Przemek Kardyś 09.10.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Ja to robię tak: Zrozumiałem że tak ma być po rozmowie z producentem blachy i gościami od więźby, oraz przykładałem otrzymany od producenta blachy kawałek blachy i wydaje się, że jest dobrze. Rozdzielnię na górze sobie zrób. Niewielka skrzynka to koszt poniżej 100zł, a mniej kabla pójdzie i masz schowek na jakieś "dorosłe" rzeczy. Zawsze można powiedzieć dzieciakom, że prądu dotykać nie wolno... albo żonie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 09.10.2014 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Dobrze robisz.Dla pewności sprawdź sobie odległość od 2 łaty do 5 albo 6 czy ostatniej. Musi być wielokrotność 35 cm.Masz folie na krokwiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 11.10.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Nie mam folii bo będzie na stropie, a poddasze nieużytkowe. Nie mierzyłem rozstawu łat - robię do pieska i wszystkie połacie w szczycie ładnie się schodzą. Na razie zastanawiam się jak zakotwić komin - dziś wybudowałem pierwszy i cały się chwieje. Jak Ty to zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.10.2014 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Do więźby dałem dodatkowe belki które zabezpieczają przed nadmiernym przechyłem.Jutro będzie lepiej jak zaprawa trochę ściągnie to będzie sztywniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalu76gmail.com 26.10.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Jak na samoroba masz fantastyczne tempo. Mi zajęło to jakieś 2 lat ale wszystko robiliśmy sami włączenie z więźbą. Też dałbyś radę - masz stosunkowo prostą konstrukcję ale z perspektywy czasu to lepiej sobie pewne rzeczy odpuścić. Trzymam kciuki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.10.2014 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Ogranicza mnie kasa. Byłbym już znacznie dalej gdyby było za co Ale to było przewidziane i nie narzekam. W sumie też mam dwa lata za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalu76gmail.com 26.10.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Na tym etapie kasa nie jest za duża. Wydatki zaczną się dopiero na wykończeniówce Same meble kuchenne kosztują tyle ile całe wykonanie fundamentów a szału nie ma - drewno ale budżetowo. Jakie planujesz tynki i ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.10.2014 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Ogrzewanie podłogówka po całości z pieca kondensacyjnego gazowego. Tynki się zastanawiam czy robić z płyt samemu czy pozbierać trochę dłużej i maszynowe ekipą. Ale raczej będą płyty GK bo można rozłożyć w czasie. Z kuchnią raczej szalał nie będę (nie moje królestwo ) Na razie muszę skończyć kanalizę a potem dalej kolejno woda, ogrzewanie, prąd, OC. Myślę, że jeszcze kilka lat się będę budował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalu76gmail.com 26.10.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Wszystko jest do połapania samodzielnie. Jedyny wyjątek - gaz. Dlatego mam ekogroszek. Jedyne co mogę Ci podowiedzieć to nie myśl nawet o samodzielnych wylewkach. Szkoda czasu, kasy, kręgosłupa, zdrowia, kleju do kafelek, młodości itd. Nawet o tym nie myśl. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.10.2014 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Jeśli wylewki samemu to tylko beton z wywrotki i robione etapami. pomieszczenie po pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 10.11.2014 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 (edytowane) Dzisiaj dostałem wycenę na drzwi zew. z oknoplastu.Przynajmniej o 100% przebili moje najśmielsze przypuszczenia.Żeby za dwoje drzwi zapłacić tyle co za okna do całego domu?Zwykłe bez poszerzeń i innych takich. 100/210.Chyba se drzwi tarasowe wstawię. wyjdzie 5 razy taniej.A miało być tak fajnie. ps. Jakie macie drzwi i ile was wyszły? Edytowane 10 Listopada 2014 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 11.11.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Nie wiem czego się spodziewasz, ale mi drzwi drewniane 100x210 z poliuretanem w środku i trzema szybami, 100mm grubości, U poniżej 0,7 z montażem wyceniono na 4200zł. To chyba najwyższa półka. No są jeszcze drzwi Stolpaw Stolterm, ale według mnie nie warto tyle bulić. Ponoć aluminiowe z jakimś grubszym profilem i trzema szybami można nabyć drogą kupna za 2500 zł z montażem, ale musiałbym popytać znajomego. On chwali, ale mnie się metalowe nie widzą. A jak nie takie drogie, to normalne wejściówki sosnowe kosztują 1500-1800 zł. Ja takie mam w obecnym domu i jestem zadowolony. Tylko trza mieć zadaszenie, bo zgniją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.11.2014 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Mi PCV wycenili na 5-7 tyś i to zadnych rewelacji U na poziomie 1,4-1,8.Te alu za 2500 to już spoko. Na razie widziałem metalowe w okleinie PCv w tych cenach i też były ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.11.2014 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Z innej beczki.Instalacje wody z Rur PP lepiej wpierw poskładać na "sucho" i potem zgrzewać czy też zgrzewać na bieżąco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalu76gmail.com 13.11.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Składaj odcinkami takimi żeby nie uciekało/latało - jak Ci wygodnie a potem zgrzewaj i następny odcinek. Przy jakimś precyzyjnym podejściu to na sucho ostatni odcinek poskładaj, dopasuj a potem zgrzewaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 15.11.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Ja widziałem jak robili CO z rur chromowanych. Powiesili grzejniki, podocinali rurki, poskładali na sucho, a na końcu prasowali. To chyba ta sama technika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.11.2014 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Składaj odcinkami takimi żeby nie uciekało/latało - jak Ci wygodnie a potem zgrzewaj i następny odcinek. Przy jakimś precyzyjnym podejściu to na sucho ostatni odcinek poskładaj, dopasuj a potem zgrzewaj. Dla zainteresowanych: PP zgrzewanego nie da się zrobić" na sucho". Kształtki nie wchodzą w siebie bez rozgrzania (to nie miedź) Niestety trzeba robić zgrzew po zgrzewie i co chwila wymieniać kamienie jeśli ma się zróżnicowane średnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalu76gmail.com 16.11.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Dla zainteresowanych: PP zgrzewanego nie da się zrobić" na sucho". Kształtki nie wchodzą w siebie bez rozgrzania (to nie miedź) Niestety trzeba robić zgrzew po zgrzewie i co chwila wymieniać kamienie jeśli ma się zróżnicowane średnice. upsss.... robiłem w miedzi (co) i pexie (woda). Nie chciałem Cie wprowadzać w błąd. Nie myślałeś nad instalacją w pexie? Szybko i biorąc pod uwagę mniejszą ilość złączek cenowo nie wygląda źle. Nie wspominając o braku konieczności posiadania/wypożyczania zgrzewarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 16.11.2014 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Zgrzewarkę miałem wcześniej. A zaciskarki nie mam i jest droga jak ....! Nie chodzi o wprowadzanie w błąd tylko nieźle się uśmiałem sam z siebie jak przymierzyłem pierwsze złączki . Poza tym PP jak już sie zgrzeje to spoko a pex może puścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.11.2014 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Woda się powoli ciągnie. na razie tylko zimna.Brak doświadczenia wychodzi mi bokami. Raz się zapędziłem w kozi róg tak, że nie szło zgrzewarki włożyć.Ale się udało. co prawda jeden zgrzew musiałem odciąć i łączyć mufą ale się udało.Przynajmniej zrobiłem sobie cięcie kolanka w celu sprawdzenia i wszystko jest ok.Zgrzewanie PP idzie szybko ale miedź jest prostsza i dokładniejsza. no i można poprawiać bez strat w materiale.Z ciepłą pójdzie gorzej bo jeszcze otuliny po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts