Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hala sportowa do squasha - murowana czy stalowa?

Recommended Posts

Witam,

zastanawiam się nad budową hali sportowej do squasha. Obiekt miałby około 700-800 metrów kwadratowych:

-450 metrów na korty do squasha

-250-350 metrów na recepcje i szatnie.

Całość myślę, że miałaby wymiary 30 x 25 m i miałaby 7-8 metrów wysokości. (korty potrzebują 6 metrów wysokości, więc 1-2 metra na instalacje, wiec razem koło 7-8 ).

Zastanawiam się nad technologią budowy takiej hali. Wybór jest między murowanie hali w sposób tradycyjny albo postawienie hali z płyty warstwowej.

Zastanawiam się, jakba byłaby różnica w cenie wybudowania takich hal? Oczywiście w stanie surowym, bo cała instalacja to czy w murowanej czy stalowej podobnie będzie kosztować.

Z racji tego, ze to obiekt sportowy, to musi być w środku ciepło - około 25 stopni cały czas, dlatego też jeśli byłaby to płyta warstwowa to myślę, że styropian 200 - 250mm, ewentualnie pianka, ale one duzo drożej wychodzi i nie wiem czy to ma sens.

Zastanawiam sie jakie są Wasze odczucia odnośnie właściwej technologii?

Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Pozdrawiam,

• 1 year później...

Ponawiam temat. Czy hala namiotowa nadaje się na kort? Tzn. wiem, ze teoretycznie się nadaje, producenci obiecują: [SPAM] Moje pytanie wynika z obawy o trwałość takiej hali i komfortu użytkowania zimą. To chyba nie jest takie typowe rozwiązanie jak te ogólnodostępne korty dmuchane?:o

Proszę o polecenie mi rozwiązań godnych uwagi i moich pieniędzy. Nie wchodzi w grę murowana hala. Odp tutaj lub na priv

Edytowane przez Elfir

• 2 years później...
Murowaną na pewno najłatwiej byłoby docieplić o ogrzać ale koszty byłyby najwyższe. Co do hal namiotowych nie jestem przekonany do tego typu konstrukcji w mojej opinii sprawdzają się tylko jako rozwiązania tymczasowe więc chyba optymalnym rozwiązaniem byłaby stalowa konstrukcja. Obecnie na rynku jest spora konkurencja wśród producentów konstrukcji stalowych. [SPAM] o tej firmie słyszałem sporo pozytywnych opinii może warto się z nimi skontaktować i zapytać o wycenę. Edytowane przez Elfir

• 4 weeks później...
MI też wydaje się że konstrukcja stalowa będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem taki złotym środkiem. Jeżeli chodzi o realizacje i projekt to takie konstrukcje budowlane [sPAM] na pewno wykonuje ta firma. Miałem okazje dwukrotnie z nimi współpracować. Raz przy niewielkim projekcie do prywatnego użytku a później przy zdecydowanie bardziej wymagającej inwestycji i w obu przypadkach zdecydowanie pozytywnie wspominam współprace z nimi i jej efekty. Edytowane przez Elfir

• 1 year później...