Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie powietrza do kominka - zapomniałem kłuć czy kłaść na chudziaku?

Pulse

Recommended Posts

Zapomniałem o rurze doprowadzającej powietrze do kominka, chudziak wylany, pytanie czy kłuć i dać rure fi160 pod chudziakiem czy położyć na chudziaku przewód prostokątny 5x15cm. Na podłodze będzie 15cm styropianu. Pytanie czy 15x5cm dostarczy wystarczająca ilość potwietrza.

Zapomniałem o rurze doprowadzającej powietrze do kominka, chudziak wylany, pytanie czy kłuć i dać rure fi160 pod chudziakiem czy położyć na chudziaku przewód prostokątny 5x15cm. Na podłodze będzie 15cm styropianu. Pytanie czy 15x5cm dostarczy wystarczająca ilość potwietrza.

Do spalania nie potrzeba tak wielkiej rury. Zależy jakie masz palenisko i jakie są przyłącza do niego. Do 14 kw śmiało możesz dać 5x15. Powyżej 14 kw od 125-150.

Jeżeli duże palenisko, to zastosuj kanał 20 x 9 prostokątny. Będziesz miał jeszcze 6cm styropianu nad nim więc nie będzie "mroził"

pzdr

Do spalania nie potrzeba tak wielkiej rury. Zależy jakie masz palenisko i jakie są przyłącza do niego. Do 14 kw śmiało możesz dać 5x15. Powyżej 14 kw od 125-150.

Jeżeli duże palenisko, to zastosuj kanał 20 x 9 prostokątny. Będziesz miał jeszcze 6cm styropianu nad nim więc nie będzie "mroził"

pzdr

Do spalania potrzeba takiej "rury", jakiej życzy sobie producent wkładu. Swoje życzenie wypowiada dość zrozumiałym dla średnio rozgarniętego inwestora językiem - przewidując króciec powietrza o odpowiednim przekroju (najczęściej średnicy). Gdybym ja decydował - kucie i kanał pod chudziakiem, ale na chudziaku też nie jest błędem.

Doprowadzenia dwoma przewodami 15x5cm to faktycznie jakieś wyjście, z drugiej strony 30cm szerokosci rury na chudziaku mimo 10cm styro nad średnio mi się podoba.

Sam już nie wiem, a może zażyczyć sobie skucie chudziaka i wsadzenia rury fi 160? Byłoby z 5 metrów dłubania, a miałbym zrobione tak jak powinno być.

Mogliby to zalać przy okazji wylewania stropu.

Doprowadzenia dwoma przewodami 15x5cm to faktycznie jakieś wyjście, z drugiej strony 30cm szerokosci rury na chudziaku mimo 10cm styro nad średnio mi się podoba.

Sam już nie wiem, a może zażyczyć sobie skucie chudziaka i wsadzenia rury fi 160? Byłoby z 5 metrów dłubania, a miałbym zrobione tak jak powinno być.

Drodzy, czasami nie warto pisać tylko pokazać. Te doprowadzenie powietrza...ach!

Pokażę doprowadzenie powietrza na bazie wkładu jotul i 570 - dużego wkładu żeliwnego. Ten wkład ma dwa górne doloty fi 80mm. Zacznę od tego, że panowie od posadzek jak również nadzór budowy zapomnieli o powietrzu z zewnątrz, mimo iż takowy był przewidziany. Trzeba było sobie więc poradzić. Do kanału wentylacyjnego jest wpuszczona rura 110. Później przejściówka jak na zdjęciu do kanału 150x50. Kominek ma fabryczny optymalizator spalania. Ale taki przekrój kanału doprowadzającego powietrze daje sobie świetnie radę. Kominek sobie radzi pięknie ( bardzo pomaga w tym ciąg kominowy) i powietrze do spalania dostarczane jest optymalnie. Cały układ jest bardzo szczelny to znaczy nie ma lewego "ssania". A w takim wkładzie paląc dobrym drewnem, przy odpowiedniej dawce powietrza do spalania i dobrym odprowadzaniu spalin szyba i wnętrze ( białe) jest czyste. Gdyby wkład sobie nie radził z brakiem powietrza to byłyby zaburzenia procesu spalania i ognia to mało byłoby widać.

Nie wiem, dlaczego niektórzy tak żywo reagują na posty innych:eek:

http://images35.fotosik.pl/1866/10b26d72febee937m.jpg

http://images48.fotosik.pl/653/c536093fce399f4cm.jpg

Zacząłbym od pytania jaki masz wkład i jaka jest długość kanału nawiewnego, czy będą zakręty, jeśli tak to ile.?

kanał nie dłuższy niż 5 metrów, idzie w lini prostej bez żadnych zakrętów. Wkładu jeszcze nie mam jestem na etapie przed zalaniem stropu. Na podłodze jest chudziak.

witam pulse. Wszystko już zostało napisane. Jeżeli wkład będzie miał do 14kw śmiało daj kanał 5x15.. Nie wcinaj go w chudziaka bo to nie ma sensu. 10 cm styropianu nad kanałem w zupełności wystarczy i na pewno nie będziesz miał problemów z jakimkolwiek zimnem. Napiszę tylko, że wielokrotnie do takich kominków do 14kw dostarczało się

powietrze właśnie takim kanałem i zawsze było ok.

Zacząłbym od pytania jaki masz wkład...

Rozważam coś na wzór

http://www.hajduk.com.pl/pl/katalog/produkt-89-PRISMA_KR

http://www.hajduk.com.pl/pl/katalog/produkt-82-PRISMA_MR_h

Jeśli uważasz, że 150x50 to za mało, możesz użyć kanału 204x60, dostępne z PVC,

poszukaj:

kanał wentylacyjny Supertuba.

.

Dzięki faktycznie, jest więcej opcji niż myślałem.

Edytowane przez Pulse

• 1 month później...
Podłącze się pod temat bo problem mam podobny. Rura doprowadzająca powietrze to 75mm. Długość do 5 m w lini prostej. Jaki wkład mogę zamontować aby spokojnie się w nim paliło? Rozważałem Spartherm Varia ale... boję się że tego powietrza dla tego wkładu będzie za mało czego efektem będzie żę kominek zamiast się palić to będzie się dusił.

Poszukaj profesjonalnej firmy kominkowej i zrobią resztę!

Bylo kilku fachowcow i wszyscy kreca nosem. Jednoglosnie mowia ze powietrza za malo bedzie dla tego wkladu.

Pisze na forum aby uzyskac porady czy mam szukac innego wkladu czy to tak zostawic i podlaczyc spartherma 11KW?