Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa głębinowa i hydrofor

puoyui

Recommended Posts

Witam serdeczenie,

Mam pytanie. Otóż mam w domu studnię wierconą do tego pompa głębinowa i zbiornik hydroforowy 150 l z przeponą. Ciśnienie na włączniku ciśnieniowym ustawione jest między 1,8 bar - 4 bar. W takim układzie pompa włącza sie co chwila. Dosłownie co 30 sekund przy kranie odkręconym na max. Czy to normalne ?

Z góry dziekuję za porady.

Piotr

Jaką wydajność ma pompa?

Sprawdź, ile wchodzi wody do zbiornika pomiędzy załączeniami pompy tzn. po wyłączeniu się pompy sprawdź stan wodomierza, następnie odkręć kran niech woda zleci do momentu jak włączy się pompa i odczytaj ponownie stan wodomierza.

Różnica powinna dać "pojemność wodną" pomiedzy załączeniami pompy.

Krótki czas ładowania zbiornika może wynikać ze zbyt małej pojemności lub zbyt dużej wydajności pompy.

Sprawdze ile wody faktycznie zuzywamy pomiedzy kolejnymi ladowaniami zbiornika. Z tym ,ze wydawalo mi sie, ze problemem moze byc to, ze pompa zalacza sie zbyt czesto , a nie to ze ma duza wydajnosc i laduje zbiornik od 1,8 do 4 barow w ciagu kilku sekund. Bo faktycznie tak szybko napelnia sie zbiornik. Czy duza wydajnosc pompy moze byc problemem ? Moja pompa ma wydajnosc okolo 80 l/min.

Brak poduszki powietrznej bądź uszkodzona membrana. Mam pytanie czy jest to nowy układ czy też użytkujesz go jakiś czas. Jeśli nowy to powinieneś dobić powietrza (na górze zbiornika powinien znajdować się taki zaworek jak wentyl samochodowy) jeśli zbiornik już używasz a opisywany stan nastąpił po jakimś czasie to może być dziurka w membranie. Generalnie trzeba dobić powietrza i sprawdzić membranę.

Chyba brak wiedzy - co to jest hydrofor i jak on działa...

Masz "zbiornik hydroforowy 150 l z przeponą."

Z jednej strony przepony jest woda pchana przez pompę.

A z drugiej?

NIC?!!!

A powinna być PODUSZKA POWIETRZNA, która za "sprężynę" ma robić!!!

Tam jest zaworek, jak w kole samochodowym.

Zapnij jaką pompkę i podpompuj tyle, ile w instrukcji napisali.

Teraz pompa startuje i dopycha pełen baniak wodą - co daje 6l.

Otwierasz kran - psik - i brak ciśnienia.

Adam M.

18 metrów wzniosu w parterówce to dość...

:lol:

Mnie trochę zastanawia wielkość tego baniaka hydroforowego.

Adam M.

Skopane to jakieś...

Dałbym reduktor na wyjściu w instalację domową.

Ustawił mniejszą histerezę...

A.M.

Edytowane przez adam_mk

18 metrów wzniosu w parterówce to dość...

:lol:.

A skąd to wiesz, może puoyui ma małą działkę i liczną rodzinę i wybudował wieżowiec?;-)

Z tą histerią się zgadzam, autor trochę przesadził.:smile:

Co do baniaka, ktoś to musiał policzyć (no, chyba, że była "sale").

Ja bym zaczął od sprawdzenia ciśnienia powietrza w zbiorniku.:yes:

Panowie, mieliscie racje. To poduszka powietrzna. Okazalo sie ,ze wentyl sie rozszczelnil (spradzalem go od czasu do czasu) i powietrze sobie ucieklo. Dziekuje za pomoc.

Z drugiej strony fakt, nie jestem fachowcem hydraulikiem i jeszcze wiele nauki z tej dziedziny przede mna. Stad prosze o wyrozumialosc dla mnie i innych, ktorzy jako "niefachowcy" zwracaja sie o pomoc i porady na forum.