luky007 05.04.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam,Kładę sobie w domu kabelki, mam już sat, tv, lan, alarm - ponieważ koszt kabla nie jest gigantyczny a później po tynkach to już się nie da,planuje położyć samemu kable do kilku prostych funkcji domu pseudo inteligentnego, nie wiem czy je zrealizuje ale chciałbym mieć taką możliwość gdyby na to wpadł i kiedyś się nudził. Pytanie jakie kable (ile żył położyć i do jakich punktów).Funkcje które chce zrealizować: 1. symulacja obecności dla dwóch pokojów (czyli zapalanie światła na krótki czas gdy nie ma mnie w domu). Tutaj nie wiem czy wystarczy dociągnąć skrętke od włącznika światła do rozdzielni - przyszłej centralki, czy coś jeszcze. 2. automatyczne wyłączanie prądu z gniazdek w pralni i 2 łazienkach gdy uzbroje alarm lub czasowo itp. Tutaj nie wiem czy również wystarczy skrętką od gniazdek do centralki, czy może zamiast skrętki byc kabel 6x0,5 - taki alarmowy, bo troche mi go zostało?. czy montuje sie później jakieś specjalne gniazdka ? można prosić o link? 3. czujnik zmierzchu dla ledów w podbitce i wył. tego o zadanej godzinie. Nie wiem czy wystarczy coś pokombinować z czujnkami czasowo zmierzchowymi,czy też pociągnąć jakieś kabelki do centralki ( z kąd do kąd). 4. woda - odcięcie wody w momencie uzbrajania alarmu. Również nie znam tematu i nie wiem jakich kabelków skąd do kąd potrzebuje. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez luky007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts