Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

4 synków, domek nowy już za rok, ma być gotowy ;-)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 637
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję, że zaglądacie!! :wave:

kachna2802, Vereenka, slonko, Morlena WITAJCIE!!

Złożyłam zawiadomienie o rozpoczęciu budowy :lol2: taka mała ściema :D

Byliśmy też w banku... wnioski złożone...

niech już się zacznie :stirthepot:

Vereenka Hejka sąsiadeczko!!

wysłałam Ci PW

Pokaż Wasz domek!! :hug::hug::hug:

Edytowane przez Megiska

Dołączam i ja :D Spotkałyśmy się już w wątku łazienkowym :) Chętnie się pomądrzę jak będziesz miała pytania. Gratuluję synów! Wprawdzie na zdjęcia się nie załapałam, ale wnioskuję choćby po opiniach, że fajne chłopaki :p

Jeśli u Was nadmiar chłopaków, to wiedz, że są też rodziny, w których jest odwrotnie i to wcale nie oznacza, że tam radość jest odwrotnie proporcjonalna od Twojej :p U mnie w całej rodzinie babiniec i nie masz pojęcia w jakim napięciu wszyscy seniorzy rodu czekają na informację co kolejna ciężarna "Gwiazda" powije. Ja mam 1,5 córki (tzn. jedną 3-letnią, w pełni obecną, drugą w 27. tygodniu swojego życia płodowego) i też statystyki płciowe łatamy psami - mamy dwóch chłopaków: Karola i Mariana :)

Fajnie, że założyłaś wątek. Jak ostatnio poprzeglądałam swój dziennik budowy, to chichrałam się jak głupia - o tylu rzeczach się szybko zapomina, a przecież budowa to pewien ETAP w życiu i fajnie go mieć pod ręką do odtworzenia. Poza tym jak sama zauważasz - forum bywa pomocne, więc życzę Ci, żeby takie właśnie było! Amen.

Pozdrawiam i będę zaglądać :)

Od rana mam otwartą tą stronę i nie mogę usiąść, zeby Wam coś napisać :mad:

Asiazett witaj :hug:

Chętnie zasięgnę porad odnośnie kuchni i łazienki, bo się właśnie koncepcje zmieniły...:razz:

Zaraz jadę do budommarketu zamówić drzwi do mieszkania obecnego...

Buziaki, będę nocną porą... :D

Asiu xyz mnie też ogarnęła dzika radość ! :lol2:

Fajne to XYZ :p hihi

Ale wracając do luksferów to na etapie projektowania w wątku o łazienkach już jej mówiłam, żeby nie z luksferów tą ściankę stawiać. Ale gdzie tam... Magiska sie upała, że luksfery i koniec kropka! No to ciekawa jestem (teraz Magiska tłumacz się! :p) skąd taka zmiana koncepcji?

heheh

Zmiana koncepcji wielu ...

W łazience nie będzie na początek luksferów :p

Nie będzie też prysznica bez drzwi... (byliśmy 2 dni u znajomych i miałam okazję zapoznać się blisko z prysznicem z drzwiami) :rotfl:

nie będzie również drzwi do pomieszczenia z piecem, wejście udało się jednak zaplanować od strony garażu :lol2:

Niestety na razie nie umiem sobie poradzić z projektem...:mad:

Po rozmowie z moją ukochaną przyjaciółką, (na podstawie je kuchni projektowałam swoją) zmieniła się też moja koncepcja kuchni... :lol:

Sprubuję jakoś zrobić projekt i Wam pokazać...

taaaak... ciekawe co jeszcze się zmieni zanim wbijemy 1 łopatę ;-)

Edytowane przez Megiska

Kurcze mam mętlik w głowie, sama nie wiem jak to ma być, pomysły zmieniają się co chwilę, chciałabym, żeby było toto spójne, gustowne, tyle, że gustu mi brak :p

Wraz z rosnącym starzem na forum ( lub/i wiekiem) podobają mi ise coraz to inne rzeczy i inna kolorystyka... http://emotikona.pl/emotikony/pic/0girl_cray2.gif

aaa

O elewacji nawet nie wspomnę...........

Tuuuu wersja zmienia się co tydzień ... http://emotikona.pl/emotikony/pic/puk-puk.gif

Może macie jakieś pomysły, jakiekolwiek... :D

Dom ma być jasny, nowoczesny, symetryczny, kanciasty (kwadraty i prostokąty) jak najmniej krągłości :p

http://emotikona.pl/emotikony/pic/43pomocy.gif

:hug::hug::hug::hug:

Oj tak! Zmieni się jeszcze wszystko po kilka razy :p Teraz musisz skupić sie na tym, żeby przygotować różne rzeczy pod różne koncepcje. Myślę, że szykowanie wstępnych projektów to dobry pomysł - trzeba przygotować elektrykę, wyjścia hydrauliczne, ewentualne ścianki i co nie tylko. I do tego projekty się przydadzą. Ale kolorystykę kafli, frontów, a nawet elewacji (ja to bym w życiu nie pomyślała, że się można martwić o kolory elewacji jak jeszcze budowa nie zaczęta :p) zostaw sobie na później. Daj pomysłom podojrzewać, będą ewaluować. A Ty w tym czasie obserwuj i analizuj. A potem jak będzie dochodziło do realizacji (np. dostaniesz wybór kolorów frontów, katalog kolorów tynków, będziesz latać po marketach w poszukiwaniu ulubionych kafli czy kolorów ścian, to wtedy łatwiej Ci będzie zawęzić pole decyzji, ale i tak dylemat będzie dopiero wtedy. Przezorność jest dobra, ale bez przesady, bo się wypalisz na początku...

Ja miałam podobne założenia co do elewacji - efekt znajdziesz w moim wątku i dzienniku budowy.

Z kuchnią to zrobiłam tak, że jeszcze przed elektryką udałam się do swojego wykonawcy i kazałam zaprojektować całość. Jakieś poprawki do tego nanieśliśmy, ale mając gotowy projekt już wiedziałam co i gdzie ma być... A Ty będziesz miała wykonawcę kuchni, czy kuchnia np. z Ikei? Nic o Twojej kuchni jeszcze nie wiem, więc chętnie zobaczę jaki jest plan :)

Jeśli w Twojej łazience zmieniła się tylko koncepcja formy/materiałów na prysznic i likwidacja drzwi, to projekt sobie może zostać jaki jest. Myślę, że jeżeli poprosisz Moniss o naniesienie zmian to też to zrobi. Chyba, że pozmieniało się mocniej coś jeszcze to warto by wykonać nowy projekt.

Dzięki kochane moje!!

No właśnie te zmiany mają duży wpływ na elektrykę i wielki wpływ na podłączenia wodno-kanalizacyjne...

może zeskanuje moje odręczne bazgroły i wyjaśnię co i jak!

zmieniła się koncepcja umiejscowienia zlewu w kuchni-dość istotnie, w łazience po likwidacji jednych drzwi jest więcej miejsca i może można by inaczej w niej zaszaleć :D

elewacja jest też troszkę istotna ze względu na wycenę dachu, bo zmieniła się też koncepcja koloru dachu i kształtu dachówek :D

Aaaa...w przeciągu tygodnia- dwóch będę ściągała humus ;-)

A projekt kuchni chcę, żeby mi ikea zrobiła, bo muszę mieć mniejwięcej koszt całkowity takiej kuchni...

Pozatym kocham już mój domek... mieszkam umysłowo już tam od 3 lat... i sobie ciągle myślę i wyobrażam :lol2: to mnie trzyma w pionie...

Marimag :lol2: Ty wiesz o co chodzi, nie?? :lol2:

Kurcze mam mętlik w głowie, sama nie wiem jak to ma być, pomysły zmieniają się co chwilę, chciałabym, żeby było toto spójne, gustowne, tyle, że gustu mi brak :p

Wraz z rosnącym starzem na forum ( lub/i wiekiem) podobają mi ise coraz to inne rzeczy i inna kolorystyka... http://emotikona.pl/emotikony/pic/0girl_cray2.gif

Pozatym kocham już mój domek... mieszkam umysłowo już tam od 3 lat... i sobie ciągle myślę i wyobrażam :lol2: to mnie trzyma w pionie...

Jakbyś moje myśli tu umieściła :yes:

Ciągle powtarzałam: biała kuchnia ładna, ale u kogoś, u mnie? nigdy... coraz bardziej myślę, że będzie chyba jednak biała ;) Ale nie mogę powiedzieć, że tak już zostanie :lol2:

Najważniejsze, że krok po kroku idziecie do przodu :yes: