Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kruszywo w wylewce

flyer2

Recommended Posts

Tak kruszywo wpływa na akumulację ciepła jak i na przenikalność cieplną podkładu. Zarówno jedno jak drugie jest pochodną gęstości składników betonu jak i jego zagęszczenia. Piasek/kruszywo 45/55. Pozdrawiam.

55%kruszywa nie damy rady ściągnąć,tak od technicznej strony.40%kruszywa 2-8,2-10mm,plus dobry cement ze znaczkiem PEWNY CEMENT,suchy piasek 0-2,0-3mm,16-18litrów wody na 50kg cementu da nam spokojnie wytrzymałość pod np parkiet.Beton z 55% kruszywa na półsucho nigdy nie ściągałem i myślę,że trudniej byłoby go urabiając maszynowo zagęścić przy tej samej ilości wody

Edytowane przez teka

jutro wylewam na cześci pomieszczeń z kruszywem na ogrzewanie podłogowe,spróbuję,więc wylać taką łazienkę,zobaczę jak się to da ściągnąć i napiszę

Ok. Ciekawy jestem rozbieżności między praktyką a teorią. Pamiętajo plastyfikatorze a jeszcze lepiej o superplastyfikatorze około 2% do cementu.Pozdrawiam.

Parkietkomplex,czy możesz mi powiedzieć jak 40%udział kruszywa w 6cm podkładzie betonowym wpływa procentowo na akumulację ciepła jak i na przenikalność cieplną podkładu przy okładzinach drewnianych i płytkach?

Witam, są tu dwa aspekty: gęstość materiałów i zagęszczeniewylewki. Właściwy dobór piasku i kruszywa znacznie zmniejsza porowatość copoprawia przewodność takiego materiału, jednak utrudnia jednorodne zatarciepowierzchni.

Beton piaskowy to materiał bardziej porowaty a tym samym gorszyw przewodzeniu ciepła, jednak łatwiejszy w ułożeniu co umożliwia lepszeotulenie przewodów grzewczych co sprzyja przenikaniu ciepła.

Tu kłania się zdrowe myślenie i doświadczenie. Pomocnym tujest superplastyfikator, który poprawia urabialność mieszanki, dzięki czemumożemy wykonać wylewkę w sposób jak najbardziej właściwy bez większego wysiłku.

W sumie poprawimy przenikalność cieplną podkładu o kilkaprocent, odpowiednio do różnicy w gęstościach poszczególnych rodzajach betonówwylewek. W ciągłej eksploatacji ogrzewania ma to pewne znaczenie.

Pozdrawiam.

muszę powiedzieć,że 50% kruszywa 2-8mm,metodą półsuchą jest możliwe,bardzo ciężko ściągnąć ale da się.pokład porysowany od kruszywa przy zacieraniu mechanicznym ziarna kruszywa uciekają pod talerzem zacieraczki,bo nie znajdują już miejsca gdzie mogą się wetrzeć

Pozdrawiam Artur

Tukłania się praktyka. Teka jesteś myślącym człowiekiem, Próbuj korygowaćmieszankę (kruszywo 4-8 w mniejszym udziale lub tylko 2-4) do czasu kiedyzachowując walory techniczne będzie Ci łatwiej j wykonać. Pozdrawiam.

Posadzkarz ma trochę inaczej w praktyce w porównaniu z tym co jest tam gdzieś napisane.Głównym problemem jest tutaj piasek.Wystarczy piasek który jest bardzo drobny(np do tynków-0,5-1mm do tego pył w takim piasku i już przy około 40% kruszywa prawie nie jestem w stanie tego ściągnąć.Często ludzie się dziwią,że biorę za kruszywo 1zł/m2 więcej za robociznę?Budowa żądzi,się swoimi prawami(finansowymi).Koszt jednego PLN więcej za robociznę w porównaniu z mocnym betonem pod parkiet,lub na ogrzewaniu podłogowym,gdzie oszczedność ogrzewania jest rzedu kilku procent powoduje to,że inwestorzy oszcędzają tą złotówkę a pózniej piszą na forum ,że potrzebują pomocy bo ich wylewka wyciera sie i wygłada jak pumeks?Ludzie śmieją sie kiedy każe przykryć piasek na budowie i z wielu innych żeczy

Parkietkomplex bedzie kolega kładł drewno w okolicach Lublina-ze względu na naszą znajomość będę robił tam wylewkę :yes::yes::yes:pod koniec roku

Pozdrawiam

co miasto to inny piasek np. w łodzi można zrobić z piasku 0-2mm i 2-8mm ale piasek 0-2mm w łodzi jest bardzo miałki i trzeba dużo kruszywa sypać lepiej zamówić z łęczycy piasek 0-3mm ziarno jest tam grubsze to nie jest piasek tylko żwir i nie trzeba sypać tyle kruszywa i wyjdzie mocniejsze niż na piasku z pod łodzi 0-2mm

nie raz piasek 0-2mm jest miałki a w innym mieście ostry, nie raz 0-4 nie ma tyle kruszywa w sobie tylko więcej piasku ale w niektórych miastach można 0-4 mm kupić i w nim jest dużo kruszywa nawet grubszego

wykonawca wie jaki piasek dobrać i na jakim lekko się pracuje w Inowrocławiu 0-4mm i kruszywo 2-8 mm możesz mieszać 50 na 50 i będzie dobrze się robić

częściej robie wylewki z kruszywem nie pod podłogi drewniane tylko tłumacze klientom że beton będzie mocniejszy i wielu się godzi, robiłem teraz restauracje 1300m2 i wszędzie było dodawane kruszywo, wszędzie jest ogrzewanie podłogowe w dodatku duże pomieszczenia robiąc z kruszywem uzyskujesz mocny beton masz spokój nic się nie dzieje

praktycznie nie powinno stosować się do posadzek piasku 0-2mm tylko do murowania albo do tynkowania

do posadzek minimum 0-4mm najlepiej 0-8mm

np. robiąc domek 100m2 zamawiasz 16 ton piasku 0-4mm przy 6cz gr wylewki zamów do tego 5 ton kruszywa od razu uzyskasz lepszy beton

a co do przepisu na beton pod parkiet np., 45% i 55% wprowadza ludzi w błąd ponieważ co żwirownia to inny piasek, po drugie żwirownia kopiąc trafi na dobrą żyłę i piasek będzie bardzo ostry lub miałki

podawane receptury to teoria a praktykę stosujemy my i biorąc odpowiedzialnośc sam musze wiedzieć jaki piasek zamówić i ile go sypać tak aby beton był mocny a żeby dobrze mi się robiło

potencjalny klient wejdzie na forum poczyta i ja pojadę na budowę do niego będzie kazał zamówić mi towar zamawiam 0-4mm - 2-8mm mieszając go np. 70% 0-4mm i 30% 2-8mm uzyskam mocny beton ale on przeczyta że trzeba dodać 55% 2-8mm i ja mu tego prosto nie zrobie ponieważ NIE DA SIE TEGO SCIAGNAC W PRAKTYCE A TEORI DA TYLKO ONA ODBIEGA OD RZECZYWISTOSCI!!!

PODSUMOWANIE

można pisać jaka jest receptura ale trzeba dodać że wykonawca ponosi odpowiedzialność za wytrzymałość i w praktyce on powinien wiedzieć jaka ma być receptura bo wszystko zależy od stosowanych piasków i kruszyw

nie wszędzie kruszywo 2-8mm wygląda tak samo nie raz jest więcej w nim kamienia 0d 2-4mm a nie raz od 4-8mm

piasek płukany 0-2 jeden będzie jak mąka a drugi tak ostry że ktoś powie że to piasek 0-3mm albo grubszy nie raz 0-2 mm może mieć więcej kamienia albo mniej co żwirownia to inny piasek

to samo z 0-4mm robie nie raz i jest w nim wiele kamienia i w innym miescie 0-4 nie jest taka

pisze to ponieważ każdy podaje recepturę ale nie każdy piasek jest taki sam i nie można wprowadzać inwestora w błąd i innych posadzkarzy

sory za zamieszanie w postach ale wróciłem z pracy czytam takie bzdury kolega teka próbuje wytłumaczyć wam to i zalogowałem się i tak na szybko pisze bo o 17.30 mam wyjazd

dziś też robiłem posadzke pod parkiet i nie zamawiałem piasku 0-2mm tylko 0-4mm i kruszywo 2-8mm parkietu nie będzie za dużo tylko 36 m2 ale już wszędzie robiłem taki beton na ogrzewaniu podłogowym pod płytke też ponieważ dobrze sciagało sie i jak przyjdzie parkieciarz to powiem mu żeby zalogował sie tu i napisał jaka jest wytrzymałość wiem kto będzie tam robił parkiet to napisze jaki wyszedł beton albo sami jedzcie i sprawdzcie sobie

Jaką masz powtarzalność rodzajową i jakościową na różnych budowach jeśli chodzi o piasek czy kruszywo.? Pozdrawiam

nigdy nie zamówisz takiego samego towaru na budowę zawsze będzie się różnił

wytrzymałości nie obliczysz na budowie musisz sam ocenić jaki piasek kruszywo cement jakie ilości dopiero po wylaniu po wyschnięciu można to sprawdzić

posadzka musi być dobrze zagęszczona

do tego pielęgnacja betonu ma ogromny wpływ na wytrzymałość możesz sypać mnóstwo kruszywa ale bez pielęgnacji (zroszenia, przykrycia folią) beton nie będzie mocny