Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samowola budowlana ????

gwynblaidd

Recommended Posts

witam serdecznie, mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie udzielić mi pomocy lub chociażby wyjaśnień. Mam mieszkanie w starym budownictwie - mała 6 lokalowa wspólnota. Jakiś czas temu jeden z sąsiadów sprzedał mieszkanie. Nowy właściciel chce dokonać modernizacji mieszkania. Jak się okazuje na projekcie modernizacji jest podana dużo większa powierzchnia niż w akcie notarialnym - różnica wynosi prawie 18 m2 :eek:. Trochę popytałam sąsiadów i okazuje się, że poprzedni właściciel zaadaptował część strychu ale ... nie miał zgody wszystkich pozostałych właścicieli :bash:. W momencie dokonywania adaptacji jedno z mieszkań było już wykupione, pozostałe nie. Mimo braku zgody właścicieli wykupionego mieszkania oraz jednej z lokatorek mieszkań pozostałych adaptacji dokonano, mało tego później dokonano sprzedaży mieszkania z zaadaptowaną częścią. Tłumaczenie zarządcy budynku było takie, że oni mają większość mieszkań w zarządzie i głos lokatorów dwóch mieszkań się nie liczy. Teraz wyszła jeszcze ta różnica w powierzchni tego mieszkania. Kompletnie nie wiemy jak to ugryźć i rozwiązać sprawę. Nowy właściciel na razie milczy. Co robić? Jakie kroki prawne możemy podjąć? Na razie myślałam o tym, żeby zażądać udostępnienia zgody na adaptację i projektu oraz zgody na budowę - ale nie wiem, czy takowe były wtedy w ogóle potrzebne (było to jakieś 10 lat temu).

Z góry dziękujemy za wszelką pomoc :hug:

Czy tam samowola czy nie to raczej już nieważne.

Ważne - skoro jak twierdzi autor/ka wątku występują prawdopodobnie rozbieżności

teorii z praktyką - wielkości udziałów w wspólnocie są niewłaściwe - i ten z 18 metrami "nieoficjalnymi" -

ma za mały udział - i pokrywa za małą część kosztów utrzymania nieruchomości wspólnej czy tam czegoś jeszcze np ogrzewania itp.

Zebranie wspólnoty i uchwała o ustalenie FAKTYCZNYCH udziałów - inwentaryzacja /koszty/ - zatwierdzenie przez

wspólnotę - w takiej małej wspólnocie wymagana jednomyślność mogą być problemy / przy niejednomyślności - sąd, koszty/ - notariusz /koszty/....

Porządek :rolleyes: