kori 03.04.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Hej, dostawiam się ścianą do ściany sąsiada. Generalnie będzie to bliżniakSąsiad już mieszka. Pytanie będę stawiala z BK 600, powiedzcie jak taką scianę ocieplić od zewnątrz?? macie jakieś doświadczenie ew ktoś na forum robił coś podobnego/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 03.04.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Czy ściana sąsiada jest ocieplona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 03.04.2013 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 no właśnie to muszę sprawdzić.a powiedz jeżeli jest ocieplona jaka jest możliwość no i w przypadku gdyby sąsiad nie ocieplił?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 03.04.2013 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 ok już sprawdziałam jest tam 10cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 04.04.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Na mój chłopski rozum:1. Ocieplenie między dwoma bliźniakami ma sens głównie ze względu na możliwość zaistnienia sytuacji, że jeden z bliźniaków pozostaje niezamieszkany i nieogrzewany. Twój sąsiad wykonał już izolację 10cm, więc wydaje się, że dalsze ocieplanie nie ma sensu (no chyba że on nie ma okien i rzeczywiście zostawi dom na ileś lat niezamieszkany i nie zamknięty, a ty chcesz mieć dom baaaardzo energooszczędny. 2. Wstawienie izolacji ma również sens ze względu na izolację akustyczną. Obstawiam, że te 10cm to jest również wystarczająco. Reasumując, na mój chłopski rozum, nie dokładałbym izolacji. Chyba że są jakieś szczególne przesłanki. Ważne jest tylko, aby twoja ściana odpowiednio przylegała do istniejącej izolacji, żeby pomiędzy twoją ścianą a izolacją sąsiada "nie hulał wiatr". pewnie przy budowie szczelinę między ścianą a izolacją trzeba będzie wypełnić, może pianą montażową albo w inny sposób zamykający powietrze nieruchomo. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 04.04.2013 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 ok zatem nie będę ocieplał dodatkowo - przekonaliście mnie.Pytanie tylko jak układać BK do ocieplonej sciany, zostawiać jakąś lukę czy po prostuu mocno dosunąć do ocieplenia sąsiada ?? bo już sama nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 05.04.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Luka powietrzna jest dobra, bo dodatkowo wpływa pozytywnie na izolację akustyczną od sąsiada.Ale, nie może to być jedna wielka luka na całą wielkość ściany (dobrze postarać się poprzedzielać ją np. w trakcie murowania pianą montażową), no i najważniejsze jest, aby pod żadnym pozorem nie było możliwości aby dostawało się tam i wydostawało powietrze z zewnątrz (tworząc komin i wentylując w zimie ścianę lodowatym powietrzem). Dlatego szczególnie przy krawędziach ścian (dolnej, górnej, lewej i prawej) należy stać nad murarzami i pilnować, aby pod żadnym pozorem nie została najmniejsza szczelina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.04.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Postaw swoją ścianę.Zostaw szczelinkę.Zabuduj boki.Zasyp szczelinkę perlitem - termoizolacja i dźwiękoizolacja.Zadbaj o zadaszenie tej szczelinki, zeby to nigdy nie zamokło.Tak chyba najprościej i najskuteczniej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts