aiki 05.04.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Początek Początek był ok czerwca 2012.Wówczas to podjęliśmy pierwsze kroki w kierunku uzyskania pozwolenia na budowę.To był całkiem przyjemny czas gdyż zleciłem załatwienie wszystkich formalności Pani architekt, która adaptowała projekt http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-borowkach-3/m4a681de602e79.Na dzień dzisiejszy Wszystkie dokumenty są gotowe i tylko czekamy na pogodę aby ruszyć z fundamentami.W miarę możliwości będę dopisywał co i jak jednak domek będzie powstawał własnymi siłami (po pracy) więc zabójczego tempa nie będzie a i czasu aby opisać postępy też może być mało. Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz1984 05.04.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Wszystkiego dobrego i wytrwałości w budowaniu domku własnego życzy samorobny z Wiązowny. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 05.04.2013 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 A oto gdzie stanie borówka: Za drzewami działka mniej więcej jak obszar bez śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 05.04.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 W oczekiwaniu na pogodę trochę przygotowań. Zbrojenie już czeka, deski i kantówki na szalunki też Szalunki robią się wieczorami efekt cieplejszych wieczorów Mam nadzieję, że przygotowanie takie przyspieszy trochę prace w wykopach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 05.04.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Mały zakup z allegro: kilka wolnych chwil i powstały: strzemiona w ilości 170 szt. na ławy. Z tym sprytnym urządzeniem robienie strzemion to można powiedzieć przyjemność - gdyby nie to, że zimno było jak nie wiem co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 05.04.2013 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam! Podjęta mała decyzja- po świętach zapraszam KB i geodetów na działkę i niech tyczą i się dogadują.Jak się już dogadają to przyjedzie koparka i zrobi to co do niej należy.Potem wchodzę ja i wszyscy chętni i zaczynamy zabawę z szalunkiem i zbrojeniem.a potem to już z górki.Do tego czasu muszę jeszcze zrobić jakiś wjazd na działkę (utwardzić pod ciężki sprzęt). Potrzebował będę szpadel i trochę dodatnich temp aby szło wbić w ziemie.Zebiorę górną warstwę i w to miejsce i trochę wyżej przyjdzie jakiś gruz albo kruszywo grubsze.Nie nadaję sobie jakiś określonych terminów na poszczególne etapy- po prostu skończę jeden zaczynam kolejny ile się da tyle się da.Ogólnie na ten rok jest plan SSO czy się da to zobaczymy Jeśli ktoś ma jakieś poprawki do planu ... Pozdrawiam MADD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 05.04.2013 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 A Ja to cierpliwy z natury jestem ale ta pogoda to chyba chce spr ten mój stoicki spokój. Plan z rozpoczęciem po świętach to raczej już nieaktualny.Dzisiaj miałem styczność z pracownikami betoniarni no i stwierdzili, że przez tą pogodę to bardzo co robić nie mają bo to ani bloczków nikt nie zamawia ani betonu nikt nie leje "wszystko stoi"Już nawet planować nie ma czego bo wszystko co się da to w głowie a reszta to czeka na przebieg wydarzeń i na poczekaniu będzie się myśleć. Ach czekamy dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 05.04.2013 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Dzisiaj po pracy z racji dłuższego wieczoru wziąłem się za wjazd na działkę.Powiedziałem tylko, że idę śnieg zgarnąć to może szybciej puści od słońca.No i odgarnąłem śnieg ale jak już odgarnięte to jeszcze wcześnie było i szpadel był niedaleko. A sprawdzę jak głęboko mróz siedzi. no tam gdzie zacząłem to trochę zmarzłe było ale już kawałek dalej szło dość lekko (jakieś 2 do 5 cm mrozu) i tak się robiło i robiło i się zrobiło. Po ciemku kończyłem.Jak się uda to jutro piach załatwię i się podsypie wieczorem a na to gruz przyjdzie.Jak będzie padać to będę miał stawik tuż za bramą ale i tak zasypie piachem.Jak chce to niech se siada - się dosypie.Jak skończę to będzie warstwa jakieś 40 cm piachu i gruzu więc chyba ciężki sprzęt wjedzie?Zdj. w innym terminie bo tel nie wziąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 05.04.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Dzisiaj wjazd na działkę został zasypany warstwą piachu. z daleka wygląda to tak: Wszystko z daleka bo za zimno było aby z maluchami wychodzić Piasek dzisiaj rano przyjechał i Teść cały rozrzucił jak byłem w pracy- chwała mu za to. Na to przyjdzie gruz - dowiozą w przyszłym tygodniu bo jeszcze zmarzłe wszystko. I mam nadzieję, że po tym już cały ciężki sprzęt wjedzie wystarczająco na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 05.04.2013 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Dzwoniłem dzisiaj do KB i nie ma nic przeciwko aby zaczynać. Na przyszły tydzień umawiam Geodetę na wytyczenie potem przychodzi KB mówi jak głęboko i następnie przyjeżdża koparka i robi swoje.Tak więc majowy weekend będzie pracowity no i przed i po też bo się zacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 05.04.2013 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Do tej pory kopiowałem z bloga teraz już pójdzie w czasie teraźniejszym - o ile się da Dzisiaj po pracy spokojnie. przygotowałem sobie tylko stanowisko do wiązania zbrojenia. A to zdjęcia zasypanego wjazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz1984 06.04.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Droga na 40 cm grubości w zupełności wystarczy dla ciężkiego sprzętu. Widzę że wszystko przemyślane i rozplanowane:)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 06.04.2013 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Dzisiaj z racji dobrej pogody trochę przygotowań ciąg dalszy.Efektem dzisiejszych prac są dwie belki ukręcone na ławy- te najdłuższe choć pewnie wymiarem nie porażają.10,8 m tyle mają najdłuższe i już gotowe a zostały jeszcze 4 szt do kręcenia.Jak będzie pogoda w tygodniu to ładnie po pracy się da. Poza tym umówiony już jest geodeta.Z racji warunków polowych ma wejść jak będzie na tyle sucho aby w błocie nie utknął.Wspomniał coś o czwartku czy piątku.Jak w czwartek to na piątek kopara jak się da i w sobotę do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz1984 06.04.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 ...aż tak podmokły masz teren??? jeśli tak i będziesz zamawiał koparkę niech Ci wykopie ze dwa większe dołki żeby woda mogła spływać, w przeciwnym razie ciężko będzie z kopaniem ław a przy obecnej pogodzie teren jest dość mocno nasączony a będzie jeszcze gorzej ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 06.04.2013 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Nie nie chodziło raczej o jakieś gumiaki i te sprawy bo teren na zimę był przeorany a dzisiaj to jeszcze ze 15 cm śniegu leży.Jak się śnieg stopi na tej orance to kilka dni potrzeba aby obeschło'Tak poza tym to trochę się boję o wody gruntowe na jakim poziomie będą Choć za dużo opadów to nie było i jeśli nie będziemokrej wiosny to powinno być ok.Kilka lat temu woda była na ok 160 cm jak będe kopał na jakieś 100-110 więc powinno być ok.Chce też jak najwięcej przygotować do ław tak aby po wykopaniu jak najszybciej zalać aby się nic nie spi...Na dzień dzisiejszy mam jeszcze do zrobienia resztę zbrojenia i deskowania na szalunki oraz przygotować jakieś słupki do popierania szalunków,zamówić żwir do chudziaka i cement. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.04.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzisiaj w pracy do 18 ale jeszcze udało się skręcić jedną belkę do zbrojenia ław. Takim otot sposobem zostały tylko 3. a to z soboty zaległe. Może jutro nie będzie padać to temat zbrojenia ław powinienem zamknąć. No i są duże zdj. Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posbet 09.04.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 sory ze tutaj piesze ale tak z ciekawosci ile cie kosztował plan na "gotowo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 09.04.2013 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Co rozumiesz poprzez "plan"Jeśli chodzi o PNB to ok 5 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.04.2013 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Dzisiaj byli geodeci i sznurki już rozciągnięte.W poniedziałek KB przyjeżdża i mówi co i jak.W środę koparka i robi dołki. Maszyna ruszyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.04.2013 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Różnica długości ściany pomiędzy projektem a tyczeniem geodetów +5cm.Czy ma to znaczenie?Wiem, że przekątne nie będą się zgadzały jak i kąty jednak czy przejmować się takim błędem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts