Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawór 4D - podłączenie

bobasxx

Recommended Posts

Posiadam zawór czterodrożny podłączony wg załączonego schematu. Pompa energooszczędna auto adaptacyjna na powrocie. Jest to obieg z grzejnikami. Na grzejnikach termostaty. Mam problem z ustawieniem zaworu, bo w takiej pozycji jak na foto, wali ciepłą wodę w grzejniki, a jeśli minimalnie przekręcę w lewo, to dogrzewa powrót, a grzejników już nie.

Co może być powodem takiego stanu rzeczy ? Czy umiejscowienie pompy, czy jej rodzaj, a może jeszcze coś innego ?

zawor.jpg

schemat.jpg

Jak na moje, to masz źle umieszczona pompę i zbyt mały przekrój rury od kotła. O ile z tą rurą to jeszcze powinno chodzić, to pompę powinieneś przełożyć na górę, z tego wyjścia zaworu które jest opisane UP. Tak jak jest teraz, to Ci się robią dwa krótkie obiegi - przy przymkniętym zaworze pompa tłoczy wodę z powrotu z instalacji z powrotem w instalację, a gorąca woda z kotła grawitacyjnie idzie z powrotem do kotła. Ten schemat to jest oryginalny, dostarczony wraz z zaworem?

Przy pompie nad zaworem będzie ciągnąć z obu rur - i z kotła i z powrotu z instalacji. Tak jak masz to przy przymkniętym zaworze pchany pompą strumień wody z powrotu z instalacji może blokować drogę na instalację ciepłej wodzie z kotła. Ja dałbym pompę nad zawór i powinno być dobrze.

Teoretycznie nie powinno robić różnicy czy pompa jest na zasilaniu czy na powrocie. A może przełożyć ją całkiem przed zawór 4 D ? Sam już nie wiem, niby jest zgodnie ze schematem, a nie działa tak jak powinno.

Zgadza się że teoretycznie jest bez znaczenia czy pompa ciśnie na grzejniki czy z nich wyciąga,zdecydowana większość producentów zaworów zaleca podłączenie takie jak opisał kobra, w necie nie doszukałem się jakiegoś dokładniejszego opisu tego zaworu tylko to;

http://vexve.studio.crasman.fi/file/dl/i/2nitmQ/TWTrZiWkdb8s7Jgo5KNO_w/Price-list_2012_EN.pdf

Podłączone masz dokładnie wg schematu? zrób nieco większe zdjęcie aby było widać zawór i pompę.

Sprawdź w pierwszej kolejności czy to pokrętło regulacyjne nie jest obrócone o 90*, odkręć śrubkę i go zdemontuj zobacz jaki tam jest wpust, czy z możliwością obrócenia czy nie

Teoretycznie nie powinno robić różnicy czy pompa jest na zasilaniu czy na powrocie. A może przełożyć ją całkiem przed zawór 4 D ? Sam już nie wiem, niby jest zgodnie ze schematem, a nie działa tak jak powinno.

Przed zawór nie można - nie będzie spełniał swojej roli. pompa teraz też jest jakby " przed zaworem" - tyle, że od strony powrotu. najlepiej stosować sprawdzone rozwiązania - według nich pompa powinna być nad zaworem, na zasilaniu instalacji ( tam, gdzie masz termometr na zdjęciu). W ogóle to nie jestem zwolennikiem montażu pompy na powrocie nawet przy braku zaworu 4D - wiesz, jak wysoko musiałoby być naczynie wyrównawcze przy pompie na powrocie, żeby to było naprawdę prawidłowo i w zgodzie ze wszystkimi zasadami?

Zgadza się że teoretycznie jest bez znaczenia czy pompa ciśnie na grzejniki czy z nich wyciąga,zdecydowana większość producentów zaworów zaleca podłączenie takie jak opisał kobra, w necie nie doszukałem się jakiegoś dokładniejszego opisu tego zaworu tylko to;

http://vexve.studio.crasman.fi/file/dl/i/2nitmQ/TWTrZiWkdb8s7Jgo5KNO_w/Price-list_2012_EN.pdf

Podłączone masz dokładnie wg schematu? zrób nieco większe zdjęcie aby było widać zawór i pompę.

Sprawdź w pierwszej kolejności czy to pokrętło regulacyjne nie jest obrócone o 90*, odkręć śrubkę i go zdemontuj zobacz jaki tam jest wpust, czy z możliwością obrócenia czy nie

Zawór jest podłączony dokładnie tak, jak na schemacie.

20130405435.jpg

20130405436.jpg

20130405439.jpg

20130405438.jpg

Po rozkręceniu zauważyłem, że raczej jest obrócony o 90 stopni. W korpusie zaworu są takie dwa szersze wycięcia i plastikowej skali także, ale zazębiają się w położeniu poziomym tej skali (jak na zdjęciach)

Tylko w którą stronę powinno być prawidłowo ???

20130405440.jpg

20130405443.jpg

20130405441.jpg

20130405444.jpg