Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja antenowa w domu

naidoo

Recommended Posts

Dzień dobry,

prosiłbym o poradę w kwestii instalacji antenowej w domku jednorodzinnym. Na dachu mam zwykłą antenę do telewizji cyfrowej. Na strychu rozdzieliłem ja trójnikiem na dwa pokoje:

1. TV LCD Samsung z tunerem DVB-T ( kabel ze strychu idzie do gniazdka antenowego i z gniazdka do TV)

2. TV LCD Toshiba + zewnętrzny tuner DVB-T ( kabel ze strychu poprowadzony bezpośrednio to tunera i z tunera do TV).

Ponieważ na obszarze mojego zamieszkania nie mam możliwości ustawienia anteny na jeden nadajnik z sygnałem wszystkich 3 MUXów trochę się pobawiłem i udało mi się znaleźć złoty środek. No może nie do końca bo na TV Toshiba mam zawsze wszystkie programy TV cyfrowej, a na Samsungu tylko i wyłącznie przy ładnej pogodzie ( najczęściej jednak tylko 1 MUX z jednego nadajnika).

Już wielokrotnie zarobiłem końcówki przy kablu Samsunga, ale jest to ewidentnie wina sygnału bo tuner przeniesiony z drugiego pokoju też znajduje tylko 6 programów. Tak sobie wydumałem, że rozwiązaniem może być poprowadzenie kabla bezpośrednio z trójnika do TV.

Jednak zanim zacznę ryć wszystko chciałem się dopytać czy może Wy widzicie jeszcze jakieś rozwiązanie?

Dziękuję !

• 1 year później...