JacekJI 05.04.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam, Próbuje znaleźć jakieś informacje na temat który bojler jest najlepszy. Miałem inwestować w pompe ciepła ale że i piec mi sie zmienił to na początek mam zamiar ogrzewać cwu tyko piecem, Skam-p 12kw lub rbr.11kwa kiedys najwyzej zmontuje pompe jak bede mial wiecej kasy. Mysle ze zbiornik 200l bedzie optymalny, 4 osoby, - mowią że do takiego podgrzewania piecem im wiekszy tym lepszy ale wtedy wedlug mnie bedzie dluzej sie podgrzewala woda, i np 300l bedzie sie marnowalo. Tylko takie pytania jeszcze:1 Stojacy czy wiszący lepszy?2 Z płaszczem?3 z węzownica?4 z 2 wezownicami?5 szukać w jakiś dobrych firmach czy nie sugerować sie tym? Może ktoś ma do polecenia jakiś konkretny model? Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez JacekJI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 05.04.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Ja mam dwupłaszczowy 120l. Stan ludzki 2+1. Jeszcze nie miałem sytuacji, że brakło ciepłej wody. Bojler klasyczny raczej ze średniej półki: http://kospel.pl/pl/produkty/wymienniki-i-zasobniki-cwu/wp-i-wpz-termo-hit.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.04.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Obecnie Kospel 140L z podwójnym płaszczem na 7 osób, też wody nigdy nie brakło. To ostatni zwykły bojler jaki kupiłem, wykończyło się już 6, następnym i ostatnim będzie z nierdzewki choćbym miał na raty kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-paul 09.08.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Odnawiam wątek.Potrzebuję bojler ogrzewany piecem z podajnikiem na ekogroszek. Na lato ewentualne ogrzewanie elektryczne, więc przydałby się wyposażony w grzałkę, lub możliwość zamontowania takiej grzałki. Na razie musi ogrzać wodę dla 2 osób (wanna w łazience) dlatego zastanawiam się nad pojemnością 120L. Na oku mam 3 firmy: Biawar, Galmet, Kospel.Teraz tylko pytanie poziomy czy pionowy?Od razu zaznaczę że wysokość piwnicy w którym będzie zamontowany to ok. 2 m, dlatego przy pionowych mógłby być problem z wymianą anody. Na oku mam pionowe z wężownicą spiralną:1. Biawar OW - E 120.12P link2. Galmet SGW(S) 120 linkoraz poziome z płaszczem wodnym:3. Biawar W-E 120.24 K link4. Galmet SGW(L)P 120 link5. Kospel WP Termo Hit 120 linkl Do tych poziomy jeszcze przychodzi grzałka elektryczna. Taki zestaw poziomy z płaszczem wodnym + grzałka byłby w podobnej cenie co pionowy z wężownicą. Który wg Was wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 09.08.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 polecam ACV smart, tylko nie wiem czy 120 dostaniesz, ja dostalem najmniejszy 160, ale teraz sie przyda bedzie robil przy okazji za maly buforek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-paul 09.08.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Jednak z nierdzewki to niestety teraz nie na moją kieszeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 09.08.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Jak stać Cię kupować nowy co dwa lata to kup zwykły, może się uda i posłuży 3-4 lata, zwykle nie przeżywają roku od ukończenia gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 09.08.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Są jeszcze zasobniki CWU żywicowane w środku w których nie ma anody, sam w taki zainwestowałem ERMET 140L i zobaczymy jak się będzie sprawował. P.S. Co do postu powyżej to standardowe zbiorniki CWU wytrzymują duuużo dłuzej niż 3-4 lata, bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 10.08.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Jednak z nierdzewki to niestety teraz nie na moją kieszeń dlaczego nie?? Rozejrzyj się za używkami. Ja za 200L Viessmanna z pojedynczą wężownicą i możliwością wpięcia grzałki elektrycznej, zapłaciłem 1600zł. Nie wydaje mi się,żeby emaliowane bojlery były specjalnie tańsze. Jedna ważna sprawa. Jak będziesz kupował z nierdzewki używkę, to pamiętaj o jednym. Im starszy tym lepszy - grubsza blacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 11.08.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Jak stać Cię kupować nowy co dwa lata to kup zwykły, może się uda i posłuży 3-4 lata, zwykle nie przeżywają roku od ukończenia gwarancji. U mnie Galmet z wężownicą przy zwykłym piecu pracował 8 lat bez żadnego przeglądu itp. i... nadal pracuje u mojego sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 13.08.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Jak stać Cię kupować nowy co dwa lata to kup zwykły, może się uda i posłuży 3-4 lata, zwykle nie przeżywają roku od ukończenia gwarancji. a znasz kogoś kto pamięta o wymianie anody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 13.08.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 U mnie Galmet z wężownicą przy zwykłym piecu pracował 8 lat bez żadnego przeglądu itp. i... nadal pracuje u mojego sąsiada. No to jestes tym szczesliwcem, a ja kiedys pracowalem w branzy i wiem jak to wyglada od srodka, gdzie baniaki zaczynaja rdzewiec juz w trakcie pobytu na regalach magazynowych im szybciej trafi do klienta i zaleje sie ta anode woda tym lepiej. Generalnie poczytajcie nawet to forum po ilu latach ludziom cieknie i sie tak nie chwalcie bo baniaki to akurat padaja jak muchy. Karoka pisze, ze mial juz 6, moze lekka przesada ale jak ktos sie zmiesci z 2 na 10 lat to juz jest szczesciarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 13.08.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 No to jestes tym szczesliwcem [...] U mnie nie przeciekał. Po prostu chyba zarósł kamieniem w środku itp. Wydajność grzania była bardzo niska więc zamieniłem na nowy 2-płaszczowy. A stary bojler jest podpięty do zwykłego śmieciucha i zimą dawał radę... Producent dla podtrzymania gwarancji chce wymiany anody chyba co 12 m-cy jeśli się nie mylę. Wymieniać musi firma. Nie wiem ile kosztuje anoda ale wymiana (usługa) kosztuje 100-150zł --> przynajmniej tak mi mówił instalator, który to montował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.08.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Karoka pisze, ze mial juz 6, moze lekka przesada ale jak ktos sie zmiesci z 2 na 10 lat to juz jest szczesciarzem. Dokładnie tak, obecnie 6-ty i ostatni zwykły bojler. Choćbym miał kupić następny na raty to będzie to ACV 130-tka. Przez te lata wydałem pi X drzwi jakieś 6 koła papieru z przeróbkami, zapłaciłbym raz i miąłbym spokój do dziś. Co do anod to jak dla mnie to taka łapanka na gwarancję, w większości ludzie o tym zapominają i teoretycznie choć dają nam gwarancję 3 czy 4 lata a nie wymieniając anody do roku, oczywiście paragon podpięty do gwarancji, mamy po roku już bojler bez gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 13.08.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Mialem wlasnie napisac o trzymaniu rachunku za anode a czasami nawet musi byc to wykonane przez instalatora bo takie sa warunki gwarancji. Najczesciej to wyglada tak, ze pan x kupuje zbiornik za okolo 1500-2000 z 5 letnia gwarancja bo o tych z 2 letnia za 800 to szkoda nawet wspominac. Po 5 latach przy zalozeniu jak pisze karoka, ze wymienial regularnie anode zbieral rachunki i nic mu sie nie przytrafilo konczy sie gwarancja, po 6-7 i tak gdzies tam zaczyna ciec przy spawie na krocu. Pan x dzwoni do fachowca ten przyjezdza i stwierdza, ze najlepiej nowy, Pan X wlasnie kupil wegiel na zime albo wrocil z wakacji i pyta o naprawe, fachowiec mowi,ze moze pospawac ale gwarancji na to nie daje, Pan x sie zgadza, fachowiec delikatnie smarknie dwa razy dokola krocca bo wie czym grozi wieksza akcja i kasuje 300. Do roku czasu plomby wypadaja cieknie juz porzadnie i trzeba niestety kupic nowy zbiornik, jesli pan x zmadrzal to w koncu ten wlasciwy jesli nie to da te 1500. Koszt okolo 3000 za sam zbiornik+koszt wymiany anod+koszt spawania+koszt wymiany zbiornika mamy 3500-4000 tys za ta cene w necie mozna znalesc porzadny zbiornik lub nawet od biedy jak ktos pisal kupic porzadna uzywke odnowic i miec z glowy. Tu masz w dobrej cenie, wyszukane przez ceneo ja ze sklepem nie mam nic wspolnego, sam bralem z firmy mercury tez wyszukane przez ceneo, akurat ja mam 160 bo kiedy kupowalem to nie byly dostepne 130 a jak gdzies znalazlem wychodzilo drozej niz 160: http://warmcom.pl/product_info.php?products_id=8678 Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez Beata&Slawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 13.08.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 a co polecacie jak ktoś będzie grzał tylko prądem?potrzebuje sam dobry stojący zasobnik 200L z grzałka 2-3kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
srebrnydom 13.09.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Witam,mam pytanie (pewnie głupie, ale muszę się upewnić). Chcę założyć bojler do grzania wody użytkowej od pieca na węgiel. Mam w piwnicy stary hydrofor 500 l. Czy można w nim zamontować grzałki od centralnego ogrzewania i ocieplić tak by służył jako bojler?Pozdrawiam cierpliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŻonaNapoleona 18.05.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Witam,proszę o pomoc przy wyborze bojlera. Ogrzewanie - ekogroszek z podajnikiem3 osobybojler z możliwością zasilania prądem (aby nie trzeba było rozpalać w piecu np. w lipcu)poziomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.05.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 lepszy pionowy ale jak ma być poziomy to z największych, chyba 140 litrów, chyba że poziomy leżący może być? jak chcesz w lato grzać samym prądem to na 3 osoby potrzeba dużo wody a jak sie nastawiasz na ciągłe palenie to i 80 litrów wystarczy, chyba że masz 2 łazienkico do firm to dobry jest biawar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swietlista 28.07.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Witam serdecznie:) potrzebuję boilera na CO i elektrycznego, 80L dwupłaszczowego( ja klasyczna blondi w tym temacie)Poczytałam na necie m.in .te forum DZieki wielkieWam za informacje:). Wybrałam opcje 1. poziomy boiler GAlmet( z anoda)Moze ktoś poleci jaka grzałka do tego.MAm do wyboru 1400 i 2000w( jesli oczywiscie na ten się zdecyduję) http://allegro.pl/show_item.php?item=5545152914 CZy wimiada anod jest skomplikowana?Dowiedzialam sie ze nei musi byćspecjalny fachowiec? 2 opcja boiler bezanodowy firmy Ermet http://allegro.pl/show_item.php?item=5535948753 . W ymiennik ten charakteryzuje się długą żywotnością, dzięki bardzo dobremu zabezpieczeniu antykorozyjnemu w postaci powłoki powstałej w procesie żywicowania, czyli naciągania płaszcza zbiorników EPIDIANEM (jest to materiał niepękający, rozciągliwy i atestowany). Ze względu na takie rozwiązanie, bojler ten nie wymaga stosowania anody magnezowej a co za tym idzie corocznej wymiary jej . Ktoś może orientuje się w tym temacie lub ma taki wymiennik?Ktory wybrać proszę poradźcie mi.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts