Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Braas Teviva - nowa płaska dachówka cementowa - opinie

gargamelll

Recommended Posts

Hej,

pojawiła się nowa płaska dachówka cementowa Braasa o nazwie Teviva. Dostępna jest od 15 marca w kolorach czarnym i grafitowy. Wcześniej myśleliśmy o Tegalicie Grafitowym ale różnica w cenie to ładnych kilka tysięcy.

Ceny katalogowe:

Teviva - 5,87 szt, 63,40 zł/m2 (10,8-11,9 szt/m2)

Tegalit - 7,96 szt, 78,01 zł/m2 (9,8-10,7 szt/m2)

Oczywiście dachówki mają różne rabaty. Tevive udaje się znaleźć za 4,15 a Tegalita za 6 zł.

Wszytko ładnie i pięknie jednak diabeł tkwi w szczegółach...

Dachówka Teviva jest jakby bardziej chropowata od Tegalitu. Teviva produkowana na Węgrzech a Tegalit póki co jeszcze w Niemczech. Tegalit ma powłokę Protegon - odbija światło i dach się nie nagrzewa (szczerze to średni to dla mnie argument).

Ktoś słyszał coś więcej o Tevivie?

Zdjęcia dachówek poniżej:

Teviva:

5c9846e576.jpg

Tegalit:

aaf30c1eadprotegonb.jpg

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

pojawiła się nowa płaska dachówka cementowa Braasa o nazwie Teviva. Dostępna jest od 15 marca w kolorach czarnym i grafitowy. Wcześniej myśleliśmy o Tegalicie Grafitowym ale różnica w cenie to ładnych kilka tysięcy.

Ceny katalogowe:

Teviva - 5,87 szt, 63,40 zł/m2 (10,8-11,9 szt/m2)

Tegalit - 7,96 szt, 78,01 zł/m2 (9,8-10,7 szt/m2)

Oczywiście dachówki mają różne rabaty. Tevive udaje się znaleźć za 4,15 a Tegalita za 6 zł.

Wszytko ładnie i pięknie jednak diabeł tkwi w szczegółach...

Dachówka Teviva jest jakby bardziej chropowata od Tegalitu. Teviva produkowana na Węgrzech a Tegalit póki co jeszcze w Niemczech. Tegalit ma powłokę Protegon - odbija światło i dach się nie nagrzewa (szczerze to średni to dla mnie argument).

Ktoś słyszał coś więcej o Tevivie?

Zdjęcia dachówek poniżej:

Teviva:

[ATTACH=CONFIG]181374[/ATTACH]

Tegalit:

[ATTACH=CONFIG]181375[/ATTACH]

Witam

Opinii dużo nie da się znaleźć na temat tevivy ponieważ jest od miesiąca w ofercie.

Ja ją przyrównuję w powłoce do Lumino czyli Celtyckiej.

Protegon z kolei w powłoce to prawie kopia Cisara , czyli np Baltycka.

Różnice w cenie podobne jak w w modelach falistych. Ogólnie Protegon wyglada bardzo ładnie i się wyróżnia a Teviva wyglada normalnie.

Witam właśnie przymierzam się do zakupu całego pokrycia dachu. Dzisiaj odwiedziłem kilka hurtowni zajmujące się tylko pokryciami dachowymi. Wybór padł właśnie na Braasa tegalit lub teviva. Oglądaliśmy obie i różnice są dosyć spore. Tegalit z powłoką Protegon ładna, równa gładka - tylko posiadają jedną poważna wadę, mianowicie wszystkie te dachówki mają dwie wyraźne plamy. Wygląda to na nadlaną politurą w miejscu styku z drugą dachów podczas ułożenia na palecie. Nikt z obsługi nie potrafi określić czy to skaza tylko na dachówkach oddanych do ekspozycji, czy wszystkie tak mają.

Natomiast dachówka teviva posiada inną strukturę jest bardziej porowata aczkolwiek równa i prosta. dodatkowo posiada otwór na wkręt do przytwierdzenia do łaty. Ja osobiście skłaniał bym się ku tegalitowi protegon jednak tylko mając pewność że towar pełnowartościowy nie posiada tych dziwnych plam.

Plamy widoczne na zdjęciu

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

Mój komentarz...

Dobry stosunek jakości do ceny (przy dachu 110m2 cena o 2 tys. zł brutto niższa od Tegalitu i 4 tys. od dachówki ceramicznej, np. Creaton Domino, czy Koramic Actua). Produkt jest nowy wyłącznie na rynku polskim - od kilku lat znajduje się w produkcji i sprzedaży na rynki wschodnioeuropejskie jako Bramac Tectura (u nas ta nazwa raczej by się nie przyjęła ;)), więc ryzyka związanego z zakupem czegoś niesprawdzonego raczej nie ma. Uwaga - przy dachówce płaskiej (każdej) ciężko jest uzyskać idealnie gładką powierzchnię dachu. Zwracam uwagę chociażby na więźbę (tradycyjna wysycha przez kilkanaście miesięcy i zmienia swoje wymiary, ważny jest też rozstaw krokwi/wiązarów - im większy, tym grubszych łat potrzeba, żeby nie występowały ich ugięcia), czy łaty i kontrłaty (też wysychają i zmieniają swoje wymiary). Radziłbym też rozejrzeć się za ekipą, która ma doświadczenie w kładzeniu tego typu dachówki i nie będzie uczyła się za Wasze pieniądze.

3.JPG5.JPG6.JPG7.JPG

Edytowane przez PLB1517

• 3 months później...
Mój komentarz...

Produkt jest nowy wyłącznie na rynku polskim - od kilku lat znajduje się w produkcji i sprzedaży na rynki wschodnioeuropejskie jako Bramac Tectura (u nas ta nazwa raczej by się nie przyjęła ;)), więc ryzyka związanego z zakupem czegoś niesprawdzonego raczej nie ma.

Dlaczego produkt nie sprzedaje się na rynkach zachodniej europy?

I jeszcze jedno, oglądając wystawkę Brassa na dachówkach szkliwionych zauważyłem takie pajączki - pęknięcia. Sprzedawca tłumaczył, że wystawka stoi z 8 lat a w ogóle Brass faktycznie miał problem i zmodyfikował linię produkcji tej dachówki i już od kilku lat nie występują takie pęknięcia szkliwienia.

Dlaczego produkt nie sprzedaje się na rynkach zachodniej europy?

O to trzeba by zapytać Braasa. Podejrzewam, że to kwestia strategii firmy, która sprzedaje produkty na różnych rynkach (różnicując ofertę ze względu na zasobność portfela przeciętnego klienta ale także jego wymagania) oraz kwestii logistycznych (produkt jest sprzedawany w tym rejonie Europy, bo tu jest produkowany).

• 1 year później...
Witam.

Chciałem odgrzać temat:) Minął ponad rok od wejścia Tevivy na nasz rynek. Macie już jakieś doświadczenia z tą dachówką? Poważnie zastanawiam się nad kupnem na mój daszek ponad 300 m2 . Czy ktoś kto położył ją u siebie może się wypowiedzieć?

Pozdrawiam

Dobre pytanie. Czy ktoś wie czy można tevivę układać bez przesunięcia?

• 3 weeks później...
Nie wiem na czym polega ta promocja, ale ja nie widzę jej w wycenach które robiłem przed i w trakcie. Co do tevivy to dowiadywałem się w Braasie i oni zalecają układanie z przesunięciem. Oglądałem dach zrobiony w każdym sposobie i ten z przesunięciem nie podobał mi się, ale to jest kwestia gustu, bo w zasadzie żadna płaska dachówką nie podobała mi się z przesunięciem, ale teviva szczególnie.

Zbiggy w aktualnościach na ich stronie możesz znaleźć więcej informacji :) Ale w sumie czym częsciej widze tą Tevive na tych zdjęciach to coraz bardziej mi się podoba sam nie wiem czy na nią nie postawić bo wacham się pomiędzy Tegalitem a od teraz właśnie Tevivą:) , bo u PLB1517 wygląda to na prawdę bardzo dobrze :)

Ja już swoją tevivę mam(na składzie w hurtowni) Pierwsze obserwacje, to takie , że grafit przy niesprzyjającej pogodzie trudno odróżnić od czerni. Porównywałem z innymi grafitowymi i teviva jest najciemniejsza. Potwierdza to też filmik reklamowy Braasa , na YT, gdzie kładą dachówkę grafitową gdzieś w Beskidach:). Dalej. Z bliska nie robi dobrego wrażenia gdyż rzeczywiście jest chropowata , a co za tym idzie malowanie tej wierzchniej warstwy nie jest dokładne, albo mi się wydaje. Na dachówce mamy miejsca z lekkim połyskiem wierzchniej warstwy(jakby pomalowanej białkiem jajka:), ale także zupełnie matowe, tak jakby lakier juz nie doszedł. Z daleka prezentuje się zdecydowanie lepiej i ufam , że na daszku będzie fajna:)...Ta chropowatość nawet nadaje jej pewnego uroku i drapieżności

Pozdr