Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki Bojler wybrać do ogrzewania cwu

JacekJI

Recommended Posts

Witam,

Próbuje znaleźć jakieś informacje na temat który bojler jest najlepszy.

Miałem inwestować w pompe ciepła ale że i piec mi sie zmienił to na początek mam zamiar ogrzewać cwu tyko piecem, Skam-p 12kw lub rbr.11kw

a kiedys najwyzej zmontuje pompe jak bede mial wiecej kasy.

Mysle ze zbiornik 200l bedzie optymalny, 4 osoby, - mowią że do takiego podgrzewania piecem im wiekszy tym lepszy ale wtedy wedlug mnie bedzie dluzej sie podgrzewala woda, i np 300l bedzie sie marnowalo.

Tylko takie pytania jeszcze:

1 Stojacy czy wiszący lepszy?

2 Z płaszczem?

3 z węzownica?

4 z 2 wezownicami?

5 szukać w jakiś dobrych firmach czy nie sugerować sie tym?

Może ktoś ma do polecenia jakiś konkretny model?

Edytowane przez JacekJI

• 4 months później...

Odnawiam wątek.

Potrzebuję bojler ogrzewany piecem z podajnikiem na ekogroszek. Na lato ewentualne ogrzewanie elektryczne, więc przydałby się wyposażony w grzałkę, lub możliwość zamontowania takiej grzałki. Na razie musi ogrzać wodę dla 2 osób (wanna w łazience) dlatego zastanawiam się nad pojemnością 120L. Na oku mam 3 firmy: Biawar, Galmet, Kospel.

Teraz tylko pytanie poziomy czy pionowy?

Od razu zaznaczę że wysokość piwnicy w którym będzie zamontowany to ok. 2 m, dlatego przy pionowych mógłby być problem z wymianą anody.

Na oku mam pionowe z wężownicą spiralną:

1. Biawar OW - E 120.12P link

2. Galmet SGW(S) 120 link

oraz poziome z płaszczem wodnym:

3. Biawar W-E 120.24 K link

4. Galmet SGW(L)P 120 link

5. Kospel WP Termo Hit 120 linkl

Do tych poziomy jeszcze przychodzi grzałka elektryczna. Taki zestaw poziomy z płaszczem wodnym + grzałka byłby w podobnej cenie co pionowy z wężownicą.

Który wg Was wybrać?

Jednak z nierdzewki to niestety teraz nie na moją kieszeń

dlaczego nie??

Rozejrzyj się za używkami. Ja za 200L Viessmanna z pojedynczą wężownicą i możliwością wpięcia grzałki elektrycznej, zapłaciłem 1600zł. Nie wydaje mi się,żeby emaliowane bojlery były specjalnie tańsze.

Jedna ważna sprawa. Jak będziesz kupował z nierdzewki używkę, to pamiętaj o jednym. Im starszy tym lepszy - grubsza blacha.

U mnie Galmet z wężownicą przy zwykłym piecu pracował 8 lat bez żadnego przeglądu itp. i... nadal pracuje u mojego sąsiada.

:yes:

No to jestes tym szczesliwcem, a ja kiedys pracowalem w branzy i wiem jak to wyglada od srodka, gdzie baniaki zaczynaja rdzewiec juz w trakcie pobytu na regalach magazynowych im szybciej trafi do klienta i zaleje sie ta anode woda tym lepiej. Generalnie poczytajcie nawet to forum po ilu latach ludziom cieknie i sie tak nie chwalcie bo baniaki to akurat padaja jak muchy.

Karoka pisze, ze mial juz 6, moze lekka przesada ale jak ktos sie zmiesci z 2 na 10 lat to juz jest szczesciarzem.

No to jestes tym szczesliwcem [...]

U mnie nie przeciekał. Po prostu chyba zarósł kamieniem w środku itp. Wydajność grzania była bardzo niska więc zamieniłem na nowy 2-płaszczowy.

A stary bojler jest podpięty do zwykłego śmieciucha i zimą dawał radę...

Producent dla podtrzymania gwarancji chce wymiany anody chyba co 12 m-cy jeśli się nie mylę. Wymieniać musi firma. Nie wiem ile kosztuje anoda ale wymiana (usługa) kosztuje 100-150zł --> przynajmniej tak mi mówił instalator, który to montował.

Karoka pisze, ze mial juz 6, moze lekka przesada ale jak ktos sie zmiesci z 2 na 10 lat to juz jest szczesciarzem.

Dokładnie tak, obecnie 6-ty i ostatni zwykły bojler.

Choćbym miał kupić następny na raty to będzie to ACV 130-tka.

Przez te lata wydałem pi X drzwi jakieś 6 koła papieru z przeróbkami, zapłaciłbym raz i miąłbym spokój do dziś.

Co do anod to jak dla mnie to taka łapanka na gwarancję, w większości ludzie o tym zapominają i teoretycznie choć dają nam gwarancję 3 czy 4 lata a nie wymieniając anody do roku, oczywiście paragon podpięty do gwarancji, mamy po roku już bojler bez gwarancji :(

Mialem wlasnie napisac o trzymaniu rachunku za anode a czasami nawet musi byc to wykonane przez instalatora bo takie sa warunki gwarancji. Najczesciej to wyglada tak, ze pan x kupuje zbiornik za okolo 1500-2000 z 5 letnia gwarancja bo o tych z 2 letnia za 800 to szkoda nawet wspominac. Po 5 latach przy zalozeniu jak pisze karoka, ze wymienial regularnie anode zbieral rachunki i nic mu sie nie przytrafilo konczy sie gwarancja, po 6-7 i tak gdzies tam zaczyna ciec przy spawie na krocu. Pan x dzwoni do fachowca ten przyjezdza i stwierdza, ze najlepiej nowy, Pan X wlasnie kupil wegiel na zime albo wrocil z wakacji i pyta o naprawe, fachowiec mowi,ze moze pospawac ale gwarancji na to nie daje, Pan x sie zgadza, fachowiec delikatnie smarknie dwa razy dokola krocca bo wie czym grozi wieksza akcja i kasuje 300. Do roku czasu plomby wypadaja cieknie juz porzadnie i trzeba niestety kupic nowy zbiornik, jesli pan x zmadrzal to w koncu ten wlasciwy jesli nie to da te 1500. Koszt okolo 3000 za sam zbiornik+koszt wymiany anod+koszt spawania+koszt wymiany zbiornika mamy 3500-4000 tys za ta cene w necie mozna znalesc porzadny zbiornik lub nawet od biedy jak ktos pisal kupic porzadna uzywke odnowic i miec z glowy.

Tu masz w dobrej cenie, wyszukane przez ceneo ja ze sklepem nie mam nic wspolnego, sam bralem z firmy mercury tez wyszukane przez ceneo, akurat ja mam 160 bo kiedy kupowalem to nie byly dostepne 130 a jak gdzies znalazlem wychodzilo drozej niz 160:

http://warmcom.pl/product_info.php?products_id=8678

Edytowane przez Beata&Slawek

• 1 month później...

Witam,

mam pytanie (pewnie głupie, ale muszę się upewnić). Chcę założyć bojler do grzania wody użytkowej od pieca na węgiel. Mam w piwnicy stary hydrofor 500 l. Czy można w nim zamontować grzałki od centralnego ogrzewania i ocieplić tak by służył jako bojler?

Pozdrawiam cierpliwych.

• 1 year później...

lepszy pionowy ale jak ma być poziomy to z największych, chyba 140 litrów, chyba że poziomy leżący może być?

jak chcesz w lato grzać samym prądem to na 3 osoby potrzeba dużo wody a jak sie nastawiasz na ciągłe palenie to i 80 litrów wystarczy, chyba że masz 2 łazienki

co do firm to dobry jest biawar

• 2 months później...

Witam serdecznie:)

potrzebuję boilera na CO i elektrycznego, 80L dwupłaszczowego( ja klasyczna blondi :p w tym temacie)Poczytałam na necie m.in .te forum :) DZieki wielkieWam za informacje:).

Wybrałam opcje

1. poziomy boiler GAlmet( z anoda)Moze ktoś poleci jaka grzałka do tego.MAm do wyboru 1400 i 2000w( jesli oczywiscie na ten się zdecyduję) http://allegro.pl/show_item.php?item=5545152914

CZy wimiada anod jest skomplikowana?Dowiedzialam sie ze nei musi byćspecjalny fachowiec?

2 opcja boiler bezanodowy firmy Ermet

http://allegro.pl/show_item.php?item=5535948753 . W ymiennik ten charakteryzuje się długą żywotnością, dzięki bardzo dobremu zabezpieczeniu antykorozyjnemu w postaci powłoki powstałej w procesie żywicowania, czyli naciągania płaszcza zbiorników EPIDIANEM (jest to materiał niepękający, rozciągliwy i atestowany). Ze względu na takie rozwiązanie, bojler ten nie wymaga stosowania anody magnezowej a co za tym idzie corocznej wymiary jej .

Ktoś może orientuje się w tym temacie lub ma taki wymiennik?Ktory wybrać proszę poradźcie mi.Pozdrawiam serdecznie