Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Braas Teviva - nowa płaska dachówka cementowa - opinie

gargamelll

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...

Witajcie,

właśnie kończą u mnie układać na dachu czarną Tevivę z powłoką Cisar, a było kilka osób nią zainsteresowanych więc udostępniłem album z kilkoma zdjęciami jak prezentuje się na dachu: KLIK

Niestety dach brudny, a na dworze szaro, buro i ponuro.

Ale osobom poszukującym w miarę taniej płaskiej dachówki szczerze mogę ją polecić, jesteśmy z żoną bardzo z niej zadowoleni. Zarówno z daleka jak i z bliska nie można na dachówce zaobserwować jakiś nierówności. A zewnętrzna powłoka nadaje jej fajnego delikatnego połysku. W słońcu jednak jej jeszcze nie widziałem :)

Jedno ze zdjęć w albumie prezentuje boczną-frontową powierzchnię, jest ona dość chropowata i słabo pokryta powłoką. Ale z 1-2 metrów już tego w ogóle nie widać. Taka jest każda sztuka, widać że to taka technologia i nie uznawałbym tego za wadę dachówki. Gdy leży na dachu to nie jest to żadną wadą estetyczną.

• 3 weeks później...

Witaj,

tak, to z powłoką Cisar. Jeśli chodzi o cenę, to na dach 360m^2 tego budynku parterowego wyszło w granicach 32 tys wraz z rynnami (jakiś tani metal). Cena jest naprawdę okej, mam wyceny na inne dachówki płaskie no i zazwyczaj są one wyższe. Jeśli dobrze kojarzę to nieco niższa była wycena na Roben Bergamo, ale to ceramika, nie wiem jak w tym modelu z jej "płaskością", ale chyba nie za bogato.... jeśli ceramika to chciałbym M&H Piano, ale ta cena zabija...

Witaj,

tak, to z powłoką Cisar. Jeśli chodzi o cenę, to na dach 360m^2 tego budynku parterowego wyszło w granicach 32 tys wraz z rynnami (jakiś tani metal). Cena jest naprawdę okej, mam wyceny na inne dachówki płaskie no i zazwyczaj są one wyższe. Jeśli dobrze kojarzę to nieco niższa była wycena na Roben Bergamo, ale to ceramika, nie wiem jak w tym modelu z jej "płaskością", ale chyba nie za bogato.... jeśli ceramika to chciałbym M&H Piano, ale ta cena zabija...

robercie,

Z nieba mi spadasz. Muszę w ciągu 2 tygodni podjąć decyzję i kupić dachówkę. Do tej pory miałem wybraną właśnie TEVIVA CISAR z BRAASA. Pojechałem ją obejrzeć do hurtowni, wygląda naprawdę dobrze tylko wydaje się krucha. Już na palecie były dachówki z odłamanymi całymi zamkami bocznymi, można to potem złamać w rękach. Ceramiczna tak się nie złamie.

Pomyślałem sobie, tak musi pewnie być bo to dachówka betonowa i dalej byłem zdecydowany z powodu na cenę i ograniczone fundusze.

Parę dni temu rozmawiałem z dekarzem to popukał się w głowę jak mu powiedziałem, że będzie kładł betonową dachówkę.

Mówił, że wszystkim odradza beton bo ma na własnym dachu i mchem mu zachodzi.

No i znowu jestem w kropce i zacząłem pytać o wyceny ceramicznych a tu wiadomo o wiele drożej!.

Czy Twoja dachówka też była krucha, że w rękach można ją było łamać?

Jestem w delegacji i nie mogę otworzyć zdjęć, mam wielką prośbę o wysłanie ich na maila, którego podaję na PRIV.

pozdrowienia,

• 1 month później...
Ceramika też wcześniej czy później zacznie porastać. To zalezy od zabezpieczenia angoby bądź glazur, które sa na ceramicznych. Dachówki betonowe są utwardzane a nie wypalane w bardzo wysokich temperaturach, ale za to gdy będą nastawione na promienie słoneczne na dachu jeszcze bardziej się utwardzą, jeżeli chodzi o dachówki betonowe to zdecydowanie najlepsze ma własnie Braas.

Zdecydowałem się ostatecznie na TEVIVA CISAR. Będzie kładziona za 2-3 tygodnie na dachu.

Muszę jeszcze rozwiązać jeden dylemat.

Dach będzie w pełni deskowany (deski lub płyty osb)

Tu powstaje dość ważne pytanie o warstwę pomiędzy deskowaniem a dachówkami.

Mój dekarz sugeruje aby dach pokryć PAPĄ,

Natomiast dużo źródeł zaleca w takim wypadku raczej MEMBRANĘ aby deski oddychały, szczególnie, że będą z drugiej strony dopełnione celulozą jako warstwa izolacyjna.

Co o tym sądzicie albo kogo mądrego zapytać?

• 1 month później...
Przy pełnym deskowaniu raczej nie ma sensu robić już papy, ale to też zależy kąta nachylenia połaci dachowej. Przy większym nachyleniu idzie zrobić pokrycie w ogóle bez deskowania, tylko na samej membranie. To zdecydowanie najtańsze i najszybsze rozwiązanie. Ja mam u siebie membranę Koramic przy nachyleniu dachu 35%.

• 1 year później...
  • 6 months później...
Odgrzeję kotleta... Pytanie do osób które zdecydowały się na Tevivę, polecacie ??? Ja jestem w 99 % zdecydowany na nią. Z Tegalitem wygrywa nowym kolorem "Szary Kryształ" Tegalit nie występuje w takim, a jest on dużo ciekawszy niż standardwy smutny antracyt. Turmalin zniechęca mnie odkształceniami ceramiki. Teviva jest prawie idealnie płaska, na pewno dużo bardziej płaska niż cermika.

A na czym polega ten kompromis, bo nie jarzę?

(...) nowym kolorem "Szary Kryształ" Tegalit nie występuje w takim, a jest on dużo ciekawszy niż standardwy smutny antracyt. Turmalin zniechęca mnie odkształceniami ceramiki. Teviva jest prawie idealnie płaska, na pewno dużo bardziej płaska niż cermika.

Fajny kolor, wart zainteresowania. Ciekawe jak z dostępnością.

Edytowane przez pandzik

• 6 months później...