bobasxx 05.04.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Posiadam zawór czterodrożny podłączony wg załączonego schematu. Pompa energooszczędna auto adaptacyjna na powrocie. Jest to obieg z grzejnikami. Na grzejnikach termostaty. Mam problem z ustawieniem zaworu, bo w takiej pozycji jak na foto, wali ciepłą wodę w grzejniki, a jeśli minimalnie przekręcę w lewo, to dogrzewa powrót, a grzejników już nie. Co może być powodem takiego stanu rzeczy ? Czy umiejscowienie pompy, czy jej rodzaj, a może jeszcze coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.04.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Jak na moje, to masz źle umieszczona pompę i zbyt mały przekrój rury od kotła. O ile z tą rurą to jeszcze powinno chodzić, to pompę powinieneś przełożyć na górę, z tego wyjścia zaworu które jest opisane UP. Tak jak jest teraz, to Ci się robią dwa krótkie obiegi - przy przymkniętym zaworze pompa tłoczy wodę z powrotu z instalacji z powrotem w instalację, a gorąca woda z kotła grawitacyjnie idzie z powrotem do kotła. Ten schemat to jest oryginalny, dostarczony wraz z zaworem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.04.2013 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Tak, był dołączony do zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.04.2013 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 A i jeszcze jedno, po przekręceniu lekko w lewo, na powrót nie idzie tyle co na kotle, tylko około 10 stopni mniej. To może faktycznie grawitacyjnie przebija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.04.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Przy pompie nad zaworem będzie ciągnąć z obu rur - i z kotła i z powrotu z instalacji. Tak jak masz to przy przymkniętym zaworze pchany pompą strumień wody z powrotu z instalacji może blokować drogę na instalację ciepłej wodzie z kotła. Ja dałbym pompę nad zawór i powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.04.2013 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Teoretycznie nie powinno robić różnicy czy pompa jest na zasilaniu czy na powrocie. A może przełożyć ją całkiem przed zawór 4 D ? Sam już nie wiem, niby jest zgodnie ze schematem, a nie działa tak jak powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 05.04.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Teoretycznie nie powinno robić różnicy czy pompa jest na zasilaniu czy na powrocie. A może przełożyć ją całkiem przed zawór 4 D ? Sam już nie wiem, niby jest zgodnie ze schematem, a nie działa tak jak powinno. Zgadza się że teoretycznie jest bez znaczenia czy pompa ciśnie na grzejniki czy z nich wyciąga,zdecydowana większość producentów zaworów zaleca podłączenie takie jak opisał kobra, w necie nie doszukałem się jakiegoś dokładniejszego opisu tego zaworu tylko to; http://vexve.studio.crasman.fi/file/dl/i/2nitmQ/TWTrZiWkdb8s7Jgo5KNO_w/Price-list_2012_EN.pdf Podłączone masz dokładnie wg schematu? zrób nieco większe zdjęcie aby było widać zawór i pompę. Sprawdź w pierwszej kolejności czy to pokrętło regulacyjne nie jest obrócone o 90*, odkręć śrubkę i go zdemontuj zobacz jaki tam jest wpust, czy z możliwością obrócenia czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.04.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Teoretycznie nie powinno robić różnicy czy pompa jest na zasilaniu czy na powrocie. A może przełożyć ją całkiem przed zawór 4 D ? Sam już nie wiem, niby jest zgodnie ze schematem, a nie działa tak jak powinno. Przed zawór nie można - nie będzie spełniał swojej roli. pompa teraz też jest jakby " przed zaworem" - tyle, że od strony powrotu. najlepiej stosować sprawdzone rozwiązania - według nich pompa powinna być nad zaworem, na zasilaniu instalacji ( tam, gdzie masz termometr na zdjęciu). W ogóle to nie jestem zwolennikiem montażu pompy na powrocie nawet przy braku zaworu 4D - wiesz, jak wysoko musiałoby być naczynie wyrównawcze przy pompie na powrocie, żeby to było naprawdę prawidłowo i w zgodzie ze wszystkimi zasadami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.04.2013 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Nie wiem, mam je na strychu ze trzy metry wyżej od najwyższego grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.04.2013 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Zgadza się że teoretycznie jest bez znaczenia czy pompa ciśnie na grzejniki czy z nich wyciąga,zdecydowana większość producentów zaworów zaleca podłączenie takie jak opisał kobra, w necie nie doszukałem się jakiegoś dokładniejszego opisu tego zaworu tylko to; http://vexve.studio.crasman.fi/file/dl/i/2nitmQ/TWTrZiWkdb8s7Jgo5KNO_w/Price-list_2012_EN.pdf Podłączone masz dokładnie wg schematu? zrób nieco większe zdjęcie aby było widać zawór i pompę. Sprawdź w pierwszej kolejności czy to pokrętło regulacyjne nie jest obrócone o 90*, odkręć śrubkę i go zdemontuj zobacz jaki tam jest wpust, czy z możliwością obrócenia czy nie Zawór jest podłączony dokładnie tak, jak na schemacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.04.2013 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Zgadza się że teoretycznie jest bez znaczenia czy pompa ciśnie na grzejniki czy z nich wyciąga,zdecydowana większość producentów zaworów zaleca podłączenie takie jak opisał kobra, w necie nie doszukałem się jakiegoś dokładniejszego opisu tego zaworu tylko to; http://vexve.studio.crasman.fi/file/dl/i/2nitmQ/TWTrZiWkdb8s7Jgo5KNO_w/Price-list_2012_EN.pdf Podłączone masz dokładnie wg schematu? zrób nieco większe zdjęcie aby było widać zawór i pompę. Sprawdź w pierwszej kolejności czy to pokrętło regulacyjne nie jest obrócone o 90*, odkręć śrubkę i go zdemontuj zobacz jaki tam jest wpust, czy z możliwością obrócenia czy nie Po rozkręceniu zauważyłem, że raczej jest obrócony o 90 stopni. W korpusie zaworu są takie dwa szersze wycięcia i plastikowej skali także, ale zazębiają się w położeniu poziomym tej skali (jak na zdjęciach) Tylko w którą stronę powinno być prawidłowo ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.04.2013 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) I czy obrócenie dźwigni pomoże, czy trzeba cały zawór obrócić ? Bo bez tej skali, trzpieniem mogę obracać o 360 stopni. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez bobasxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.04.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Przy tego typu zaworze w instrukcji powinno być opisane prawidłowe położenie tego wypłaszczenia na trzpieniu w zależności od strony, z której podłączony jest kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.04.2013 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Przy tego typu zaworze w instrukcji powinno być opisane prawidłowe położenie tego wypłaszczenia na trzpieniu w zależności od strony, z której podłączony jest kocioł. Cała instrukcja to tylko ta ulotka ze schematem i budową zaworu. Jak widać jest to zarówno do 3d jak i 4d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 05.04.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 wg. skanu rysunku który zamieściłeś to ścięcie na trzpieniu ustawisz w pozycji poziomej to zawór będzie ustawiony na 50/50% (czyli przepustnica pionowo) a czy to scięcie masz z góry czy z dołu to w zaworze 4d nie ma znaczenia (w przeciwieństwie do 3dr). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 05.04.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Panie bobasxx poskładaj zawór tak jak było wypieprz ten zawór zwrotny który masz nad kotłem przed zaworem 4dr. i zamontuj go za pompą, przy okazji wyeksmituj z niego sprężynkę. Sprawdź czy środek tego zaworu jest z metalu, jeśli plastik to rzuć nim w instalatora celując między oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.04.2013 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Zawór puszcza całą ciepłą wodę na grzejniki jak nacięcie na trzpieniu jest skierowane pomiędzy UP a 2. Jak przekręcę trochę w lewo to do zaworu w ogóle nie dochodzi ciepła woda. Czy tej sytuacji jest winny ten zawór zwrotny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 05.04.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Zawór puszcza całą ciepłą wodę na grzejniki jak nacięcie na trzpieniu jest skierowane pomiędzy UP a 2. Jak przekręcę trochę w lewo to do zaworu w ogóle nie dochodzi ciepła woda. Czy tej sytuacji jest winny ten zawór zwrotny ? na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.04.2013 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 No to czeka mnie jutro trochę zabawy. Dziękuję za zainteresowanie tematem. Jak przerobię to dam znać czy pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 06.04.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 I jak? poprawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts