Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styrodur na ławę fundamentową???

stam222

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest jeszcze opcja by pierwszy "wiersz" z bloczków murowac w poprzek, a nastepne wiersze juz normalnie na 24cm. Wtedy taki mur w tej części miałby bodajże 36cm więc i siły inaczej się rozkładają. Troche to przypomina kombinacje alpejskie ale tak mysle, czy jest możliwość zastosowania takiej ciagłej izolacji z pominięciem ławy bo i całe zaizolowanie ławy to duzo łamania, docinania, odpadów i miejsc gdzie by można popełnic bład i pojawiła by się dziura w izolacji=mostek.

oj kombinujesz:] ale idąc twoim tokiem myślenie bez płytki się nie obejdzie:)

Nie da się ukryć że to kombinacja i to w takim klasycznym polskim wydaniu. Choć z drugiej strony "partyzantki" się najdłużej sprawdzają.

Wracając do sedna to była by to forma hybrydy płyty i klasycznych ław. Coś podpobnego co kolega pokazął na zdjęciu w drugim poście, tylko, że tam izoluje sie całą ławe a jesli by sie dało to tego uniknąc to byłoby taniej i łatwiej to wykonać. Ława w domku ma najczęściej 50-60cm szerokosci, więc murując pierwszy wiersz w poprzek i uzyskując 36cm szerokosci juz potrosze sie do tego zbliżamy. Oczywiście to może wszytsko zależec jak duzy dom, z czego murowany, jaki strop, dach itd, jakie ma łacznie taki mur fundamentowy obciążenie. MOże w niektórych przypadkach było by to dobre i wykonalne a w niektórych niebezpieczne ale tego nie wiem-nie jestem konstruktorem.

EDIT:

Z tym murowaniem pierwszej szychty w poprzek to jednak nie jest takie super rozwiąznaie, bo pojawiają się podobne problemy jak przy izolowaniu XPSem całej ławy, tzn przejście schodkowe chcąc pionowo zaizolować reszte ściany fundamentowej, która potem przechodzi z 36 do 24cm szerokosci. Więc pytanie czy taki najmocniejszy XPS wytrzyma nacisk ściany szerokosci 24cm

Edytowane przez Sami swoi
..

sam widzisz że za dużo jest niewiadomych do obliczenia , ale i tak uważam że to zły pomysł. Jak już robić termos to na bogato i dobrze, takie skróty to wiesz kasa w błoto i w koszta dodatkowe człowiek się wpakuje "....chytry dwa razy traci..." Jak się kasę ma wal oporowo jak nie rób tradycyjnie.

Na wariata na pewno bym nie chciał dlatego przed zastosowaniem takiego patentu jakis kompetentny projektant/konstruktor musiaby by to sprawdzić i poprzeliczać. Niestety czasem trudno o takiego, który się nie boi postępu bo niektórzy projektanci, konstruktorzy, kirownicy budów bardzo nieprzychylnym okiem patrza na takie rzeczy jak płyta fundamentowa, mur nośny cieńszy niz 24cm, np. 18cm silikat, a co dopiero powiedziec o takiej przekładce styrodurowej...

..wiesz Oni pod tym się podpisują i stęplują:) ponoszą odpowiedzialność materialną, wprawdzie są ubezpieczeni od takich przygód ale ta OPINIA pocztą pantoflową idzie jak smród po gaciach. No ale z drugiej strony do odważnych świat należy :) ale żeby na płytę się krzywili toż to hit na zachodzie. Szczerze bardzo dobra forma posadowienia budynku, niestety bardzo droga.

Znalazłem cos takiego:

"Dop. naprężenia ściskające dla obciążenia trwałego w ciągu 50 lat i odkształcenia < 2 % (kPa):

4000 CS 180 kPa

5000 CS 250 kPa"

To może być ten parametr?

EDIT:

źródło tabelka str 15

http://www.basf.com/group/corporate/en/literature-document:/Brand+Styrodur+C-Brochure--Renowacja+i+modernizacja-polski.pdf

dodane źródło

... a napisz co zrobić jak to ściskanie będzie postępowało nierównomiernie??? co wtedy???

Nie wiem. To nie do mnie pytanie. Ja tylko cytuje to co znalazłem. Sam chętnie poznałbym opinie osoby kompetentnej w tej materiii i oczywiście takiej, która nie boi się nowinek. Niemniej skoro odnośnikiem było 150kPa to mamy dwie odmiany XPSa przewyższające ten parametr. Nie ma co z góry tego przekreslać bo oże to jest dobry sposób osiągnięcia ciągłości izolacji jak przy płycie nie ponoszenia takich niepotycznych kosztów jak przy płycie. Poza tym płyta ma tez inne swoje wady, np. praktycznie brak mozliwości wykonania jakiegos dodatkowego przepustu pod fundamentem po jej wykonaniu

Poza tym jakby to miao byc odkształeceni w granicach 2% w ciągu 50 lat to jest to żadne odkształcenie. Przy płycie XPSa grubości 50mm odkształcenie wg tych danych wynosi do 1mm

..

...wiesz tak kombinując to ja bym na rynku poszukał czegoś innego, takiego konkretnego na ściskanie .Chyba że na wykonanej ławie ułożyć XPS i wykonać po całości dobrze zazbrojony wieniec,taka ala kanapka wtedy te siły rozkładały by się równomiernie i może........ale Sam napisałeś że jest dużo x i y potrzebnych do obliczenia nacisku tak? My tu se możemy gdybać i się spierać ale najlepiej uczymy się na historii i błędach innych ludzi:) Edytowane przez pompiarz1984

...wiesz tak kombinując to ja bym na rynku poszukał czegoś innego, takiego konkretnego na ściskanie .Chyba że na wykonanej ławie ułożyć XPS i wykonać po całości dobrze zazbrojony wieniec,taka ala kanapka wtedy te siły rozkładały by się równomiernie i może........ale Sam napisałeś że jest dużo x i y potrzebnych do obliczenia nacisku tak? My tu se możemy gdybać i się spierać ale najlepiej uczymy się na historii i błędach innych ludzi:)

Z tym wieńcem to w sumie dobr pomysł, tym bardziej że w niektórych przypadkach i tak wieniec sie robi. Ponadto im wyżej dasz ta przekładkę tym cheba lepiej bo nie trzeba dawać takiej super termicznej izolacji poniżej przekładki tylko skupic się na mozliwie dobrej izolacji tego co jest powyżej przekłdki czyli wieńca.

Nie wiem czy znajdziesz na rynku cos co ma odpowiednie parametry wytrzymałościowe i jednoczesnie dobre parametry izolacji i termicznej i przeciwwilgociowej jednocześnie. Pomijając jakies kosmiczne technologie za kosmiczne pieniądze XPS jest chyba jalepszym ogólnodostepnym produktem.

Niewiadomych nie ma tak duzo. W zasadzie tylko jedna. Czy taki XPS jest odpowiednio mocny by to utrzymać. To nie tak wiele. Wystarczy kompetentny konstruktor by poznac odpowiedź. Nie uważam, ze to super pomysł bo nie mam odpowiedniej wiedzy niemnije nie powinno sie tego tak z góry przekreslać. XPS to naprawde ciakawy materiał i daje duze mozliwości. Może w tym przypadku tez wystarczy

..

..bynajmniej ja nigdy się nie spotkałem z takim zastosowanie XPS ale kto wie może gdzieś się to stosuje w ten sposób. Odnośnie tego nacisku to jednak myślę że 250 kPa to za mało, ciężar ścian, stropu dachu to bardzo dużo i obawiam się jednak że XPS siadłby pod ciężarem, ale to tylko moje logiczne podejscie do tego tematu z drugiej strony nie mówię nie jak już widziałem domy ze styropianu to i pewnie to jest możliwe:)

Z tego co znalazłem to 150kPa to moze być mało bo cegła klasy 15 (tej najpopularniejszej) ma wytrzymałośc na ściskanie 15N/mm2 a to =15MPa a to = 15000 kPa, więc jesli nic nie pomyliłem to te 250kPa jets kropla w morzu. Mógłby sie jakiś konstruktor odezwać. który z zacnych forumowiczów jest projektantem, kierbudem lub konstruktorem?

EDIT

jesli jest tak jak przedstawiłem to żaden XPS nie da rady, tylko troche zadziwia mnie, że pod płyty fundamentowe wystarcza taki XPS 3000 o wytrzymałości 130kPa a czasem nawet EPS 200 a i nawet słyszałem o EPS 100. Nie wiem jaka wytrzymałość mają EPSy ale bodajże duzo mniejsza niż ten XPS 130kPa. Wiem, że w płycie fundamentowej siły sie rozkładają zupełnie inaczej ale mimo wszytsko 130kPa w zupełności wystarcza pod cała płytą vs 15000kPa muru

..

Tak dobrze znajdujecie ten parametr 2% odkształcenia ... druga sprawa to przyczepność zaprawy do XPS'a

Zlicz masę domu i podziel na powierzchnię tego muru i wyjdzie Ci ciśnienie .

Druga sprawa nie chodzi oto że XPS się ściśnie bo jemu nic się stanie ... tylko każde ruchy w murze są nie wskazane

jak byś miał żelbet jako ścianę rób cuda jakie chcesz .

cholernie droga zabawa!!! (samego betonu poszlo około 130 kubików)
właśnie to jest forum .. :(

tylko jaki dom itp wierzymy na słowo że tak jest ... tylko że

na płytę o wymiarach #25cm x 847cm x 1370 cm idzie koło 29 kubików betonu .

Plus na ściany piwnicy #25cm x 220cm x ((1370*2)+(8,47*2)) = ~25 kubików i masz płytę fu plus piwnicę z 55 kubikami burtto

minus otwory na drzwi garażowe.

tak że 130 m^3 betonu to strasznie dużo jak na ławy fu.

właśnie to jest forum .. :(

tylko jaki dom itp wierzymy na słowo że tak jest ... tylko że

na płytę o wymiarach #25cm x 847cm x 1370 cm idzie koło 29 kubików betonu .

Plus na ściany piwnicy #25cm x 220cm x ((1370*2)+(8,47*2)) = ~25 kubików i masz płytę fu plus piwnicę z 55 kubikami burtto

minus otwory na drzwi garażowe.

tak że 130 m^3 betonu to strasznie dużo jak na ławy fu.

heheh nie wiem dla czego nie chcesz w to uwierzyć, ja byłem przy tym i tyle zostało wylane. To nie były ławy tylko płyta fundamentowa pod dom!!! o grubości 50 cm, budyne szeroki na 16 metrów i długi na 15 oblicz sobie.....

Edytowane przez pompiarz1984