych.

No tak może trochę uogólniłem ale chodziło o to aby uzmysłowić to do jakich parametrów powinny być oczyszczone ścieki z POŚ aby mogły być odprowadzone do wód.

Parę lat temu wskaźniki dla odprowadzonych ścieków z POŚ były zbliżone do norm dla wód powierzchniowych II kl i utarło się stwierdzenie że tą normę spełniać powinny, tylko od tego czasu normy się pozmieniały (zwłaszcza po wejściu Polski do UE) a utarte stwierdzenie się utrwaliło i tyle. A z tego tylko powodu nie ma co ludzi obrażać i nazywać kłamcami.

Nie znam przypadku aby ktoś musiał z POŚ gdzie odprowadzane są ścieki oczyszczone do studni chłonnej, był zmuszany do badań składu fiz-chem tychże ścieków.

Edytowane przez Marcin H

Cieszę się, że nareszcie przeszliśmy do konkretów, bo to znaczy, że ci, których już nudzi nasz spór, mogą się spodziewać jego końca.

2) ścieki odpowiadajà wymaganiom dla oczyszczalni o RLM od 2 000 do 9 999 określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

Tu normy są inne i wynoszą:

- BZT - 25 mg/l lub min % 70-90 redukcji

- ChZT - 125 mg/l lub min % 75 redukcji

- Zawiesiny ogólne 35 mg/l lub min % 90 redukcji

- Azot ogolny 15 mg/l

- Fosfor ogólny 2 mg/l

Tak, to już bliżej do II stopnia czystości wód (zwłaszcza zawiesina), ale i tak wciąż nie jest to ta czystość, na którą tak często powołują się sprzedawcy oczyszczalni, i co w moim przekonaniu jest celowym wprowadzaniem klientów w błąd.

(BTW: azot i fosfor obowiązują tylko w bardzo specyficznych warunkach.)

To co podałeś odnosi się odprowadzania oczyszczonych do ziemi a nie do wód.

Oparłem się na ustępie wcześniejszym, bo ten, który cytujesz jest pokrętny i niejasny. Z jednej strony odwołuje się do sytuacji wprowadzenia ścieków do "urządzenia wodnego", którego definicja w Prawie Wodnym jest mętna i wieloznaczna.

Z drugiej strony automatycznie nasuwa się na myśl jakiś odbiornik powierzchniowy - rów, ciek, staw itp.

Ale z trzeciej strony jest utrzymany wymóg 1,50 m od wód gruntowych, co przy odprowadzeniu powierzchniowym ma sens tylko w przypadku oczka wodnego z zaizolowanym dnem.

Wreszcie z czwartej strony, dla większego chaosu, par. 4 ust.7 mówi "Ścieki pochodzące z własnego gospodarstwa domowego oraz rolnego, wprowadzane do wód, nie powinny przekraczać najwyższych dopuszczalnych wartości wskaźników zanieczyszczeń, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla oczyszczalni ścieków komunalnych o RLM poniżej 2.000."

Tak więc w praktyce, czy to będzie odprowadzenie do ziemi, czy do rowu poza terenem własnej posesji - obowiązują "moje" wartości. Tylko jeśli przez twoją posesję przepływa izolowany strumyk - obowiązują "twoje". :bash:

Dodatkowo normy dla wód powierzchniowych są różne w zależności czy to jezioro, rzeka czy też zbiorniki sztuczne wód powierzchniowych.

Tylko dla wód płynących podane są te trzy parametry, które nas interesują (plus tysiąc innych). Poza tym dla jezior i innych bajorek podane są niesamowicie szczegółowe parametry, ostrzejsze niż dla wód płynących, a więc jeszcze bardziej "odjechane" od tego, co podają nieuczciwi sprzedawcy.

No tak może trochę uogólniłem ale chodziło o to aby uzmysłowić to do jakich parametrów powinny być oczyszczone ścieki z POŚ aby mogły być odprowadzone do wód. Parę lat temu wskaźniki dla odprowadzonych ścieków z POŚ były zbliżone do norm dla wód powierzchniowych II kl i utarło się stwierdzenie że tą normę spełniać powinny, tylko od tego czasu normy się pozmieniały (zwłaszcza po wejściu Polski do UE) a utarte stwierdzenie się utrwaliło i tyle. A z tego tylko powodu nie ma co ludzi obrażać i nazywać kłamcami.

A mnie chodziło wyłącznie o to, aby wśród forumowiczów nie utrwalać tego sloganu, który (ten slogan) tak bardzo mija się z prawdą. Nie było i nie ma żadnych takich przepisów, które to usprawiedliwiają.

Widzę, że kieruje mną to samo, co tobą. Przykro mi, że bierzesz do siebie to, co do ciebie nie jest skierowane, ale każdy czyta tak, jak chce czytać.

Oparłem się na ustępie wcześniejszym, bo ten, który cytujesz jest pokrętny i niejasny. Z jednej strony odwołuje się do sytuacji wprowadzenia ścieków do "urządzenia wodnego", którego definicja w Prawie Wodnym jest mętna i wieloznaczna.

Z drugiej strony automatycznie nasuwa się na myśl jakiś odbiornik powierzchniowy - rów, ciek, staw itp.

Ale z trzeciej strony jest utrzymany wymóg 1,50 m od wód gruntowych, co przy odprowadzeniu powierzchniowym ma sens tylko w przypadku oczka wodnego z zaizolowanym dnem.

Wreszcie z czwartej strony, dla większego chaosu, par. 4 ust.7 mówi "Ścieki pochodzące z własnego gospodarstwa domowego oraz rolnego, wprowadzane do wód, nie powinny przekraczać najwyższych dopuszczalnych wartości wskaźników zanieczyszczeń, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla oczyszczalni ścieków komunalnych o RLM poniżej 2.000."

Tak więc w praktyce, czy to będzie odprowadzenie do ziemi, czy do rowu poza terenem własnej posesji - obowiązują "moje" wartości. Tylko jeśli przez twoją posesję przepływa izolowany strumyk - obowiązują "twoje". :bash:

Otóż studnia jest również urządzeniem wodnym, tak jak rów, ciek i staw. Zatem można wg prawa do niej odprowadzać oczyszczone ścieki z POŚ.

Wymóg 1,50 m nie jest od wód gruntowych, a od najwyższego użytkowego poziomu wodonośnego. A ciężko za użytkowy zaliczyć trochę wody która z wiosny się znajdzie np w glinie, a latem zanika. W branży określa się że są to tzw. wody zawieszone. Zatem do wód podziemnych nie będących użytkowym poziomem wodonośnym można odprowadzać oczyszczone ścieki z POŚ bezpośrednio.

Odprowadzenie do ziemi - RLM poniżej 2.000

odprowadzenie do wód (do urządzenia wodnego typu rów, kanał, jezioro) - RLM od 2 000 do 9 999

par. 4 ust.7 - mówi tyle że ścieki oczyszczone z gospodarstwa rolnego mogą być do wód a do gruntu już nie.

Natomiast ścieki oczyszczone z gospodarstwa domowego mogą być odprowadzane zarówno do wód jak i ziemi.

Otóż studnia jest również urządzeniem wodnym, tak jak rów, ciek i staw.

Ani studnia chłonna, ani żaden naturalny ciek nie są urządzeniami wodnymi. Co do rowu czy stawu - zgoda. Poza tym np. wylot ścieków oczyszczonych do potoku.

Wymóg 1,50 m nie jest od wód gruntowych, a od najwyższego użytkowego poziomu wodonośnego. A ciężko za użytkowy zaliczyć trochę wody która z wiosny się znajdzie np w glinie, a latem zanika. W branży określa się że są to tzw. wody zawieszone.

Zgoda, tylko spróbuj przekonać o tym dowolnego urzędnika w dowolnym starostwie.

odprowadzenie do wód (do urządzenia wodnego typu rów, kanał, jezioro) - RLM od 2 000 do 9 999
tylko w granicach własnego gruntu i nie do jeziora!!!!

par. 4 ust.7 - mówi tyle że ścieki oczyszczone z gospodarstwa rolnego mogą być do wód a do gruntu już nie.

Natomiast ścieki oczyszczone z gospodarstwa domowego mogą być odprowadzane zarówno do wód jak i ziemi.

Oj co ty znowu mieszasz?

par4u7.jpg