bobasxx 06.04.2013 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Poprawione, chyba pomogło ale jeszcze nie mam 100 % pewności, bo teraz powrót mi grzejniki dogrzewają bo trochę wody musiałem spuścić. Ale widać różnicę bo teraz zawór mam ustawiony 50/50 a mimo to ciepła woda idzie w grzejniki, poprzednio nie chciała. Poobserwuję jeszcze i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 06.04.2013 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Teraz jest ok. Rura powrotu z grzejników jest chłodna, a wyjście z zaworu na grzejniki i na powrót do kotła ciepłe. Pytałem instalatora dlaczego ten zawór tam wsadził. Dlatego, że jak włączała się pompka od cwu, to temperatura na grzejniki spadała. Muszę poobserwować czy tak się dzieje, ale to już nie dziś bo do pracy idę. Dziękuję Ci 0degree za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 07.04.2013 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 No niestety miał rację. Jak grzeje się CWU, to temperatura za zaworem 4D spada. Nie sugeruj się tym, że mam ustawiony priorytet CWU, bo w sterowniku pod CO mam podłączoną pompę od podłogówki i ona się wyłącza przy grzaniu CWU. Pompę od CO mam bezpośrednio pod 230 V podłączoną. Pompa od CWU to zwykły Keller, pracuje na pierwszym biegu. Na CO to Wilo Yonos Pico ustawiona na 2 metry podnoszenia. Przekrój rur na CO i CWU jeste taki sam. Może CWU przydławić na zaworze, albo pompę od CO podkręcić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 07.04.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 No niestety miał rację. Jak grzeje się CWU, to temperatura za zaworem 4D spada. Nie sugeruj się tym, że mam ustawiony priorytet CWU, bo w sterowniku pod CO mam podłączoną pompę od podłogówki i ona się wyłącza przy grzaniu CWU. Pompę od CO mam bezpośrednio pod 230 V podłączoną. Pompa od CWU to zwykły Keller, pracuje na pierwszym biegu. Na CO to Wilo Yonos Pico ustawiona na 2 metry podnoszenia. Przekrój rur na CO i CWU jeste taki sam. Może CWU przydławić na zaworze, albo pompę od CO podkręcić ? To spróbuj tak zrobić, dodatkowo zrób fotkę jak powroty są wpięte do kotła co i cwu Tak prawdę mówiąc to zawór 4 d należałoby tak wpiąć aby był bliżej kotła, na możliwie największej średnicy, ale to temat na później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 07.04.2013 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Nie wiem czy dobrze widać. Od podłogówki jest osobny. Od CO i CWU razem. Ten od CO na wprost do kotła, a CWU pod kątem 90 stopni w ten CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 07.04.2013 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Niektóre rury są tak dziwnie połamane, pozakręcane bo kocioł był wymieniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 07.04.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Na powrotach jest ok. zmień bieg pompy co na większy i przydław na zaworze powrotu wężownicy przy bojlerze i zobaczymy co się zmieni.Dziwna sprawa, bo pierwszy raz widzę że przy takim połączeniu zależność temp za zaworem 4d od pracy bojlera, nie wiem teraz czy to przez miejsce montażu pompy co (na powrocie grzejników) czy po prostu źle dobrane średnice rur obiegu kotłowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 07.04.2013 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Dobra, zmienię i zobaczę co i jak. A mocno przydławić to CWU ? Tak z połowę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 07.04.2013 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 A i przed pompą, czy za pompą ? A może całkiem za zasobnikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 07.04.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 A i przed pompą, czy za pompą ? A może całkiem za zasobnikiem ? Za zasobnikiem na powrocie, przydław tak z 70% na próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts