Magnolia2lodz 03.04.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Witam! Mam ważne pytanie. Mam warunki zabudowy (na 2 domy) na działkę i przyznali mi współczynnik zabudowy 0,23. Planuje podzielić teren tak jak na załączonej mapce i czy wtedy na każdą działkę (po ok. 900 m2) zostanie po 0.23, czy wtedy będzie obowiązywał ten normalny współczynnik 0,13. Nie ukrywam, że oczekuje szybkiej odpowiedzi, ponieważ architekt nie wie co ma robić... Pozdrawiam Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia2lodz 08.04.2013 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Jest tutaj osoba która zna odpowiedź na zadane przeze mnie wcześniej pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 09.04.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Pewnie nikt nie wie, o co chodzi z normalnym współczynnikiem. Najlepiej zapytać u źródła, zwłaszcza, że to gmina będzie zatwierdzać podział. A czemu nie podzieliłeś najpierw a potem wz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia2lodz 10.04.2013 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 O WZ wystąpił dla mnie poprzedni właściciel (działka kupiona w 2012r.) W gminie powiedzieli, że jak podzielę i wystąpie to dopiero dowiem się jaki będzie współczynnik ;/ bo Pani z urzędu sama nie wie.Pozdrawiam Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 17.04.2013 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Można chyba spróbować zaprojektować dom lub domy tak, aby taki podział, jak narysowałeś był możliwy w przyszłości. Po uzyskaniu PnB lub wybudowaniu domu/domów. Wtedy wz-tka jest już skonsumowana i temat współczynnika nie istnieje. Czy ten dojazd 5m będzie częścią działki z tyłu czy ma zostać odrębną działką (ja bym optowała za tym pierwszym, w końcu korzystać z niego będzie właściciel domu na działce położonej dalej od drogi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia2lodz 18.04.2013 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Każda z działek będzie miała przypisaną działkę "drogową". To znaczy każda z działek budowlanych będzie miała przypisane 50% udziałów w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 30.04.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Warunki zabudowy na 2 domy pozwoli ci podzielić działkę. Tylko w ten sposób w sumie możesz, bo jeżeli możesz wybudować 2 domy, to możesz też podzielić działkę na 2. Po podziale występujesz jeszcze raz o WZ na każdą działkę z osobna - koniecznie na inną osobę niż obecne warunki - brata, ojca, ciotkę - obojętne. Wtedy powinni dać na każdą podobny współczynnik czyli 0,23.Jeżeli wystąpisz na siebie, a obecne warunki też masz na siebie, to mogą ci skasować te stare jako nieważne - tak miał jeden sąsiad.A jak zrobisz na kogo innego to nie powinno być tego problemu. Jeżeli chcesz jednak skorzystać z obecnej wzki, to obowiązuje ona na cały TEREN. Przerabiałem temat ostatnio. Gmina była mądrzejsza, ale odwołanie na podstawie tych źródeł dało efekt: http://alex44.webd.pl/st/serwis/marzec00/901002.phphttp://audytcertyfikat.eu/aktualnoci/budowa-i-dokumenty/258-pozwoleniehttp://newsletter.wolterskluwer.pl/wkp/index.html?action=showNews&idn=45764 Sąsiad zrobił tak:Miał działkę 2000m2 - WZka na 2 domy z współczynnikiem zabudowy 0,25 na oba.Na podstawie WZki podzielił działkę. Potem na połowie swojej postawił dom ze współczynnikiem 0,25 - skonsumował wzke z podziału.I na koniec wystąpił o nową na 2 połowę działki i dostał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts