Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom w Borówkach 3" MADD

Recommended Posts

Ja to robię tak:

schemat.jpg

Zrozumiałem że tak ma być po rozmowie z producentem blachy i gościami od więźby, oraz przykładałem otrzymany od producenta blachy kawałek blachy i wydaje się, że jest dobrze.

Rozdzielnię na górze sobie zrób. Niewielka skrzynka to koszt poniżej 100zł, a mniej kabla pójdzie i masz schowek na jakieś "dorosłe" rzeczy. Zawsze można powiedzieć dzieciakom, że prądu dotykać nie wolno... albo żonie...

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mam folii bo będzie na stropie, a poddasze nieużytkowe. Nie mierzyłem rozstawu łat - robię do pieska i wszystkie połacie w szczycie ładnie się schodzą. Na razie zastanawiam się jak zakotwić komin - dziś wybudowałem pierwszy i cały się chwieje. Jak Ty to zrobiłeś?

• 2 weeks później...

Ogrzewanie podłogówka po całości z pieca kondensacyjnego gazowego.

Tynki się zastanawiam czy robić z płyt samemu czy pozbierać trochę dłużej i maszynowe ekipą. Ale raczej będą płyty GK bo można rozłożyć w czasie.

Z kuchnią raczej szalał nie będę (nie moje królestwo :) )

Na razie muszę skończyć kanalizę a potem dalej kolejno woda, ogrzewanie, prąd, OC.

Myślę, że jeszcze kilka lat się będę budował.

Wszystko jest do połapania samodzielnie. Jedyny wyjątek - gaz. Dlatego mam ekogroszek. Jedyne co mogę Ci podowiedzieć to nie myśl nawet o samodzielnych wylewkach. Szkoda czasu, kasy, kręgosłupa, zdrowia, kleju do kafelek, młodości itd. Nawet o tym nie myśl. Powodzenia

• 2 weeks później...

Dzisiaj dostałem wycenę na drzwi zew. z oknoplastu.

Przynajmniej o 100% przebili moje najśmielsze przypuszczenia.

Żeby za dwoje drzwi zapłacić tyle co za okna do całego domu?

Zwykłe bez poszerzeń i innych takich. 100/210.

Chyba se drzwi tarasowe wstawię. wyjdzie 5 razy taniej.

A miało być tak fajnie.

ps.

Jakie macie drzwi i ile was wyszły?

Edytowane przez aiki

Nie wiem czego się spodziewasz, ale mi drzwi drewniane 100x210 z poliuretanem w środku i trzema szybami, 100mm grubości, U poniżej 0,7 z montażem wyceniono na 4200zł. To chyba najwyższa półka. No są jeszcze drzwi Stolpaw Stolterm, ale według mnie nie warto tyle bulić.

Ponoć aluminiowe z jakimś grubszym profilem i trzema szybami można nabyć drogą kupna za 2500 zł z montażem, ale musiałbym popytać znajomego. On chwali, ale mnie się metalowe nie widzą.

A jak nie takie drogie, to normalne wejściówki sosnowe kosztują 1500-1800 zł. Ja takie mam w obecnym domu i jestem zadowolony. Tylko trza mieć zadaszenie, bo zgniją.

Składaj odcinkami takimi żeby nie uciekało/latało - jak Ci wygodnie a potem zgrzewaj i następny odcinek. Przy jakimś precyzyjnym podejściu to na sucho ostatni odcinek poskładaj, dopasuj a potem zgrzewaj.

Dla zainteresowanych:

PP zgrzewanego nie da się zrobić" na sucho". Kształtki nie wchodzą w siebie bez rozgrzania (to nie miedź)

Niestety trzeba robić zgrzew po zgrzewie i co chwila wymieniać kamienie jeśli ma się zróżnicowane średnice.

Dla zainteresowanych:

PP zgrzewanego nie da się zrobić" na sucho". Kształtki nie wchodzą w siebie bez rozgrzania (to nie miedź)

Niestety trzeba robić zgrzew po zgrzewie i co chwila wymieniać kamienie jeśli ma się zróżnicowane średnice.

upsss.... robiłem w miedzi (co) i pexie (woda). Nie chciałem Cie wprowadzać w błąd. Nie myślałeś nad instalacją w pexie? Szybko i biorąc pod uwagę mniejszą ilość złączek cenowo nie wygląda źle. Nie wspominając o braku konieczności posiadania/wypożyczania zgrzewarki.

Woda się powoli ciągnie. na razie tylko zimna.

Brak doświadczenia wychodzi mi bokami. Raz się zapędziłem w kozi róg tak, że nie szło zgrzewarki włożyć.

Ale się udało. co prawda jeden zgrzew musiałem odciąć i łączyć mufą ale się udało.

Przynajmniej zrobiłem sobie cięcie kolanka w celu sprawdzenia i wszystko jest ok.

Zgrzewanie PP idzie szybko ale miedź jest prostsza i dokładniejsza. no i można poprawiać bez strat w materiale.

Z ciepłą pójdzie gorzej bo jeszcze otuliny po całości.