gentoonx 03.04.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Potrzebuję pomocy Dom szwagra, parterowy, stropodach odwrócony, ścianki działowe G-K, sufity podwieszane G-K 30cm, SSO. Brak GWC - warunki idealne na rurowca 60mb DN160. Szwagier nie chce tradycyjnej WM, odradziłem mu nawiewniki, Myślimy nad wentylacją na 2 wentylach, jeden na czerpni GWC drugi na wydechu w formie: - nawiew w salonie pod przesówkami po obu stronach kominka - wyciągi w poszczególnych pomieszczeniach - wydajność od 140m3/h I teraz, z powodu tak rozczłonkowanej bryły ja optuję za wykonaniem standardowej wyciągowej na PE, a szwagier kombinuje jak wykorzystać tę zabudowę G-K sufitu jako taką przestrzeń z której wentylator wyciągowy będzie wywalał powietrze. Mam zastrzeżenia co do wysterowania anemostatów, no nie bardzo jestem za. Osobna sprawa to ogrzewanie - tym się nie zajmujmy lepiej i tak na wiele wynalazków już za późno Czy to co proponuje mój szwagier ma szanse powodzenia w jego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.04.2013 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 no i co??? 100 odwiedzających i ani słowa krytyki? czy choć "nie pier...ol, rób normalnie" Zawiodłem się na was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 07.04.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Co chcecie osiągnąć?Czy chodzi o to, by ciepłe powietrze z "obok kominka" rozprowadzać po całym domu? Jeśli tak to szwagier chyba jest zdecydowany urządzić "prawie kotłownię" w salonie. Przy takim układzie może mieć mocno wysuszone powietrze w salonie.O co chodzi z wykorzystaniem przestrzeni GK do usuwania powietrza? Jeśli to jest to o czym myślę, to jak wyregulować ilość nawiew/wywiew? Nie wiadomo jak temperatury na strychu wpłyną na obieg powietrza wywiewanego. A co w wypadku (mało prawdopodobne) silnego zawilgocenia, zaparowania salonu? Chyba jak piszesz spokojniej zrobić to na PE.O ile pamiętam to o ogrzewanie domu szwagra sam możesz zadbać.Moja wiedza o wentylacji jest zbyt skromna, jeśli możesz poczekaj na posty od bardziej zorientowanych, nie panikuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.04.2013 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Co chcecie osiągnąć? Czy chodzi o to, by ciepłe powietrze z "obok kominka" rozprowadzać po całym domu? Jeśli tak to szwagier chyba jest zdecydowany urządzić "prawie kotłownię" w salonie. Przy takim układzie może mieć mocno wysuszone powietrze w salonie. O co chodzi z wykorzystaniem przestrzeni GK do usuwania powietrza? Jeśli to jest to o czym myślę, to jak wyregulować ilość nawiew/wywiew? Nie wiadomo jak temperatury na strychu wpłyną na obieg powietrza wywiewanego. A co w wypadku (mało prawdopodobne) silnego zawilgocenia, zaparowania salonu? Chyba jak piszesz spokojniej zrobić to na PE. O ile pamiętam to o ogrzewanie domu szwagra sam możesz zadbać. Moja wiedza o wentylacji jest zbyt skromna, jeśli możesz poczekaj na posty od bardziej zorientowanych, nie panikuj. Chodzi o wentylację, a własciwie o sposób wykonania części wywiewnej. 1. nie ma nic wspólnego z rozprowadzeniem ciepła z kominka, jak go znam będzie palił rekreacyjnie raz na 2 tyg 2. nie doczytałeś-nie ma strychu jest stropodach odwrócony izolowany 30-50 cm styro 3.sam salon to wysokość 4,5 m 4. nawiew to nie problem, mnie własnie niepokoi wyregulowanie anemostatów na wywiewie - różne myśli mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.05.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 jeżeli tą całą przestrzeń potraktować jako jeden wielki kanał wyciągowy z poprzyczepianymi po drodze anemostatami to powinno działać ale... jak dla mnie największym problemem może być szczelność tego "kanału" , każde nawet drobne nieszczelności będą powodowały że im dalej od wentylatora wyciągowego tym mniej przez anemostaty a więcej dziurami ... regulacja samych anemostatów to też anielska cierpliwość by się przydała ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.05.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Oprócz szczelności ,musisz być pewien ,że zimą temperatura w tej przestrzeni nie spadnie poniżej 12oC.Napisz jakie są warstwy izolacji na dachu zaczynając od strony zewnętrznej i jakiej grubości.Ile kosztowały by rury schowane w tej przestrzeni.Byle pęknięcie KG spowoduje rozregulowanie układu.Wydaje mi się,że bezpieczniej będzie na rurach,a cel osiągniecie bo będzie wentylacja wyporowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.05.2013 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Co do izolacji - punktu rosy raczej się nie boję - wklejam przekrój przez jedną cześć. Co do szczelności - chcemy zachować na paroizolacji pod g-k, można to zrobić przy przegrodach, trochę zabawy z lepiszczem i gra gitara, można na samych przejściach pod anemostaty, więc pękanie g-k raczej bez znaczenia. Szwagier uparł się na pomysł, który podsunąłem mu na samym początku (bez rurowej wyciągowej, bo miał robić sam) , teraz chce żebym ja mu zrobił , on pomoże, ale generalnie moja głowa, dlatego zrewidowałem swoje do rurowej wywiewnej, no to się uparł że pierwsze słowo się liczy i że jakby co to godzi się na późniejszy demontaż g-k i ponowny montaż. Urobił mnie tak, że zgodziłem się do wykonania tego jak pytałem. Także eksperyment będzie . Koszt rurowej wywiewnej na PE? 200mb PE 75 - 2000, skrzynki rozdzielcze - 1200, rury magistrali - do 1000, skrzynki rozprężne do anemostatów - 1700, mat dodatkowe - 300, razem 6200 - ceny Termokontrol. Niby można przeżyć, ale skoro dałoby się bez tego... Chciałem od was poglądów na to czy to będzie działać - abstrahuję od sugestii jaśka71 o mordędze w regulacji anemostatów nikt nie obiecywał, że będzie lekko i łatwo GWC będzie rurowe, pewnie Tichellmann ze 110, 5x7mb, z kolektorem 160 i dojściem do kolektora 160 ok 25-30mb, czerpnia w ogródku w jakich krzaczorach, w niej kaseta z filtrem przed wentylatorem TT150 (pewnie trzeba będzie ze trzy tkaniny wsadzić, coby go przydławić), myślę jeszcze nad TT 125S - może coś zasugerujecie.. Szkoda że TT są tylko 2 biegowe, bez sterownika firmowego VENTS choćby krokowego tak jak ARW (jakoś nie chce mi się robić - mało reprezentatywny sterownik chociaż jakbym go umieścił w spiżarni na ten przykład, to czemu nie). Ta sprawa jeszcze nie dyskutowana, ani jaki wentylator na wywiew. No tyle na razie. Ruszamy za 2-3 tygodnie, może jakie zdjęcia porobię, czy co - dla potomności BTW: do innego wątku - u mnie też będzie wyporowa , więc grono będzie się powiększać. czekam na PnB, juz bym chciał ruszać, ale aby czas pozwolił, trochę roboty mam - dzięki bogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.05.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Rury tyle kosztują? O jacię.Jak nie będzie pkt.rosy po wewnętrznej stronie stropu i zrobisz to szczelnie,to dlaczego ma nie działać.Będzie działać i na ogrzewaniu ciut zaoszczędzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.05.2013 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) z pobieżnego liczenia wychodzi 1800mb (14 wywiewów x średnio 10mb z czego 6 podwójną rurą), krążek 50mb-499zł. To nie kurnik - chałupa 340m2. Szwagier ma chęć dobrze wentylować latem, więc muszę na zapas robić trochę, normalnie starczyło by 3 krążki i jeszcze zostało. No właśnie chodziło o to żeby req nie dawać, bo pomyśleć o trybie letnim w typowej WM w tej chałupie to pomyśl jaka wydajność. Trzeba by na dwóch robić. BEZSENS. Z analizy wychodzi poza punktem rosy chen No to będziemy szczelnie robić. Dzięki Edytowane 13 Maja 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.05.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 To nie kurnik - chałupa 340m2. Szwagier ma chęć dobrze wentylować latem, więc muszę na zapas robić trochę patrząc na wielkość chałupy to raczej takie wiatraki ... http://allegro.pl/wentylator-kanalowy-wk-200-plastics-dospel-i3236390613.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.05.2013 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) Bez jaj możesz uzasadnić taką wydajność? myśleliśmy raczej o czymś max 300m3/h, do tego co podrzuciłeś to musiałbym GWC 3x takie zrobić Edytowane 13 Maja 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts