Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stopy fundamentowe i sciany

luke34

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie przygotowywania się do budowy fundamentów. Bardzo proszę o wytłumaczenie następujących rzeczy.

1. W projekcie fundament ma głębokość 80cm, z czego 30 to ława. Natomiast w czterech miejscach są oznaczone stopy fundamentowa. Poniżej przedstawiam, jakie są na ich temat informacje:

a. Fundament pod komin wolnostojący oraz fragment ściany. Fundamentem pod komin oraz fragment ściany jest stopa o wymiarach 110x250cm zbrojona dołem siatką z prętów fi 12 co 15 cm

b. Fundament pod słup żelbetowy. Fundamentem jest stopa o wymiarach 100x100cm zbrojona dołem siatką z prętów fi 12 co 15 cm

c. Fundament pod komin wolnostojący oraz słup żelbetowy. Fundamentem jest stopa o wymiarach 100x200 cm zbrojona dołem i górą siatką z prętów fi 12 co 15 cm.

Pytanie: Jakie głęboko mają wchodzić te stopy???

2. I drugie pytanie. W dwóch miejscach w projekcie fundamentów jest następujący zapis:

a. Fundamenty pod schody wewnętrzne. Ściana fundamentowa o szerokości b=25 na głębokość 0,4m

b. Fundament na różnicy poziomów. Ściana fundamentowa o szerokości 20 cm na głębokość 0,8m

Pytanie. Czy to są ściany do zrobienia z bloczków bez ławy??? Czy wtedy układa się bloczki bezpośrednio na gruncie, podsypce czy folii? Dodam, że fundamenty ławowe ścian oznaczone są w innym punkcie.