Barth3z 15.08.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 i wsio jasne dom pasywny = się prosty dom ... A kto tak stwierdził ? Ja wiem, ty chcesz zrobić takie okna, żeby okiennice nie były potrzebne. Ale taki dom raczej autonomiczny niż pasywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.08.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 A kto tak stwierdził ? przyznaje stwierdziłem arbitralnie i autorytarnie Staram się tu ... nie poddawać gotowców ... tylko zmusić do pewnego myślenia Które przeszedłem i chciał bym komuś oszczędzić ... tej drogi .. od po co izolować ... może nie trzeba i tak grzać trzeba... super "oknach" plastikach ... że to naprawdę działa ... po może 20cm będzie dość ... potem okna jak w zamku ... potem nie poskromiony dogmat ... o WM ... wsio obalam i prę naprzód ... bariera dom autonomicznyj lub prawdziwie pasywny z ogrzewaniem ... bo teraz jak tu zrobić sobie kawę ... czy zrobić pranie ... czy gotować ...kwestie autonomii w ogrzewaniu mam załatwioną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 18.08.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Mamy nowego mentora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 23.08.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 מרכבה zmusiłeś mnie do obliczeń i tak: Gaz ziemny - 569 m3 gazu za 1422 PLN LPG - 717 l gazu LPG za 1793 PLN Czyli razem ogrzewanie i ciepła woda rocznie: gaz ziemny - 1962 zł na rok, na miesiąc 163zł LPG - 2593 zł na rok, na miesiąc 216zł Do dość dużo coś mi wyszło jak na dom pasywny w szczególności drogie jest grzanie wody użytkowej, nie wiem, może jakiś błąd w obliczeniach lub założeniach, szczególnie jeśli chodzi o grzanie wody użytkowej. ?? Wyliczenia wyglądają prawdopodobnie. Ze swojego doświadczenia widzę że za cały rok zużycie prądu u mnie na ogrzewanie, CWU, WM, oświetlenie, gotowanie, elektronarzędzia(intensywnie), komputery, tv itd. to około 6k kW. Licząc energię elektryczną po 60 groszy to za cały rok wychodzi 3600 za wszystko. Dlatego w pasywnym jestem zwolennikiem prądu bez żadnych innych urządzeń. Grzanie małymi grzejnikami elektrycznymi. Poprzednia zima była wyjątkowo nieprzyjemna dla pasywniaków - bardzo mało słonecznych dni i w sumie niska temperatura.( zazwyczaj jak jest pochmurno to ciepło a jak mroźnie to słonecznie ale nie w tym roku niestety). Policz że jeżeli ze wszystkiego innego zrezygnujesz i zostaniesz tylko przy prądzie masz najniższe koszty inwestycji. Grzejniki kosztują po 300-400pln, podłączenie prądu i tak musisz zrobić. Podgrzewanie CWU przepływowym jednym centralnym lub mniejszymi rozproszonymi przy każdym punkcie poboru. Jak będziesz robił gaz to płacisz abonament, koszt podłączenia(mapki, wykonanie itd.), instalacja wewnętrzna, komin spalinowy itd. Prąd jest czysty. Jedyny problem to kiedy prądu brak - nie ugotujesz:) Jeżeli będziesz stawiał wiatrak to energię sprzedasz do Zakładu Energetycznego, dom możesz awaryjnie przygotować na agregat(ale to droga zabawa bo musi być dobrej jakości żeby elektroniki w domu nie spitolić. Tyle ode mnie w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 08.01.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 To nie jest tragiczny pomysł, możliwe że po zderzeniu z rzeczywistością finansową będę musiał tak zrobić.... ale chcę tego za wszelką cenę uniknąć, bo ta alternatywa ma dla mnie bardzo duże wady: 1. całe życie będę ogrodnikiem - a to nie jest moje powołanie. 2. całe życie będę palaczem - a to nie jest to co w życiu chciałbym robić I może rzeczywiście byłbym niezależny od zewnętrznych źródeł zasilania i w sumie ekologiczny... ale nie zamierzam poświęcać swojego pozostałego życia na ogrodniko / palacza. Przy domu pasywnym, jak by mi się coś w głowie pozmieniało, to będę sobie pomidorki w szklarni podlewał Co do brzozy, rzeczywiście długo trzeba czekać na przyrost min. 20 lat ale: Po 20 latach mam piękny lasek, zbieram sobie grzybki i w razie czego potężne energetyczne i niezależne źródło do np. ogrzewania. A co do pozwoleń na wycięcie to nie będę potrzebował, ponieważ w gminie i w starostwie można zgłosić plantację brzozy, zamiast zalesienia brzozą i ma się wszystko w tyłku Ale jesteś zawziętym romantykiem to też dobrze, tyle tylko że musisz zejść na ziemię. Jak wyżej pisali koledzy żadnej brzuski nie ruszysz jak tylko zasadzisz. Koszt wycięcia 20to letniej brzuski zamknie się w cenie pompy ciepła. Proponuję Ci zasadzić drzewa owocowe najlepiej jakieś dzikie np.: czereśnie, wiśnie, jabłonie itd (na wycięcie drzew owocowych nie potrzeba zezwolenia) . Po trzech latach od posadzenia będziesz miał materiał na paliwo. Kup do domu kominek na bimber( ale bimber musi być wysoko kaloryczny). Owoce pozbierasz wypędzisz spirytusik do kominka i dla Was obojga, mam nadzieję że nie będzie Ci zimno aaaa będzie romantycznie. Pozdrawiam Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 20.09.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Specjalnie dla Was mamy cykl filmów z budowy domu pasywnego pod Warszawą. Inwestorzy, Marzena i Jarek, którzy starają się do dofinansowanie dla NF15, będą mieli w domu kominek. Czy ten wybór nie przeszkodzi w uzyskaniu szczelnego budynku? Zobaczcie wszystkie odcinki cyklu: Budowa domu pasywnego krok po kroku. Zapraszamy Czekamy na Wasze pytania na temat domu pasywnego. Odpowiemy filmem z ekspertem. Warto je zadać TUTAJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts