Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam zamiar wymienić stary piec na nowy, już trochę wiem co powinien mieć, lecz niestety nie znam się na firmach produkujących kotły i nie mogłem znaleźć jakiejś wyszukiwarki, gdzie mógłbym szukać szczegółowo...

A więc tak:

- piec musi być z podajniekiem, na eko-groszek lub ewentualnie na eko-groszek + miał

- o mocy 15-20 kW (by ogrzać 160 m2 i chyba cwu, ale nie jestem jeszcze pewnien)

- z tego co czytałem, to pionowy wymiennik ciepła daje lepszą sprawność/powoli się brudzi (chyba, że nie, to mnie poprawcie)

- z tego też co czytałem wynika, że awaryjny ruszt lepszy byłby żeliwny (montowany w okresie przerw w dostawie prądu - brak możliwości jednoczesnego spalania z automatycznym), gdyż podobno ruszt wodny powoduje brak dopalania się spalin i dużo osadu osadza się na nim (jeśli nie poprawcie mnie);

deflektor by się przydał (bo chyba podnosi sprawność spalania) (najlepiej ruszto-deflektor) jak widziałem w kotle Ogniowo Eco Plus http://www.piecolandia.pl/kociol-ogniwo-eko-plus-16-kw-p-90.html)

- i przede wszystkim musi obsługiwać 2 obiegi z różną temperaturą (2 domy) (nie wiem czy musi być do tego specjalny piec, jeśli nie, to krzyczcie) :)

- no i jakiś niegłupi sterownik, który by wszystkiego pilnował (czytałem np. o ecoal i nie głupi to wygląda)

Jak już wspomniałem jak znalazłem tylko ten Ogniwo Eco Plus 16 kW i czekam na inne propozycje (lepsze/tańsze)

https://forum.murator.pl/topic/177920-jaki-piec-z-podajnikiem-polecacie/