Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom w Borówkach 3" MADD

Recommended Posts

Robię teraz ścianę między kotłownią a garażem. Wieczorami i powoli (jak mi się chce).

To już ostatnia działówka potem już polecę prąd.

Instalacja prosta. Żadnego wydziwiania. Jedynie chcę zrobić wyłącznik przy kąciku medialnym aby stand-by wyłączyć jak się pójdzie spać.

Wyłączniki 16A są więc nie powinno być z tym problemu.

To nie zawadzi wyłącznik sterowany pilotem zrobić. Bo potem nie będzie się chciało wstawać by MM wyłączyć z prądu....

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To nie zawadzi wyłącznik sterowany pilotem zrobić. Bo potem nie będzie się chciało wstawać by MM wyłączyć z prądu....

Wstać i tak będę musiał aby dojść do sypialni.

A pilotów to się chce wystrzegać- już lepiej wyłącznik bliżej kanapy pociągnąć.

ps.

Coś podobnego to w sypialni by się przydało. :-)

Edytowane przez aiki

Ścianka skończona. Pozostało jedynie zapiankować do stropu.

WP_000838.jpg

To już chyba ostatnia przygoda z murowaniem.

Teraz zaczniemy zabawę z prądem.

W najbliższym czasie będziemy wiercić pod puchy potem kuć pod kable a potem kłaść kable i puchy.

Jeśli zalecana kolejność jest inna niż powyżej to proszę mnie poprawić.

Zima zawitała.

Nawet robić się nie chce w taki ziąb. Od razu gile z nosa lecą.

Muszę zaopatrzyć się w jakąś kozę bo jak kable będę chciał rozwijać to popękają :)

Na razie z allegro zamówiłem bruzdownicę- będzie szybciej, estetyczniej i taniej.

No i mniejszy nakład pracy (a to ważne :) )

Jeśli chodzi o kozę to jakaś tania co się szybko nagrzewa czyli cegieł jak najmniej.

Ma grzać gdy jestem na budowie potem już nie.

Bo i na kilku metrach rury podłączona do komina (systemowy z wkładem ceramicznym.

Jutro albo we wtorek pokombinuję - zależy od temperatury.

Na razie w domku jeszcze plus ale kiwa się od 1 do 3*.

Jak opanuję kozę dam znać.

No wiem, ale materiał na płyty to jakieś 10 zł/m2 (płyty, klej, siatka, Uniflott, narożniki), kupa roboty i problemy z pękaniem, a tynki na gotowo 22zł z robocizną. Przy 400m2 dopłacasz 4800zł i masz dobrze i bez roboty. Dolicz szybszą przeprowadzkę i wyjdzie jeszcze lepiej.

To coś na lata i lepiej się 5 razy zastanowić.

Czy ktoś może mnie uświadomić po co kładzie się na ściany płyty KG? Nie wystarczy gładkich już ścian jakąś gładzią przejechać? Rozumiem jeśli ktoś z czegoś porowatego buduje ale beton komórkowy przecież sam z siebie jest gładki...

aiki sorry za OT, ale tak mnie naszło, a jesteś na bieżąco.

Gładki to może i jest, ale ściana nie jest równa. Zawsze są jakieś odchyły od pionu i powierzchnia nie jest jednolita, dlatego gdyby to potraktować jakąś gładzią typu start, to ona będzie zbyt cienka i może przebijać spod spodu spoina między pustakami, albo na przykład wieniec opuszczony pod sufitem czy nadproże.

Po wstępnych rozmyślaniach, chyba zdecydujemy się na tynki gipsowe. Wolałabym zamówić do tego kogoś z zewnątrz, chociaż mój mąż coś tam mruczy, że sam by kładł, ale dziękuję bardzo. W obecnym domu mamy płyty g-k i nie chcę mieć z nimi więcej do czynienia. Pękają na łączeniach, w niektórych miejscach na nich łuszczy się farba, prześwitują niedokładnie zaszpachlowane wkręty, a gdzie indziej znowu są wypukłości od tych za płytko wkręconych. Pewnie sporo tych wad to niedoróbki męża ;) Dom jest stary z bali, więc w kuchni i łazience płyty były koniecznością.

Gładki to może i jest, ale ściana nie jest równa. Zawsze są jakieś odchyły od pionu i powierzchnia nie jest jednolita, dlatego gdyby to potraktować jakąś gładzią typu start, to ona będzie zbyt cienka i może przebijać spod spodu spoina między pustakami, albo na przykład wieniec opuszczony pod sufitem czy nadproże.

A kable od wszelakich instalacji to przy cienko położonym tynku widać jak na rentgenie po kilku latach i malowanie nic nie da.

Po wstępnych rozmyślaniach, chyba zdecydujemy się na tynki gipsowe. Wolałabym zamówić do tego kogoś z zewnątrz, chociaż mój mąż coś tam mruczy, że sam by kładł, ale dziękuję bardzo. W obecnym domu mamy płyty g-k i nie chcę mieć z nimi więcej do czynienia. Pękają na łączeniach, w niektórych miejscach na nich łuszczy się farba, prześwitują niedokładnie zaszpachlowane wkręty, a gdzie indziej znowu są wypukłości od tych za płytko wkręconych. Pewnie sporo tych wad to niedoróbki męża ;) Dom jest stary z bali, więc w kuchni i łazience płyty były koniecznością.

Drewno inaczej pracuje niż ściana z BK i może dlatego płyty na nim położone pękają a w dodatku na wkręty.

Ja będę kleił na klej lub piankę na BK wiec pracuje podobnie no i wkrętów nie będzie a gładź chyba po całości będzie.

Jeszcze przed ostateczną decyzją uśmiechnę się do Antkowiaków po opinie :)