Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pieca kondensacyjnego 230 m2 użytkowej

driven22

Recommended Posts

Witam,

Mam mały problem z doborem pieca kondensacyjnego.

Dom parterowy z użytecznym poddaszem, dach koperta, ocieplenie 15 cm grafitowy 0,031, wełna na poddaszu 28 cm Supermata Isovera 0,033.

Kubatura całego budynku to 933 m3 powierzchnia po podłodze 265 m2, powierzchnia użytkowa 230 m2 (w tym około 42 m2 pomieszczeń w których temperatura będzie obniżona czyli kotłownia, wiatrołap, spiżarka, garderoby). Podłogówka to około 60-65%.

Problem się zaczął gdy zacząłem rozglądać się za piecem kondensacyjnym z zasobnikiem około 120L. Usłyszałem dwie wersje 20 kW i 26kW. Rodzina 4 osobowa.

Teraz pytanie do osób którzy siedzą w temacie- kogo się posłuchać, żeby później nie psioczyć że taktuje czy niedogrzewa i jaki kociołek wybrać. Vaillant odpadł ze względu na kiepską modulację, został Vitodens 200-W, Immergas Victrix, ew. co jeszcze ?

Pozdrawiam

Grzesiek

NORMALNIE RĘCE OPADAJĄ

było tyle razy

OZC TO PODSTAWA

oszczędzacie przy budowie, a potem do wróżki każdy leci. Na pewne rzeczy warto wydać parę złotych, po to by mieć podstawy do dalszych działań.

20kW to lekka przesada, nawet więcej jak lekka.

twój imiennik, mój szwagier chałupa 320m2, OZC mówi kocioł o max mocy 18kW, a chałupa jak z wycinanki łowickiej - same narożniki.

Kotłów na rynku jest multum. Dobór powinien być przeprowadzony w oparciu o obliczenia obciążenia cieplnego budynku, projekt centralnego ogrzewania.

Z innych kotłów to np. Broetje WGB 15 lub WBS/WHBS 14, Junkers ZSBR 16-3A, Paradigma Modula NT 10 lub 15. Przy 4 osobowej rodzinie wybrałbym zbiornik ~160l.

• 4 weeks później...

Niestety z tego co zdążyłem się zorientować po okolicznych pseudofirmach które mogą wykonać obliczenia w OZC jest to robione na tyle po łebkach że szkoda w ogóle wydawać na to pieniądze. Z chęcią zapłaciłbym za taką usługę ale ma być wykonana rzetelnie. Jeżeli ktoś z Was może to wykonać jak należy to proszę o kontakt.

Sam bawiłem się trochę OZC ale aby to zrobić dokładnie trzeba mieć też szersze pojęcie o krotności wymiany powietrza w danych pomieszczeniach, i prawidłowo wpisać przegrody.

Niestety majster jak to widzę także na forach twierdzi 19 kW powinno wystarczyć ale jak przyjdą większe mrozy to może być problem. Piec muszę zakupić w ciągu najbliższych kilku dni. Buderus widzę ma ładną modulację nawet przy tych 24 kW schodzi do 4,8 kW (wcześniej brałem pod uwagę Vaillanta ale ma fatalny palnik jeżeli chodzi o modulację). Co do zbiornika to 120 l - większe pojemności nie wchodzą już w grę gdyż mam dośc wąską kotłownie a jest ona "przelotowa" W moim rejonie poza wspomnianym Broetje i Paradigmą serwisy obsługują prawie wszystkie marki.