saqul 05.04.2013 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Jeżeli chcesz projektu z zielonym dachem to zwróć się do pracowni Jojko&Nawrocki dostali już za coś takiego nagrody. Chociaż obawiam się że z tym budżetem to do nich nie masz po co iść. Mnie osobiście olali, ale ty może zainteresujesz ich na tyle że się za to wezmą. Do wcześniejszego postu: są inne rośliny, niekoniecznie wierzba. Brzózki mają wady - długo trzeba czekać na przyrost masy, a do wycięcia potrzebne są zezwolenia. W dalszym ciągu uważam że z taką działką wystarczy zbudować dom średnioocieplony i niezbyt wyśrubowanymi oknami. A fragment działki przeznaczyć na uprawę perzu energetycznego, miskanta czy ślazowca ( wtedy jeszcze możesz zacząć handlować miodem). Jesteś wtedy niezależny energetycznie bez budowy różnych wątliwych sprawnościowo urządzeń i w dodatku chimerycznych To nie jest tragiczny pomysł, możliwe że po zderzeniu z rzeczywistością finansową będę musiał tak zrobić.... ale chcę tego za wszelką cenę uniknąć, bo ta alternatywa ma dla mnie bardzo duże wady: 1. całe życie będę ogrodnikiem - a to nie jest moje powołanie. 2. całe życie będę palaczem - a to nie jest to co w życiu chciałbym robić I może rzeczywiście byłbym niezależny od zewnętrznych źródeł zasilania i w sumie ekologiczny... ale nie zamierzam poświęcać swojego pozostałego życia na ogrodniko / palacza. Przy domu pasywnym, jak by mi się coś w głowie pozmieniało, to będę sobie pomidorki w szklarni podlewał Co do brzozy, rzeczywiście długo trzeba czekać na przyrost min. 20 lat ale: Po 20 latach mam piękny lasek, zbieram sobie grzybki i w razie czego potężne energetyczne i niezależne źródło do np. ogrzewania. A co do pozwoleń na wycięcie to nie będę potrzebował, ponieważ w gminie i w starostwie można zgłosić plantację brzozy, zamiast zalesienia brzozą i ma się wszystko w tyłku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saqul 05.04.2013 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 מרכבה dzięki za sugestie, ale jakoś nie widzę żadnych plusów tej pompy ciepła.... do domu pasywnego, ona kosztuje 4 600 + myślę że drugie tyle na instalacje czyli około 10 tyś zł, do tego w całym domu ogrzewanie podłogowe - nie wiem jaki to koszt? i:1. ryzyko awarii pompy duże, 2. ryzyko awarii ogrzewania podłogowego małe... ale jak się już zdarzy to makabra... szukanie wycieku i rycie posadzek.3. im mniejsza temperatura powietrza, tym mniejsza sprawność pompy, a wtedy największe zapotrzebowanie domu na ogrzewanie Piszesz też, że proponujesz tylko tą pompę, a co wtedy jak siądzie? Brak alternatywy i odpalanie grzejników elektrycznych w domu do czasu naprawy. Nie wiem, albo nie rozumiem twojego podejścia do tej sprawy... możesz trochę rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.04.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 saqul U mnie budżet jest ograniczony do około 350 kzł i muszę w tym wybudować dom "pasywny" dla tego przecieram szlak ... i możesz dołączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.04.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie wiem, albo nie rozumiem twojego podejścia do tej sprawy... możesz trochę rozwinąć? tak Dokładnie wiem w na jakim etapie jesteś z planowaniem domu ... etap ten wiąże się z brakiem informacji ile potrzeba na co mocy grzejnej. Troszkę dłuższą drogę przeszedłem bo od remontu domu i dawania 20cm wełny mineralnej na ściany po dziś gdzie już sobie założyłem 70cm netto ściany i 85 cm netto dach a po co ? na no dla tego że troje ludzi może za chwilę 4 ludzia to koło 100 wat każda persona i jak masz straty na przenikanie 1kW przy -30 to te 400 wat robią ogromną moc ... (średni współczynnik przenikania U 0,045 razy 450mertów ściany razy 25st =506 wat przy -5 jest już na (zero) tak że izolacja Über ales no dodać laptopa plus gotowanie kawy rano Ta pompa ciepła jest wstawiona w układ tak że ... nie potrzeba reku Plus jeszcze paswyny radiacyjny system chłodzenia ale pst ..na razie Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saqul 05.04.2013 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) saqul U mnie budżet jest ograniczony do około 350 kzł i muszę w tym wybudować dom "pasywny" dla tego przecieram szlak ... i możesz dołączyć No oczywiście chętnie dołączę, bo budżet mam podobny, ale na razie moja wiedza teoretyczna jest bardzo ograniczona, a już w szczególności praktyczna. Z tego co czytałem pompy ciepła chodzą bezawaryjnie góra przez 15 lat... w dodatku posiadają koszty ukryte, w postaci ubytków czynnika, konserwacji itp. Więc nawet jeśli kupisz tanią pompę to i tak się nie opłaca. Ponieważ pompy ciepła idealnie sprawdzają się tylko w obiektach budowanych standardowo tzw. starym budownictwie i najlepiej o pow. użytkowej większej niż 250 m. kw. wtedy taka pompa ma bardzo duży sens... w szczególności z odwiertem pionowym. Ew. w budynkach przemysłowych dużych. To co wyżej napisałem, oczywiście pochodzi z wiedzy czytanej, nie praktycznej... czy tak jest naprawdę nie wiem, ale widzę sens w tym co piszę i co wyczytałem. Nie wiem również czemu wszyscy piszą, że moje założenia to wypasiony projekt wymagający wielkich nakładów pieniężnych bo: Oszczędności: 1. zielony dach to raczej marzenie i pewnie zbuduje tradycyjny dom pasywny. 2. odchodzą mi koszty przyłączenia gazu jeśli zdecyduje się na LPG. 3. Odchodzą mi koszty budowania kominów wentylacyjnych, buduję tylko 1 komin do kominka gazowego - ew. ten komin słoneczny w jednym. 4. odchodzą mi koszty budowy instalacji C.O 5. kolektor słoneczny myślę zbudować sam, więc nie będzie to wielki koszt, chyba, że przeliczę i skorzystam jednak z dofinansowania. 6. ściany słoneczne też to będzie ręczna manufaktura, bo raczej nikt takowych nie sprzedaje. 7. do wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła dostaję 16tyś zł z gminy, a myślę że za max 25tyś zrobi się fajną wentylację z dogrzewaniem więc realne koszty to około 10tyś. Całą instalację zamierzam wykonać sam, na podstawie zakupionego projektu z jakieś porządnej firmy. 8. jeśli się uda wybudować ten dom pasywny to jeszcze na rękę dostanę około 30 tyś z tego programu nowego co ruszyło w naszym pięknym kraju Dodatkowe koszty: 1. oczywiście wypasiona izolacja budynku 2. bardzo drogie okna 3. dwa gruntowe wymienniki ciepła żwirowe - myślę, że koszt ok. 8 tyś zł. nie wiem po ile żwir i rury, bo te gwc myślę zrobić sam z pomocą koparki 4. inne koszty budowy domu pasywnego, o których na dzień dzisiejszy nie mam pojęcia. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez saqul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.04.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie wiem również czemu wszyscy piszą, że moje założenia to wypasiony projekt wymagający wielkich nakładów pieniężnych bo też tego nie wiem tak czasami mają Mnie chodziło o natłok instalacji i tyle . 2. bardzo drogie okna mit ... okna do pasywnego są tanie ... bo jak nazwać szybę wstawioną z ramą z XPS 'a 6. ściany słoneczne też to będzie ręczna manufaktura, bo raczej nikt takowych nie sprzedaje są .. http://www.masatherm.pl/oferta i nie są ... c. d. n. 7. do wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła dostaję 16tyś zł z gminy, a myślę że za max 25tyś zrobi się fajną wentylację z dogrzewaniem więc realne koszty to około 10tyś. Całą instalację zamierzam wykonać sam, na podstawie zakupionego projektu z jakieś porządnej firmy. jak inż poradzisz sobie bez projektów właśnie największą maszyną inżyniera jest jego główka http://www.heliosfans.co.uk/ tu gdzieś były wskazówki projektowe do inst went . Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saqul 05.04.2013 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) מרכבה zmusiłeś mnie do obliczeń i tak: Do ogrzania jednego metra kwadratowego domu pasywnego potrzeba 15*kWh, (m²•rok), Jak będzie inaczej po zrobieniu testów szczelności itp. to nie dostaniesz dofinansowania bo nie będzie to dom pasywny Więc mające te informacje i przy moim skromnym budżecie, gdzie ogranicza mnie do 120 m2 pow. użytkowej wychodzi że potrzebuje 1800 kWh do ogrzania domu przez cały rok Z informacji znalezionych w sieci wynika że: 10,29 kWh dostajemy ze spalenia jednego m3 gazu ziemnego. Czyli potrzebuje 180 m3 gazu ziemnego do ogrzania całego domu przez cały rok! To nawet przy cenie 3 zł ze wszystkimi kosztami ukrytymi gazu ziemnego daje 540 zł na rok!!! Ale tu dochodzi koszt przyłącza, za to nie ma problemu z wymianami butli małych butli, lub dzierżawy dużej. Natomiast jeżeli chodzi o LPG to z jednego m3 propanu butanu dostajemy 25,6 kWh, czyli potrzebujemy na cały rok 72 m3 LPG, a że LPG liczy się w litrach to będzie 288 litrów gazu LPG to jest około 800zł na rok!!! Praktycznie rzecz biorąc to 11 kilowa butla kuchenna LPG ma około 19 m3 gazu, więc góra 4 butle bym zużywał LPG na cały rok grzania w domu, no i 4 razy kłopot z wymianą Nie chciało mi się już liczyć samemu kosztów ogrzewania wody użytkowej więc skorzystałem z gotowego kalkulatora: http://techneco.pl/koszt-ogrzewania-domu i po wprowadzeniu danych na 4 osoby ze zużyciem 1,5 m3 na osobę wyszło mi roczne ogrzewanie wody: Gaz ziemny - 569 m3 gazu za 1422 PLN LPG - 717 l gazu LPG za 1793 PLN Czyli razem ogrzewanie i ciepła woda rocznie: gaz ziemny - 1962 zł na rok, na miesiąc 163zł LPG - 2593 zł na rok, na miesiąc 216zł Do dość dużo coś mi wyszło jak na dom pasywny w szczególności drogie jest grzanie wody użytkowej, nie wiem, może jakiś błąd w obliczeniach lub założeniach, szczególnie jeśli chodzi o grzanie wody użytkowej. Nie wiem jak to się ma do GWC, i odzysku ciepła z wentylacji no i nie brałem pod uwagę kolektora słonecznego który ciepłą wodę również będzie ogrzewał w okresie letnim. Jeśli te założenia wyliczenia grubą nicią szyte są poprawne, to bardzo opłacało by się odzyskiwać ciepło z tej podgrzanej wody użytkowej w domu pasywnym który do podgrzewania wody używa gazu. מרכבה, a ty jeśli kupisz tą pompę, co dalej moim zdaniem jest złym pomysłem, zobacz koszty ogrzewania gazowego jak wychodzą i kiedy ci się ta cała instalacja zwróci... Jak zamierzasz ogrzewać ciepłą wodę, (pomijając solar)??? Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez saqul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.04.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Do dość dużo coś mi wyszło jak na dom pasywny w szczególności drogie jest grzanie wody użytkowej, nie wiem, może jakiś błąd w obliczeniach lub założeniach, szczególnie jeśli chodzi o grzanie wody użytkowej. tak wychodzi ... A do gazu piec kondensacyjny . Pompa ciepła wychodzi jeśli chodzi o rachunki podobnie jak drewno. A LPG jak prąd ... U mnie mam jeszcze klimę przez odwrócenie w lecie przepływu powietrza i odbiór od niego ciepła. Przyłącz gazu bo nie mam to jest koło 5 kzł lekko Jak zamierzasz ogrzewać ciepłą wodę, (pomijając solar)??? no właśnie tak robiąc klimę przez odwrócenie przepływu powietrza Mam ciepłą wodę plus klimę no jak to połączysz to nie masz tańszego rozwiązania. Na razie u Ciebie jest spora decentralizacja systemów przez co koszty się mnożą Panocku ale znajdź mi piec na gaz o mocy 3-4kW max maxów? podgrzewacz do wody może tak ..a le nie piec do "C.O" czy coś podobnego. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saqul 05.04.2013 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Panocku ale znajdź mi piec na gaz o mocy 3-4kW max maxów? podgrzewacz do wody może tak ..a le nie piec do "C.O" czy coś podobnego. Jest sporo tego na rynku, ja ciągle piszę o kominku gazowym, nie piecu / kotle, proszę bardzo: http://www.gazowekominki.pl/dostepne-modele/do-100-cm/norma-free.html Moc 4kW, oczywiście max i regulowana Tak naprawdę to ja dalej nie rozumem twojego pomysłu z tą pompą ciepła.... jak ona działa i co tak naprawdę robi, bo albo źle rozumem, bo piszesz, że grzeje, robi za klime i podgrzewacz wody? z informacji które są na stronie którą podałeś niewiele mogę się dowiedzieć... możesz wyjaśnić mi o co tak naprawdę chodzi z tą twoją pompą? I co przy temp. -25s w zimie? GWC załatwi sprawę? Bo widzę że to mała pompa i mało kW pobiera, z moich szybkich obliczeń wynika że do grzania całego domu pasywnego przez cały rok (oprócz ciepłej wody użytkowej) jeśli by nie używała grzałki to zabrała by nam z kieszeni tylko 250zł rachunku za prąd - szokująco niska ilość.... a cena widzę też nie jest przerażającaca. Proszę rozwiń więcej info na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.04.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Stąd ogród zimowy z masywną posadzką, z tego to nic . w zimie tylko powierzchnie pionowe są napromieniowane tak jak trzeba ... http://www.buildgreen.pl/lista-projektow,greenSPACE_178,9.html Bardzo ładne projekty naprawdę ... mój gust . http://www.buildgreen.pl/lista-projektow,greenSPACE_169,10.html Mnie się podoba porządek i proporcje Witam wszystkich! Jako autor artysta architekt przywołanego na początku tego wątku projektu chętnie zabiorę głos w dyskusji artysta architekt po obejrzeniu projektów prawdziwy artysta szybko bym się z kolegą dogadał Bo widzę że to mała pompa i mało kW pobiera, z moich szybkich obliczeń wynika że do grzania całego domu pasywnego przez cały rok (oprócz ciepłej wody użytkowej) jeśli by nie używała grzałki to zabrała by nam z kieszeni tylko 250zł rachunku za prąd - szokująco niska ilość.... a cena widzę też nie jest przerażającaca. Proszę rozwiń więcej info na ten temat. chwila Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saqul 05.04.2013 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 tu widzę ładny projekt zastosowania GWC, wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła, oraz pompy ciepła: http://www.pro-vent.pl/gwc-pompa-ciepla,0.html Tylko ciekawe jakie koszty wykonania takiej instalacji a później eksploatacji... i praktycznie ciągle chodzą nam wentylatory i kompresory.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.04.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) http://www.pro-vent.pl/gwc-pompa-ciepla,0.html Tylko ciekawe jakie koszty wykonania takiej instalacji a później eksploatacji... i praktycznie ciągle chodzą nam wentylatory i kompresory.... z tego to nic .. żwirowy GWC jest najbardziej czysty .. i bardzo tani w wykonaniu ... nie będę pisał gdzie można go umieścić ale jest parę miejsc. To co proponuję od razu ma zbiornik te rozwiązania z proventa go nie mają . http://atinstalacje.pl/opis/2219858/powietrzna-pompa-ciepla-galmet-easyair-z-zasobnikiem-250-litrow.html taka pompa ma już swój wentylator dość spory. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 06.08.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Kombunuj ze zwykłym kominkiem i zadbaj o dużą masę akumulacyjną budynku i umieść nagrzewnicę elektryczną w kanale reku. Ja tak zrobię u siebie. Moc kominka zależy od gatunku drewna (w pasywnym lepiej będzie palić brzózką niż grabem) i od jego ilości. Ja mam zapotrzebowanie na moc 3 kw - biorąc pod uwagę, że kominek jest w ścianie z szamotu można wrzucić 2 kg drewna bez nadmiernego przegrzania. Szyba kominka być może powinna być podwójna w takim układzie. Nakłady: kominek kilka tys i nagrzewnica elektryczna - kilka stówek. Przy zapotrzebowaniu na ciepło 3000 kwh jaki jest sens pompy ciepła? Palenie w kominku nie będzie upierdliwe przy tak małym zapotrzebowaniu, a z reguły ludzie lubią swoje kominki... Jets przepis w rozporządzeniu o warunkach tech budynków, który wskazuje, że rolę c.o. mogą pełnić kanały wentylacji mechanicznej... więc nikt się nie doczepi, że kominek główne źródło ciepła, bo masz bezobsługową nagrzewnicę. Ale - sama izolacja niewiele daje - ważniejsza jest dobra architektura, zyski słoneczne. Straty przez okna są tylko nocą - więc trzeba poczaszkować nad zasłonami izolowanymi czy okiennicami wewnętrznymi, ja mam rocznie 1700 kwh strat przez okna ale jeszcze więcej zysków. więc.... okna to kolektory słoneczne:))Ogrzewanie drewnem jest najtańsze, ale jest upierdliwe - trzeba przywieźć, skłądować, ciąć, - przy tak małym zapotrzebowaniu na ciepło to pomijalne. Zresztą można uderzyć w brykiet i złożyć go sobie na dolnej półeczce w pom technicznym jakiś m3 i mamy sezon z głowy. http://biznes.ekologia.pl/energetyka/Pompa-ciepla-kontra-biomasa,16602.html Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez plusultra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.08.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Grube okiennice zewnętrzne ze styropianu, jak dla mnie, to najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.08.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Przy zapotrzebowaniu na ciepło 3000 kwh jaki jest sens pompy ciepła? czy jest sens robić kotłownię w salonie ? masz pompę ciepła to i masz wentylację i CWU i C.O co wymaga dobrej izolacji a bez CWU ... co ... ? będziesz mył się w kałuży ? a w lecie ? co grzał wodę w kominkiem ? w pasywnym ? Kombunuj ze zwykłym kominkiem i zadbaj o dużą masę akumulacyjną budynku i umieść nagrzewnicę elektryczną w kanale reku. Ja tak zrobię u siebie. Moc kominka zależy od gatunku drewna (w pasywnym lepiej będzie palić brzózką niż grabem) i od jego ilości. Ja mam zapotrzebowanie na moc 3 kw - biorąc pod uwagę, że kominek jest w ścianie z szamotu można wrzucić 2 kg drewna bez nadmiernego przegrzania. tak i robisz kotłownię w salonie ... już prędzej w kuchni to coś ugotujesz ... dwa robisz WM z reku ... a w lecie robisz solary .. czy tańczysz nad ogniskiem ... okadzając się dymem aby nie śmierdziało że od zimy się nie myłeś ... bo nie ma czym nagrzać wody ... i w domu gdzie rurek powinno być jak na lekarstwo masz już kotłownię ... WM ... z reku i solary ... a koniec końców pompę powietrzną ... Która działa w lecie jak klima ....w zimie masz z niej i ogrzewanie i ciepłą wodę do mycia ... w jednym urządzeniu ... braki w powietrzu kiedy jest -20 też da się wyprowadzić ale szza... bo to pewien zastrzeżony skrót ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 14.08.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 מרכבה Trochę się uspokój;p Zarzucasz kobiecie brak higieny osobistej ;D Mam w projekcie solary (zawsze chcąc mieć tańszą inwestycję można dorzucić grzałkę elektryczną w zasobiku i latem grzać prądem - a i tak docelowo płd połać dachu załaduję fotowoltaiką). Kotłownia w salonie? Mam kominek ładowany od strony pom. tech. Do pompy ciepła trzeba mieć podłogówkę w całym domu. Przy kominku nie robię c.o.. Przy dużych zyskach słonecznych i małych stratach ciepła - nie ma mowy o kotłowni, ogrzewanie kominkowe jest nieuciążliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.08.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Jak w tytule - plany iście szalone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.08.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Grube okiennice zewnętrzne ze styropianu, jak dla mnie, to najlepsze rozwiązanie. A jak nimi sterować ? Masz jakiś pomysł? O ile wykonanie takich okiennic we własnym zakresie jest do zrobienia o tyle otwieranie rano i zamykanie wieczorem w zimie nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 15.08.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Straciłoby się dużo zysków śpiąc do 10... czujka zmierzchowa i może... automatyczny napęd do okiennic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.08.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 automatyczny napęd do okiennic. i wsio jasne dom pasywny = się prosty dom ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts