Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styrodur na ławę fundamentową???

stam222

Recommended Posts

Tak dobrze znajdujecie ten parametr 2% odkształcenia ... druga sprawa to przyczepność zaprawy do XPS'a

Zlicz masę domu i podziel na powierzchnię tego muru i wyjdzie Ci ciśnienie .

Druga sprawa nie chodzi oto że XPS się ściśnie bo jemu nic się stanie ... tylko każde ruchy w murze są nie wskazane

jak byś miał żelbet jako ścianę rób cuda jakie chcesz .

proponuję wczytuj się w posty a nie odpisujesz to samo o co nam chodzi w tych postach czyli o ten ruch ściany i pekanie.....................drugie z tą przyczepności zaprawy do XPS nie wiem jaki to ma wpływ ale ok, chodzi głównie o ściskanie i nierównomierne osiadanie ścian, co może spowodować ich pękanie............

Edytowane przez pompiarz1984

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak dla mnie 50cm płyta - to bez przyczyny pod domem - to jest urojenie.

inwestorem byl ińżynier mgr sam sobie płytkę projektował, także chyba był bardziej kompetentny o Ciebie i nasz wsystkich!!!! ps już wiem z kąd tyle postów namachałeś jak powielasz wszystkich i bzdury wpisujesz :mad:

no i dalej trzeba dodać stopy pod slupu iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wiesz na początku się zorientuj poxniej machaj posty!
ale nie denerwuj się ... przyzwyczaj się do pełnego czapiactwa na forum ...

o każdą głupotę itp aby tylko dopiec i dogryść nie raz nie dwa sam się o tym przekonałem.

Stąd przepytuję na okoliczności skąd się to bierze .. bo ciężko mi się domyśleć jak nawet nie wiedziałem jaka konstrukcja ..

stopniowo ujawniasz fakty i dobrze .

inwestorem byl ińżynier mgr sam sobie płytkę projektował
i tak nie znamy przyczyny takiej grubości płyty .

Może rurki i akumulacja w niej ... jak bym nie słyszał słów starego inż to bym nie wierzył ... po prostu starzy inż czasem nie wiedzą co to jest płyta FU...

I gości to samo mi proponował z płyta pod dom że 40cm że 50 cm ... to się tylko trzymałem aby go śmiechem nie zabić :D

zdenerwowałem się:/ nerwy mnie poniosły......

Dobra sprostowanie, Przepraszam za porywczość ale to nie na moje nerwy

Pozdrawiam.

ale ja wiem dokładnie jak wpływa forum ...

nerwicy nie raz nie dwa można się nabawić ...

I gości to samo mi proponował z płyta pod dom że 40cm że 50 cm ... to się tylko trzymałem aby go śmiechem nie zabić :D
a dlaczego tak ?

bo o tym nie uczą na studiach budowlanych stąd radosne nawyki ..

Plusem tego jest że poszedł w stronę bezpieczną ...

Tylko potem opinia o płycie fundamentowej jest tak że ... kompletnie się nie opłaca ...

ja się nie dziwię jak tyle betonu poszło ..

tylko może być tak że miał dużo słupów itp to wolał już w całości wylać grubszą płytę tego nie wiemy .

Edytowane przez מרכבה

Alternatywnie dla wyeliminowania nierównomiernego osiadania mozna zastosowac ta przekładke z XPSa np. w dwóch lub trzech warstwach np. po 2cm grubości każda. Wtedy mielibyśmy ewentualnie rozłozenie tej niestabilności. Ewentualny wariant z położeniem przekładki z XPSa i wykonaniem wieńca na szczycie ściany fundamentowej też jes ciekawy. nawet nie musiało by być to grubości 5cm bo wystarczyłoby 2-3cm żeby w dużej mierze wyeliminowac mostek termiczny a przy okazji dobraizolacja przeciwwilgociowa. Wtedy można by od wysokosci tej przekładki czyli od wieńca wq góre zaizolowac taki mur z obu stron np. styropianem hydro i od środka by sie to połaczyło ze styro od posadzki a od zewnątrz ze styro tym na ścianie i mamy piękna ciąglośc izolacji.

Tak pomyślałem, że przecież w fabrykach pustaków lub kostki brukowej sa paletowane jako wyroby gotowe po przynajmniej 5 palet na sobie i te palety tez jakoś wytrzymują. Oczywiście generalnie mam namysli ta palete na samym dole, która przejmuje największe obciążenie. Zwykłe drewno a musi wytrzymac spore obciążenie, myśle, że porównywalne z obciążeniem jaki da statystyczny domek jednorodzinny. To moze XPS tez by wytrzymał. Fajnie by było zrobić taki test i podłozyć takiego XPS pod np. 5 palet z kostką i poczekac z kwartał, bo wedy wystąpia najwieksze odkształcenia. Można by zaobserwować jak sie XPS zachował. Poz atym myśle, że XPS w takich warynkach ściskania ma jeszcze ta zelete, że sie nie wykruszy tylko ewentualnie częściowo odkształci i potem się ten proces zatrzyma.

Może podjade do jakiejśc fabryki lub składu z bloczkami, pustakami lub kostka brukowa i podłoże XPSa pod to wszytsko i poczekam kilka miesięcy jak sie zachowa XPS.

Nurtuje mnie to na tyle, że policzyłem jakie jest +/- obciążenie 1mb ściany 24cm szerokosci i wychodzi mi, że 1mkw muru waży ok 250kg x 3m (wysokosc kondygnacji) = 750kg/1mb muru

Z przykładowego projektu wyszło mi że ma ok 70mb ścian nośnych i ok 145m2 stropu x strop żelbetowy grubości 20cm. betony wejdzie ok 29m3x2,3t(waga 1m3) =66 t + ok 4t (zbrojenie)= 70t (przybliżona waga stropu). Wyszło że na ok 1mb ściany nosnej przypada ok 1t stropu +750kg muru=1,75t/1mb ściany. To jest obciążenie jednej kondygnacji, więc jesli dom miałby dwie (dom z poddaszem użytkowym) to nalezy to pomnozyc przez 2 i wychodzi że obciążenie 1mb muru fundamentowego szerokosci 25cm to ok 3,5t.

1 paleta z kostka betonową wazy ok 1,5 tony, więc jakby podlozyć XPSa pod 3 palety z kostką (ok 4-4,5 t) to by nam sporo powiedziało, tym bardziej, że nacisk palet nie rozkłada się na cała ich powierzchnię tylko na dwie belki stanowiące podstawe palety. Trzeba by zmierzyc na jaka powierzchnie XPS by działałom obciążenie, ile to obciążenie wazyło, zostawic to na ok 3 miesiące i poobserwowac zachodzące zmiany, tzn ile sie ugnie.

Niedługo będe miał kawałki XPS ale tego standardowego ale chyba podjade do jakiegoś skłądu z kostka i zapytam o możliwośc przeprowadzenia takiego eksperymentu

A może zamiast takich kosmicznych konstrukcji zastosować pustak termiczny z isomuru czy czegoś takiego ?????

Albo jako pierwszą warstwę parteru położyć pustak ceramiczny i wsypać do niego perlitu. Np. jak tutaj:

http://perlit-polska.pl/?re=2&sk=1&me=4&ka=3&pk=1

Wychodzi zdecydowanie taniej niż isomur.

jeśli chodzi o teren gliniasty w ogóle nie powinno się tam stawiać budynków no ale wiadomo , czasem nie ma człowiek możliwości wyboru, wtedy jedziesz jak paco16 i to Ci wystarczy. "

Czy może kolega wytłumaczyć dlaczego to glina jest taka straszna pod zabudowę jednorodzinną? Ja rozumiem jakieś wieżowce ale domki jednorodzinne.

Dlaczego to iły niby są takie znacznie lepsze od glin?

• 2 years później...

Witam

To mój pierwszy wpis na tym forum

Niebawem będę budował swój dom i z dużą nadzieją i zainteresowaniem przyglądam się temu rozwiązaniu - ociepleniu pod ławą fundamentową. Minęło już sporo czasu od pierwszego wpisu w tym wątku i cisza.

Mam nadzieję że uda mi się odświeżyć temat

Do tej pory znalazłem w necie tylko kilka informacji na temat ocieplania xps'em.

Tutaj strona internetowa firmy która jako jedyna w sieci nie ma najmniejszych problemów z wykonywaniem szalunku

traconego z xps do okoła ławy

http://www.praktech.pl

Jeśli o mnie chodzi to pierwsze realizacje tego wykonawcy to partyzantka

(akurat tutaj bez ocieplenia na ziemi)

https://www.youtube.com/watch?v=TKesN0mZhks

Później jest już lepiej - zdjęcie z pierwszej strony tego wątku

oraz film

https://www.youtube.com/watch?v=TKesN0mZhks

Opisane jako Ekobud Grudziądz

https://www.youtube.com/watch?v=q0hDGoIiWOk

Jest też kościół pasywny w Nowym Targu posadowiony na xps'ie ale tam ława fundamentowa ma 300cm

(w folderze zamieszczono detal izolacji ław i stóp fundamentowych)

http://klasteroze.it.kielce.pl/upload/DOKUMENTY/SEMINARIA/11_05_2010/KOSCIOL%20PASYWNY%20NA%20ROWNI%20SZAFLARSKIEJ.pdf

Rozmawiałem z architektem który to projektował i powiedział że nie ma najmniejszych problemów aby tak posadawiać budynek tylko trzeba to dokładnie policzyć.

Z kolei "mój" architekt po konsultacjach z (jak powiedział) kilkoma kolegami konstruktorami stwierdził że nikt o tym nie słyszał i jest to ryzykowne, czytaj bzdury jakieś pan wymyśla tak się nie robi - wylać chudziaka i na to ława i po co to ocieplać.

Sprzedawca styroduru firmy Dow podał z kolei informacje że do obliczeń przyjmuje się że po 50 latach styrodur traci (tu nie pamiętam dokładnie) 40-50% swojej wytrzymałości.

Moje pytanie brzmi czy znacie przykłady zastosowania w praktyce inne niż powyżej, jest na to papier, ktoś to potrafi policzyć i dać gwarancje?

Edytowane przez SwMichal