Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec z podajnikiem polecacie?

nowy81

Recommended Posts

Witam, mam zamiar wymienić stary piec na nowy, już trochę wiem co powinien mieć, lecz niestety nie znam się na firmach produkujących kotły i nie mogłem znaleźć jakiejś wyszukiwarki, gdzie mógłbym szukać szczegółowo...

A więc tak:

- piec musi być z podajniekiem, na eko-groszek lub ewentualnie na eko-groszek + miał

- o mocy 15-20 kW (by ogrzać 160 m2 i chyba cwu, ale nie jestem jeszcze pewnien)

- z tego co czytałem, to pionowy wymiennik ciepła daje lepszą sprawność/powoli się brudzi (chyba, że nie, to mnie poprawcie)

- z tego też co czytałem wynika, że awaryjny ruszt lepszy byłby żeliwny (montowany w okresie przerw w dostawie prądu - brak możliwości jednoczesnego spalania z automatycznym), gdyż podobno ruszt wodny powoduje brak dopalania się spalin i dużo osadu osadza się na nim (jeśli nie poprawcie mnie);

deflektor by się przydał (bo chyba podnosi sprawność spalania) (najlepiej ruszto-deflektor) jak widziałem w kotle Ogniowo Eco Plus http://www.piecolandia.pl/kociol-ogniwo-eko-plus-16-kw-p-90.html)

- i przede wszystkim musi obsługiwać 2 obiegi z różną temperaturą (2 domy) (nie wiem czy musi być do tego specjalny piec, jeśli nie, to krzyczcie) :)

- no i jakiś niegłupi sterownik, który by wszystkiego pilnował (czytałem np. o ecoal i nie głupi to wygląda)

Jak już wspomniałem jak znalazłem tylko ten Ogniwo Eco Plus 16 kW i czekam na inne propozycje (lepsze/tańsze)