aiki 13.04.2013 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Dzisiaj dokończyłem kręcenie belek na zbrojenie ław.Jeszcze tylko przyciąć na odpowiednie długości i wygiąć L-ki na narożniki i łączenia.Już miałem rozwijać kabel i zaczęło padać.Brat docinał słupki do szalowania jeszcze sporo zostało ale zawsze coś do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz1984 13.04.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Różnica długości ściany pomiędzy projektem a tyczeniem geodetów +5cm. Czy ma to znaczenie? Wiem, że przekątne nie będą się zgadzały jak i kąty jednak czy przejmować się takim błędem? co Ci wyznaczali? osie? obrys zewnetrzny? brys z ociepleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.04.2013 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 obrys z ociepleniem.na 3 długościach maja prawidłowe wymiary a jedna jest o 5cm większa.Aby samemu to poprawić musiałbym spr., który kąt jest rozwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.04.2013 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Dzisiaj był KB powiedział jak głęboko kopać no i jutro się zacznie.Koparka koło 13 ma być a w tym czasie będę jeszcze w pracy. Ojciec wszystko wie więc chyba będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 16.04.2013 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 No i wykopane.Trochę poprawek było, działka przeryta doszczętnie.Wieczorem zaczęte szalunki i zaczęło padać więc jutro pewnie bajorko na glinie.Przyjedzie też piasek aby trochę podsypać i oddzielić od gliny ławy.To na dzisiaj wszystko. Zdj później bo ciemno było jak kończyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 19.04.2013 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Trochę zdj. To jest efekt 3 dni wolnego. n dzisiaj stan jest taki, że muszę dokręcić zbrojenie pod kominy i dwa łączenia belek w "L-ki" wyposażyć. W poniedziałek rano zalewanie. 15 m3 Po szalunkach można chodzić i nawet nie drgną ale dla pewności jeszcze chyba zwiążę drutem co jakiś kawałek bo beton zamówiony z niewielką nadwyżką. Jutro postaram się dodać więcej zdj. Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 21.04.2013 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Wczoraj był KB na placu i nie miał żadnych uwag co do szalunków czy też zbrojenia więc chyba samoroby przy borówkach się spisują dobrze.Jutro o 7 grucha przyjeżdża i zaczynamy wylewanie. Wypożyczyłem też wibrator do betonu więc wszystko powinno być ok po zdj. szalunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandw 22.04.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Szalunki będziesz jeszcze zasypywał z zewnątrz? Czy wystarczą te podpory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.04.2013 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Szalunki wystarczyły. podpory co 75 cm.w jednym miejscu tylko puścił - przy kominie ale tam było słabo zaparte bo na jednym słupku i deska się skręciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.04.2013 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 A tak wogóle to dzisiaj rano ławy zostały wylane.Mimo wibrowania i polewania po kilku godzinach i tak się porysowały.Chyba po prostu były za duże( 60x50) i gdzieś ściągnąć musiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 23.04.2013 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Dzisiaj rozszalowywałem.Cały dzień. Skończyłem o 22Jutro smaruję czarnym i rozstawiam pierwsze bloczki narożne.Trochę pomiarów będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 27.04.2013 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Od ostatniego postu trochę mineło ale powodem było murowanie ścianek fundamentowych. Średnio po 12 godzin spędzałem na budowie i jeszcze jeden dzień i ścianki będą stały. Potem czarne coś i jazda. Czy to czarnę coś da się nakładać pistoletem do konserwacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 01.05.2013 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Nie da się. A teraz trochę zdj. Wylane ławy W międzyczasie było jeszcze smarowanie ław czarnym czymś i rozłożenie izolacji poziomej. A to pierwsze w życiu narożniki To jest księżyc mimo, że zdj może tego nie oddaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 01.05.2013 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 To są efekty kolejnych dni A to chyba efekt końcowy murowania. Murowałem z bratem - ja cały dzień brat po pracy. Dodatkowo teściu cały czas ze mną robił (wjazd - piasek i gruzy. piasek wkoło ław itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 01.05.2013 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 W dzień zakończenia murowania wieczorem jak się już nie zanosiło na deszcz Rozpocząłem smarowanie czarnym (dysperbit + woda 1/1) Nasępnego dnia z teściem i szwagrem skończyliśmy gruntowanie i drugi raz na gotowo już samym dysperbitem. Zdj. gdzieś w aparacie te są z tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 01.05.2013 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Stan na dzień dzisiejszy przedstawia się następująco. Po wczorajszym zakończeniu izolacji przeciwwilgociowej wieczorem rozpoczęliśmy walkę z piachem. Z racji Święta pracy zamówiłem 50 ton a 10 już leżało na placu. Wieczorem jeśli można tak mówić bo była 22 jak skończyliśmy połowy już nie było a my ręce do ziemi. My to Ja, brat, jego szwagier, i dwóch moich szwagrów więc ekipa się zebrała ładna. Jak to bywa w święto pracy u samorobów pracy nie brakowało (może piachu). Dzisiaj do ekipy piaskowej dołączył teść i jak to widać na zdj poniżej tak to się skończyło (ok. 15) W środku jakieś 60 ton piachu łopatami i taczki wkarowane i zagęszczone. Jutro zamawiam piach. kolejnych 50 ton i przyjeżdża styropian na ocieplenie i folia kubełkowa. Dodatkowo do odbioru mam kanalizację i po zasypaniu do końca i zagęszczeniu będę musiał ją rozłożyć. To na razie tyle pora się zbierać spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 03.05.2013 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 2 maja miał być luźny dzień. Z rana wiadomość, że żwirownia nie pracuje więc przykleić styropian, rozwinąć folie i luz. Ale po jakimś czasie patrzę a tu piach stoi pod bramą (kierowca wytrzeźwiał?) No to zaczęło się wożenie do środka i trochę po zewnętrznej. A na koniec wyglądało to tak: Na sobotę zostało już tylko trochę. W poniedziałek kanalizacja do rozłożenia i zamawiam B12,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 03.05.2013 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 (edytowane) Z uwagi na twardość styropianu i kłopotu z jego przycinaniem zrobiłem bardzo prowizoryczny nóż termiczny. Dwie dechy zbite poprzeczką na grubość styropianu (z małym zapasem). na końcu desek wbiłem po gwoździu i do nich dołączyłem kabelki od prostownika (był to jedyny zasilacz jaki miałem pod ręką). pomiędzy gwoździami rozciągnąłem drut oporowy 0,45mm (taki miałem dostępny) trochę za słaby szło tylko na 6V ciąć(powoli) bo na 12 od razu się przepalał.(póki się nie spalił szło jak żyleta). Później dołączę zdj. tej prowizorki a na przyszłość muszę zrobić coś bardziej dokładnego i poręcznego. no i zamówić grubszy drut oporowy (1mm albo 1,4 powinien być ok) Edytowane 5 Maja 2013 przez aiki zdj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 05.05.2013 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Stan na dzisiaj: Piach zagęszczony i jest go już tam dosyć (ok 110 ton - łopaty i taczki) W poniedziałek po pracy (bo już po urlopie) kopanie i układanie kanalizacji. W czasie gdy będę w pracy przyjedzie jeszcze piach do obsypania na zew. i koparka aby wyrównać teren w koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.05.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Kanalizacja rozłożona. KB był i żadnych zastrzeżeń nie miał.Jutro rano chudy przyjeżdża i będzie pierwsza jakaś tam podłoga w domku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts