Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy można zamienić lane płyty w stopie na Terivę

Recommended Posts

strop zmiany.jpg

Oto mój strop. Po lewej stronie (patrząc od schodów na piętro) jest Teriva, belki długości 5,7 m. Po prawej, również od schodów, czyli nad garażem, też Teriva i belki 4,3 m długie. Natomiast schodzy niejako "siedzą" pomiędzy dwiema płytami wylewanymi (oznaczone PL-01), ze zbrojeniem. Czyli te części "nad" schodami, w górnej i dolnej części rysunku.

Pytanie - czy nie lepiej może te płyty zastąpić Terivą? Beleczki byłyby krótkie, opierały by się po lewej (czyli w środkowej części domu) na podciągu i 3 słupach (SL-01), a po prawej na ścianie wewnętrznej garażu.

Czy nie byłoby to tańsze / prostsze rozwiązanie?

(mam nadzieję, że rysunek jest wystarczająco duży i czytelny)

Wysłałem zapytanie mailem, bo telefonicznie nie chcieli powiedzieć. A że jestem niecierpliwus to tu też pytam :) Mój kierownik (jak zwykle) odpowie mi pewnie "w sumie można, jak tam chcesz, zrobisz jak uważasz". Uprzedzam pytanie - kierownik niestety jest tu rodzinnie powiązany itd., to skomplikowane, niestety, i go nie zmienię. W pewnych kwestiach się b przydał, ale niestety ma swoje wady i tyle.

Jak ktoś taki myk robi(ł) i mógłby konkretnie i merytorycznie odpowiedzieć to b proszę :) Za zainteresowanie okazywane pytaniami jak wyżej z góry dziękuję.

Dostałem odpowiedź od projektanta - płyty lane są tam, ponieważ w tej części są kominy. Jeśli kominy można by zwężyć lub ustawić inaczej, to Terivę można dać. Inaczej może być problem ze zmieszczeniem ich pomiędzy belkami Terivy. Ale generalnie można tam coś pokombinować. Ale o tym już będę z murarzem gadał, zobaczymy co zaproponuje.

Edytowane przez kater-acme

Witam!

Może Pan pokusić się na tę zmianę, jednak będzie Pan musiał się udać do projektanta celem przeprojektowania tej części. Należy w tym miejscu odpowiednio dobrać układ belek i ewentualnych wzmocnień.

Niestety projekty z niektórych pracowni nie są doskonałe. Możliwe że przy schodach będą wymagane belki wielokrotne, zatem kominy prefabrykowane będzie trzeba przemieścić o kilka cm dalej.

Pozdrawiam!