saqul 04.04.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Intensywnie myślę nad budową domu pasywnego (około 120 m. kw. Pow. Użytkowej) możliwe że z „zielonym żywym dachem”, zastosowaniem różnych ekologicznych czy nowatorskich rozwiązań. Chciałbym by dom przypominał taki projekt, choć jeszcze nie do końca jestem przekonany, czy nie tradycyjny domek: http://www.buildgreen.pl/lista-projektow,greenField_159,16.html Mam bardzo dużą działkę (76 arów, 26m szerokości i 300 długości) na której budowa domu pasywnego jest możliwa dobre nasłonecznienie bez zaciemnień, działka również posiada wszystkie media (w tym gaz ziemny), oprócz ciepłej wody. Myślę ogrzewanie rozwiązać w ten sposób: Gruntowy wymiennik ciepła żwirowy (GWC) połączony z podstawowym źródłem grzania w domu, czyli kominkiem gazowym z dystrybucją ciepła, (tak wszystko przygotować by kiedyś można było zmienić na tradycyjny mały kominek opałowy lub inny piecyk, w razie radykalnych podwyżek gazu). Dodatkowo uzupełnieniem systemu miała by być mechaniczna wentylacja z odzyskiem ciepła również naturalnie połączona z GWC. Repekurator z dogrzewaniem elektrycznym jako awaryjne źródło grzania gdy zabraknie gazu ew. awarii kominka. Do wspomagania mechanicznej wentylacji myślę wybudować komin słoneczny / solarny lub i szklarnie na dachu zielonym dachu (jeśli powstanie) która miała by służyć jako tzw. strych słoneczny / solarny jednocześnie uprawiając w niej warzywa Co do ogrzewania wody to myślę zakupić tani piec gazowy przepływowy, a w okresie dużego nasłonecznienia wykorzystywać tani zrobiony samemu kolektor słoneczny. Jeśli kiedyś finanse pozwolą na budowę przydomowej el. Wiatrowej to będzie super, ponieważ moja lokalizacja jest do tego bardzo dobra (częste silne wiatry), ew. będę próbował zrobić taki wiatrak samemu… podobno też się da. Od strony południowej oczywiście duże przeszklenia (na szybach rolety automatyczne) na przemian ze ściennymi kolektorami powietrznymi no i ew. komin słoneczny. Jakie widzę zalety zastosowanego rozwiązania: 1. Dzięki ww. sposobie ogrzewania, nie trzeba tworzyć instalacji C.O. = oszczędność, wystarczy mała kotłownia na kocioł gazowy i zbiornik wody dla solarów. 2. Nie jestem narażony na poważne usterki C.O np. podłogowego lub tradycyjnego… co przy rozszczelnieniu powoduje ogromne koszty naprawy. 3. Brak budowy kominów do wentylacji grawitacyjnej… i tylko jeden komin dla kominka gazowego. 4. Dwa alternatywne źródła ogrzewania, dodatkowo piecyk gazowy za 20 lat może wymienię na malutki piecyk opałowy, tym bardziej, że w tym roku sadzę na działce około 3000 brzózek. 5. Brak tradycyjnego dachu, czyli żywy dach dodatkowo izolujący, nie wiem ale pewnie podobne koszty budowy takiego dachu jak tradycyjnego… No i pytania: 1. Jak musi być wydajny i rozmiarowo duży gruntowy wymiennik ciepła, by spełnił całe zapotrzebowanie domu na wentylację? 2. Czy nie lepiej zastosować dwa GWC: a. jeden do wentylowania domu, wyciąg z GWC wspomagany przez komin słoneczny i mechaniczną wentylację, b. drugi do kominka gazowego, a konkretniej do dystrybucji ciepłego powietrza z kominka, więc wspomaganie wyciągu z GWC raczej tu nie będzie potrzebne…. Ew. w okresie letnim wspomagany przez szklarnię do celów chłodniczych wnętrza domu. 3. Jak zabezpiecza się dom pasywny przed uszkodzeniem izolacji przez gryzonie, bo to mnie najbardziej trapi 4. Ile KW powinien mieć kominek gazowy przy założeniu domu pasywnego, plus hak na to że pewnie z czasem budynek będzie tracił na swojej sprawności izolacyjno / instalacyjnej. 5. Czy całe moje założenie na pomysł domu i jego ogrzewanie ma sens… 6. Jeśli tak, to ile mniej więcej wyniesie mnie na dzień dzisiejszy koszt ogrzewania całorocznego z podgrzewaniem wody. 7. Ile powinienem przeznaczyć na systemy grzewcze i wspomagające, tj: a. GWC żwirowy b. Kominek gazowy z dystrybucją ciepła c. Mechaniczny system wentylacji z odzyskiem ciepła d. Komin słoneczny e. Ściany solarne f. Ew. inne rzeczy. Problemy: FINANSE niestety…. Będę budował oczywiście za kredyt… woj. łódzkie. Aktualnie mogę sobie pozwolić na spłatę kredytu w wysokości 300 tyś zł. Na 30 lat. A po przeprowadzeniu się do wstępnie wykończonego domu będę miał jeszcze około 100 do 150 tyś ze sprzedaży opuszczonego mieszkania, lub ew. przychody z jego wynajęcia (jest w dobrej lokalizacji). Myślę nad kredytem z dofinansowaniem do domów energooszczędnych i pasywnych gdzie przy domu pasywnym można dostać 50 tyś, oczywiście minus podatek i inne ukryte koszty, będzie to realnie pewnie ze 30 tyś zł. W mojej gminie dostanę również dofinansowanie na wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła w wysokości 18 000 zł (oczywiście trzeba brać dodatkowy kredyt na to, bo za własne pieniądze nie można starać się o zwrot kosztów) realnie z 16 tyś zł. Nie wiem jak z innymi dopłatami, jeśli chodzi o woj. łódzkie, może ktoś się orientuje? Czyli 300tyś + 40 tyś dotacji na dom pasywny + 16 tyś z gminy na rekuperator. = 356 tyś zł Z informacji które znalazłem w sieci, średni koszt budowy domu wynosi 2578 zł za m.kw. i podobno budowa domu pasywnego jest ok. 25% droższa czyli 3222 zł za m.kw. czyli powinno mi starczyć na wybudowanie domu o powierzchni ok. 113 m. kw. Do większości rzeczy zatrudnię firmy… co będę mógł to zrobię sam… ale głównie to będą zakupy i jakieś drobne prace. 1. Czy moje założenia i obliczenia są poprawne? 2. Czy mogę spokojnie sobie pozwolić na budowę domu pasywnego w okolicach 120 m.kw.? 3. Czy ten koszt budowy to jest za pow. Użytkową czy, powierzchnię całego domu? 4. Czy to kwoty Netto czy brutto? No i na koniec… znacie jakąś firmę która była by w rozsądnych pieniążkach zaprojektować taki dom? Mając oczywiście doświadczenie z domami pasywnymi i rozwiązaniami które tu opisywałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.04.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Na połowie działki zasadź sobie wierzbę energetyczną lub podobne roślinki(zamiast brzózek). Postaw śmieciucha i zbuduj tani dom bez zbytecznych kombinacji. Będziesz super-hiper ekologiczny z zerową emisją CO2. I kredytu nie będziesz musiał brać tak dużego. A na dachu sadź rekreacyjnie warzywa, albo postaw tam szklarnię to wtedy będziesz miał całoroczne uprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.04.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 przy takiej działce, zrobiłbym jak radzi firewall . chociaż dom i tak bym zrobił odpowiednio ciepły, żeby mi zbyt wiele działki nie poszło pod tę wierzbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.04.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 1.Jak musi być wydajny i rozmiarowo duży gruntowy wymiennik ciepła, by spełnił całe zapotrzebowanie domu na wentylację? 1 m^3 żwiru na 10m^2 podłogi. 2. Czy nie lepiej zastosować dwa GWC: a. jeden do wentylowania domu, wyciąg z GWC wspomagany przez komin słoneczny i mechaniczną wentylację, Dwa żwirowe tak ... nie żadne rury tylko żwir. komin słoneczny sobie odpuść. b. drugi do kominka gazowego, a konkretniej do dystrybucji ciepłego powietrza z kominka, więc wspomaganie wyciągu z GWC raczej tu nie będzie potrzebne…. Ew. w okresie letnim wspomagany przez szklarnię do celów chłodniczych wnętrza domu. Maluśka pompa ciepła nic więcej ... żadnych gazów c. d. n. 3. Jak zabezpiecza się dom pasywny przed uszkodzeniem izolacji przez gryzonie, bo to mnie najbardziej trapi zastosować słomę. najbardziej zwarta izolacja ( w kostkach). Ile KW powinien mieć kominek gazowy przy założeniu domu pasywnego, plus hak na to że pewnie z czasem budynek będzie tracił na swojej sprawności izolacyjno / instalacyjnej. 3-4 kW dla -30 z grzaniem CWU ... chcesz pasywny ale jeszcze nie obczaiłeś jakie niskie moce są potrzebne 7. Ile powinienem przeznaczyć na systemy grzewcze i wspomagające, jak najporściejsze ... i połączone w jedno ... GWC →PC/P→nagrzewnica kanał ↓ część do CWU c. d. n. jutro . b. Kominek gazowy z dystrybucją ciepła NIE ... bo dublujesz się z WM . Nagrzewnica kanałowa wodna ... ile ? 2 / 2,5 kW max i to od wielkiego mrozu. c. d. n. d. Komin słoneczny zawsze wiatrak potrzebny ... w jedne układ ... Lepsze RSŚ by Nydar czyli rekuperator szarych ścieków e. Ściany solarne b.dobry pomysł .. c. d. n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.04.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Zaciekawił mnie temat ( o ile to nie prowokacja ), to postukam nieco w klawisze... ekh, marzenia... To nie są zabawy za 300 kzł i to z kredytem. Po pierwsze - PZP ( plan zagospodarowania przestrzennego ) --> urząd gminy/miasta --> wydział architektury, bądź http://www.mojemiasto.pl Ponieważ to co znajdziesz na www nie będzie Ci nijak pasowało do Twojej koncepcji, to pozostaje wybrać się na autonogach do pana urzędnika. Jak już postawią Cię do rzeczywistości, to: 1. za dużo ustrojstw, jak już postawisz na pasywny, to zostanie Ci prąd "do wszystkiego", może mała PCI do cwu, podłączona do reku 2. jeśli już lubisz te klimaty ( kominek, to zrób sobie od razu ), 3. żywy dach --> patrz PZP, Odpowiedzi na pytania: 1. musisz sobie policzyć, przyjmij tak na początek 15W na każdy m2 GWC, 2.jak policzysz koszty i zyski z inwestycji, zostaniesz przy jednym, 3. prawidłowo wykonać roboty ziemne, 4. pasywny to 10W/m2 * 120m2 = 1,2 kW, a ponieważ będziesz chciał grzać akumulacyjnie, to x2, x2,5 5. tak, ale patrz pkt 1. 6. pasywny z założenia to do 15 kWh/m2*rok + cwu 150l/os, a wiec dla 120 m2 i 3 osób ok. 1200-1500 zł, ale to w dużej mierze indywidualna sprawa, 7. ... poczekaj, rzucę kośćmi , a tak na poważnie to zakres jest tak duży, że hej, trzeba znać warunki, Ponadto wiara w dofinansowanie jest uleczalna. Tu lepsza jest profilaktyka, czyli omijać zarazę, ale skoro zachorowałeś ... Jeśli masz już działkę z mediami, to założenia są realne. Komin słoneczny odpuść sobie. Firma z doświadczeniami budowy domów pasywnych - błe, he, he... ...albo budżet x2. ...pozostaje samokształcenie, rozsądny architekt, światły kierownik budowy, bądź bubel z bagażem pozwów sądowych ( o ile masz siłę ). Pozdrawiam i życzę powodzenia. Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.04.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Komin słoneczny odpuść sobie. no i kolejny... a co w tym takiego beee....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.04.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 no i kolejny... a co w tym takiego beee....??? Nic, jedynie optymalizacja ( warunki tej strefy geo ) Idea sama w sobie znakomita, w Australii nawet opłacalna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.04.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Nic, jedynie optymalizacja ( warunki tej strefy geo ) przecież to rozwiązanie tylko dla temperatur od wiosny do jesieni... w zimie i tak samo ciągnie więc słońce i długość dnia nie ma znaczenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.04.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 po pierwsze, autor wątku podał budżet - NA WSZYSTKO! po drugie, moje wentyle EBM będą pobierać wg. dtr-ki 12W dla przepływu 175m3/h. Ponieważ nie wierzę w warunki idealne pomnożyłem sobie w bilansie tę wartość x2. Stad, jak się to ma do kosztów budowy wieży słonecznej, biorąc pod uwagę, że a. przez dużą część roku wentyle i tak muszą pracować, b. 80-90% energii na pracę wentyli ( sprawność reku ) zostaje i tak w domu? P.S. Szanowni Panowie jak już przedyskutujecie całą teorię i magię rozwiązań prze kolejne 187 stron, to proszę wrócić do tej ( pierwszej ) strony wątku. Poznałem, liczyłem, wyciągnąłem wnioski ( dla siebie ), wyłączam się z dyskusji w temacie wieży słonecznej. Dla zakręconych... chętnie przyjadę na podziwianie i uroczyste oblewanie konstrukcji - dobre piwko nie jest złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.04.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 po drugie, moje wentyle EBM będą pobierać wg. dtr-ki 12W dla przepływu 175m3/h. Ponieważ nie wierzę w warunki idealne pomnożyłem sobie w bilansie tę wartość x2. Stad, jak się to ma do kosztów budowy wieży słonecznej, biorąc pod uwagę, że a. przez dużą część roku wentyle i tak muszą pracować, b. 80-90% energii na pracę wentyli ( sprawność reku ) zostaje i tak w domu? widzę że teoria obcykana ... więc się nie odzywam ze swoją went. hybrydową ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.04.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) no dobrze... jeszcze się odezwę w tym temacie Dlaczego się nie odzywasz? Każde rozwiązanie może mieć uzasadnienie ekonomiczne, bądź chęć urzeczywistnienia marzeń, co też nie musi iść w parze z LTV . Jeśli zaprojektować całość rozsądnie, np. budowę wieży połączyć z kosztem budowy komina do kominka oraz warunkami terenowymi i patio na dachu wspomagające wieżę, przemyśleć działanie całego systemu to może mieć to sens. Niemniej patrząc na polskie PZP i budżet autora, słabo to widzę :-/ Np. moja lepsza połowa wymyśliła sobie rozwiązanie, które nijak się ma ekonomicznie, ale "się komponuje" i "ładnie wygląda", stąd znalazłem rozwiązanie wspomagające akumulacyjność systemu i zbliżyłem się kosztami do "zera" w procesie inwestycji. Ważne, że samopoczucie jet OK Gdyby autor w pierwszych słowach napisał "mam wizje i marzenie..." ( to bym zapytał, czy jeździ do Czech do apteki i mnie zaprosi na imprę ) i wówczas odpowiedziałbym - rób to! Ale autor pisze o budżecie, stąd adekwatnie odpisuję. Na imprę nie koniecznie liczę. Pozdrawiam ciepło w ten wiosenny mroźny wieczór Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.04.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Dlaczego się nie odzywasz? Każde rozwiązanie może mieć uzasadnienie ekonomiczne, bądź chęć urzeczywistnienia marzeń, co też nie musi iść w parze z LTV . Jeśli zaprojektować całość rozsądnie, np. budowę wieży połączyć z kosztem budowy komina do kominka oraz warunkami terenowymi i patio na dachu wspomagające wieżę, przemyśleć działanie całego systemu to może mieć to sens. no widzisz ... trzeba najpierw zacząć od tego co faktycznie chcemy osiągnąć ... albo budujemy tak budynek aby maksymalnie obyć się bez jakiejkolwiek energii do podtrzymania jego "funkcji życiowych"... albo pchamy wszelakie nowinki techniczne które chętnie przyjmą każdą ilość dostarczonej energii a w zamian dadzą nam iluzję oszczędności ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.04.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Fakt, mam takie fajne motto w stopce.polecam jego lekturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saqul 04.04.2013 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Na wstępie, dziękuje za odpowiedzi. Nie jest to żadna prowokacja oczywiście... Po porostu wykorzystanie i przetworzenie informacji znalezionych w sieci. Dlatego dałem wątek na tym forum, by zderzyć się z rzeczywistością.... i wcale mnie nie przerażają wpisy o moim wydumanym marzeniu. Odpowiem dziś na kilka zdań, bo już nie jestem w stanie przetwarzać informacji Po pierwsze, proszę wszystkich o nie używanie skrótów, bo nie jestem biegły w budownictwie i ciężko mi odszyfrować zdania z kilkoma skrótami firewall nie wiem co to określenie śmieciuch???? , no i nie zamierzam być całe życie ogrodnikiem jeśli chodzi o wierzbę energetyczną, pozatym ta roślina mi się strasznie nie podoba wizualnie... krzaki jakieś wiem, że sadzenie tej rośliny może było by ekonomicznie uzasadnione, ale dla mnie jest nie do przyjęcia... więc wolę posadzić brzózkę, która może za 20 lat dostarczy mi energii. מרכבה z moich informacji wynika, że pompa ciepła nie ma sensu przy domu pasywnym... jest zbyt wydajna na dom pasywny to raz, dwa koszt inwestycji jest tak wysoki, że nawet w optymistycznych warunkach jeśli się zwróci w ciągu 15 lat to w tym czasie koszty obsługi awarii czy obsługi przewyższą zyski z oszczędności... poza tym trzeba zastosować ogrzewanie podłogowe, czego chcę uniknąć, bo raz koszty instalacji, dwa w wypadku awarii jest tragedia... rozbierać podłogę itp. Co do odzysku ciepła ze ścieków, też się nad tym zastanawiałem, ale nie wiem dużo o tej technologii... a szczególnie zysk / kost. Pozatym w większości nie rozumiem twoich wypowiedzi, bo są skrótowe oznaczenia rozwiązań... A ogólnie po wypowiedziach widzę, że z taką kasą to mogę sobie wybudować domek letniskowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.04.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 saqul, gratuluję, gdyż jeśli to nie jest prowokacja, oznacza że pisząc post nr 1, dobrze odrobiłeś pracę domową Stad moje wątpliwości, bo piszesz merytorycznie, jakby czasem aż nazbyt. Niemniej temat Twojej koncepcji ( tutaj na forum ) jest nowy, świeży i choć ostatnio nie pisuję, to 'Czytuje" i teraz się odezwałem. P.S. wciąż wieżę, że to twój projekt, a nie trolowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saqul 05.04.2013 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Jeszcze przemyślałem temat i jeśli dom pasywny, naprawdę wymaga bardzo niewiele energii do ogrzania, to może zrezygnować jednak z gazu ziemnego, na rzecz LPG propan / butan, w sumie po co mam płacić gazowni za przyłącze, opłay stałe i inne pierdoły, jak mogę powiedzmy / może raz w miesiącu podłączyć butlę do układu Co do pisania merytorycznego, o obawiam się że raczej merytoryczne nie jest, może sprawia takie wrażenie, gdyż jestem inż. ale z zupełnie innej dziedziny niepowiązanej z budownictwem a tu poruszam się po omacku po przeczytaniu kilku publikacji na ten temat. Zielony żywy dach to marzenie, jeśli urzędasy odmówią mi budowy takiego domu, to zbuduję "tradycyjny" dom pasywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.04.2013 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Jeżeli chcesz projektu z zielonym dachem to zwróć się do pracowni Jojko&Nawrocki dostali już za coś takiego nagrody. Chociaż obawiam się że z tym budżetem to do nich nie masz po co iść. Mnie osobiście olali, ale ty może zainteresujesz ich na tyle że się za to wezmą.Do wcześniejszego postu: są inne rośliny, niekoniecznie wierzba. Brzózki mają wady - długo trzeba czekać na przyrost masy, a do wycięcia potrzebne są zezwolenia.W dalszym ciągu uważam że z taką działką wystarczy zbudować dom średnioocieplony i niezbyt wyśrubowanymi oknami. A fragment działki przeznaczyć na uprawę perzu energetycznego, miskanta czy ślazowca ( wtedy jeszcze możesz zacząć handlować miodem).Jesteś wtedy niezależny energetycznie bez budowy różnych wątliwych sprawnościowo urządzeń i w dodatku chimerycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.04.2013 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 מרכבה z moich informacji wynika, że pompa ciepła nie ma sensu przy domu pasywnym... jest zbyt wydajna na dom pasywny to raz spokojnie ja jestem troszkę dalej bo dziś zaczynam kontynuację projektu .. jak by nie inacy tylko pasywnego plus... tak że pewne etapy mam za sobą http://www.enatural.pl/index.php/pompa-ciepla-cwu-36-kw taka pompa ciepa nic więcej ... ma bufor potrzeba tylko drugiego i tyle w domu urządzeń grzejnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GEX 05.04.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Intensywnie myślę nad budową domu pasywnego (około 120 m. kw. Pow. Użytkowej) możliwe że z „zielonym żywym dachem”, zastosowaniem różnych ekologicznych czy nowatorskich rozwiązań. Chciałbym by dom przypominał taki projekt, choć jeszcze nie do końca jestem przekonany, czy nie tradycyjny domek: http://www.buildgreen.pl/lista-projektow,greenField_159,16.html Mam bardzo dużą działkę (76 arów, 26m szerokości i 300 długości) na której budowa domu pasywnego jest możliwa dobre nasłonecznienie bez zaciemnień, działka również posiada wszystkie media (w tym gaz ziemny), oprócz ciepłej wody. Myślę ogrzewanie rozwiązać w ten sposób: Gruntowy wymiennik ciepła żwirowy (GWC) połączony z podstawowym źródłem grzania w domu, czyli kominkiem gazowym z dystrybucją ciepła, (tak wszystko przygotować by kiedyś można było zmienić na tradycyjny mały kominek opałowy lub inny piecyk, w razie radykalnych podwyżek gazu). Dodatkowo uzupełnieniem systemu miała by być mechaniczna wentylacja z odzyskiem ciepła również naturalnie połączona z GWC. Repekurator z dogrzewaniem elektrycznym jako awaryjne źródło grzania gdy zabraknie gazu ew. awarii kominka. Do wspomagania mechanicznej wentylacji myślę wybudować komin słoneczny / solarny lub i szklarnie na dachu zielonym dachu (jeśli powstanie) która miała by służyć jako tzw. strych słoneczny / solarny jednocześnie uprawiając w niej warzywa Co do ogrzewania wody to myślę zakupić tani piec gazowy przepływowy, a w okresie dużego nasłonecznienia wykorzystywać tani zrobiony samemu kolektor słoneczny. Jeśli kiedyś finanse pozwolą na budowę przydomowej el. Wiatrowej to będzie super, ponieważ moja lokalizacja jest do tego bardzo dobra (częste silne wiatry), ew. będę próbował zrobić taki wiatrak samemu… podobno też się da. Od strony południowej oczywiście duże przeszklenia (na szybach rolety automatyczne) na przemian ze ściennymi kolektorami powietrznymi no i ew. komin słoneczny. Jakie widzę zalety zastosowanego rozwiązania: 1. Dzięki ww. sposobie ogrzewania, nie trzeba tworzyć instalacji C.O. = oszczędność, wystarczy mała kotłownia na kocioł gazowy i zbiornik wody dla solarów. 2. Nie jestem narażony na poważne usterki C.O np. podłogowego lub tradycyjnego… co przy rozszczelnieniu powoduje ogromne koszty naprawy. 3. Brak budowy kominów do wentylacji grawitacyjnej… i tylko jeden komin dla kominka gazowego. 4. Dwa alternatywne źródła ogrzewania, dodatkowo piecyk gazowy za 20 lat może wymienię na malutki piecyk opałowy, tym bardziej, że w tym roku sadzę na działce około 3000 brzózek. 5. Brak tradycyjnego dachu, czyli żywy dach dodatkowo izolujący, nie wiem ale pewnie podobne koszty budowy takiego dachu jak tradycyjnego No i pytania: 1. Jak musi być wydajny i rozmiarowo duży gruntowy wymiennik ciepła, by spełnił całe zapotrzebowanie domu na wentylację? 2. Czy nie lepiej zastosować dwa GWC: a. jeden do wentylowania domu, wyciąg z GWC wspomagany przez komin słoneczny i mechaniczną wentylację, b. drugi do kominka gazowego, a konkretniej do dystrybucji ciepłego powietrza z kominka, więc wspomaganie wyciągu z GWC raczej tu nie będzie potrzebne…. Ew. w okresie letnim wspomagany przez szklarnię do celów chłodniczych wnętrza domu. 3. Jak zabezpiecza się dom pasywny przed uszkodzeniem izolacji przez gryzonie, bo to mnie najbardziej trapi 4. Ile KW powinien mieć kominek gazowy przy założeniu domu pasywnego, plus hak na to że pewnie z czasem budynek będzie tracił na swojej sprawności izolacyjno / instalacyjnej. 5. Czy całe moje założenie na pomysł domu i jego ogrzewanie ma sens… 6. Jeśli tak, to ile mniej więcej wyniesie mnie na dzień dzisiejszy koszt ogrzewania całorocznego z podgrzewaniem wody. 7. Ile powinienem przeznaczyć na systemy grzewcze i wspomagające, tj: a. GWC żwirowy b. Kominek gazowy z dystrybucją ciepła c. Mechaniczny system wentylacji z odzyskiem ciepła d. Komin słoneczny e. Ściany solarne f. Ew. inne rzeczy. Problemy: FINANSE niestety…. Będę budował oczywiście za kredyt… woj. łódzkie. Aktualnie mogę sobie pozwolić na spłatę kredytu w wysokości 300 tyś zł. Na 30 lat. A po przeprowadzeniu się do wstępnie wykończonego domu będę miał jeszcze około 100 do 150 tyś ze sprzedaży opuszczonego mieszkania, lub ew. przychody z jego wynajęcia (jest w dobrej lokalizacji). Myślę nad kredytem z dofinansowaniem do domów energooszczędnych i pasywnych gdzie przy domu pasywnym można dostać 50 tyś, oczywiście minus podatek i inne ukryte koszty, będzie to realnie pewnie ze 30 tyś zł. W mojej gminie dostanę również dofinansowanie na wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła w wysokości 18 000 zł (oczywiście trzeba brać dodatkowy kredyt na to, bo za własne pieniądze nie można starać się o zwrot kosztów) realnie z 16 tyś zł. Nie wiem jak z innymi dopłatami, jeśli chodzi o woj. łódzkie, może ktoś się orientuje? Czyli 300tyś + 40 tyś dotacji na dom pasywny + 16 tyś z gminy na rekuperator. = 356 tyś zł Z informacji które znalazłem w sieci, średni koszt budowy domu wynosi 2578 zł za m.kw. i podobno budowa domu pasywnego jest ok. 25% droższa czyli 3222 zł za m.kw. czyli powinno mi starczyć na wybudowanie domu o powierzchni ok. 113 m. kw. Do większości rzeczy zatrudnię firmy… co będę mógł to zrobię sam… ale głównie to będą zakupy i jakieś drobne prace. 1. Czy moje założenia i obliczenia są poprawne? 2. Czy mogę spokojnie sobie pozwolić na budowę domu pasywnego w okolicach 120 m.kw.? 3. Czy ten koszt budowy to jest za pow. Użytkową czy, powierzchnię całego domu? 4. Czy to kwoty Netto czy brutto? No i na koniec… znacie jakąś firmę która była by w rozsądnych pieniążkach zaprojektować taki dom? Mając oczywiście doświadczenie z domami pasywnymi i rozwiązaniami które tu opisywałem? Dość ciekawy temat budowy domu biologicznego. Bo myślę ze taka jest cała ideologia projektu ? Aby nie używać sztucznych materiałów. Czyli uszczelnianie okien lnem zamiast pianki itp ... Co do kosztów to w tej kwocie możemy niestety się nie zmieścić - inwestując i przyjmując twoje założenia potrzeba 2 x takich kosztów i pewnie więcej. Co do projektu to trzeba liczyć około od 10.000 do 20.000 za taki projekt w zależności od projektantka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.04.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Co do projektu to trzeba liczyć około od 10.000 do 20.000 za taki projekt w zależności od projektantka. tak jeśli robi to artysta architekt swoją drogą na pewno zrobi dobrze ... ale nie tanio ... dobrze i tanio zrobi budowlaniec. nwestując i przyjmując twoje założenia potrzeba 2 x takich kosztów i pewnie więcej. tylko nałożenie tych wszystkich rozwiązań ... jeśli weźmie jedno np mikro piecyk lub pompę ciepła którą zamieściłem nie będzie tragedii do puki nie będzie zielonego dachu ... idea piękna ale wymaga solidniejszego szkieletu. Z murowanym domem na pewno się nie zmieści w tej cenie ... dużo roboty nie przy budowie bo ta jest tania ... tylko wykończenie tego .. a to taki tynk, a to siaki ... a koszty rosną, położenie płytek czasem droższe jak sama płytka. Co do ogrzewania wody to myślę zakupić tani piec gazowy przepływowy, a w okresie dużego nasłonecznienia wykorzystywać tani zrobiony samemu kolektor słoneczny. Jeśli kiedyś finanse pozwolą na budowę przydomowej el. Wiatrowej to będzie super, ponieważ moja lokalizacja jest do tego bardzo dobra (częste silne wiatry), ew. będę próbował zrobić taki wiatrak samemu… podobno też się da. tu zawiera się potencjał inwestora ... To nie inaczej tyko ta pompa ciepła plus zasilanie z wiatraka i ogniw PV ... polutujesz sam bo są dość tanie na allegro tylko trzeba nie mieć dwóch lewych łapek. Nie tak dawno toczył się w wątku dom 5 -3 litrowy ... wiadomo jaki ... sub temat o ogrzewaniu wszystkiego przez solary ... nawet w ostrą zimę ... temat nie rozwijałem dłużej ponieważ ... jest to dodatkowa instalacja .. gdzie i tam muszę mieć reku lub coś podobnego ... a jak mam PC / P to problem znika wszystko jest w jedne układ wpięte. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts