gargamelll 04.04.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Hej, pojawiła się nowa płaska dachówka cementowa Braasa o nazwie Teviva. Dostępna jest od 15 marca w kolorach czarnym i grafitowy. Wcześniej myśleliśmy o Tegalicie Grafitowym ale różnica w cenie to ładnych kilka tysięcy. Ceny katalogowe: Teviva - 5,87 szt, 63,40 zł/m2 (10,8-11,9 szt/m2) Tegalit - 7,96 szt, 78,01 zł/m2 (9,8-10,7 szt/m2) Oczywiście dachówki mają różne rabaty. Tevive udaje się znaleźć za 4,15 a Tegalita za 6 zł. Wszytko ładnie i pięknie jednak diabeł tkwi w szczegółach... Dachówka Teviva jest jakby bardziej chropowata od Tegalitu. Teviva produkowana na Węgrzech a Tegalit póki co jeszcze w Niemczech. Tegalit ma powłokę Protegon - odbija światło i dach się nie nagrzewa (szczerze to średni to dla mnie argument). Ktoś słyszał coś więcej o Tevivie? Zdjęcia dachówek poniżej: Teviva: Tegalit: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Kulik 06.04.2013 02:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Hej, pojawiła się nowa płaska dachówka cementowa Braasa o nazwie Teviva. Dostępna jest od 15 marca w kolorach czarnym i grafitowy. Wcześniej myśleliśmy o Tegalicie Grafitowym ale różnica w cenie to ładnych kilka tysięcy. Ceny katalogowe: Teviva - 5,87 szt, 63,40 zł/m2 (10,8-11,9 szt/m2) Tegalit - 7,96 szt, 78,01 zł/m2 (9,8-10,7 szt/m2) Oczywiście dachówki mają różne rabaty. Tevive udaje się znaleźć za 4,15 a Tegalita za 6 zł. Wszytko ładnie i pięknie jednak diabeł tkwi w szczegółach... Dachówka Teviva jest jakby bardziej chropowata od Tegalitu. Teviva produkowana na Węgrzech a Tegalit póki co jeszcze w Niemczech. Tegalit ma powłokę Protegon - odbija światło i dach się nie nagrzewa (szczerze to średni to dla mnie argument). Ktoś słyszał coś więcej o Tevivie? Zdjęcia dachówek poniżej: Teviva: [ATTACH=CONFIG]181374[/ATTACH] Tegalit: [ATTACH=CONFIG]181375[/ATTACH] Witam Opinii dużo nie da się znaleźć na temat tevivy ponieważ jest od miesiąca w ofercie. Ja ją przyrównuję w powłoce do Lumino czyli Celtyckiej. Protegon z kolei w powłoce to prawie kopia Cisara , czyli np Baltycka. Różnice w cenie podobne jak w w modelach falistych. Ogólnie Protegon wyglada bardzo ładnie i się wyróżnia a Teviva wyglada normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosik44 06.04.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Witam właśnie przymierzam się do zakupu całego pokrycia dachu. Dzisiaj odwiedziłem kilka hurtowni zajmujące się tylko pokryciami dachowymi. Wybór padł właśnie na Braasa tegalit lub teviva. Oglądaliśmy obie i różnice są dosyć spore. Tegalit z powłoką Protegon ładna, równa gładka - tylko posiadają jedną poważna wadę, mianowicie wszystkie te dachówki mają dwie wyraźne plamy. Wygląda to na nadlaną politurą w miejscu styku z drugą dachów podczas ułożenia na palecie. Nikt z obsługi nie potrafi określić czy to skaza tylko na dachówkach oddanych do ekspozycji, czy wszystkie tak mają.Natomiast dachówka teviva posiada inną strukturę jest bardziej porowata aczkolwiek równa i prosta. dodatkowo posiada otwór na wkręt do przytwierdzenia do łaty. Ja osobiście skłaniał bym się ku tegalitowi protegon jednak tylko mając pewność że towar pełnowartościowy nie posiada tych dziwnych plam.Plamy widoczne na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 05.05.2013 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Zdecydowaliśmy się na Tevive Grafit. Za ok. 2 tygodnie wrzuce zdjęcia dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLB1517 26.07.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Drugi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLB1517 26.07.2013 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Mój komentarz... Dobry stosunek jakości do ceny (przy dachu 110m2 cena o 2 tys. zł brutto niższa od Tegalitu i 4 tys. od dachówki ceramicznej, np. Creaton Domino, czy Koramic Actua). Produkt jest nowy wyłącznie na rynku polskim - od kilku lat znajduje się w produkcji i sprzedaży na rynki wschodnioeuropejskie jako Bramac Tectura (u nas ta nazwa raczej by się nie przyjęła ), więc ryzyka związanego z zakupem czegoś niesprawdzonego raczej nie ma. Uwaga - przy dachówce płaskiej (każdej) ciężko jest uzyskać idealnie gładką powierzchnię dachu. Zwracam uwagę chociażby na więźbę (tradycyjna wysycha przez kilkanaście miesięcy i zmienia swoje wymiary, ważny jest też rozstaw krokwi/wiązarów - im większy, tym grubszych łat potrzeba, żeby nie występowały ich ugięcia), czy łaty i kontrłaty (też wysychają i zmieniają swoje wymiary). Radziłbym też rozejrzeć się za ekipą, która ma doświadczenie w kładzeniu tego typu dachówki i nie będzie uczyła się za Wasze pieniądze. Edytowane 26 Lipca 2013 przez PLB1517 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLB1517 14.11.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) Nowsze zdjęcia... Edytowane 17 Listopada 2013 przez PLB1517 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.11.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Mój komentarz... Produkt jest nowy wyłącznie na rynku polskim - od kilku lat znajduje się w produkcji i sprzedaży na rynki wschodnioeuropejskie jako Bramac Tectura (u nas ta nazwa raczej by się nie przyjęła ), więc ryzyka związanego z zakupem czegoś niesprawdzonego raczej nie ma. Dlaczego produkt nie sprzedaje się na rynkach zachodniej europy? I jeszcze jedno, oglądając wystawkę Brassa na dachówkach szkliwionych zauważyłem takie pajączki - pęknięcia. Sprzedawca tłumaczył, że wystawka stoi z 8 lat a w ogóle Brass faktycznie miał problem i zmodyfikował linię produkcji tej dachówki i już od kilku lat nie występują takie pęknięcia szkliwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLB1517 14.11.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Dlaczego produkt nie sprzedaje się na rynkach zachodniej europy? O to trzeba by zapytać Braasa. Podejrzewam, że to kwestia strategii firmy, która sprzedaje produkty na różnych rynkach (różnicując ofertę ze względu na zasobność portfela przeciętnego klienta ale także jego wymagania) oraz kwestii logistycznych (produkt jest sprzedawany w tym rejonie Europy, bo tu jest produkowany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sircula 27.01.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Witam.Chciałem odgrzać temat:) Minął ponad rok od wejścia Tevivy na nasz rynek. Macie już jakieś doświadczenia z tą dachówką? Poważnie zastanawiam się nad kupnem na mój daszek ponad 300 m2 . Czy ktoś kto położył ją u siebie może się wypowiedzieć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiggy 30.01.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Witam. Chciałem odgrzać temat:) Minął ponad rok od wejścia Tevivy na nasz rynek. Macie już jakieś doświadczenia z tą dachówką? Poważnie zastanawiam się nad kupnem na mój daszek ponad 300 m2 . Czy ktoś kto położył ją u siebie może się wypowiedzieć? Pozdrawiam Dobre pytanie. Czy ktoś wie czy można tevivę układać bez przesunięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 16.02.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Ja niestety jeszcze się z nią nie spotkałem, ale ostatnio na jakimś forum w aktualnościach widziałem, że odbywa się teraz Zimowe Dachobranie od Braas i właśnie tam do wyboru jest dachówka Teviva, więc jak ktoś się zastanawia nad wyborem to może tam zajrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiggy 17.02.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Nie wiem na czym polega ta promocja, ale ja nie widzę jej w wycenach które robiłem przed i w trakcie. Co do tevivy to dowiadywałem się w Braasie i oni zalecają układanie z przesunięciem. Oglądałem dach zrobiony w każdym sposobie i ten z przesunięciem nie podobał mi się, ale to jest kwestia gustu, bo w zasadzie żadna płaska dachówką nie podobała mi się z przesunięciem, ale teviva szczególnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JendrzejJawor 19.02.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Tak trochę z innej beczki, bardziej chropowata dachówka lepiej zbiera brud więc częściej trzeba ją czyścić więc chyba lepiej jest brać mniej chropowatą (jeżeli ceną się nie różnią). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 27.02.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Zbiggy w aktualnościach na ich stronie możesz znaleźć więcej informacji Ale w sumie czym częsciej widze tą Tevive na tych zdjęciach to coraz bardziej mi się podoba sam nie wiem czy na nią nie postawić bo wacham się pomiędzy Tegalitem a od teraz właśnie Tevivą , bo u PLB1517 wygląda to na prawdę bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JendrzejJawor 28.02.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 W sumie, to są bardzo podobne, ale tegalit jest robiona bardziej innowacyjną technologią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sircula 28.02.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Ja już swoją tevivę mam(na składzie w hurtowni) Pierwsze obserwacje, to takie , że grafit przy niesprzyjającej pogodzie trudno odróżnić od czerni. Porównywałem z innymi grafitowymi i teviva jest najciemniejsza. Potwierdza to też filmik reklamowy Braasa , na YT, gdzie kładą dachówkę grafitową gdzieś w Beskidach:). Dalej. Z bliska nie robi dobrego wrażenia gdyż rzeczywiście jest chropowata , a co za tym idzie malowanie tej wierzchniej warstwy nie jest dokładne, albo mi się wydaje. Na dachówce mamy miejsca z lekkim połyskiem wierzchniej warstwy(jakby pomalowanej białkiem jajka:), ale także zupełnie matowe, tak jakby lakier juz nie doszedł. Z daleka prezentuje się zdecydowanie lepiej i ufam , że na daszku będzie fajna:)...Ta chropowatość nawet nadaje jej pewnego uroku i drapieżności Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 02.03.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 czy wiecie może jak reagują te dachówki ( teviva i tegalit) na zabrudzenia i mech? nie chciałabym mieć zielonego dachu za kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 02.03.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Właśnie Kendra dobre pytanie bo również nie wiem, a jednak zastanawiam się nad inwestycją w Tegalit ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JendrzejJawor 02.03.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Ta która jest gładsza będzie mniej porastała i też będzie się mniej brudziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts