KK2012 05.04.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam! Na etapie budowy ogrodzenia frontowego myślę o zrobieniu szybkozłącza do szamba. Nie wiem jednak czy jest sens, bo szambo mam zaraz za ogrodzeniem (właz metr za granicą), czyli szambiarka nie musi wjeżdżać. Problem jest tylko taki, że musiałbym zostawiać otwartą furtkę albo być w domu, aby ją otworzyć jak przyjedzie szambo. Robilibyście szybkozłącze w takim przypadku w ogrodzeniu? Obliczyłem, że koszt to 700 zł za sam materiał, trochę sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 05.04.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Ja mam i szczerze polecam. Koszt żaden a duża wygoda. Zrobiłem złączkę także z uwagi na bezpieczeństwo dzieciaków, dekiel jest cały czas na swoim miejscu i nie ma ryzyka, że któreś wpadnie podczas wybierania - bo wiadomo jak to jest, a moje chłopaki nie są typem potulnego i unikającego wyzwań dziecka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 05.04.2013 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 A co kupowałeś do tego szybkozłącza i gdzie? Te szybkozłącze jest z tego co widzę cieżko dostępne, do tego jakaś rura no i trzeba jeszcze odkopać częściowo szambo i wbić się w ściankę na dole. Trochę z tym roboty, do tego brudnej zakładajac oczywiście, że szambo będzie opróżnione. Boję się też, że nie będzie ciągnęło tak jak powinno oraz nie wiem jak uszczelnić tę nową dziurę, w którą wejdzie rura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 05.04.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Złączkę wraz z montażem i rurą zamówiłem razem ze zbiornikiem. Szambo było wybierane i nie ma żadnych problemów ze "ssaniem". Generalnie z boku zbiornika robi się dziurę w górnej części zbiornika . Wpuszcza się rurę - taką bo ja wiem 110 mm, z tworzywa, elastyczną, zbrojoną, rura musi sięgać prawie do dna zbiornika. Wejście do zbiornika rzecz jasna musi zostać uszczelnione. Nie ma żadnej potrzeby wbijac się w dolnej części zbiornika - kwestię sięgnięcia do dna zbiornika załatwiasz długością rury. Wyprowadzasz rurę pod ziemią do ogrodzenia i montujesz na wcisk szybkozłączkę zabezpieczając ją dodatkowo opaską-cybantem z tasmy stalowej nierdzewnej. Żeby było ładnie osadzone w ogrodzeniu to już trzeba sobie wykombinować samemu. Gdzieś widziałem ułożoną taką złączkę luźno wśród kamieni z jakich składało się ogrodzenie. Ja mam podejście na lenia i zostawiłem dziurę w siatce, wokół posadze jakis gęsty krzew i po temacie. Sama złączka nawet teraz nie rzuca się jakoś w oczy.złączkę kupisz np. tutaj: http://probud.pl/szamba/szszybkozl.htm ale pewnie jest wiele innych miejsc... Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez TOMI1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.04.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Tak, warto!Taka szybkozłączka daje ci ten komfort, że szambo może być opróżnione podczas nieobecności domowników, nie ma też zimą problemów z przymarzniętym deklem. 700zł???? Chcesz zamówić to szybkozłącze ze srebra, czy jak? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 05.04.2013 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 TOMI1975 - dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Rzeczywiście nie pomyślałem, że tę rurę można wpuścić górą bez kopania. Jarek.P - znajomy widział szybkozłącze w granicach 400 zł + 100 zł za metr rury, stąd moje informacje. Cieszę się, że można to taniej zrobić. Dzięki za pomoc i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.04.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 3 lata temu płaciłem bodajże 300zł za wszystko, szybkozłączka z rurą. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 05.04.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) swoją szybkozłaczkę kupiłem w sklepie strażackim (to ten sam standard co w wozach strażackich). Prawie w każdym mieście jest sklep z artykułami pożarniczymi w sieci też ich trochę znajdziesz. najlepiej od razu zamów połączone z wężem (koniecznie ssawnym) http://www.zarpoz.pl/www.zarpoz.pl/admin/categories/edit/id/138/2http://www.sprzet-poz.pl/index.php?action=showProductDetails&idKategorieWybrana=52&idProduktyWybrany=164http://florian.sklep.pl/armatura-pozarnicza-laczniki-i-nasady-c-3_16.html jak widzisz szybkozłączka to nie pieniądz, ale rura swoje kosztuje Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 07.04.2013 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Dzięki desmear, mam tego typu sklep w swoim mieście, zobaczę jak tam stoją z cenami. Mam jeszcze dwie wątpliwości, byłbym wdzięczny za odpowiedzi: 1. Czym uszczelnić zrobioną dziurę w szambie, tak żeby rura pod ciśnieniem później z niej nie wypadła albo si nie rozszczelniła? Betonem? 2. Czy ta rura na całej długości ma być taka sama - elastyczna, zbrojona? Widziałem jakieś rury z tworzywa, plastiku, takie sztywne, ale to chyba trzeba elastyczną dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 07.04.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Podłączę się do tematu : Czy do przydomowej oczyszczalni (którą też co jakiś czas trzeba opróżniać), też zakłada się szybkozłączkę? Jaka może być maksymalna odległość od ogrodzenia, żeby to działąło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 08.04.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Weź zwykłe rury i kolanka pomarańczowe od kanalizacji 110. Rurę w szambie oprzyj o dno szamba tylko wytnij na końcu z boku duży otwór do zasysania. To nie będzie ciągnęło rury w dół i uszczelnienie nie będzie obciążane. U mnie uszczelnili zaprawą cementową z dodatkiem CX5 i jakoś się trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 08.04.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Zastanawiam się czy jednak elastyczna rura nie jest lepsza o tyle, że może kompensować drgania rury podczas wybierania i nie przenosić ich na przejście przez ścianę zbiornika. Ale może się mylę. Samo przejście można też wykonać w jakimś peszlu i uszczelnić cementowa zaprawą wodoszczelną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 08.04.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) 1. ja mam 7 metrów elastycznej rury i działa.2. ponieważ miałem zbiornik już dawno zakopany więc ja nie przechodziłem rurą przez ściankę zbiornika tylko przez rurę rewizyjną (tę z włazem na górze przez którą wyciąga się nieczystości w sposób "tradycyjny"). Połączenie uszczelniłem jakąś masą z castoramy (została po uszczelnieniu przy dachu)3. nie wiem czy drgania maja przy sztywnej rurze jakieś znaczenie - przecież i tak ta rura jest obsypana ziemią, więc wszystko wytłumi. Bardziej zwracałbym uwagę co Ci będzie prościej przeciągnąć, ja mam zbiornik kilka metrów przed ogrodzeniem a złączkę za ogrodzeniem (po stronie ulicy) .Taki układ powoduje, że przyjeżdżają i nie zawracają głowy domownikom - może nikogo nie być. W moim przypadku przy sztywnych rurach byłoby za dużo rzeźbienia.4. Elastyczna rura jest zrobiona dokładnie pod złączkę, dochodzi tylko opaska zaciskowa. Nie wiem jak to pasuje na sztywną rurę, na pewno opaską nie zaciśniesz.5. Przy rurze elastycznej musiałem zrobić na końcówkę (z szybkozłączką) betonowy postument (żeby nie latała). Przy sztywnej może nie będzie trzeba.Drugą końcówkę (tę w szambie) również trzeba obciążyć (nie pamiętam czym to robiłem) gdyż rura ma tendencję do zwijania się (zamiast leżeć na dnie opierała mi się o górę zbiornika) Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UZOON75 09.04.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Miałem podobną sytuację: klapa od szamba zlokalizowana w odległości 1.5m od ogrodzenia.Czy warto w takiej sytuacji mpntować szybkozłącze- warto.Sam koszt niewielki,zamawoając razem z szambem musiałem dopłacić 460 zł,a samo rozwiązanie sprawdza się doskonale w codziennej eksploataci.Przede wszystkim niezależność- odpada konieczność oczekiwania na przyjazd szambiarki,czystość- nie ma możliwości zabrudzenia terenu przy"pakowaniu"węża,prywatność-nikt nie szwęda się po posesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 10.04.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Oczywiście, że elastyczna jest wygodniejsza w instalacji lecz sztywna jest tańsza w zakupie. Pod sztywną też należy zrobić stopę mocującą ją w ogrodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 11.04.2013 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Jako autor tematu dopiszę tylko, że rurę zakupiłem. Jest to gotowiec tzn. 6 metrów zbrojonej rury 110, na jednym końcu szybkozłącze z opaską, na drugim jakiś element mocujący. Koszt niecałe 500 zł. Można też wszystko kupić osobno, koszt właściwie taki sam. Warto trochę się pomęczyć i kupić, bo w przyszłości ten koszt się zwróci w postaci dużego komfortu. Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.04.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 KK, a gdzie w koncu kupiłeś?Desmear, nie ma przeszkód, aby tę rurę wpuszczać przez otwór rewizyjny? Ja już mam właśnie szambo w użyciu. Czytałam, że trzeba wpuścić rurę gdzieś z boku zbiornika. Nie wiem, więc czy lepiej odkopywać i wpuszczać innym otworem czy tym rewizyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 16.04.2013 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Kupiłem w sklepie ogrodniczym - Agro-Biznes w Gorzowie Wielkopolskim. Generalnie nie jest łatwo to dostać. U mnie być może uda się wpuścić rurę przez pierścienie od szamba. Otworem rewizyjnym nie wiem czy to jest dobry pomysł, bo wtedy rurę będzie chyba widać, a chodzi o to, żeby ją ukryć. No i do tego w całości pod ziemią będzie bardziej stabilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts