Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy stosować tłumiki przy centrali

Recommended Posts

Witam,

Stoję przed następującym dylematem: CZY STOSOWAĆ TŁUMIKI PRZY CENTRALI WENTYLACYJNEJ.

Nieco informacji:

- dom piętrowy (parter i pełne piętro), powierzchnia wentylowana - około 150m2 (czyli c.a. 400m3).

- Instalacja wykonana w systemie "mieszanym":

- Czerpnia - kanał sztywny Spiro 200
    - Wyrzutnia - zaadoptowany komin wentylacji grawitacyjnej, duuży przekrój
    - Nawiew/Wywiew dla Parteru: od pomieszczenia gdzie będzie Centrala rury okrągłe PCV "na pionach", wentylacja parteru ułożona pod posadzką na piętrze, z płaskich kanałów PCV.
    - Nawiew/Wywiew dla Piętra: od pomieszczenia gdzie będzie Centrala rury okrągłe PCV "na pionach", wentylacja piętra ułożona na stropie nad piętrem (strych) z okrągłych kanałów aluminiowych elastycznych (nieizolowanych), w warstwie 10-15cm wełny i przykryta 15cm wełną.

Oczywiście stopniowanie średnicy kanałów za każdym rozgałęzieniem na 2. Przejścia przez stropy elastycznymi kanałami aluminium. założone będą 4 przepustnice na nastepujących kanałach: Nawiew parter, Wywiew parter, Nawiew Piętro, Wywiew Piętro.

Planuję rekuperator Brink Renovent Excelent.

Teraz pytanie:

- czy konieczne jest zastosowanie tłumika na nawiewie i na wywiewie? Czy brak tłumika spowoduje powstawanie dużych hałasów? Macie u siebie tłumiki w instalacjach?

Nie zadawałbym tego pytania, gdyby nie fakt, że jest ciasno, rekuperator ma wisieć dość blisko miejsca gdzie schodzą rury, i montaż tłumików może być problemem. Łatwiej byłoby podłączyć reku elastycznymi kanałami niezbyt dużej długości.

Jeżeli tłumiki, to jakie (najlepiej elastyczne, było by to w miarę wykonalne).

podłączyć reku elastycznymi kanałami niezbyt dużej długości.

i one już będą robić za tłumik - do tego Brink nie jest specjalnie głośny.

Generalnie tłumiki warto zastosować w sytuacji kiedy [ w systemie z kanałów sztywnych o większej średnicy]

odległość centrala >>>> anemostat wywiewny np. w sypialni nie jest duża.

Kanały o mniejszej średnicy [ np. Uniflexplus+] tłumią szum centrali na tyle skutecznie, że nie ma potrzeby stosowania tłumików.

• 1 year później...

Odświeżę temat. Proszę o poradę lub jakiś profesjonalny artykuł o doborze tłumików.

Mam dość głośne wentylatory ebmpapst model DV 6224. Chciałbym wytłumić generowany przez nie hałas. Mam obecnie do dyspozycji tłumik o długości 1m, na rurę fi 250mm. Po wyczytaniu opisu tłumików na stronie alnor zrobiłem sobie takie zestawienie:

tlumiki.jpg

Z powyższego wynika, że najlepiej stosować tłumiki mniejsze w końcowych cześciach instalacji, niż jeden główny na kanale zbiorczym. Oczywiście taniej będzie jeden na kanale głównym. Dobrze kombinuję ?

Odświeżę temat. Proszę o poradę lub jakiś profesjonalny artykuł o doborze tłumików.

Mam dość głośne wentylatory ebmpapst model DV 6224. Chciałbym wytłumić generowany przez nie hałas. Mam obecnie do dyspozycji tłumik o długości 1m, na rurę fi 250mm. Po wyczytaniu opisu tłumików na stronie alnor zrobiłem sobie takie zestawienie:

[ATTACH=CONFIG]299146[/ATTACH]

Z powyższego wynika, że najlepiej stosować tłumiki mniejsze w końcowych cześciach instalacji, niż jeden główny na kanale zbiorczym. Oczywiście taniej będzie jeden na kanale głównym. Dobrze kombinuję ?

Raczej walczy się głównie ze źródłem hałasu.

Źle wykonana instalacja może ten hałas potęgować.

Myślę, że rozwiązaniem będzie kupno jakiegoś porządnego tłumika i zamontowanie go za centralą.

Polecam ci tłumiki Lindab'a:

http://www.lindab.com/pl/pro/categories/pages/comfort-acoustics.aspx

Kiedyś jak centrale były głośne, a większość instalacji wykonanych ze spiro wykonywałem takie tłumiki samodzielnie.

Na wzór tych Lindabowskich.

Brałem rurę jeden rozmiar większy, wnętrze oklejałem wełną oraz w środek wstawiałem przegrodę (wełna w ramce z blachy dookoła)

Sprawdzało się to.

Jeśli masz za centralą sztywne rury 160 lub 200, to samo włożenie do nich przegrody z wełny

Coś na wzór: http://www.lindab.com/pl/pro/products/pages/slra.aspx

Sporo wytłumia.

Same flexy, to raczej średnio wytłumiają hałas. Drgania instalacji tak, ale tyrkotania wentylatorów, szumu itp to nie wytłumią.