Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Mam ważne pytanie. Mam warunki zabudowy (na 2 domy) na działkę i przyznali mi współczynnik zabudowy 0,23. Planuje podzielić teren tak jak na załączonej mapce i czy wtedy na każdą działkę (po ok. 900 m2) zostanie po 0.23, czy wtedy będzie obowiązywał ten normalny współczynnik 0,13.

Wyniki analizy urbanistycznej str.1 wskaźnik.jpg

DSC_0106.jpg

DSC_0605.jpg

Nie ukrywam, że oczekuje szybkiej odpowiedzi, ponieważ architekt nie wie co ma robić...

Pozdrawiam Marcin.

O WZ wystąpił dla mnie poprzedni właściciel (działka kupiona w 2012r.) W gminie powiedzieli, że jak podzielę i wystąpie to dopiero dowiem się jaki będzie współczynnik ;/ bo Pani z urzędu sama nie wie.

Pozdrawiam Marcin.

Można chyba spróbować zaprojektować dom lub domy tak, aby taki podział, jak narysowałeś był możliwy w przyszłości. Po uzyskaniu PnB lub wybudowaniu domu/domów. Wtedy wz-tka jest już skonsumowana i temat współczynnika nie istnieje. Czy ten dojazd 5m będzie częścią działki z tyłu czy ma zostać odrębną działką (ja bym optowała za tym pierwszym, w końcu korzystać z niego będzie właściciel domu na działce położonej dalej od drogi).

• 2 weeks później...

Warunki zabudowy na 2 domy pozwoli ci podzielić działkę. Tylko w ten sposób w sumie możesz, bo jeżeli możesz wybudować 2 domy, to możesz też podzielić działkę na 2.

Po podziale występujesz jeszcze raz o WZ na każdą działkę z osobna - koniecznie na inną osobę niż obecne warunki - brata, ojca, ciotkę - obojętne. Wtedy powinni dać na każdą podobny współczynnik czyli 0,23.

Jeżeli wystąpisz na siebie, a obecne warunki też masz na siebie, to mogą ci skasować te stare jako nieważne - tak miał jeden sąsiad.

A jak zrobisz na kogo innego to nie powinno być tego problemu.

Jeżeli chcesz jednak skorzystać z obecnej wzki, to obowiązuje ona na cały TEREN.

Przerabiałem temat ostatnio. Gmina była mądrzejsza, ale odwołanie na podstawie tych źródeł dało efekt:

http://alex44.webd.pl/st/serwis/marzec00/901002.php

http://audytcertyfikat.eu/aktualnoci/budowa-i-dokumenty/258-pozwolenie

http://newsletter.wolterskluwer.pl/wkp/index.html?action=showNews&idn=45764

Sąsiad zrobił tak:

Miał działkę 2000m2 - WZka na 2 domy z współczynnikiem zabudowy 0,25 na oba.

Na podstawie WZki podzielił działkę. Potem na połowie swojej postawił dom ze współczynnikiem 0,25 - skonsumował wzke z podziału.

I na koniec wystąpił o nową na 2 połowę działki i dostał.