Crazy 02.04.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Jakby ktoś z forumowiczów mógł zerknąć na projekt mojej więźby dachowej i powiedzieć czy jest dobrze zaprojektowana, bo mam pewne wątpliwości. Najbardziej zastanawiają mnie te płatwie 14/22 ponad jętkami oparte na stropie poprzez słupy, po co ono w ogóle są dane w tym miejscu tak wysoko? Moim zdaniem te płatwie praktycznie nie spełniają żadnej funkcji konstrukcyjnej w tym miejscu. Nie wystarczą same jętki? Rozpiętość pomiędzy zewnętrznymi ścianami nośnymi 9,7m, dom z silikatów, dach prosty dwuspadowy, projektowany pod balchę. Dach opiera się na dwóch murłatach leżących na wieńcu, plus dodatkowo na belce 14x14. Jeszcze nie zamówiłem więźby, więc temat jak najbardziej otwarty. Pzdr. 1. Więżba 2. Przekrój Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez Crazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 02.04.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Krokwie dałbym 7*20 ,jętki 4*20.Nad resztą przestań się zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 02.04.2013 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Krokwie i jętki wg Ciebie mają za małe przekroje pod pokrycie blachą? A nad resztą przestać się zastanawiać, tzn. nie dawać w ogóle tych płatwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 03.04.2013 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 A co mówi projektant tej więźby ?płatwie faktycznie nie spełniają żadnej funkcji , jak już to dać je jako płatwie pośrednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 03.04.2013 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Konstruktor podchodzi do tego na luzie, na zasadzie: lepiej dać więcej niż za mało. Nie liczy tego, tylko "robi na oko". Tylko za te jego oko ja będę musiał zapłacić za dodatkowe drewno i pochować słupy w ścianach działowych, być może nie potrzebnie. I stąd moje pytanie. Zastanawiam się czy nie dać komuś innemu do przeliczenia tej więźby. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Crazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 03.04.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Łopatologicznie:1.Bez płatwi dach staje się rozporowym co wymagało by odpowiedniej konstrukcji ścianek kolankowych i odpowiedniego mocowania krokwi do murłaty.2.Myślę że płatwie i słupy są tam gdzie są ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts