santoszwp.pl 15.08.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Samemu w dwa wieczory ta blacha poszła? Może mniej alkoholu zabieraj na budowę:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.08.2014 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Blacha we dwóch z bratem. Samemu nie idzie bo nie ma 3 ręki do przytrzymania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 15.08.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 A czasami ta trzecia by sie przydała, oj przydałaby się.....niemniej powolutku przesz do przodu....i oby tak dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 15.08.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Aiki, a wyobrazasz sobie pasy blachy o dlugosci polaci targac i krecic we 2 osoby ? Zaleta jest ze szybciej przybywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.08.2014 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Właśnie dlatego mam modułową. Tylko jeśli chodzi o kręcenie to szeroka jakaś i łapki jakieś krótkie mam a wchodzić na nią to jakoś stracha mam.Jeszcze obróbka kominów pewnie mnie przytrzyma trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 16.08.2014 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 A dzisiaj wszystko rozebrałem niczym MSU komin. Jakoś sie kąty nie zgadzały i zamiast 90* było pewnie 89* i po kilku blachach z 1 mm zrobiło się 0,5 cm odchyłki potem pewnie byłoby więcej. Trochę inna metoda i zobaczymy co będzie.Tym oto sposobem do przodu nic się nie posunęło.Jak tak sobie myślę o "trapezie to normalnie mnie skręca. Dlaczego mi się nie podoba. Nie dośćże tani to jeszcze do ułożenia prosty,Se wymyśliłem to teraz muszę kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 16.08.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Nie dośćże tani to jeszcze do ułożenia prosty, Oj pozory myla Powiem Ci ze na jednym arkuszu, jak sie uprzesz to mozesz "uciec" nawet 20mm miedzy gora a dolem... Gozej tylko jak to sie niechcacy stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.08.2014 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 A u mnie jak próbujesz uciec ze 2 mm na arkusz to parę arkuszy dalej jest to już 2 cm jakoś tak proporcjonalnie rośnie. i Potem już nie pasuje arkusz do arkusza i odkręcasz. Venecja ma fabryczne otwory i muszą na siebie pasować ( w jednym miejscu łączą się 4 blachy) Jak nie pasują to po kilku arkuszach dalej podejmujesz decyzję o odkręcaniu. Mam nadzieję, że jakoś to przetrwam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 17.08.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Podsumowujac w jednym stwierdzeniu - chujnia Ale dasz se chlopaku rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.08.2014 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Nie takie rzeczy rozpracowywałem - to jest tylko bardziej irytujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 18.08.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 w jakiej cenie kupowałeś tę blachę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 18.08.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Też jestem ciekaw, co prawda jeszcze trochę wody upłynię zanim ją położę ale właśnie Venecje mam na tapecie... jak masz jakieś przemysłenia pisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 18.08.2014 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Santosz - pewnie dachówka betonowa wyszła by taniej troszke albo podobnie.190 arkuszy i jakieś 20 mb gąsiora kosztowało mnie 6,5 plus jeszcze obróbki blacharskie i rynny ale to wszystko do kupy policzę jak skończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.08.2014 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Dzisiaj z racji wiatrów blachy nie przykręcałem a zająłem się drobnymi upierdliwymi sprawami typu:Nałożyć czapę komina i wykończyć jego murowanie - stożek i te sprawy.Podciąć trochę blache pod oknem połaciowym i ułożyć odpowiednio to ołowiane coś.Wykończyć blachą mały daszek nad wejściemPoszwędać się po budowie.No i jeszcze byłem po farbę elewacyjną tak aby kominy pomalować przed blachą.Wiaderko 2,5 l kosztowało 100. Kurcze a gdzie tu cały dom w kolor zrobić.I to by było na tyle.Poza tym czekam na obróbki kominów i kominki do odpowietrzenia kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 06.09.2014 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Dzisiaj miałem kota na dachu. Z racji iż na słowo nie chciał mi nikt dogiąć blachy na obróbki kominów więc mieli sami sobie pomierzyć i zamontować wszystko na dachu.Koleś dosłownie biegał po dachu i 3 kominy zajęły mu 2,5 godziny ( ja pewnie ze dwa dni bym robił.)Troszkę to inaczej zrobione niż ja bym zrobił ale skoro najlepsza firma w okolicy tak robi więc mam nadzieje, że będzie dobrze bo z dołu i tak nie widać.A jak będzie ciekło to będzie poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.09.2014 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Dach skończony - zostały tylko miejsca gdzie blacha dochodzi do ścian gdyż tam czeka na ocieplenie. Ogólnie Venecja prezentuje się bardzo dobrze i bardzo przypomina dachówkę ludziom, którzy przechodzą. Następny etap to pewnie ocieplenie. Ale to w 2015 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.09.2014 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Przyszedł czas na spłatę robocizny.U szwagra wraz z nim stawiamy pomieszczenie gospodarcze - konstrukcja drewniana.Dzisiaj ustawiliśmy 3 pary krokwi i całkiem fajnie to wygląda.Zdj wstawie pewnie najszybciej w sobotę bo tak to po ciemku kończymy zazwyczaj gdy już w w gwóźdź nie trafiamy (szwagier nie trafia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.10.2014 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Zgłebiamy wiedzę o instalacjach elektrycznych. Wbrew wstępnym pozorom nie jest to takie złe.Projektowanie może i wymaga ogromnej wiedzy ale wykonanie zgodnie z projektem (ew. małe przerubki typu przesunięcie) i podłączenie wszystkiego to już mniej skomplikowana sprawa.Oczywiście na koniec wszystko to sprawdzi jakiś elektryk i to nie "zaprzyjaźniony" .Instalację planuję jakąś prostą bez żadnych udziwnień czy niepotrzebnych wygód więc powinno być ok. Zastanawiam się tylko czy dawać na górze dodatkową skrzynkę z bezpiecznikami czy też wszystkie kable sprowadzić do jednej na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.10.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 (edytowane) Aiki ja od wtorku biję łaty popołudniami i nie wiem, czy nie będzie jakiejś wtopy. Z jaką dokładnością trzeba toto wypoziomować? Jak na razie mam prawie pół dachu i po prostu walę gwoździe jak leci, bo słyszałem że na blachodachówce częściowo nierówności się maskują i nie musi być idealnie. U Ciebie na zdjęciach też nie zauważyłem żadnych klinów, a przecież same zakłady na folii czy papie zrobią wybrzuszenie. Nie wspominając już o krzywych krokwiach. Dekarz przyjdzie w przyszłym tygodniu, bo sam się boję zepsuć tyle blachy i przez telefon potwierdza tezę o maskowaniu nierówności. No ale musi być chyba prawie proste, prawda? Jak to wyglądało u Ciebie? Zastanawiam się tylko czy dawać na górze dodatkową skrzynkę z bezpiecznikami czy też wszystkie kable sprowadzić do jednej na dole? Jak Ci wywali w nocy bezpieczniki na górze, to nie będziesz musiał lecieć po ciemku na dół - teoretycznie. W praktyce pójdziesz w dwa miejsca, bo powybija wszystkie. A tak serio, to jak masz mieć kilka obwodów na górze i dodatkowo część na wspólnej różnicówce, to wyciągając na górę tylko 5x2,5mm można przyoszczędzić trochę kabla. Edytowane 9 Października 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 09.10.2014 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 łaty poziomowałem mniej więcej na +/- 4 mm.Przykładałem łatę 2,5 m i jak gdzieś było nierówno to poprawiałem.Przy blachodachówce wystarczy sznurek od końca do końca i dobrze naciągnąć i powinno wystarczyć.Jak przy murowaniu.Sprawdzaj tylko rozstaw łat tak aby mierząc od dołu zawsze była wielokrotność modułu. Jeśli chodzi o elektrykę to i tak muszę robić jakieś połączenie wyrównawcze przy łazience na górze i w to miejsce chciałem dać rozdzielnie góry.Na kablu nie zaoszczędzisz bo to kilka metrów a rozdzielnia też kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts