Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonczenie? Jestem wykonczona : ))

hanami

Recommended Posts

Drodzy Budujacy i Przerabiajacy,

Od wrzesnia b.r. do jak-naj-szyb-ciej

mam na zadanie wykonczenie domu

budowanego przez moich rodzicow

jeszcze w czasach PRL:

blaszany dach, drewniane dwudziestoletnie okna,

zero tynku/ocieplenia i drzwi zachecajace do wlamania.

Slowem – katastrofalna nadzieja,

bo… jak sie uwine, bede mogla tam zamieszkac!

Tylko, ze nie grzesze nadmiarem gotowki,

a naiwnoscia i zaufaniem ludziom – owszem.

Prosze was, Bardziej Doswiadczeni

o wszelkie rady mogace ulatwic mi to zadanie.

Wogole nie znam cen, umow, materialow.

Dostep do Internetu mam nieczesto,

wiec i artykuly Muratora mnie nie poratuja.

A ja, tak jak i Wy, chcialabym miec kat, do ktorego

mozna wracac I przyjaciol zapraszac.

Dziekuje serdecznie

Monika

Po pierwsze szukając ekipy rozpuść wieści wśród znajomych, że takiej szukasz, nawet jak oni nie budowali to znajomi ich znajomych tak- znajdź kilka ekip i zrób konkurs ofert- zdziwisz się jakie różnice są w cenach usług- u nas np 100%, rób zakupy w jednym sklepie ( o ile to jest mozliwe) dogadując się z właścicielem co do rabatu.

Zawsze walcz o rabat- nawet w czasach prosperity udało się nam zawsze wywalczyć 10%.

I zasada 3- jak najmniej ekip- inaczej każda będzie zwalać winę na poprzednią np, jak hydraulika to od położenia rur do założenia umywalek.

I bedzie OK

Iskra

Strasz ekipy, że będą wykonywać następne etapy pracy, tj. w razie czego poprawiać po sobie.

Ja tak zrobiłem z hydraulikiem, to biedaczek w stanie przedzawałowym prostował wyjścia pod baterie po kafelkowaniu (choć kafelki nie były drogie :) , i bez zbędnego gadania docinał krzywki, bo mu się mało wyjściowe odegłości porobiły i przedłużki nie pasowały (w tym przypadku postraszyłem teściową siedzącą w pokoju obok).

Przy zakładani porcelany na własnoręcznie zamontowane geberity łzy tylko ronił, ale ni słówka :) , co najwyżej ja, sprawdzając calówką i poziomicą efekty...