Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prefabrykowana więźba do domu parterowego - ściany nośne i mocowanie do wieńca

Sebastain

Recommended Posts

Witam,

Jak tylko poprawi się pogoda chciałbym rozpocząc budowę, ale wciąż nie dokonałem pewnych wyborów :(

Otóź domek jest parterowy o taki (na czerwono zaznaczyłem środkową ścianę nośną):

rzut parteru.jpg

W projekcie mam strop teriva, ale z racji, że ma to być dom parterowy z niewielkim stryszkiem, chciałbym przerobić go na strop drewniany.

Pomyślałem, że dobrym rozwiązaniem byłaby dla mnie więźba prefabrykowana, ponieważ jednocześnie stworzy mi więźbę jak i strop drewniany.

Dostałem kilka ofert i tutaj mam teraz zagwostkę.

Istnieje możliwość wykonania więźby prefabrykowanej, która wyeleminuje konieczność stosowania ścian wewnątrz domu jako ścian nośnych, a co za tym idzie pozwoli również w tymi miejscu zrezygnować z fundamentów itd..

Domek nie jest za duży, więc wydaje mi się, że byłoby to rozsądne, ale słyszałem też, opinie że nie warto rezygnować z fundamentów, czy wieńca na tych ścianach ponieważ spinają one niejako budynek. Czy ktoś mógły się wypowiedzieć na ten temat?

Więźba bez tych ścian wyglądała by tak:

wiezba.jpg

Tak wyglądałaby dźwigar na środku:

Przekroj.jpg

A tak rzut z góry:

rzut wiezby.jpg

Druga sprawa to samo przymocowanie więźby do wieńca. Kilka firm zaproponowało bezpośrednie mocowanie do wieńca na kotwach (nie trzeba wtedy wyprowadzać z wieńca żadnych szpilek), natomiast spotkałem się też z twierdzeniem, że lepiej do murłaty zwłaszcza przy dachu kopertowym bo łatwiej można niewelować nierówności wieńca. Jakie macie opinie na ten temat?

Edytowane przez Sebastain

Witam, ja też mam dach kopertowy i mam też " wykusze" .Ja mam zalany wieniec i w nim wpuszczone szpilki jest ich b. dużo ale są tak rozmieszczone że omijają krokwie ! U mnie krokwie będą wystawać i będą obrobione przez cieśli :) tak żeby zdobiły na nich będzie nadbitka :).To wszystko będzie na murłacie ponieważ będzie prościej tak przypuszczam ale też gościu z tej firmy co mi robią konstrukcje tak doradził !Takie ściany nośne dodatkowe to też jest kasa i to nie mała !!!!Ja będe miał konstrukcję w czerwcu montowaną !Pozdrawiam

A co mają spinać ławy czy ściany fundamentowe? Jakie tam są siły rozporowe??? Zdecydowanie radzę zrezygnować z tych ław. Wiązary montować do wieńca bo to najlepszy skuteczny montaż. Obowiązkiem murarza jest równo i poziomo wylać wieniec. Drobne nierówności bez problemu niweluje się w trakcie montażu wiązarów. Pozdrawiam.