nowy81 02.04.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam, muszę wymienić piec w domu, gdyż jest już on nieekonomiczny i za dużo czasu pochłania jego eksploatacja. Mam kilka pytań, ale najpierw trochę danych Dom piętrowy ma ~100m kwadratowych + nieogrzewana piwnica i nieogrzewany strych, stoi już 18 lat, sufit na wysokości 2,3m. Z kominem nie powinno być problemu, gdyż ma ponad 11m. 1. Jaka moc jest potrzebna żeby ogrzać opisany dom. 2. Jeżeli chciałbym również grzać wodę w tzn. "bojlerze" to jaka moc pieca byłaby potrzebna (i wtedy potrzeba zawór 3 lub 4-drożny z tego co czytałem, tak?)? Za ścianą stoi starszy dom 40 letni, parterowy + nieogrzewana piwnica i nieogrzewany strych, sufit na wysokości 3m, powierzchnia ogrzewalna tam to ~60m kwadratowych 3. Czy można oba te domy ogrzewać 1 piecem. 4. Czy trzeba to robić w 1 obiegu, czy istnieje możliwość (lub piec), gdzie można grzać w dwóch obiegach (zapewne w starszym domu przydałaby się wyższa temperatura) 5. Jaka wtedy powninna być moc kotła (~160m kwadratowych) I tak ogólnie Piec musi być na eko-groszek z podajnikiem, oczywiście nie drogi (do 8 tys. powiedzmy), dolne spalanie, jak największa sprawność oczywiście no i jakiś trwały i bezawaryjny, aha i ruszt awaryjny na drewno jakby prądu brakło Inne propozycje jak ktoś ma, również można podać, brak dostępu do gazociągu 6. I tak ogólne na co zwracać uwagę przy wyborze? (grubość blachy, sterowniki, dmuchawy, inny parametr?) Ciężko będzie doradzić i coś wybrać, bo wiadomo chciałbym jak najlepszy, ale wszystkiego mieć nie można. Prosiłbym o odpowiedzenie na pytania lub podanie przykładu jakiegoś kotła. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam *domy oocieplone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.04.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Możesz zaspokoić Swoje potrzeby jednym kotłem, grzać niezależnie dwa domy w dwóch obiegach, sterownik to obsłuży. Za dużo pisania jak na tą porę ale da się to zrobić i w kasie zmieścić Najlepiej dyrgnij na fona to wszystko wyjaśnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 02.04.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Dryndnij do karoka65, nie pożałujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.04.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 bobas jakbyś mieszkał bliżej to jeszcze pomyślałby ktoś że w jednej firmie robimy hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 02.04.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 hehe, no racja Ja przedzwoniłem i nie żałuję Jak do tej pory, około 3 kg mniej na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts